Ik weet niet wat er precies is met mijn oudste, maar hij staat continu onder spanning. Hij zit zichzelf in de weg en maakt zich overal druk om. Hij is snel angstig ( voor alles, school, sport, dat wij dood gaan, voor oorlog). Je zier gewoon dat hij niet weer hoe hij ermee om moet gaan en heeft ook periodes waarin hij roept daf hij stom is en niks kan etc (wat nergens op slaat, want hij is juist bijna overal heel goed in, gaat nu ook naar plus klas op school). Hij is ontzettend perfectionistisch, maar het moet wel gelijk goed gaan. Hoe pak je dit aan? Straks komen de cito's er weer aan en ik verwacht weer 2 week geen slaap en driftbuien. Zijn vorige juf pakte dit heel goed met hem aan, maar die hij nu heeft ziet het niet (hij uit het ook niet op school, maar thuis). Bij zijn grote hobby, voetbal heeft hij er ook veel last van. Hij speelt in een selectieteam op redelijk niveau en hij kan dat niveau prima aan, maar zodra er een bekangrijke wedstrijd is, verstijft hij en lukt het gewoon niet meer, als de dood dst hij iets fout doet. Erover nagedacht hem lager te plaatsen, maar dat zou zonde zijn en voor hem waarschijnlijk ook enorm frustrerend. Kan school hier iets mee? Via de huisarts?
Je oudste heeft toch langer gekleuterd terwijl dat achteraf niet zo'n handige zet bleek te zijn? Als ik het zo lees, heeft hij een gigantische fixed mindset ontwikkeld. Dat is er niet zomaar uit, daar zou eigenlijk iedereen in zijn omgeving op moeten inspelen, alleen is dat in onze prestatiemaatschappij gigantisch moeilijk.
Ja, klopt! Heb je goed onthouden. En dat iedereen er op moet inspelen maakt het juist zo lastig, zijn huidige juf is er weer eentje die vindt dat het goed gaat zolang hij maar goede resultaten haalt.
Is hij ook sociaal zo perfectionistisch? Misschien is iets van een weerbaarheidstraining een idee, zoals rots en water? Volgens mij helpt dat ook bij faalangst namelijk.
Het is ook echt verrekte lastig, zelfs als je het zelf helemaal goed zou doen (inspanning prijzen, niet het resultaat), wat ik zelf al verrekte lastig vind, dan nog telt bij het voetballen vaak alleen de uitslag en wordt er achteraf misschien niet veel aandacht besteed aan hoe die uitslag tot stand is gekomen, of er goed is samengewerkt, goed vooruit gekeken etc. En inderdaad, op school zeggen juffen en meesters vaak: goed gedaan, of: wat een mooi cijfer, terwijl ze er eigenlijk voor zouden moeten zorgen dat je zoon voldoende uitdaging krijgt, tegen zijn eigen grenzen aanloopt, daar begeleiding bij krijgt en dan iets bereikt waar hij écht inspanning voor moet leveren. Op dit moment vaart hij waarschijnlijk gewoon op zijn gevoel van: ik ben slim, dit lukt mij allemaal wel, maar zodra hij iets voor zich krijgt waarvan hij niet in 1 oogopslag de oplossing ziet, of als hij bang is dát hij zoiets voor zich krijgt, dan wordt de bodem onder hem vandaan geslagen en gaat hij zich afvragen of hij echt wel zo slim als iedereen zegt. Dat is verrot moeilijk om eruit te krijgen, omdat veel dingen dat soort kinderen gewoon veel te makkelijk afgaan. Ik worstel daar ook mee (zelf en met onze oudste) en dat heeft tot nu toe ook maar marginaal resultaat. Is versnellen geen optie voor hem? Dat hij er een tijdje hard aan zou moeten trekken en misschien dingen gaat tegenkomen waar hij even over moet nadenken? Of een hobby zoeken (muziek maken!) waarbij het allemaal ook niet ineens gaat?
Over die rots en water training heb ik ook al zitten denken, al ligt het probleem niet echt sociaal. Ik heb er ook met zijn voetbaltrainer (en leraar basisonderwijs) over gehad, maar die vond dat niet meteen een aanrader voor hem.
Het is idd heel moeilijk! Ik doe ook echt mijn best om idd niet de prestatie, maar de inzet te belonen, maar hij ziet toch het uiteindelijke resultaat als hetgene wat telt. Bij zijn voetbalclub zijn ze erg fanatiek, maar wel heel erg gericht op de persoonlijke ontwikkeling van een kind, zijn trainer geeft ook aan dat hij liever heeft dat hij iets 10 keer fout doet, maar wel probeert, dan gewoon niet te doen, maar dat durft hij niet. Op school vind ik het heel lastig, het liefst wil ik hem op een andere school hebben, maar hij wil het zelf absoluut niet en ik zit ook nog met zijn broertje en zusje. Versnellen doen ze op school namelijk gewoon niet. Hij zit nu in de hb klas (is hij niet denk ik) en daar loopt hij wel eens tegen dingen aan die hij niet in 1 keer snapt. Dus uitgelegd dat hij dan best om uitleg mag vragen. Durfde hij eindelijk, kreeg hij te horendat daar geen tijd voor was. Zo vermoeiend. Dus na de vakantie maar weer een gesprek aanvragen, want het loopt gewoon niet. Waar hij eerst ook zo blij was met de extra's, wil hij het nu niet meer doen. We zitten er idd over na te denken om hem op een andere sport/muziek te gaan doen, maar hij sport al best vaak per week en ik vraag me af of het niet teveel wordt.
