De vorige keer bij het CB kwam ter sprake of we hulp wouden krijgen om het praten te stimuleren. We hebben het toen nog maar even uitgesteld omdat we het nog even de tijd wouden geven. Daarom hebben we nu een extra afspraak gemaakt om nog eens langs te komen als hij 18 maanden is, dat is volgende maand. Het gaat dan om iemand die langs komt met speelgoed en boekjes en dan krijgen wij een map met spelletjes en liedjes en uitleg hoe we hem ook kunnen stimuleren. Nou doet m'n zoontje dus helemaal niets. Zegt echt geen één woord, geen 'mama' en geen 'die', zelfs gaan 'da'. Brabbelt echt heel weinig. Hij wijst niet, klapt niet, zwaait niet, heeft geen interesse voor kinderliedjes of voorlezen, op uitzondering na van twee kinderliedjes en hij vind een paar 'volwassen-liedjes' wel heel leuk en beweegt dan ook lekker mee. Hij gaat echt wel goed vooruit hoor, z'n tanden zijn er al allemaal (alleen de 4 achterste kiezen zijn er nog niet), hij loopt al los, staat al zelf op. Loopt nog niet volledig stevig, maar daar is hij dus hard mee bezig. Hij herkent ook redelijk wat dingen, weet waar de vieze luier in moet, weet waar z'n speelgoedkrat moet staan als die niet gebruikt wordt, weet hoe die moet opruimen, weet wat eten&slapen betekend. Hij kent nog geen hand of voet, dus dat wijst hij ook niet aan of laat hij op een andere manier zien. Hij herkent maar één deel van zijn lichaam en weet die ook aan te wijzen als je dat zegt, weet wel waar de neus van mama en papa zit. Hij weet wel waar z'n sokje of slofje moet, kijkt naar z'n broek als je een broekje van hem vast heb, dat soort dingen. Maar niet als je ze opnoemt. Dus ik heb wel een idee van; hij gaat vooruit en hij kan niet alles tegelijkertijd. En dan lees ik hier laatste tijd heel vaak topics dat er meerdere zijn die zelfs met wat latere leeftijd nog niet praten. Dus dan denk ik ook weer dat het dus niet heel abnormaal is dat hij niet kan praten. Dus tsja ik zit te denken, wat is verstandig. Hun laten langskomen en net wat meer druk erachter te zetten of wachten tot het uiterste puntje wanneer hij toch echt op z'n minst 1 ding moet zeggen.. Ik weet ook niet wanneer die uiterste leeftijd nou precies is.. Maarja, ik vraag me ook vooral af of het wel zin heeft.. Zouden ze nou echt sneller kunnen gaan praten door zo'n hulp? Ik weet echt niet wat ik nou over een maand gaan moet zeggen als ze er weer over gaat beginnen.. Dus vandaar mijn vraag.. Zijn er hier mensen die hulp hebben gekregen vanuit het CB of via iets anders en heeft dat nou echt vooruitgang geboekt of was het totaal nutteloos? Hoe was je ervaring? Ik weet dat het bij iedereen natuurlijk anders zou zijn, maar zou toch even fijn zijn om te lezen of andere er wat aan hadden of niet.
Als al cb aan bel trekt dan moet hij wel vrij achterlopen. Cb heeft lage, echt lage drempels voor ontwikkeling en is nooit iets aan de hand want hun taak is zorgkosten te besparen. Maar als ze al willen komen kijken etc dan denk ik dat ze wel twijfels bij hebben. Welke? Geen idee maar ze weten je zoontje beter en in forum kan je nooit 100% weergeven hoe en wat. Ik denk dat er komt iemand van pedagogische begeleiding om te observeren in zijn eigen omgeving. Dat gaat dan niet zo zeer om of ze helpen maar om of ze meer kunnen zien/ontdekken. Met liedjes speelgoed etc kan je zeker stimuleren niet dat hij na het bezoek haar vlot zinnen zeggen maar het geeft jullie beter inzicht op zijn kunnen en aanbod van jullie kant.
