Zoon van december doet dit schooljaar groep 2 nog een keer. Eigenlijk weet ik nog niet precies waarom maar het zal voornamelijk gaan omdat zn concentratie nog slecht is, snel afgeleid. Waar ik een beetje mee zit is dat hij cognitief wel aan de voorwaarden voldoet voor groep 3. Hij kan bijvoorbeeld al 'lezen' kent alle klanken en letters. Nu zag ik vandaag een werkje waarbij hij een bepaalde letter 'leert' door bijvoorbeeld plaatjes te omcirkelen waar de letter in voor komt. Nu heb ik zoiets van is dit niet een beetje dubbel allemaal? We zijn natuurlijk net begonnen maar het is niet de bedoeling dat dit jaar een herhaling jaar wordt, dat wordt echt echt probleem dan. Gaat zich enorm vervelen dan. Wie weet wat de volgende stap is als een kind alle letters en klanken kent en hakt plakt en dit kan lezen?
Hij was sowieso al een enorme twijfel. Ik laat het nu ook ffies maar als ik merk dat hij dingen aan het leren is wat hij al.kan dan zeg ik daar wel wat van.
wat ze hier op school de eerste paar weken doen is het herhalen van de stof van het jaar ervoor, schijnt toch dat er , tijdens de grote vakantie, vrij veel weer wegzakt bij veel kinderen. Op die manier kijken ze of alles van het jaar ervoor redelijk geautomatiseerd is en vanaf daar pakken ze het weer op.
November en december kindjes moeten echt toe zijn aan gr 3, niet alleen qua leerontwikkeling maar ook sociaal/ emotioneel. Mijn dochter is van januari maar had dat extra half jaar wel nodig en niet voor haar leerontwikkeling. Een half jaar extra is echt geen straf als hij een korte concentratie boog heeft.
Onze zoon is van eind januari en moest ook langer kleureren. Ik zag de bui al hangen omdat hij cognitief veel verder was, maar vanwege het sociaal emotionele aspect wilden de juffen hem nog laten kleuteren. Ik heb mijn twijfels uitgesproken dat hij zich zou gaan vervelen en daardoor opstandig zou worden (want uiteraard ken ik mijn zoon), maar dat werd weggewuifd. Ik vertrouwde op hun pedagogisch inzicht, ten slotte hebben zij er voor geleerd en niet ik... Uiteindelijk kreeg hij al vlot groep 3 werkjes om in te gaan halen (na herfstvakantie maar dit hoorden wij pas vlak voor de kerst! Want zoon vertelt ook nooit iets over school uit zichzelf. Zegt alleen "leuk" als ik vraag hoe het was op school, en "gespeeld, geknutseld" als ik vraag wat hij heeft gedaan) maar dit extra werk gebeurde op de gang, alleen, bij een 5 jarige... Resultaat was dat hij niks deed, waardoor de mening van de juffen versterkt werd dat hij er niet aan toe was. Het ging van kwaad tot erger zowel op school als thuis Een half jaar later ( na de meivakantie) greep de nieuwe hoofdmeester in en is hij in groep drie geplaatst waar hij meteen prima scoorde en zijn gedrag een totale ommekeer maakte. Afgelopen schooljaar heeft hij door groep 4 heen gefietst en nu is hij met 7,5 in groep 5 de jongste, maar tevens scoort hij nog steeds boven verwachting. Achteraf denk ik, had ik maar mijn zin doorgedramd en hem niet nog extra laten kleuteren, want mentaal heeft het ons gezin veel ellende gebracht. Lang verhaal, maar wat ik hiermee wil zeggen is, spreek je twijfels uit, kijk goed naar hoe ze hem uitdagen of stimuleren met evt.extra werkjes en trek aan de bel als je ziet dat hij zich niet prettig voelt.
Nee vindt het ook niet erg dat hij nog een jaartje doet. Maar daarentegen hoeft hij ook niet stil te staan kwa leerontwikkeling. Hij gaat zelf snel ik kan het sowieso niet tegenhouden. Wil alleen niet dat hij zich gaat vervelen (wordt dan zelf een vervelend kind). Ben van mening dat hij best door mag leren terwijl hij werkt aan zn concentratie.
Ja dit is dus een beetje waar ik bang voor ben. Mm zoon is precies hetzelfde. Ik ga het gewoon goed in de gaten houden, vind het onzin dat hij straks allemaal dubbele dingen moet doen en dan zie ik de bui ook hangen.