Persoonlijk zou ik er nu even niks extra's bij doen, maar eerst zorgen dat het weer beter gaat lopen op school. Goed dat je dus weer in gesprek gaat met de juf! Wees heel duidelijk: dat het op school prima lijkt te gaan, betekent niet dat het goed gaat! Beschrijf zijn gedrag thuis, schets waar je tegenaan loopt en hoe vaak dit ongeveer voorkomt. Vraag de juf van vorig jaar (die hem blijkbaar wel snapte) om eens met zijn huidige juf te praten. Het is heel raar dat er in de plusklas tegen hem gezegd wordt dat ergens geen tijd voor is. Dan is het geen plusklas!! De leraar daar zou zich erg bewust moeten zijn van dit fenomeen. Dus als een kind een vraag stelt op een moment dat je geen uitleg kunt geven, dan zeg je dat je het een goede vraag vindt en dat je er later op terug komt omdat je nu ... Onze oudste heeft ook de neiging tot fixed mindset / faalangst / piekeren. En ik geloof best dat dit tot stand kan komen door de omgeving, maar ik geloof ook dat het iets is wat 'in' het kind zit. Mijn man en ik zijn ons van het gegeven 'fixed mindset' al lang bewust. Al vanaf dat onze jongste een jaar of drie was, zijn we hier ook heel bewust mee bezig. We geven complimenten gericht op het proces, benoemen dingen die hij heeft geleerd door oefenen / doorzetten, laten merken dat wij ook fouten maken etc. Toch lopen wij bij onze zoon ook tegen dingen aan die jij ook noemt. Hij stelt hoge eisen aan zichzelf èn aan anderen. Ook hier vaak tranen omdat hij ergens niet aan wil beginnen. Of omdat het toch mislukt is. Of omdat een ander iets doet op een manier die volgens hem niet goed is. Ik denk dus dat dit probleem niet zo makkelijk te voorkomen is als de theorie doet lijken. Maar je kunt waarschijnlijk wel de 'ernst' beïnvloeden. Maar daar moet je dan wel met zijn allen aan meewerken: ouders, school, maar ook grootouders etc. (Vooral dat laatste was een lastige bij ons.)
Dat ben ik helemaal met je eens; er zit een aanleg in het kind, maar bijna de hele buitenwereld is gericht op resultaat, dus dan wordt het in een rap tempo erger en is het vechten tegen de bierkaai, heb ik hier weleens het gevoel. Oma hier ook, die jubelt al bij een scheet, bij wijze van spreken. Dochter vindt het daar dus geweldig, maar in andere situaties wordt het steeds erger.
Grootouders zijn idd enorm lastig! Mijn moeder snapt het wel, die zit zelf in het onderwijs, maar mijn vader weet altij juist het totaal verkeerde te zeggen en vindt dat hij zich niet aan moet stellen. Dat het in her karakter zit geloof ik ook zeker en dat mag ook vind ik, we zijn niet allemaal gelijk, maar nu hij er echt last van krijgt moeten we er wel wat mee vind ik. Weggaan/veranderen lijkt mij vrij lastig, er mee om leren gaan is sowieso iets waar we naar streven.
Deels zit dit waarschijnlijk inderdaad in je zoon en wordt dit versterkt door wat er momenteel van kinderen verwacht wordt. Erg goed dat je ziet dat dit bij jullie zoontje speelt. Ik zou een Mindfulness training voor kinderen adviseren. Bij een goede trainer leren kinderen te stoppen met piekeren en zich zorgen te maken en te vertrouwen op hun eigen kwaliteiten. Dit is ook laagdrempelig voor kinderen. Mogelijk kan de huisarts jullie verder nog adviseren?
Ik lees mee. Oudste dochter zie ik ook worstelen. Zo'n dromer/denker, en dat heeft ze ook niet van een vreemde 😉. Vorig jaar heeft ze een sociale vaardigheidstraining gevolgd. Daar heeft ze veel aan gehad. Gericht op lichaamshouding, ademhaling en stem. Zodat, ze zich steviger voelt. Zelf doe ik veel met bewustwording. Wanneer voel je je zo? Wat kan je eraan doen? Zelf vragen stellen (dat plaatje in je hoofd waar je zo bang voor bent, klopt dat wel?). En ademhalen, goed diep ademhalen. Competitie levert veel spanning op bij mijn dochter. En dat kan bij jouw zoon ook een trigger zijn voor andere gevoelens. Het idee om hem op muziekles o.i.d. te doen, lijkt me juist een goed idee.
Zou hooggevoelig bij hem passen, herken ik wel dingen in. Misschien daar eens inlezen maakt het contact makkelijker omdat je meer dingen gaat herkennen. Je past je reactie er ook op aan. Bijvoorbeeld als een kind huilt ben je snel geneigd om te zeggen stop maar met huilen het is klaar. Je kind leert niet op zijn gevoel te vertrouwen.
Hooggevoelig is hij zeker ik ook, dus ik begrijp hem wel. Mijn man snapt daar niks van, die heeft bijna geen gevoelens haha. Nee, tuurlijk wel, maar dat kan aardig botsen soms. 0