Hier brabbelde S met 13 maanden ook te weinig waardoor we met 18 maanden terug moesten komen. Hij brabbelde al wel opa mama papa. Paar weken voordat we naar cb moesten had ik ook zoiets van ok, er is niks bijgekomen. Dus met partner besproken wat doen we als op cb aankomen met hulp. S loopt sinds 15 maanden en met 17,5 maand rende ie al redelijk. Nadat we afgesproken hadden dat als ze er over beginnen voor hulp in te schakelen we nog zouden wachten tot 23 maanden afspraak. We weten namelijk dat neefje pas met 27 maanden echt begon te brabbelen en daarbij hebben ze ook nooit hulp aangeboden gekregen, want het kwam wel. Zodra ze 3 zijn dan zou het echt wel moeten. Maar goed nadat we dit dus hadden besloten ging S ineens vanalles meer zeggen. Net alsof hij zoiets had van ok, ik weet nu hoe ik kan lopen en rennen laat ik nu dan maar es met mijn woordjes aan de slag gaan en nu 2 maanden later, ongelooflijk wat hij kletst, soms zou ik willen dat ie weer 1,5 was hahahaha. Maar je moet doen waar je je goed bij voelt. Heb persoonlijk geen nare ervaringen met cb, maar ken er genoeg. Dus heb er geen hoge pet van op, helaas.
Ik vind 18 mnd niet echt laat. Ik begrijp dat zijn passieve woordenschat erg goed is. Hier werd dan wel gebrabbeld maar oudste sprak met 19mnd 10 woorden. Binnen 2-3 mnd daarna in volzinnen. Ik zou zeggen volg je gevoel
Dankjewel voor jullie reacties. Ik heb er heel veel aan en ga er ook zeker nog even goed over nadenken. Mijn gevoel is het er nog niet over eens De ene kant denkt het; het is nog helemaal niet te laat, ik lees hier ook vaak genoeg kinderen die pas na 20 maanden praten, nu dus hier ook weer. Dus dat heeft echt nog genoeg tijd. Maar aan de andere kant denk ik toch van; misschien is het wel heel leerzaam en wordt het er alleen maar leuker op.. Hier heb ik ook tot zover geen nare ervaringen verder met het CB. Maar ik wil ook niet te snel mee gaan met hun ideeën toch even rustig kijken naar hoe wij het willen en dus niet ineens ter plekke moeten bedenken van; tsja wat is nu handig en dan een beetje voor het blok te staan. Ja aan de ene kant is het ook wel heerlijk hoor haha, even gewoon er geen kind aan hebben. Kan me ook heel goed voorstellen dat je zoiets later dan terug wil.. Maarja, het is wel fijn als het baby-zijnde er even af gaat en hij kan aangeven wat hij nou wil. Nou ook, hij geeft dus al een poosje aan dat hij een schone luier wil.. Maar dan komt hij even wat bij je hangen alsof hij opgetild wil worden, maar wil dan gelijk weer weg. Dus ik geef hem gewoon iedere keer snel in die tijd even een knuffel of kusje of doe iets heel anders met hem het idee; tsja jij weet ook niet wat je wilt.. Om er vervolgens later achter te komen dat ik z'n luier maar weer even moet doen en dan blijkt dus dat hij daar de hele tijd om vraagt En dan voel ik me dus gelijk schuldig dat ik hem eerder steeds weggestuurd heb. Maar hoeveel passieve woorden zou hij dan moeten kennen? En wanneer mag je dat mee tellen? Want het opruimen enzo doet hij ook niet als ik dat zeg.. Dat doet hij omdat hij ziet dat ik dat doe of die kist weg zetten weet hij omdat ik het beginnetje maak en dan maakt hij het af. Ik benoem het dan wel, maar dat alleen herkent hij nog niet echt.
De CB arts zal het niet voor niets zeggen Baat het niet dan schaadt het vast ook niet, ik zou de hulp aannemen Denk dat z'n oortjes na laten kijken ook wel goed is als dat nog niet gedaan is Je zegt namelijk dat hij geen dingen doet die je vraagt (verbaal) maar wel dingen snapt die je doet Zoals waar de luier in gaat en met opruimen Mogelijk hoort hij je dan onvoldoende?
