Hoi hoi, In veel bladen en op diverse websites heb ik gelezen dat vanaf ongeveer 4 maanden met een bedritueeltje gestart kan worden (voor deze leeftijd zou het geen nut hebben?). Nu zou ik dat ook graag willen gaan introduceren aan mijn meisje. Hier heb ik alleen best wat moeite mee. Er bestaat weinig schema in haar dag waardoor ik steeds in de knoei kom qua tijd. Oftewel het komt nooit lekker uit waardoor ze onrustig ervan wordt. Dan heb ik het over een bedritueel als dit: badje, masseren, flesje en slapen. De bedoeling is natuurlijk dat ze lekker ontspant van dit gebeuren maar dat is dus niet. In de avond krijgt ze 2 flessen, begin en einde van de avond. Deze tijden zijn vaak 2/3 dagen gelijk en daarna weer anders. Ook heeft ze erg wisselende dagen qua slapen/wakker zijn overdag. Gevolg is dat het schema zo'n 2x per week wisselt. Een ritueel introduceren is lastig hierdoor omdat ze soms om 18:00 uur een fles krijgt en soms b.v pas om 20:00 uur. Als ze om 6 uur een fles krijgt lijkt mij het weinig zinvol het bedritueel hiervoor te doen (anders slaapt ze de lange ruk in de vroege avond) en met een fles om 8 uur weer wel. En als we dan haar bedritueeltje steeds wisselen qua indeling (voor of na fles) dan heeft dat hele ritueel toch ook weinig nut? Kortom: hoe pak ik dit aan? Wat is b.v een ontspannend, kort bedritueel om mee te beginnen (misschien wil ik iets te uitgebreid?)? Hoe zorg ik dat het ook echt ontspannend is, dus qua tijdsindeling? Ik heb wel het idee dat ze hierbij gebaat zou zijn omdat ze moeite heeft prikkels te verwerken en rustig in slaap te vallen. En ik hoop hiermee haar net dat beetje ontspanning te geven wat ze nodig heeft (en hopelijk een stukje onrustig en licht slapen). Hoe hebben jullie dit aangepakt? En daarnaast had ik een vraagje over het slapen in eigen bed. Ze slaapt nu nog bij ons in de reiswieg maar deze begint aardig krap te worden, en ze frommelt zich in een rare houding bovenin de reiswieg (ziet er niet comfortabel uit!). Ook kan ze bijna haar benen over de rand gooien. Nu heb ik een aantal keer geprobeerd (met tussenpozen van ca 2 weken) haar op haar eigen bed te leggen maar dan gaat ze onophoudelijk krijsen waardoor ik het na een tijdje opgeef en ze weer in de reiswieg ligt. Nu wil ze daar ook niet zo goed meer in slapen en wil ik toch proberen haar in haar eigen bed te krijgen. Wanneer kan ik hiermee het best beginnen, overdag/nacht of ineens de hele dag? En is dit een kwestie van paar keer huilen en volhouden? Het krijsen vind ik zo sneu en dan ben ik gauw geneigd liever voor haar rust te kiezen dan het in haar eigen bed slapen. Pak ik het goed aan door dat te doen of niet? Ledikant past overigens niet in onze slaapkamer dus is geen optie! Alvast bedankt voor alle tips en adviezen!
Bij ons staat de reiswieg in het ledikantje in haar eigen kamer. Het wordt krap maar hier ligt ze voor nu het lekkerste in. Hier ben ik bezig met een ritueel dat ze rond 19 uur maar bed gaat. Tenzij ze met een uurtje weer een fles moet. Pyjama aan. Knuffelen. Liedje zingen en dan in d'r bed. Dat gaat nu 2 weken goed zo. Slaapt ze al door? Ik mag hier ieder uur d'r uit voor een speen maar kan wel zeggen dat we enigsinds een ritme hebben!
Is jouw kleine elke dag om die tijd ook echt moe of dat niet? Dat wisselt hier namelijk, de ene dag wil ze pas om 9 uur slapen en een dag later ineens om 7 uur al. Ze slaapt soms wel en soms niet door. De laatste nachten wordt ze even wakker, speentje erin en dan slaapt ze meestal verder. Maar er zijn ook nachten dat ze een fles wil, dit is vaak als ze overdag minder dan normaal gedronken heeft. Wat dat betreft mag ik niet klagen. Vind het knap dat je dat volhoudt, elk uur eruit. Nachten zijn hier nooit een probleem geweest dus kan me er niet veel bij voorstellen behalve dat het zwaar moet zijn! Enorm respect daarvoor. Als ze binnen een uur een fles moet, verschuif je dan het ritueeltje of sla je dan over? Kan ik haar dan beter wakker houden tot het 'tijd' is of gewoon laten slapen als ze wil?
Hoi, Er bestaan grofweg twee manieren van aanpak: het proberen om je baby naar je eigen hand te zetten d.m.v allerlei schema's of juist het luisteren naar de signalen van je baby en proberen om hem in zijn behoeften te voorzien op het moment dat hij die behoeften heeft. Ik ben meer voor de tweede aanpak en kan je vertellen hoe wij hebben omgegaan met zijn slaapritme. Tot een maand of 6 had mijn baby niet eens pyjama's omdat hij gewoon naar bed ging zodra hij in slaap viel na het eten (hij sliep toen zo lekker knus, zonde om hem wakker te maken om zijn pyjama aan te trekken!) Hij had toen ook niet echt een ritme, behalve dat hij goed sliep in de nacht (soms sliep hij van 9 tot 9, soms werd hij 1 keer wakker voor een voeding), maar overdag liet ik hem gewoon zijn eigen gang gang. Dus: voeden, en als hij toen in slaap viel, gewoon lekker laten slapen. Vanaf een maand of 6 gebeurde het steeds vaker dat hij in de avond niet doorsliep na zijn laatste voeding, en dit was het moment dat we begonnen waren met het slaapritueel (om zeg maar zijn voedingsmoment los te koppelen van het moeten slapen). Ons slaapritueel is heel simpel, na het eten een schone luier, zijn pyjama aan, zijn slaapzakje, en dan naar bed (met een speentje, deze gebruiken we alleen als hij moet gaan slapen). In het begin duurde het soms vrij lang tot hij eindelijk sliep, maar tegenwoordig gaat dit meestal vrij snel. Dus al met al zou ik als ik je was gewoon naar je baby kijken. Wil ze soms eerder, soms later slapen, geeft dit dan niet. Als je het idee hebt dat ze van zo'n uitgebreid slaapritueel juist onrustiger van wordt, beperk het dan tot slechts pyjama/slaapzakje aan. En misschien hebben jullie het nog niet eens nodig? Gebeurt het nooit dat ze gewoon na een voeding vanzelf goed slaapt, zodat je haar gewoon in haar bedje kan leggen en weggaan? Over het slapen in eigen bedje kan ik je helaas geen advies geven want bij ons sliep hij gelijk al in zijn ledikantje. Maar ik zou haar zeker absoluut niet laten huilen, dat is gewoon zielig en nergens goed voor. (Als jij huilt voel je je ook niet lekker, maar ben je juist gestrest, toch? Dan heb je juist behoefte aan troost, en zelf zou je het denk ik ook niet prettig vinden als je in de steek werd gelaten als je overstuur bent.)