Mijn kleuter toont al jaren interesse in de klok. Sinds hij getallen kan lezen vraagt hij er steeds meer over. We zijn met hem op een ander vlak bezig (uitgestelde aandacht ) in samenspraak met de juf, dus wil hem cognitief niet teveel belasten want dat andere is nu belangrijker. Maar ik dacht misschien is hij er wel aan toe?
Als hij interesse toont, zou ik het gewoon (thuis) aanbieden! In groep 2 bieden we hele en halve uren aan.
Mijn jongste zoon is in februari 5 geworden en toen ik aan het werk was besloot man hem te leren klokkijken sindsdien kan hij de hele en halve uren. Verder vraagt hij er niet meer om.dus last ik het liggen.
Onze dochter had ook altijd interesse in de klok. Met 4 jaar kan ze hele en halve uren. Kwart voor/over en de minuten is nog moeilijk, maar dat komt vast nog wel
Als je kind er zelf naar vraagt , is er dus interesse en is hij eraan toe. Mijn zoon was 3 en het was hem steeds heel onduidelijk wanneer wij hem weer op zouden halen bij de peuterspeelzaal. We wezen dan op de klok aan waar de wijzers moesten staan, dan is het half 12, en dan komen we je halen. Dit bracht hem veel rust. Toen hij 5 was had hij het klokkijken onder de knie. We hebben hem daarin gevolgd , zijn dus nooit gaan zitten om het hem even te leren
Als het hem interesseert, gewoon doen, eerst hele uren, dan halve enz. Zou hem het leren tot hij het nog volgt en het nog leuk vindt.
Mijn dochter heeft er sinds kort pas interesse in. Ze is in maart 8 geworden Wel jammer want nu kan ik niet meer smokkelen met bedtijd haha
Mijn zoontje zit in groep 2 en kent de hele uren. In groep 3 komen de hele en halve uren aan bod. Dochter zit in groep 4 en die heeft nu ook kwart voor/over, 10 min voor/over, 5 min voor/over. Straks komt de digitale klok er nog bij. Onze kinderen hebben een digitale wekker, dus dat kennen ze ook al een beetje. Ik zie met klokkijken niet zo'n probleem om dat vast te leren hoor, als kinderen het echt interessant vinden leren ze het ook vaak vanzelf al een beetje.
Mijn dochter zit in groep 4, daar leert ze echt klokkijken. Digitaal en analoog. Volledig. Ze wist al wel wanneer het 7/19 uur was of 13 uur of 5/17 uur. De tijden dat ze wat wilde kende ze wel De rest niet, nu wel, maar ze moet er wel erg over nadenken hoor. Het interesseert haar ook echt niet.
Zoon 5 vindt hele, halve, kwart over en kwart voor interessant. Wijzen vaak aan en benoemen hoe laat het is. Kind volgend.
Hier was er weinig interesse, maar mijn dochter heeft de hele en halve uren geleerd op school in groep 3. Vandaag vroeg ze toevallig naar de kwartieren, dus dat ga ik haar morgen laten zien.
Als hij/zij er zelf interesse in heeft. Dochter van drie wil alles weten van getallen en vind klokjes ook heel interessant, dus die kan nu de halve en hele uren benoemen en herkennen en kan op de digitale klok van de oven zien of het al tijd is voor fruit, eten, filmpje ed. (we hebben geen analoge klok beneden)
Hier vanaf groep 1 aandacht op school voor leren klokkijken, startend met hele uren analoog. En zo steeds meer uitbreiden naar halve uren, beetje begrip van digitale klokken etc. 7/19 zat er hier ook al heel snel in Jongste van 5 kan nu goed de hele uren herkennen op analoge en digitale klokken, halve uren op analoog ook. Bij digitaal is het 24-uurs-systeem natuurlijk nog lastig (behalve die 19 uur ). De oudste zit in groep 4 en daar zijn ze erg bezig met van analoge klok naar digitaal te leren ‘omzetten’ en andersom, ‘kwart voor’ herkennen op beide klokken, tien voor etc, en ook echt focus op het 24-uurs-systeem op digitale klokken. (En dus analoog 8 uur omzetten naar 8:00 en 20:00.) Klokkijken zit echt het hele schooljaar in de rekenmethode - het bepalen van de tijd en er ietsjes mee rekenen dus.
Mijn jongens vinden het leuk om te leren. Maar mijn oudste is van het precieze. 9:29 is geen half 10 op de klok. We zijn bezig met alle kwartieren, hij kent ze meestal maar bij vlagen even niet meer. Omdat hij van het precieze is denk ik erover om daar nog mee verder te gaan. Maar we zijn met zoveel bezig. We zien wel of we daar aan toe komen. Wij doen alleen analoge. Ik denk dat het te verwarrend is om nu digitaal ernaast te leggen.
Wij zijn ook vooral bezig met zelfvertrouwen, zelfstandig spelen en werken en proberen het cognitieve niet te veel te doen. Maar ik volg hem wel, zo wil hij graag leren lezen, dus als hij het boekje pakt, help ik hem, maar ik pak het niet uit mezelf. Als je hem volgt in wat hij wilt leren wanneer hij het zelf wilt, kan het naar mijn mening geen kwaad. Maar het dan zelf blijven aanbieden en pushen zou ik niet doen. Dus zolang hij erom vraagt volgen, maar niet zelf actief aanbieden.