Nee hij hoort wel goed hoor, want hij reageert ook wel op dingen. Alleen als ik zeg: ga maar opruimen, dan weet hij niet wat ik bedoel. Zeg ik neus, dan weet hij wel wat ik bedoel. Als ik zeg: doe de vuilnisbak maar weer dicht, dan doet hij dat ook, terwijl hij even omkeek of er niet meer in moest. En als we een zinnetje zeggen van wat z'n speelgoed zegt, dan weet hij ook het speelgoed te vinden. En hij is ook gek op z'n geluidenboekje en wil ook steeds dat één van ons het knopje indrukt (is een heel lastig knopje en dat lukt nog niet altijd) Dus ik heb ook niet het idee dat het horen een probleem is hier.
ik vind dat sommige cb's juist heel snel aan de bel trekken en extra ondersteuning op deze leeftijd vind ik persoonlijk erg voorbarig. Ze kunnen nog zulke megasprongen maken.
Ik denk dat je naar het complete plaatje moet kijken. Alleen nog niet praten lijkt me nog niet een heel groot probleem op die leeftijd. Maar je geeft ook aan dat hij niet wijst, niet klapt, niet zwaait..... Nauwelijks brabbelt... Dat vind ik dan wel weer wat zorgelijk.. Ik zou zo iemand gewoon langs laten komen met dr advies en boekjes, kan toch geen kwaad? Het is toch niet zo dat je ze meteen drie keer per week op visite hebt?
Inderdaad ik snap niet dat mensen hier zo luchtig over zijn want niemand hier kan compeet plaatjes zien. Cb of huisarts wel ze brengen allen op het kaart en een kleine dingetje naast niet brabellen kan al wat betekenen. En jou beeld als moeder is nooit altijd 100% realistisch. Naar mijn mening cb en artsen hebben op dat vlak meer ervaring. Ze zien duizenden verschillende kinderen en verschillende dingen waardoor ze betere beeld hebben van wat moet en niet. Ik heb in andere topic al geschreven qua kind gemiddeld met 1 hbo ouder doen in leeftijd volgens de normtabellen van de TARSP. Hier in kort: Passieve woordenschat 0;9 jaar: 10 woorden 1;00 jaar: 40 woorden 1;03 jaar: 100 woorden 1;06 jaar: 200 woorden 1;09 jaar: ruim 300 woorden actieve woordenschat 1;00 jaar: 3 woorden 1;03 jaar: 15 woorden 1;06 jaar: 50 woorden (1;05-1;07 jaar) En dat gaat om dat ernaast kind dus niets mankeert dat hij gewoon gezond is en volledig gemiddeld is dus geen logopedi problemen, geen gezondsheids problemen, niet te slim (want dan kan kind juist anders pad met 3 jaar gaan praten) etc. En inderdaad het is per kind hangt af sommige praten met 1.5 al zinnen en verstaanbaar als 3jarige en sommige met 5 jaar onverstaansbaar. Het invloed op praten heeft ook milieu waar je zelf bevindt. Een boer zal nooit praten ala fylosoof en andersoom als grove voorbeeld. TS dat praten in jou verhaal vind ik niet zo zorgwekkend. Wel dat hij tenminste "mama" niet zegt of andere korte zoals "die", "ooh", "wow" "oh oh", "aah", "aw aw" en dat hij dus niets aanwijst en niet zwaait. Het norm cb voor zwaaien in 9mnd btw.
Ik zou de hulp wel aannemen. Bij ons was het cb juist degene die onze zorgen wegwuifde. Ik wil je verder niet bangmaken, maar ons zoontje ging ook niet zwaaien, wijzen en handenklappen. Nu weet ik dat dit vroegsignalen kunnen zijn van autisme, zeker icm vertraagde taalontwikkeling. Mijn zoontje heeft overigens wel woordjes gezegd rond zijn eerste verjaardag, maar is daar weer mee opgehouden. Nogmaals, ik zeg hiermee niet dat jouw zoontje autisme heeft, bij mijn zoontje speelde ook repetitief gedrag en een vreemde spelontwikkeling en een extreme prikkelgevoeligheid. Wel is het naar mijn mening verstandig zo vroeg mogelijk te beginnen met stimulatie voor het geval er misschien wel iets aan de hand is.