Echt bespreekbaar maken! Wij zitten nu al een aantal jaar in de HGPD ivm een evt rugzakje. De ene kleuterjuf begon uit frustratie zelfs tijdens een van de gesprekken met een externe orthopedagoog te schreeuwen dat hij ADHD heeft en medicatie nodig heeft waarop de externe heel rustig zei dat ze dat onzin vond (wat een topwijf!) ADHD is in onze ogen een overtrokken conclusie want hij kán erg rustig zijn, maar wanneer niet uitgedaagd wordt hij gewoon erg dwars en druk. Dat 3/4 jaar extra kleuteren was thuis dan ook een hel. De laatste weken van het schooljaar toen hij in groep 3 werd gezet had ik eindelijk mijn kind terug. We zitten nog steeds in de HGPD maar ook nog steeds zonder rugzakje. Uit de cito scores blijkt dat hij extreem voorloopt, er wordt hb vermoed maar het IQ testen doen ze liever nog niet. (Vind ik ook geen meerwaarde hebben overigens) Binnenkort hebben we een vervolggesprek en dan wil ik echt op pluswerk gaan aansturen. Uitdagen die jongen! Met onze dochter ga ik in ieder geval niet akkoord met extra kleuteren als ze dat weer willen doordrammen. Zij is een kopietje van onze oudste
En dat kan ook zeker in groep 2! Voor sommige kindjes is de emotionele ontwikkeling nog niet zo ver dat ze klaar zijn voor groep 3, maar dat betekent niet dat hij niet verder kan leren en wat plustaken mag krijgen. Meestal zijn er wel een aantal kindjes in dezelfde groep die samen reken- of taalwerkjes maken ter voorbereiding op groep 3. Je kan zelf ook met hem blijven lezen en hem wat dingen aanleren. Wij lazen altijd met de vinger onder het woord zodat hij uiteindelijk zelf leerde de letters te herkennen en leerde lezen (hij was toen 4). Alleen onze zoon was cognitief zo ver voor dat het emotionele achter leek te blijven, terwijl het prima bij zijn leeftijd past alleen lijkt het alsof hij achter blijft omdat hij juist op andere vlakken zo 'groot' lijkt. Het blijft lastig en ik blijf vertrouwen op het oordeel van de pedagogen, maar een ongelukkig kind is iets wat je koste wat kost wilt voorkomen.
Thnx voor je uitgebreide antwoord. Maar dan is mijn vraag weer, als hij straks groep 3 weekjes mag maken wat gaat hij dan in groep 3 doen? Of denk ik te makkelijk. Zal hij dan cognitief niet voor blijven lopen en altijd uitgedaagd moeten worden? Hij heeft sociaal emotioneel een hele grote stap weer gemaakt tijdens de vakantie. Dit had ik ook verwacht. Want zo gaat dat altijd bij hem. Hoe vervelend hij vorig jaar heeft afgesloten hoe relaxed hij nu weer is en vooral zichzelf weer. Ik ben bang dat hij weer heel vervelend gaat worden en niet lekker in zn vel gaat zitten. Het is zo een chill mannetje normaliter. Als hij vorig jasr nog 3 maanden had kon hij zo door naar groep 3 maar nu is het een heel jaar. Maak ik me toch wat zorgen. Maar goed ik hou het gewoon goed in de gaten.
