O, lees dat de gratis schuttingen van de buurvrouw toch niet kunnen. Tja, dan zou ik toch in overleg gaan met de andere buurman en kijken of je via marktplaats iets kunt krijgen en de kosten kunt delen. Of, als dat echt niet lukt voor hem, misschien de een de kosten betalen en de ander het plaatsen regelen? Jullie dus de kosten, hij de schutting plaatsen?
Ik vind jij wil een schutting dus jij moet het betalen wil de buurman mee betalen dan heb je geluk. zo niet dan heb je pech... hier ook zo gegaan. gelukkig wilde de buren wel betalen en eigenlijk hebben hun het ook geregeld.
wij hebben pas een keer een actie afgewacht die hebben ze regelmatig met kortingsstickers e.d. en toen samen met de buurman gezet waren 60 euro kwijt maar goed de palen zaten al in de grond dus dat scheelt wel wat geld, anders misschien even op MP kijken...
Als de beste man het niet kan betalen, en jij wilt wel een schutting. Dan plaats je een schutting en gun je die man gewoon het genot van een afgesloten tuin. Het is al erg genoeg om te moeten toegeven dat iets niet kunt betalen...
Laatst bij de rijdende rechter: een buur kan eisen dat er op de erfgrens een ondoorzichtige schutting wordt geplaatst op gezamenlijke kosten. Zo staat het in de wet, was heel duidelijk.
Jij wil die schutting dus dan moet jij het betalen. Dat is mijn mening. Je kan je buurman niet verplichten te betalen en omdat jij er wel veel waarde aan hecht om een schutting te plaatsen moet jij het zelf regelen.
Dat laatste zinnetje kan ik dan weer niet zo goed begrijpen, jij wilde niets eraan mee betalen en de buren hebben de schutting zelf bekostigd. Dan moet je ook niet zeuren dat de kleur zwart je niet aan staat
Hier zijn we nu ook bezig met een schutting, op ons eigen initiatief. Er stonden coniferen precies op de erfgrens, en aan onze kant werden ze nogal bruin. In overleg met de buurvrouw mochten ze eruit. Omdat de buurvrouw gaat verhuizen en niet veel meer in haar tuin wil investeren zouden we het in eerste instantie zelf betalen en plaatsen. We hebben haar de prijs verteld en die viel haar nogal mee, toen heeft ze zelf voorgesteld om toch de helft mee te betalen. Maar dat is puur haar eigen keuze, ze had het niet hoeven doen.
toevallig was dit afgelopen week bij jawel de rijdende rechter en volgens de wet is het zo dat wanneer een erfafscheiding op de grens van de grond wordt gezet dat beide buren of ze het nu willen of niet moeten meebetalen. Het is verder aan jou wat je ermee doet en hoe je de relatie met je buren wilt hebben.....
Ik heb niet alle reacties gelezen dus hoop dat ik niet al dingen zeg die al uitgebreid besproken zijn Het is echt een verschil wanneer je een bestaande schutting wil vervangen of dat het een open vlakte is waar nog niets staat. Bij nieuwbouw is het gebruikelijk dat je beide de helft betaald en ik vind dat je je buren hier best op mag aanspreken. Bij een bestaande schutting vind ik dat anders. Dan is de prioriteit voor iedereen anders en is het niet strikt noodzakelijk, er staat al een schutting.
Wij zijn in 2004 hier in ons huidige huurhuis komen wonen. Was nieuwbouw dus ook geen schuttingen enzo. Nu hebben wij (wij allemaal als huurders, dus de hele rij) met de woningbouwverenigingen gezamelijk overleg gehad met wat er mogelijk was. We konden kiezen voor ieder voor zich wat dan wel allemaal verschillende soorten kon betekenen want iedereen mocht dat dan zelf bepalen. We konden ook de woningbouw laten zorgen voor schuttingen en dat zou dan berekend worden in de huurprijs. Wij betalen nu elke maand 2,50 meer aan huurprijs voor de schutting. Nadeel is dat je nooit uitbetaald hiervoor bent. Voordeel: onderhoud is voor de woningbouw en iedereen dezelfde schutting om het beeld gelijk te houden.
