Dat is wel het leukste, als je kind op een school zit waar ook de buurt-kindjes heen gaan. Zelfde vakanties, vrijemiddag-tijden enzo. Mijn buren hebben hun kinderen op een traditioneel christelijke school. En mijn man is best anti-geloof / doctrine. Denk dat katholiek het meest maximaal haalbare is wat hem betreft. En zelf ben ik meer progressief dan conservatief. Dus dan valt traditioneel christelijk hier in huis van het lijstje af.
Ik woon daar eerdaags ook. De Hof ter Weide school spreekt mij erg aan. Vooral om de vrijheid die elk kind krijgt en het leren in de praktijk. Wat ik zie bij mijn dochter is een hele grote nieuwsgierigheid. Ze is ongekend alert, streeft naar zelfstandigheid wat ik ook stimuleer trouwens. Ik denk dat ze een intelligent kind is dat graag leert, een grote mate van vrijheid nodig heeft en in haar eigen tempo mag werken. Daarnaast een beweeglijk, druk kind, waarvan ik vermoed dat ze snel tegendraads zal zijn wanneer iets te langzaam gaat of weinig boeiend gebracht wordt. Ze moet uitgedaagd worden en ruimte hebben om zelf te leren. Dit klinkt misschien raar, maar het is een typisch kind. Ik weet natuurlijk niet hoe ze zal zijn wanneer ze 4 is maar ik denk dat ze wel tot haar recht komt op een creatieve, vrije school. Montessori spreekt mij ook aan wat dat betreft. Daar wil ik ook nog even kijken.
Hof ter weide is wel het meest dichtbij. Maar ik heb ergens gelezen dat het er nogal rommelig (geweest?) is. Ik zal hem op het lijstje zetten. En eens bellen. Hebben we drie scholen op de shortlist! Ik wil, naast Montessori, ook kijken bij KSU de Jazzsingel. Heb je daar wel eens wat over gehoord? Ze schijnen veel met kunst en creativiteit bezig te zijn.
Het is denk ik afhankelijk van waar je woont. Hier in de omgeving hoef je pas in te schrijven in febr-mrt voorafgaand aan de 4de verjaardag. Geboorte aantallen lopen sterk terug en er is plek zat op elke school.
@ agter, het klopt dat bij jonge scholen je verder moet kijken dan de cito-scores. Dat doet de inspectie ook wel hoor. Maar de inspectierapporten die ik heb gelezen w zijn inmiddels al weer twee jaar oud. Wij hebben naar openbare scholen in tZ en T gekeken. Daarnaast ook de montesori schoolin t Z. en de kath. school hof ter weide. Die laatste is geen officiele montesori of daltonschool, maar gebruikt wel allerlei elementen. Kinderen moeten wel dagelijks bezig zijn met taal en rekenen maar wel in eigen tempo. verder veel keuze in lesjes volgen. onderbouw doet veel samen en bovenbouw ook. Dagelijks, wekelijks plannen wat ze willen leren. Ook een voordeel vind ik dat deze school rustig de tijd heeft genomen om de school op te zetten en wat minder kinderen heeft toegelaten in begin om problemen te voorkomen. Stapsgewijs maken ze de school groter door meer kinderen toe te laten. Ook wij vonden het lastig om voor ons kind van 1,5 jaar te bepalen wat goed was. Maar toch heb je al wel een idee hoe je kind zich ontwikkeld en de achtergrond van de jullie zelf. Ook hebben we bij de school nagevraagd hoe ze omgaan met kineren die moeite hebben met het systeem (plannen, keuzes maken in lesjes, zelfstandig werken)
op mijn telefoon kon ik even niet verder mijn bericht stopt wat abrupt. Ze kijken erg naar de kinderen als individu en passen begeleiding aan op kind. Dit is ieg mijn indruk die ik heb gekregen op basis van informatie, rondleiding en informatiegesprekken op kleine schaal. Mijn indruk was juist niet dat het er onrustig is. Maar ja je weet pas echt of het bevalt als je er zit natuurlijk k.school de jazzsingel zegt me dan weer niets.
