Sinterklaas en ASS

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Marlijn83, 19 nov 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Marlijn83

  Marlijn83 Bekend lid

  24 nov 2010
  711
  0
  16
  Vrouw
  Limburg
  Oke, zoveelste topic waarschijnlijk over deze vraag. Jesse is 6 jaar en sinterklaas levert ongelofelijk veel stress op en slapeloze nachten. We twijfelen erover om hem het geheim van sinterklaas te vertellen maar hebben het idee dat hij dit ook niet gaat geloven. Mijn man begon straks een gesprekje met hem; 'wat is de paashaas?'. 'nou papa dat is een man in een pak en die bestaat niet..' Idem bij de Kerstman was deze reactie. Jullie raden het al, hetzelfde bij de sint geprobeerd. Maar nee, papa die bestaat wel hoor! We willen eigenlijk de stress doorbreken en hem dus rust geven maar weten gewoon niet hoe. En of het nu het moment is om dat te doen.
  Allemaal een beetje onsamenhangend maar evengoed alvast bedankt voor het lezen!
  Overigens, Jesse heeft ASS en zit op het speciaal onderwijs.
   
 2. NiekeKris

  NiekeKris VIP lid

  13 apr 2008
  22.481
  8.329
  113
  Onze dochter heeft geen ASS, maar we hebben wel met 6 jaar aangestuurd op hoe het daadwerkelijk zit (we hebben bv. gevraagd hoe oud Sinterklaas was en of dat kon ed). We hebben het verhaal ‘vervangen’ door het verhaal van vroeger van Sint Nicolaas en dat we dat nog steeds vieren. Gaf/geeft enorm veel rust en ze geniet er sindsdien véél meer van. Ze weet sindsdien op haar eigen verzoek ook wat ze met pakjesavond krijgt en vult ook zelf de schoenen, scheelt ook heel veel stress. Vanaf die tijd is november/december weer een leuke tijd.
   
 3. Marlijn83

  Marlijn83 Bekend lid

  24 nov 2010
  711
  0
  16
  Vrouw
  Limburg
  Het punt is dus alleen, hoe vertel je het? Wij willen het echt gaan vertellen namelijk, heb het idee dat hij er dan idd ook van kan gaan genieten!
   
 4. NiekeKris

  NiekeKris VIP lid

  13 apr 2008
  22.481
  8.329
  113
  Wij dus dmv vragen. En daarna het verhaal van vroeger verteld en dat er nu om dat te vieren ieder jaar een soort toneelstuk wordt opgevoerd.
   
 5. Marlijn83

  Marlijn83 Bekend lid

  24 nov 2010
  711
  0
  16
  Vrouw
  Limburg
  Dat vragen hebben we dus ook gedaan maar dan door middel van de paashaas en de kerstman. Daar was hij ook erg duidelijk in hoor, die bestaan niet. En toen we bij de Sint aankwamen was het echt van.. Ja maar mama die bestaat wel hoor! Hij is dus 6 jaar en qua fantasie niet heel erg onderlegt zeg maar. Moeilijk uit te leggen maar het is een dingetje..
   
 6. Averlhach

  Averlhach VIP lid

  26 mrt 2011
  8.809
  1.014
  113
  Vrouw
  Drenthe
  Onze zoon van 6 heeft ook ass.
  Wij kunnen de stress beperken door visualisatie en duidelijkheid. Hij mag 1x per week een schoen zetten en krijgt altijd iets lekkers en kadotje. Wij maken gebruik van een weekkalender en daar staat het ook op.
  Vorig jaar heb ik hem gewoon verteld welke cadeautjes hij zou krijgen en ook dit jaar wil ik dat doen indien nodig.

  Van anderen heb ik gehoord dat het gewoon uitgelegd is. Mensen vieren dit en daarom zijn mensen verkleed. Papa/mama kopen de kadotjes.
  Zelfs tot zo ver dat het kind mee gaat de winkel in, het kado koopt en inpakt en mee gaat opbergen voor als het zover is. En toch zijn ze dan erg blij met dit kado.

  Leg alleen niet alleen het verhaal van sint of alleen de pieten uit, anders krijg je de situatie dat de een wel bestaat en de ander niet :roflmao:. (Dat gebeurd ook)
   
 7. NiekeKris

  NiekeKris VIP lid

  13 apr 2008
  22.481
  8.329
  113
  ASS en fantasie is vrijwel altijd ‘een dingetje’, volgens mij. ;) :)

  Averlhach: Dat was hier ook, dat Sinterklaas niet bestond was ze vrij snel over uit, maar die Pieten dan? :D We hebben dat inderdaad apart uit moeten leggen (gelukkig was het wel direct duidelijk, dus niet nog maanden ‘verward’ geleefd ;)).
   
 8. yaro

  yaro Niet meer actief

  Hier een zoontje van 6 met ASS. Ik heb hem ook al zitten peilen dit jaar maar hij is er echt zwaar van overtuigd dat hij bestaat. We gaan het hem nu dus ook niet zeggen.

  Vorig jaar hebben wij enorm veel stress kunnen vermijden door simpelweg pakjesavond veel eerder te vieren.
  Met de uitleg dat Sinterklaas natuurlijk nooit bij alle kindjes op dezelfde avond kon komen. De oudste geloofde al niet meer toen, dus dat kon ook gewoon. En echt, de stress nagenoeg weg na die tijd. Hij mocht nog steeds zijn schoen zetten op vaste dagen en sinterklaas kwam ook nog op school, maar daar leek hij mee om te gaan als losse dingen. Het waren geen opstapelingen van stress meer.

  Dit jaar gaan wij dat weer zo doen. Zaterdag vieren wij pakjesavond. De kado’s zijn heel beperkt. Hij mocht 1 soort kado kiezen (Playmobil in zijn geval) en hij krijgt dat ook, daarnaast krijgt hij een leesboek en een Dopper. 2 nuttige dingen die hem geen extra prikkels geven. Voor de andere 2 geld hetzelfde, 1 speelgoed kado, 1 boek en voor hun 1 pyjama (die draagt mijn zoon niet).

  Volgend jaar zullen we hem waarschijnlijk wel verteld hebben hoe het echt zit met sinterklaas.
   
 9. Koningsgezin

  Koningsgezin Fanatiek lid

  24 jan 2014
  1.689
  110
  63
  Wij hebben het onze 6-jarige (januari wordt hij 7) ass'er, gewoon basisonderwijs, om dezelfde reden vertelt. Gewoon uitgelegt, maar het kwartje valt niet. In de kerstman, de paashaas en tandenfee heeft hij nooit gelooft. Ik denk nu met Sinterklaas dat wij als ouders er zo op in speelden het zo in hun systeem zit en zo opgeslagen dat Sinterklaas echt is. Zo erg dat het nu moeilijk is om dit uit zijn systeem te halen.
   
 10. Marlijn83

  Marlijn83 Bekend lid

  24 nov 2010
  711
  0
  16
  Vrouw
  Limburg
  Dit dus!! We zijn dus gisteren met hem het gesprek aangegaan maar het kwartje wil gewoon niet vallen. Dus we hebben nu gewoon verteld dat papa en mama de sint helpen omdat die goede man het anders veel te druk heeft. Ook verteld dat mama de schoen vult, nou hij was er super blij mee.

  @yaro En we gaan hem ook precies vertellen wat hij krijgt met pakjes avond, dit willen we wel op 5 dec doen, tenminste als hij dit zolang volhoud! Dat eerder vieren is door mn hoofd gegaan maar heb er nog geen beslissing over genomen. Goddank heeft hij wel goed geslapen vannacht...
   

Deel Deze Pagina