Burgerlijk wetboek 5; artikel 49. wetten.nl - Wet- en regelgeving - Burgerlijk Wetboek Boek 5 - BWBR0005288 Je heb juridisch inderdaad het recht de buurman te verplichten de helft te betalen als je de schutting op de erfgrens zet. Hij heeft dan ook recht om mee te beslissen over de schutting, wordt mede-eigenaar en wordt mede-verantwoordelijk voor het onderhoud. Er staat trouwens ook dat je de buurman kunt verplichten om mee te werken. Je hebt het recht de helft van de kosten te vorderen, maar dat hoeft natuurlijk niet! Je kunt er ook voor kiezen niet de helft van de kosten te vorderen, maar toch van hem te vragen om er aan mee te werken dat de schutting op de erfgrens geplaatst kan worden. Daardoor blijft je tuin net iets groter. Hij wordt dan wel mede-eigenaar van iets dat jij betaald hebt. Je kunt de schutting ook naast de erfgrens zetten, op de grond bij jouw huis. Dan ben jij alleen eigenaar en ook alleen verantwoordelijk voor onderhoud e.d. Nadeel is uiteraard wel dat jij een iets kleinere tuin krijgt, terwijl hij een iets grotere tuin krijgt. Dat je de schutting dan minstens 25 cm naast de erfgrens moet zetten staat voor zover ik weet niet in de wet. Meteen op 0 cm naast de erfgrens is al op jouw grond, dus dan is de schutting van jou. (Zulke regels zijn er wel voor bomen, die heel hoog kunnen worden en een behoorlijk wortelstelsel onder de grond kunnen krijgen, maar niet voor schuttingen, die max. 2 m hoog mogen zijn en altijd dezelfde hoogte houden. ) Ik zou wel proberen nog eens te overleggen of hij niet kan meewerken / meebetalen en daarbij uitleggen dat jij ook de helft betaald van de schutting aan de linkerkant. Maar je zit wel in een sociaal huurhuis en je moet er rekening mee houden dat bewoners dan inderdaad niet altijd meteen geld hebben om zulke uitgaven te doen. Ik zou het goed houden van de verstandhoudingen met mijn nieuwe buren belangrijker vinden dan die 90 euro. En wie weet: als je zegt de kosten zelf te willen betalen, maar het wel fijn vindt als hij je helpt om die schutting op de erfgrens te plaatsen, kan het de verhoudingen ook goed doen. Als je samen aan zo'n klus bezig bent, leer je elkaar kennen en kan dat ook verbroederen.
He-he. Eindelijk voel ik me een beetje begrepen in dit topic Het is naar mijn idee ook heel anders als ik een bestaande afscheiding zou willen vervangen omdat die niet naar mijn zin is. Maar dat is dus niet het probleem. Het maakt me echt niet uit wat er komt (behalve prikkeldraad of schrikdraad ) Ik denk niet dat iedereen hier in het rijtje aan mee zou willen werken, dus dat gaat al niet op Zijn vrouw gaf al aan dat hij vanwege z'n rug niet mee kan helpen, dus gezamenlijk een schutting zetten dat wordt 'm niet. Dat is het probleem ook niet. Mijn vader en man kunnen die schutting er wel in zetten. Ik ben ook niet van plan om hier een hele issue over te maken.. maar ik ga het hem gewoon nog eens voorstellen, wie weet had ie gewoon even tijd nodig om er over na te denken. Zal morgen trouwens ook de woningbouw even bellen, als die zeggen dat het gezamenlijk moet dan weegt dat misschien ook wat zwaarder.
Jammer dat ie niet kan helpen. Maar het is dus niet zo dat als jij de schutting betaald, dat je dan geen keus hebt en hem NAAST de erfgrens moet zetten. Je hebt dan nog steeds recht om hem OP de erfgrens te zetten, al moet dat dan wel in gezamenlijk overleg. Maar dat moet niet een al te groot probleem zijn, want het is ook in zijn belang dat die schutting er komt, omdat er nu dus nog helemaal niks is. Zou raar zijn als hij daar bezwaar tegen zou hebben. Succes! Ik hoop dat je er uit komt! En 't wordt mooi weer - geniet van je tuin.
Hier stonden coniferen...Wij wilden die weg. De buren niet. De schutting hebben wij zelf betaald en ze doen het er maar mee... Achteraf waren ze er toch wel heel blij mee.