Als hij bij blijft met groep 3 werkjes en ondertussen nog lekker met de kleuters kan spelen (ivm s-e ontwikkeling) zou hij volgend jaar door kunnen naar groep 4. Maar ik weet natuurlijk niet wat voor werkjes ze bij jullie op school aanbieden aan de kleuters. Daarnaast zou het mijn persoonlijke voorkeur hebben om nu gewoon doorgezet te worden naar groep 3 ipv straks een klas overslaan, dit ook ivm de aansluiting met klasgenoten. In groep 3 wordt over het algemeen nog meer gespeeld dan in groep 4, dus een sprong van 2 naar 4 is bijvoorbeeld volgend jaar erg groot. Nu naar groep 3 is misschien moeilijk ivm minder speeltijd, maar dat kan je oplossen door naschools het spelen te stimuleren. Als jij denkt dat hij ivm de grote stappen qua ontwikkeling nu echt toe is aan groep 3, laat hem dan in overleg een weekje proberen. Het is geen ramp als ze aan het begin van het jaar na een week teruggezet worden als het echt niet lukt. Te lang onder niveau presteren is veel slechter voor een kind. Ik zou in overleg gaan met de ib'er op school en de juffen van zowel groep 2 als groep 3. Elke school is anders en misschien is er wel een oplossing te vinden vooral omdat het jaar nog maar net begonnen is. Ik zou het zeker niet lang uitstellen om te informeren. Zelfs na deze eerste week hebben de juffen al een goed beeld van zijn tussentijdse sprong! Wat je noemt is bij ons aan de orde. De werkjes die hij deed in groep 2, maakte dat hij na de meivakantie in kon stromen in groep 3. Na de laatste 6 weken dat jaar lag hij weer 'op schema' met de rest van de klas. Maar in groep 4 bleek dat hij weer meer uitdaging nodig had, en dat zal zo blijven gedurende zijn hele basisschooltijd vrees ik. We zullen ook thuis moeten blijven uitdagen. Hij houdt van bouwen, techniek etc. Hij helpt met ons huis bouwen (vriend doet het zelf, zoon helpt mee met klussen) en hij speelt graag met technisch Lego voor oudere kindjes. Hij is altijd aan het hoofdrekenen dus in de auto maken we er spelletjes van etc. We houden zijn hersenen dus continue aan de gang. Qua sociaal gebeuren speelt hij graag met kindjes uit groep 3/4 omdat die van dezelfde leeftijd zijn en in dezelfde fase zitten, dat vind ik ook prettig. Maar soms komt hij thuis met vriendjes van 9 jaar en dan wordt hij flink uitgedaagd om 'grotere' dingen te doen, wat ik dan weer best eng vind soms omdat die oudere kindjes al wat meer begrip van logica en meer inzicht hebben. Het blijft schipperen...
Aanvulling: in groep drie leren ze ook echt geduld opbrengen voor de juf, luisteren naar uitleg en niet voor hun beurt praten. Dat deel heeft mijn zoon dus voor 3/4 jaar gemist en dat blijft een hekel punt.
Hier ook een technisch kind. Maar dan alles wat te maken heeft met snoeren, telefoons, televisies, afstandbediening, tablet en laptops, knopjes Wi-Fi etc. Hij wil vooral weten hoe alles werkt. Deze man weet er meer van dan ik. Kan aan de hand van een mobiel zien van welk merk het is en welk type. Lego bouwt hij dan ook technische fantasie gebouwen of apparatuur mee. We worden er soms echt helemaal gek van. Maar dit heeft hij al vanaf zijn 1ste. Het gaat en gaat maar door. Dat gaat nooit veranderen. Hij zou sowieso geobserveerd worden omdat de juf haar vinger er niet op kan leggen waarom hij zo snel is afgeleid. 1 ding nog wat wel belangrijk is, is dat zijn fijne motoriek niet op orde is volgens de juf. Volgens consultatiebureau wel (tesr gedaan) en ook wij ervaren geen problemen ermee. Hij is wel linkshandig dus schrijven gaat wat moeilijker maar dat moet hij gewoon leren. Oh en hier zijn groep 3, 4 en 5 samen. Dat was ook een reden om hem daar nog niet te plaatsen. Hij kon kleine issues met anderen kinderen nog niet helemaal zelf oplossen, ging dus vaak naar de juf toe. Maar zoals ik al zei is hij nu weer zo een ander kind. We zullen echt zien misschien dat er nog een mogelijkheid bestaat hem na de kerst door te laten stromen. Hij is nu gewoon nog gelukkig en dat vind ik het belangrijkste voor nu.
Bij ons ook combi klassen, maar dat maakte de stap halverwege het schooljaar juist kleiner vond ik, aangezien hij het jaar er op in hetzelfde lokaal zou blijven bij 3/4. Nu 5/6 en mijn enige angst is dat hij de uitleg van groep 6 helemaal in zich op gaat slaan en volgend jaar weer strontvervelend wordt omdat hij alles al weet Maar inderdaad, het geluk van je kind is het aller belangrijkste! Succes! Ben benieuwd wat er uit de observatie komt.
Wat vervelend dat ze eigenlijk niet naar je luisterde, als een kind voorloopt kan het zijn dat een kind sociaal emotioneel niet ver genoeg is terwijl ze juist geen aansluiting kunnen vinden met leeftijdsgenoten. Vaak zoeken ze dus ook ouderen kinderen op. Ze zijn dus eigenlijk veel verder. Fijn dat het nu wel goed met hem gaat!