Vandaag kreeg ik via via te horen dat er een kindje met schurft op het kinderdagverblijf was. Het kinderdagverblijf bestaat uit drie afdelingen (infants, toddlers, juniors) met elk zo'n 7 a 8 groepen. Het betreffende kindje zat in de toddlers afdeling. Mijn dochter zit in infants. De directrice bevestigde dat er een geval van schurft was en verzekerde dat het kindje en de oudere kinderen in het gezin allemaal waren geisoleerd. Ze wilde nog geen email rondsturen omdat het slechts om 1 geval ging. Zodra er meer kinderen met klachten komen zou ze de ouders informeren. Nu ben ik gewoon nieuwsgierig hoe er in Nederland wordt omgegaan met informatie mbt zeer besmettelijke ziektes. Wordt er gelijk aan de bel getrokken of blijft men eerst nog afwachtend?
Mijn neefje gaat naar een antroposofisch kinderdagverblijf en je kan wel nagaan dat daar de ene na de andere ziek kan worden in een korte tijd. Mijn zus is namelijk de enige daar (zover ze wist dan) die haar kind liet vaccineren. Vooral tijdens die mazelenepidemie waren er heel wat kindjes daar die de mazelen opliepen. Dus ik denk dat er niet echt wettelijke regels voor zijn (helaas!) maar dat dit per opvang verschilt.
Hier bleek een verpleegkundige van mijn zoon schurft opgelopen te hebben en wij moesten bij enige klacht dan ook meteen naar het ziekenhuis komen.
Over het algemeen met besmettelijke ziekten wordt er bij 2 meldingen per groep bekendheid aan gegeven...dwz met een brief op de deur of een email oid. Met sommige besmettelijke ziekten worden bepaalde ouders (zwangere moeders oid) nog eens extra gewezen op de besmetting.
Volgens mij is dat een veelvoorkomend beleid in het kdv. In plaats van meteen (bijv bij waterpokken) aan de grote bel te trekken, eerst afwachten of er meerdere gevallen zijn, zo ja, dan groter bekend maken. Wel zijn er bepaalde ziektes waarbij dit direct gemeld moet worden, ook bij een te grote aanwezigheid van bijvoorbeeld buikgriep op een locatie.
Schurft is helaas weer aan het oprukken. Werk in een dokters praktijk en hebben momenteel 2 gezinnen onder behandeling. Volgens mij is het niet meldingsplichtig bij de ggd. Ik zal het eens navragen. Op een kinderdagverblijf zouden ze wel de ouders op de hoogte mogen stellen met een kind op dezelfde groep en ook als er bedjes worden gedeeld. De grootste besmettingsbron.
Bij 3 gevallen of meer in dezelfde groep is schurft wel meldingsplichtig bij de GGD. Hier staat de richtlijn: http://www.rivm.nl/dsresource?objectid=rivmp:25429&type=org&disposition=inline&ns_nc=1