Hoi Hoi was aan het googelen en kwam dit forum tegen , leek me wel leuk! ik ben een mama van bandieten van 6 en 4 jaar. we houden de oudste al een tijdje aan het lijntje..hij wil zo graag en poesje. is echt een dierenvriend. Dus hebben we gezegd naar de zomervakantie gaan we kijken voor een poesje. (kitten) Maar waar kun je die het beste halen? Waar moet ik op letten? bvd Bellasaga
Welkom op het forum! Waar je op moet letten is o.a. hoe het er uitziet bij de persoon waar je de kitten koopt en hoe het daar ruikt. Is het goed schoon, hebben ze een schone slaapplek, ziet de kattenbak er schoon uit (Dat ie niet te lang al staat en nette 'harde' keutels en geen natte bruine vlekken van diarree), zien ALLE katten in het huis er gezond uit, etc. Let dan o.a. op of de kittens alert, nieuwsgierig en actief zijn, of hun vacht er goed uitziet, of hun ogen niet vies, pussig of wazig zijn, of hun anus schoon en niet rood is (van diarree of zo), oren schoon zijn (geen aangekoekt oorsmeer), de neus moet nat en zacht (geen aangekoekt slijm/snot). Controleer op de buik op vlooien. Als je een kitten oppakt, moet ie niet gaan blazen of zo. Dit kan duiden op pijn of slecht gesocialiseerd zijn. Zoek de verkoper op op internet en lees reviews. Vraag na over inentingen. En kijk even de aflevering van Meester Visser doet uitspraak over de zaak waarbij een vrouw een zieke kitten had gekocht. Erg nuttig!
Wat mij betreft haal je een katje a) uit het asiel of b) van een particulier die er geen geld voor vraagt. Er zijn namelijk veel meer katten dan er vraag is naar katten, en ik denk dat als er geld gevraagd wordt voor een kat, dit kan betekenen dat iemand geen eerlijke bedoelingen heeft. Katten zijn namelijk bijzonder makkelijk te fokken. Een voordeel van een kat uit het asiel is dat daar de juiste medische zorg wordt verleend. Wij hebben onze poes er ook vandaan en die was inderdaad verzorgd en ingeënt. Nu was die van ons wel een projectje gezien haar angst voor mensen (ze is voor ons en frequente gasten overigens niet meer bang, allang niet meer), maar daar zijn ze bij een asiel gewoon eerlijk over, evenals over zaken als omgang met andere dieren en kinderen. Verder is het inderdaad handig om goed op het gedrag van een dier te letten. Neem je zoontje vooral mee wanneer je kennis gaat maken, en als een kat kinderen maar eng vindt merk je dat snel genoeg.
Ik heb van de zomer onze eerste kitten gekocht (wel een raskat, dus dat werkt wel net ff wat anders). Mijn tip: neem iemand mee die zelf ook katten heeft! Ik ben zo blij dat ik mijn schoonzus had meegenomen! Terwijl ik helemaal blind van verliefdheid met de kitten aan het knuffelen was, heeft zij een beetje rondgekeken hoe de overige katten eruit zagen en reageerden, hoe de kaartenbakken eruit zagen etc... Heel fijn!
Ik zou er een uit het asiel halen. Dan zijn ze nagekeken door een dierenarts, geënt, enz. En anders bij een particulier die er geen geld voor vraagt inderdaad. En dan zelf zsm laten enten ed.
Één must wat ik heb ontdekt (vooral wanneer de kitten niet bij volwassen katten komt), niet bij de moeder weg voor 14 weken. In die weken leren de kitten zo veel d.m.v. correctie in het gedrag. Mijn eerste kitten kwam van kennissen met 8 weken in huis, ik doe dit nooit meer. Verder moeten ze uiteraard gezond en actief overkomen. Regelmatig ontwormd zijn en entingen hebben. Persoonlijk haal ik alleen nog maar bij een fatsoenlijke fokker. Je betaald er dan "veel" voor, maar ze maken ook veel kosten om een goede vloedlijn te hebben. Bijvoorbeeld de moeder van 1 van mijn katten is geïmporteerd uit Canada, om nieuw bloed in de regio te krijgen, wat ook weer goed bij de eigen kater past. Dan nog alle testen die de ouder katten ondergaan. De eis is alleen een goede uitslag tijdens fok, maar een goede fokker blijft deze testen ook uitvoeren wanneer de katten met "pensioen" zijn. Om er zeker van te zijn dat de lijn goed is, aangezien ze wel vaker weer met een dochter verder fokken.
Niet mee eens. Mensen vragen vaak geld voor kittens omdat ze ingeent en ontwormd en nagekeken zijn. Gratis kittens zijn dit vaak niet. Dus al er 15-20 Euro voor een ingeente kitten gevraagd wordt dan is dat prima. Vaak wordt er ook geld gevraad zodat de kittens niet aantrekkelijk zijn voor mensen met slechte bedoelingen. Gratis kittens zijn makkelijk als levens slangenvoer.
