Hai! Onze dochter word bijna 1 jaar, en heeft koemelkintolerantie. Ze krijgt nu pepti, maar straks "moet" ze dus over naar " gewone" melk. Ze krijgt nu wel een paar hapjes gewone yoghurt, wat goed gaat. Wat voor melk zouden jullie geven en waarom? Soja melk? Geitenmelk? Ander soort melk? Ps. Ik ben zelf ook koemelkintolerant, vla en yoghurt gaat goed, maar een glas koemelk hoef ik niet te proberen.
Je moet niet over naar gewone melk. Je kan gewoon pepti blijven geven. Soja en geitenmelk zijn beiden geen goed idee, omdat het risico op kruisallergie erg groot is.
De eiwitten van sojamelk en geitenmelk lijken heel erg op die van koemelk. De kans is dus erg groot dat een lichaam dat reageert op koemelkeiwitten ook op die gelijkaardige eiwitten zal reageren. Een nieuwe allergische reactie dus.
Mijn dochter heeft ook een zware KMA. Ze is nu drie jaar oud, en drinkt rijstmelk. Dat is eigenlijk geen zuivelvervanger. Ik ben naar een diëtiste gegaan, en we hebben toen beslist om rijstmelk met extra calcium te geven, in combinatie met rijstroom. Je moet immers bij gebrek aan melk de juiste vervanging vinden voor de vitamines in melk, de vetten en de calcium. Maar opnieuw: blijf gewoon pepti geven. Daar zit alles in wat je baby nodig heeft op dit moment. Maak het jezelf makkelijk
Pepti kan je nog zeker twee maanden blijven geven begreep ik van de diëtiste. Anders overstap naar pepti junior? In rijstemelk zit nagenoeg geen voedingswaarde voor een dreumes toch?
Pepti kan je veel langer geven. Ik ben met pepti 2 begonnen toen de jongste ruim 1,5 was. Dit was niet voldoende, dus over naar nutramigen 2 en dit heb ik tot hij 2 jaar en 4 maanden was gegeven
Als je dochter alleen intolerant is, maar niet allergisch, zou ik zeker doorgaan met yoghurt en vla geven! De kinderarts (en allergoloog) gaf bij ons aan dat het achterhaalt is om kinderen met intolerantie de eiwitten helemaal niet te geven. Een beperkte mate van inname is juist gunstig en heeft een grotere kans dat de klachten op latere leeftijd wegblijven. Wel is het zaak om niet te veel te geven, maar te zoeken naar de juiste hoeveelheid en producten waarom je dochter niet reageert. Op zoek naar een persoonlijk evenwicht dus. In dit geval zou ik kiezen om te zoeken naar de balans wat je dochter wel kan krijgen. En, als dat onvoldoende is omdat het hele kleine hoeveelheden zijn, kijken of sojamelk of geitenmelk wel kan. Inderdaad, bij een allergie kan er een kruisallergie bestaan. Maar je kindje is al 1 jaar geweest, en het is ook zaak om producten niet onnodig te vermijden zodat je kindje leert omgaan met de eiwitten. Om een idee te geven: Mijn zoontje is flink allergisch voor koemelk, maar intolerant voor soja. Hij kan (nog) geen sojamelk drinken, maar sinds hij 1 jaar is wel kleine hoeveelheden soja-vla en soja in boter/koek/brood/etc. Het is juist belangrijk dat hij die kleine hoeveelheden soja binnen blijft krijgen, omdat dit bevorderlijk is om sneller van zijn allergieën af te komen. Melk, yoghurt of gewone vla kan hij helemaal niet eten, ook geen kleine hoeveelheden. Dat moet voorlopig dus nog echt vermeden worden. Als je er zelf niet uitkomt of twijfelt, zou ik zeker terug gaan naar een dieetist of kinderarts. Het kan best een puzzel zijn om er achter te komen wat je kindje wel/niet goed kan verdragen en in welke hoeveelheden. Daar kan een professional bij helpen.
Denk ook eens aan havermelk of amandelmelk. Ik zou dan voor die zonder toegevoegde suikers gaan. Vaak in bio winkel te krijgen en soms ook ah of jumbo. Hierin zitten ook toegevoegde vitamines en calcium. Afwisseling is nog beter. Rijstemelk gaven wij ook, maar omdat zl toch wel aardig wat flesjes dronk, ik las over arcenicum in rijst, is meer dan een halve liter per dag wel veel. Je kunt ook kijken in welke groenten veel soortgelijke vitamines zitten. En kan het een idee zijn om elke dag een vers groenten/fruit sapje te drinken. Google is je vriend!
Een andere optie is overigens om lactosevrije koemelk te proberen, en kijken hoe ze daar op reageert. Dat is gewoon te koop in iedere supermarkt. Als je kindje niet reageert op yoghurt en vla, is de kans groot dat ze met haar intolerantie niet reageert op de koemelkeiwitten maar op lactose. Lactosevrije koemelk bevat geen lactose, maar wel koemelkeiwitten. Het is daardoor niet geschikt voor kinderen met een koemelk(eiwit)allergie, maar zou voor jouw dochtertje wel eens een goed alternatief kunnen zijn. Deze alternatieven zijn allemaal meer volwaardig dan havermelk of rijstmelk. Daar zit eigenlijk weinig in, alleen wordt alles kunstmatig toegevoegd en is het wit Wij gebruiken (noodgedwongen) havermelk, maar periodiek wordt opnieuw getest (= geprobeerd) of mijn zoontje al tegen alternatieven kan om de voeding zo volwaardig mogelijk te laten zijn. We hebben inderdaad bewust niet voor rijstmelk gekozen ivm de hoge concentratie arsenicum. Op pakken rijstmelk staat ook dat het niet geschikt is voor baby's / jonge kinderen.
Thanks allemaal! Ik ga binnenkort even neuzen in de supermarkt. Met jullie tips kan ik zeker iets, dat zal ik meenemen in mijn overweging!
Wij hebben beide allergische kindjes tot 2,5 jaar ongeveer, flesvoeding blijven geven. Yoghurt ging toen oveigens ook niet goed. Daarna gingen we over op haver, amandel, rijst melk. Soya geven we niet wel heel soms als toetje maar de smaak vinden ze niet lekker bovendien waren ze daar als baby ook allergisch voor. Geit drinken ze hier niet maar is wel gezond. Alleen zit hier wel lactose in en ik vermoed dat jij dan zelf een lactose intolerantie hebt?
Ik ben intolkerant voor zo'n beetje alles.. Voor mij geldt een gevarieerd voedingspatroon, dan gaat het meestal oke.. Ik vind soya zelf ook niet te pruimen..