Klopt niet helemaal: bij mijn zusje paste het helemaal niet. Zij is dus ook tussendoor naar een andere school gegaan. Ze bloeide helemaal op! Ik vond montessori geweldig (pas vrij laat naar toe gegaan, daarvoor een 'gewone' openbare school). Wij hebben op basis van bezoek + gesprek met directeur gekozen voor de school. En dat baseerde we vooral op ons gevoel. Ook gevraagd naar verhouding kansarm:kansrijk / autochtoon:allochtoon en daar had 'onze' directeur een heel mooi en goed verhaal bij. De directeur van de andere school zei: Tja die ouders zeg ik altijd dat ze eerst maar bij de Xschool moeten gaan kijken (de zwarte school in de buurt) ... . Toen waren we klaar met deze school. De school van M is een Jenaplanschool en het past heel goed bij haar. Voor zover we kunnen inschatten ook bij T, maar die zou alles wel best vinden denk ik. Overigens zou M ook heel goed functioneren op Montessori, Dalton, Vrije School, Kees Boeke ed. En heel prima om heftig cognitief gericht onderwijs (al zou dat minder goed zijn voor haar welbevinden ivm perfectionisme). Het enige wat wij persoonlijk echt niet wilde was een school met religieuze inslag (dus ook geen antroposofie).
Vrije school, Kees Boeke, had helemaal mijn aandacht gehad....als het een beetje in de buurt zat. Maar helaas is dat niet het geval.
Grappig dat je dat benoemd, hier is het namelijk een Christelijke school geworden, met twee atheistische ouders Het is ook een school met een goede afspiegeling van de wijk, dus ik weet zeker dat lang niet alle kinderen christelijk zijn. Wat ik oa wel belangrijk vind is dat ze kijken naar de individuen. Er zijn geen gemiddelde kinderen, dus er wordt gekeken naar wat een kind wel of niet kan.
Wat een verschil.. Waar ik werk op school zijn we blij met elke aanmelding, zelfs een dag van te voren Succes met de juiste beslissing te maken!
Ik weet niet of je een werkende of thuisblijf mama bent. Of misschien dat je plannen hebt om te werken als je kind op school zit. Dan is het ook handig om te kijken wat de schooltijden zijn. Sommige scholen hebben een lange of hele korte middagpauze. Ook zijn er scholen waar ze op school blijven tijdens de middagpauze en dan smiddags vroeg klaar zijn. Ook wil het overblijven nogal verschillen. Bij sommige scholen moet je gelijk een kaart van 40x kopen als je kind een keer moet overblijven. Verder zijn natuurlijk het soort, kwaliteit erg belangrijk. Die dingen zijn allemaal genoemd. Het allerbelangrijkste bij een keuze vind ik het gevoel wat een school je geeft. Voel je je er welkom, is het een prettig gebouw, veel kleur of saai. Op internet kun je op de website van de scholen vaak een schoolgids downloaden waarin de meeste feiten van de school staan benoemd. Zo kun je gericht vragen gaan stellen tijdens de rondleiding. In onze omgeving hebben we een openbare school waarbij alles in een zit. Dus de kinderopvang, BSO, peuterspeelzaal, basisschool en voortgezetonderwijs. Alles in 1 gebouw. Allemaal hun eigen gedeelte en eigen ingang. Nomaal komen de kinderen niet bij elkaar, maar kunnen wel gebruik maken van alle opties. Zo kunnen de kinderen in het voortgezetonderwijs stage lopen op basis op opvang. En kunnen kinderen uit groep 8 dagjes meedraaien in het voortgezetonderwijs. Ook het gebouw en de leraren zijn dan al bekend. Misschien ook handig om dat soort mogelijkheden te bekijken.