Onze oudste zei met 2 jaar het minimum, 10 woordjes geloof ik. Binnen 2 maanden ging hij praten en maakte echt flinke sprongen. Binnen een half jaar zat hij op, wat een logopediste (die overigens niet voor hem kwam) zei, gemiddeld. Dus kwa praten zeg ik ach, dat komt vast wel goed. Ook wijzen was mijn oudste laat mee, maar kon wel zwaaien. Ik zou eerdernaar het totaal pakket kijken wat wel en wat niet en hoever loopt hij gemiddeld achter in alles. Piccolina, hou eens op met je bang makerij. Als er een kindje verkouden is moet je volgens jou naar SEH, en als het kindje langzamer is dan jouw wonder dochter moet je naar fysio/logopediste etc. Het lijkt wel alsof alles bij jou voor 100% moet zijn en als er een kindje iets heeft of ergens langzamer mee is direct naar een specialist. Een kind hoort kind te mogen zijn en moet op latere leeftijd nog genoeg.
Ik zie dat je kindje 16 maanden is. De vorige afspraak was dus de 14 maanden controle? Dan vind ik het heel raar dat ze over het weinige praten vallen. Dat kan het probleem niet geweest zijn. Hier met de 14 maanden controle in ieder geval alleen de vraag of DL al praatte. Nee? Lees je wel voor? Ja? Ok. Tot de volgende keer dan maar. 14 maanden is volgens mij vrij gemiddeld voor de eerste echte woordjes, dus dan zou de helft van de kinderen "probleemgevallen" zijn. Ik denk dus dat ze iets anders hebben gezien. Ik weet niet wat, ik ken je zoontje niet, ik ken jou niet, ik weet niet wat er in het gesprek gezegd is. Heb je niet aangegeven dat je zelden voorleest ofzo?
Ow, ik zit nu je openingspost nog eens te lezen en ik zie dat je zegt dat je zoontje geen intresse in lezen heeft. Dan zou ik ze zeker een keer langs laten komen. Vind je het zelf misschien lastig om het voorlezen leuk te maken en het heel interactief te doen? Want dan zou je er misschien nog wat van kunnen leren, toch? Of lees je al voor als een volleerde, enthousiaste, peuterschooljuf en heeft híj gewoon echt geen interesse?
Goh ik heb niemand bang gemaakt lijkt mij. Ik heb nooit gezegt dat kind naar seh moet als je beter leest en niet tussen de regels door dan had ik in topic toen over: dat huisarts stuurt naar seh. Dat jij andere mening hebt en ervaring dat mag er zijn net als de mijne. En sorry hoor maar is niet aan jou maar aan TS alle meningen die ze wil lezen en die vervolgens gebruiken of niet. Het is alsof er is maar een waarheid en dat is die van jou en laat ik zeggen de meeste dat "komt van zelf goed". Jawel in vele gevallen maar in vele gevallen ook niet. We zijn niet jij niet ik niet in staat beoordelen wat is met kind is en of daar iets is. Ik neem aan dat jij geen arts bent? Ik ook niet en ik sorry ook ik laat verbouwen aan bouwvakkers en het eten in restaurants aan kooks. Laat ik ook gewoon zeggen dat je het kind van TS nirt heb gezien geen enige seconde. Terwijl arts cb wel ook al is het slechter arts in je ogen zoals altijd die weten niets uiteraad. Maar ze hebben kind gezien en als ze maken zich zorgen over iets dan is vaak terecht en als niet is mooi meegenomen. Gelukkig met jou onze zorgsysteem houd dat vol. Artsen weten niets en we lossen het zelf op ik weet beter jou positie mij duidelijk.
