Inderdaad. Ik vind het vrij dramatisch dat je in de winkel niet even kan uitrekenen hoeveel die trui na korting nu eigenlijk kost.
wat betreft de rekenmachine...ik heb dyscalculie. Dus de grafische rekenmachine heeft mij gered. Ik heb met bijna alle vakken de HAVO op mijn sloffen gehaald, wat talen betreft was het zelfs veel te makkelijk. Maar wiskunde en economie was een drama. Ook met veel ouderwets oefenen zal ik dat nooit kunnen. Maar door de rekenmachine heb ik het uiteindelijk toch gehaald. Het is idd dramatisch dat ik zoiets simpels als karting niet uit kan rekenen, maar ik zou het zelf ook dolgraag anders zien...geloof me. Mijn dochter zit in groep 4 en ik weet nu al dat ik haar met bovenbouw huiswerk rekenen nooit ga kunnen helpen.
Mijn oudste zit nu in Grade 2 en loopt dankzij zijn vader (professor wiskunde) ruim 2 jaar voor op de rest. En ik moest ook heel heel diep nadenken hoe je 423 x 58 moet uitrekenen. Schandalig eigenlijk. Het enige wat ik nog wist is dat je dan zo'n ellenlange som krijgt als je die helemaal moet uitschrijven. Om maar te zwijgen over vermenigvuldiging met breuken. Ik heb wiskunde gedaan tot 4VWO en het toen laten vallen. Maar ik kan wel dondersgoed met geld rekenen in een wiskunde. Dat is hoofdrekenen.
Dat was vroeger niet anders hoor. Ik heb ooit eens bij de V&D gewerkt, ongeveer 15 jaar geleden en toen waren ze verbaasd dat ik uit mijn hoofd kortingspercentages kon berekenen.
zelfs de dyscalculie wordt op tablet getest tegenwoordig!(niet helemaal 100% waar maar is misschien leuk om deze demo te zien!gr. http://www.gl-assessment.co.uk/sites/gl/files/images/digital-demos/dyscalculia/AssessmentRenderer.html
Klopt mijn zoon heeft ook dyscalculie als je ziet hoe hij worstelt met cijfers. Hij omschrijft het zelf dan wel weer erg mooi - mam als ik antwoorden nodig heb dan weet ik precies waar ik ze moet vinden in mijn hoofd en ze liggen altijd op een vaste plek. Maar als ik moet rekenen kan ik bijna niets vinden, de cijfers liggen altijd door elkaar en steeds weer op een andere plek, alsof ze verstoppertje aan het spelen zijn. De + en - sommen gaan nog wel, hij heeft er veel tijd voor nodig en zijn vingers maar het gaat. De x en : sommen mag hij op een rekenmachine doen. En in de winkel pakt hij de scanner, die telt dan de boodschappen voor hem bij elkaar op en kan hij duidelijk zien of hij genoeg geld heeft of wat terug moet leggen. Heel jammer voor hem dat hij dit niet zo 123 kan maar dankzij de moderne techniek heeft hij wel een stukje zelfredzaamheid gekregen. Wat betreft schrijven, daar doen ze hier op beide scholen veel aan (dochter regulier , zoon speciaal) omdat schrijven ook de werking van je hersenen goed doet. Mijn zoon schrijft slordig (heeft ruim een jaar fysio gehad voor het schrijven maar het blijft een aandachtspunt) omdat hij de rust hiervoor in zijn hoofd niet vind.
Heel herkenbaar hoe hij dat beschrijft...als kind zijnde. Je loopt gewoon altijd achter de feiten aan. Bepaalde dingen worden echt makkelijker als je ouder wordt Maar zo'n som als Chebu beschrijft begin ik niet eens aan. En met korting in een winkel of een 4 persoonsrecept omrekenen naar 6 personen vraag ik mijn man.
