Hoi allemaal, Binnenkort krijgt mijn zoontje ontwikkelingsonderzoek om te kijken hoe groot zijn achterstand is. Hij mist een stukje van een bepaald gen waardoor hij een ontwikkelingsachterstand heeft. Hij heeft hypotonie (lage spierspanning) waardoor hij motorisch aardig achterloopt, maar ook in spraak-taal en andere dingen loopt hij fors achter. Hij is nu 21 maanden oud en zegt alleen papa en mama. Hij begint wel steeds meer te begrijpen. Doet aardig wat diertjes na, begrijpt wat kleine opdrachtjes.. Qua grove motoriek gaat het steeds beter, eerste stapjes los heeft hij gemaakt (na uitlokken) maar hij kan bijv nog niet alleen los blijven staan. Hij is een actief mannetje; kruipt en loopt (langs de bank bijv) heel het huis door en trekt alles uit de kasten . Maargoed, om een lang verhaal kort te maken. Binnenkort dus ontwikkelingsonderzoek. Ik zie er zo tegenop! Ons zoontje is snel moe, oa door de spieren. Wat als hij te moe is en niks laat zien?! Dan scoort hij overal slecht op.. Kan je het dan ook afbreken? Doen ze het dan later een keer over? Hebben jullie ervaringen, vooral ook bij zo'n kleintje?
Wij hoefden toen alleen een vragenlijst in te vullen ( Vineland screening ) Daar komen ook vragen in voor over zijn motoriek, sociaal/emotioneel, begrijpen, spraak. Owen was toen 28 maanden en volgens de test functioneerde hij als een 9 maanden oude baby. Per onderdeel krijg je dan een score. Bijvoorbeeld met motoriek scoorde hij op 15 maanden, communicatie op 6 maanden uit enz. En daar kwam dus een gemiddelde score uit van functioneren op 9 maanden leeftijd. Daarnaast ie ie ook getest door fysio en neuroloog etc maar dit was om vast te stellen wat voor syndroom/aandoening hij had. Meestal vragen artsen dan wel of hij iets WEL kan als ie het op dat moment niet laat zien. Want artsen weten ook wel dat kinderen vaak geen zin hebben of te angstig is of gewoon te moe zijn. Succes!
Mijn zoontje heeft ook zo'n onderzoek gehad. Hij was toen 15 maanden. Ze keek natuurlijk naar wat hij liet zien maar ze vroeg ook aan mij of hij bepaalde dingen kon. Die hoefde hij dan niet te laten zien of horen. Komt vast goed
Mijn dochtertje heeft ook zo'n onderzoek gehad op 15 maanden. Ze is nu 18 maanden en is ook hypotoon en hyperlax. Zij heeft een zware ontwikkelingsachterstand (motorisch op 6 maanden) maar neemt ook geen enkele steunname op de beentjes. Mijn dochtertje is ook snel moe maar het onderzoek viel heel goed mee. Het duurde niet te lang en ze vragen ook aan de ouders wat je kindje thuis wel en niet laat zien. Wij hebben er veel aan gehad, veel advies gekregen en ze hebben ons daar ook ineens geholpen met alle administratie omtrent verhoogde kinderbijslag, integrale toegangspoort enzo...
Hier ook gehad met 11 mnd, 17 mnd en nu met 28 mnd weer. Wat mij steeds opviel was hoeveel zon getrainde vreemde uit mijn kind wist te halen: heel knap! Verder idd vaak ook op antwoorden van geoordeeld als ze iets niet liet zien. Niks om je zorgen over te maken, al vond ik de eerste keren de uitslag echt een mokerslag vol in mijn gezicht.. Je weet wel dat het nidt goed is maar in ons geval was het echt slecht en waren de artsen behoorlijk duidelijk over haar toekomst en dat kwam erg zwaar aan toch wel.. Dus misschien goed je toch voor te bereiden op mogelijke uitkomsten. Succes!
En ook bedenken dat de uitkomsten NIETS zeggen over de toekomst!! Hier zeiden ze dat hij nooit zou praten, nooit zou kunnen comuniceren en altijd diep in zijn eigen wereldje zou blijven. Nou, niks is minder waar!! En met vroege intensieve begeleiding ( gestart met 2 jaar ) ging hij met 3,5 jaar praten!!! Niemand had ooit gedacht dat hij zo ver zou komen!! En ik lees heel veel verhalen van ouders waarvan ze over de kids zeiden van : hij zal nooit lopen, zitten, eten, praten. Gelukkig zitten de artsen er 7 van de 10 keer ernaast. Dus als ze zeggen van : je kind is zo ver achter, hij zal nooit wat kunnen,; ga dan niet meteen een aangepast huis plannen en voor rolstoelen shoppen. Eerst behandeling, leef met de dag en zie wat er geleidelijk aan op je pad komt!
Bedankt allemaal voor jullie reacties. Ik wist niet dat ze ook vragen of hij dingen thuis wel of niet doet. Ik dacht dat hij alles daar moest laten zien. Dus dat is fijn! Ik ben benieuwd hoe het zal gaan. De uitslag maak ik me wel zorgen over; ik weet goed dat hij flink achterloopt, maar om dat zo definitief te horen zal niet leuk worden. Maarja, dat komen we ook wel weer te boven . Nogmaals dank voor het delen van jullie ervaringen!
Je kunt ook vragen of je er bij mag blijven, 2 voordelen, je ziet zelf of je zoontje heeft laten zien wat er in hem zit en hij voelt zich meer op zijn gemak waardoor hij meer kan laten zien Word ook aangeraden tegenwoordig bij jonge kinderen Enige is dat je natuurlijk niet met de inhoud van het onderzoek moet 'bemoeien'/ hem niet mag helpen (ook geen vragen herhalen ed)
Ja ondertussen gehad. We hebben het in 2x gedaan omdat hij te jong is zo lang te kunnen concentreren. Eerste keer ging erg slecht; hij was ziek dus wou natuurlijk niks. Gooide alleen maar alles op de grond. Tweede keer ging goed. Althans, er waren natuurlijk dingen die hij niet kon, maar dat waren dingen die hij thuis ook niet had kunnen doen. Hij heeft goed zn best gedaan en meer kunnen we niet van hem vragen . Uitslag over twee weken.. Ben benieuwd! PS. Ik mocht er zelf bij zijn zodat hij op zn gemak was. Mocht me inderdaad niet met de opdrachten bemoeien, maar dat leek me logisch.