Mijn zoon is 16 mnd. Bij mijn vorige afspraak bij het cb zeiden ze ook dat hij in de komende maanden wel een paar woordjes moest gaan zeggen. Zo niet moest ik hem als hij twee was bij de gemeente of zoiets melden, want dan moest hij naar de peuterspeelzaal (en dan krijg je het vergoed vanuit de gemeente of zoiets?!?). Mijn zoon heeft nooit echt gebrabbelt, begint nu pas een beetje... zegt wel mamama en bababa en die, maar niet echt heel gericht. Hij is vooral geïnteresseerd in fijne motoriek (dingetjes ergens indoen enzo). Zijn passieve woordenschat is groot, als ik met hem een boekje lees kan hij alles aanwijzen wat ik vraag (vlinder, zon, konijn, enz). Klappen zijn handjes weigert hij te doen en ook dansen bijv. doet hij niet. Hij maakt ook geen aanstalten om met liedjes mee te zingen of dierengeluiden na te doen. Je zou de hulp kunnen accepteren, misschien hebben ze tips. Maar van de andere kant denk ik niet dat deze "pedagogen" veel andere dingen doen als dat jij al doet (boekjes, liedjes en nog maar op). Probeer het gewoon en als je het niks vind, tja dan stop je ermee.
Heel erg bedankt voor de reacties iedereen. Ik denk dat we dan inderdaad maar even goed moeten kijken waarom het cb het zegt. Als ze echt denken dat het heel erg nodig/handig is, dan kan het inderdaad geen kwaad en gaan we gewoon kijken of het wat is. En ik denk dat we ook heus wel kunnen zeggen als we willen stoppen omdat het niets wordt. Dan kunnen we onszelf later ook niet verwijten dat we het advies van het CB compleet genegeerd hebben wat fout geweest was. Zelf zou ik dan nu wel zeggen dat qua alleen het praten het nog niet persé nodig is. Maar dat als het ook voor het totale pakket zou kunnen helpen, dan zou dat misschien wel handig zijn. Nee het is heel lastig om het voorlezen leuk te maken. want het boekje zelf duwt hij weg of wilt hij dicht klappen, afpakken, weggooien, zelf bladeren ofzo. En als hij die kans niet krijgt, wordt hij boos en dan lukt het ook niet echt goed meer. En soms kiest hij ook voor een hele andere weg; compleet negeren die handel. En dan gewoon z'n eigen ding gaan doen. Maarja, hoe dan ook zou hij het toch horen, dus ik lees gewoon vrolijk verder. Het enige waarmee ik 's ochtends z'n aandacht heb, is met het liedje 'hoofd, schouders, knie en teen' en 'dit zijn je wangetjes'. Dat vind hij dan wel geweldig, maar waarschijnlijk ook omdat hij het heel leuk vind om vitamines te krijgen waarvan hij weet dat dat erna komt. Het kan hem ook niet snel genoeg gaan dat ik de laatste keer op z'n neus tik. Maar de rest van de dag lijkt het hem helemaal niets te doen. Hmm.. Ik geef mezelf gelijk een goed idee.. Misschien dat ik eens iets kan gaan proberen in de ochtend op dat moment dat hij dus ook de aandacht voor dat heeft. Een kleine kans dat hij dan misschien ook gewoon wil kijken en luisteren.. Kan het ook altijd even proberen morgenochtend. Over de peuterspeelzaal was ze hier niet echt begonnen. Ja, het enige wat ze zei is dat ze het duur vond en ik beter iets anders kon doen. Namelijk iets dat veel goedkoper is en in de wijk in het buurthuis is, een ouder/peutergroep voor kinderen vanaf 18 maanden. Ik heb ook geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen en of dat een handig alternatief is. En dan qua basisschoolvoorbereidingen zou er dan ook iemand hier aan huis kunnen komen met dingen die we hem dan kunnen leren. Beetje hetzelfde idee als dus nu met het praten, maar dan dus voor de basisschool. Daar zijn we dus ook nog niet echt over uit wat we nou daarmee willen. Maarja, dat maakt voor nu ook nog niet helemaal uit.
Nu ben ik echt heel benieuwd waar je dit allemaal gehaald hebt? Mijn dochter is nu bijna 2,5 jaar oud en praat echt als een advocaat. Maar toen ze een jaar oud was, zei ze echt nog niks, en had ze ook nauwelijks passieve woordenschat. Ze is pas gericht 'mama' beginnen zeggen op 14 maand ofzo, en als eerste woordje, maar daarna dus op enkele maanden tijd naar lange volzinnen en correcte vervoegingen gegaan. Dus bovenstaande 'richtlijn' lijkt me wel heel rooskleurig te zijn , en niet bepaald gemiddeld.