Tja, je kan een keer pech hebben. Ik heb altijd kittens van 8 weken gehad, zelfs 2 van 5 weken, van een wilde boerderij zwerfkat. Nooit problemen mee gehad.
Ik merk dit niet alleen in het gedrag van mijn kat, maar bij velen die er een jong uit het nest hebben zonder dat ze bij volwassen katten kwamen. Ik zag dit verschil ook pas echt toen ik een kat later in huis kreeg.
Hier is zoiets als stichting kat in nood. Zij vangen katten op die gevonden of teveel zijn. Er wordt goed voor gezorgd en ze krijgen medische aandacht. Daar komen vaak zwangere poezen binnen die dus daar een nestje krijgen. Of moederloze gedumpte kittens. Als je daar een kat of kitten weg haalt is deze gecastreerd/gesteriliseerd (of in zaak van een kitten kan je dit later nog kosteloos laten doen daar) Ook kan je gebruik maken van hun medische expertise (eigen dierenarts ) en zijn ze ingeënt en gechipt. Je betaalt misschien iets meer dan een "marktplaats kat" maar het is wel goed. Wellicht zit er ook zoiets in jou omgeving?
Kijk eens op LICG, een betrouwbare site met veel info over huisdieren.. Hoe vroeg ze bij de moeder weggaan ligt heel erg aan de thuissituatie.. Bij een goede fokker die ze goed socialiseert kan het goed zijn als ze wat langer daar blijven, maar op bijv. een boerderij waar ze verder met weinig in aanraking komen is het soms juist wel beter om ze eerder op te halen.. Mijn advies zou zijn via het asiel.. Daar zitten genoeg katten en ook kittens te wachten op een huisje..
Dit. Zelf heb ik mijn kat bij het asiel gehaald en ik heb nog nooit zo'n lief beest gehad. Echt een hele lieve kater. Vaak zijn katers ook wat aanhaliger naar mensen toe is mijn ervaring. Bij mij werd de kat in de eerste week dat we hem hadden al ernstig ziek(blaasgruis, blaasontsteking met fikse blaakrampen tot gevolg). In de eerste maand kreeg ik ALLE dierenartskosten vergoed. Inclusief speciaal voer. Ik zou zo weer een beestje uit het asiel halen. Ze zijn geent, ontwormt, gechipt en gecastreerd/gesteriliseerd. Ze zijn ook nog eens gesocialiseerd en oud genoeg en ze houden de eerste 2 maanden elke maand contact over hoe het gaat. Echt een topervaring.
Willen jullie echt een kitten? Daar moet je wel meer tijd aan besteden om te zorgen dat ze niet in de gordijnen hangen. Het asiel is een goede plek, we hebben er al twee keer twee poezen uit gehaald. De eerste keer hadden we ontzettend veel pech gehad. Ze hadden beide vip, dierenarts dacht dat het toch genetisch was omdat ze een half jaar achter elkaar dit kregen en het waren broertjes. Onze muiters nu zijn 2 katjes die bij elkaar zaten op de groep en 1 trok onze aandacht en de andere gaf hem kopjes. De drukste zijn niet altijd de poezen die bij je past. 1 was heel rustig en liet zich niet veel zien ( dat was de poes dat kopjes aan het raam gaf) de ander was speels aan het schuiven over de vloer en kwam knuffelen zo wel ons als die andere kat. De rustige kat die verstopte zich voor een paar dagen en het zijn beide echte knuffel katjes.(schrijf ik terwijl ze beide op mijn schoot liggen) Staar je niet blind op de kitten, wij gingen juist bewust voor een kat van nog geen jaar.
Ik zou zeker eens gaan kijken in het asiel of in een opvang. Deze katten zijn ook in orde met alles. Kan je achteraf een hele boel kosten besparen.
Ik heb 2 katten van een slecht adres. Zodra de kittens uit de nestbox konden klimmen werden ze in de bijkeuken gezet. Een kattenbak, een bak brinta en bak goedkope brekkies is wat ze hadden. Ik heb ze daarom met 6 weken op gehaald. Opgezette buikjes, ondergewicht en onder de nestvlooien. Het heeft tijd gekost om ze gezond te krijgen en te socialiseren. Met de ene is het helemaal goed gekomen. De ander is niet hand tam, bang voor handen, schrikachtig, zeer snel gestresst en geen schootkat. Inmiddels zijn ze bijna 14 jaar. Voor mij een wijze les om ze de volgende keer bij een erkende fokker of het asiel te halen. En ik zou een dieren ziektekostenverzekering afsluiten. Die zou ik als tip ook mee geven.