Ik ben absoluut niet goed in wiskunde, bij breuken moet ik er ook altijd even inkomen, ik weet het nog maar half. Ik had op mijn diploma een 8 voor latijn en een 4 voor wiskunde A. Ik doe elke dag een test op beterrekenen.nl, je kan je daar aanmelden en dan krijg je elke dag (ma t/m vr) een mail met een link naar de test. Je hebt 3 niveaus. Je hebt het ook van beterspellen trouwens. Ik vind het super handig! Die som die jij noemt, die lukt me nog wel, even uitschrijven inderdaad. (eerst 423x10, die uitkomst keer 6, en dan van die uitkomst 2x 423 eraf)
Zo heeft mijn man het mijn zoon ook aan geleerd. Maar in het begin viel bij mij niet eens het kwartje waarom het nu weer x6 moet. Anyway, schrijven doen ze bij mijn zoon op school ook veel, alleen volgt hij wel IB onderwijs naar Amerikaans systeem en daarbij schrijft men los. Cursief wordt niet gedaan. Zoon schrijft overigens ook in het Russisch en in het Russisch schrijft men dan alleen weer cursief. Best ingewikkeld. Ik schrijf zelf al jaren niet meer cursief. Dan is het weer onwijs wennen. Maar gelukkig vindt mijn zoon schrijven en spelling en schrijfopdrachten leuk dus dat valt weer mee.
Mijn oudste dochter had een 7,5 voor haar proefwerk Frans wiehoeee!!!! Sorry moest even haha! Ze begon het jaar slecht met een 3, dit omdat ze per ongeluk het verkeerde had geleerd. Daar kwam ze pas zó laat achter dat ze bij haar volgende proefwerk er enorm aan moest trekken omdat ze 3 hoofdstukken moest leren terwijl ze alleen het eerste hoofdstuk goed kende. Dus een proefwerk over 4 hoofdstukken. Ze heeft zich een week lang toen helemaal suf geleerd, onder toezicht van mijn exman en met hulp van mijn man. En voor dát proefwerk had ze een 7, waardoor ze nog net een onvoldoende stond. Afgelopen vrijdag had ze haar 3de proefwerk van dit jaar, en dat proefwerk werd 2x door de leerkracht uitgesteld, en ik en mijn exman bleven vragen "hoef je niet te leren" Nee, zei ze, ik ken het goed. Wat wij geloofden omdat het uitgesteld was en ze er veel tijd voor had gehad. Maar ik overhoorde haar dus donderdag avond en ze bleek wéér een stukje vergeten te zijn, en de rest was ze ook redelijk wat van vergeten. Ik had er dus een hard hoofd in.... Maar gisteren kreeg ze haar cijfer, en daarmee heeft ze weer een voldoende!! Ik ben héél trots!!
Ik vind het apart dat jullie het er over hebben dat je zelf nog veel schrijft. Het gaat over jullie kinderen die nu in deze digitale tijd opgroeien. Wat maakt het nou uit dat je zelf nog een boodschappenlijst schrijft. Dat gaan zij echt niet doen hoor haha. Ik schrijf zelf ook nauwelijks. Moet er niet aan denken om notulen nog met de hand te doen. En dan ga je het daarna alsnog uittypen om door te sturen? Nogal omslachtig.
Ik ben zelf trouwens juf en weiger om kinderen schoonschrift aan te leren. Daarmee creeer je de meest onleesbare handschriften. Vooral bij jongetjes.. en die schrijven vaak nog steeds zo als ze volwassen zijn. Belachelijk ouderwets en achterhaald
Lezen en schrijven vind ik nog steeds een basis skill die je moet kunnen. Goed en niet een beetje. Ook als je in een digitale tijd opgroeit is schrijven in mijn optiek echt een groot goed. En ja, ik heb notulen altijd met de hand gedaan, omdat ik steekwoorden noteer waarna ik later notulen op uitwerk. Omdat ik op die manier veel meer van de vergadering mee kreeg en dus ook begreep waar het allemaal over ging Met typen zou mij dat niet lukken.
Je hoeft van mij geen schoonschrift te leren ... ik wil wel dat mijn kind leesbaar leert en kan schrijven. Dat zijn twee verschillende dingen!
Oh nee was niet persoonlijk tegen jou. Iemand anders had het over schoonschrift. Dat kinderen leren om leesbaar te schrijven vin ik niet meer dan normaal. Maar of ze het in de toekomst gebruiken, zoals wij, dat betwijfel ik
Mijn zoon schrijft in het Russisch schoonschrift omdat dat een taal is die je gewoon heel moeilijk met gewone letters kunt doen. Maar in het Engels en Nederlands schrijft hij los. Op school leert hij 'Zaner-Bloser manuscript' letters. Dit is de Amerikaanse schrijfstijl voor de basisschool.
Hier gelukkig nog gewoon leren schrijven, tot en met groep 8! Gewoon in de 'ouderwetse' schrijfschriftjes. Daarnaast hebben ze ook computers en tablets waar ze dingen op leren maar dus ook nog heel veel in 'gewone' boeken en daar ben ik heel blij om!