Mijn zoontje slaapt eigenlijk altijd al slecht. Het inslapen is vooral een gevecht. Al zie ik alle vermoeidheidssignalen, hij vecht gerust nog een uur of langer tegen de slaap. Soms denk ik nog wel eens, ik heb me vergist, hij is toch niet moe. Maar ik vergis me niet, daarna is het dan voortdurend jengelen en bij elk akkefietje huilen. Dit doet hij al sinds hij een baby is. Vechten tegen de slaap, veel bewegen opstaan/ liggen/ andersom liggen als ik zo druk zou doen zou ik ook niet in slaap kunnen vallen. Eerst huilen en nu ook vaak roepen. Ik heb een tijdje geprobeerd het slapen helemaal los te laten (en hem dus zelf zijn ritme te laten bepalen) maar dat werkt niet. Toen sliep hij zo weinig dat hij echt niet meer functioneerde. Als ik bij hem blijf zitten dan probeert hij voortdurend contact te maken. En toegegeven ik word er zelf vervelend van als ik zo lang bij hem moet wachten tot hij slaapt. Ga ik iets anders doen, bv een boek lezen naast hem blijft hij klieren en vervelend doen. Dus nu leg ik hem 's avonds in bed en ga weg. Dan begint hij eerst maar te roepen en te drammen om een muziekje/ nee toch niet goed, drinken, verkeerde knuffel. Dan geef ik hem alles wat hij nodig heeft en herhaal nog eens duidelijk de regels. Niet roepen voor niets. Als hij wakker wordt mag hij naar mij toekomen en hij blijft in bed. Dan probeert hij in slaap te komen maar het lukt vaak niet. Hij is dan gerust tot 10 uur/ half 11 wakker maar moet vaak al om 6 opstaan. Veel te weinig vind ik. Misschien komt het omdat ik het hem verkeerd heb "aangeleerd" ik had een post partum depressie na zijn geboorte en was erg nerveus. Ik had weinig rust en heb dat misschien aan hem doorgegeven. Maar ik wil zo graag het tij keren, voor mij, maar ook voor hem. Het is voor hem ook niet leuk om zo onrustig in slaap te vallen. Wie heeft er tips. Hoe krijg ik hem 's avonds rustig, zodat hij ontspannen in slaap kan vallen? Slaapritueel bestaat uit melk, tanden poetsen, boekje lezen en dan nog een dikke knuffel en naar bed.
Hoe oud is je zoontje? Lastig hé. Echt tips heb ik niet, maar vertel je wel hoe ik het die. Wie weet heb je er iets aan. Mijn zoon slaapt ook erg slecht, het beste werkt toch om bij hem te gaan liggen. We houden ons normale ritueel, zelfde als dat van jou. Dan leg ik hem in bed en ga bij hem liggen. Met mijn rug naar hem toe en het licht uit. Hij hoeft niet te proberen aandacht te trekken. Want ik die net alsof ik slaap. Als hij gaat zitten of iets anders doet ga ik weg. Vertel hem natuurlijk wel waarom ik ga. Mocht hij weer willen gaan slapen, wil ik best bij hem liggen. Maar dan moet hij ook echt stol zijn en slapen. In het begin duurde dit erg lang. Nu kan ik soms zelfs weglopen zonder dat hij tegenstribbelt. Zie nu dat hij 3 is. Mijn zoontje is 2.5 weet niet of dat dat echt uitmaakt
Bedankt voor je reactie. Ik ben net voor zijn 3de verjaardag gestopt met bij hem te blijven liggen omdat het vaak een uur duurt voor hij slaapt. Regelmatig viel ik dan op de grond in slaap en werd dan rond middernacht wakker en kon de slaap niet meer vatten. Hij leek er ook niet echt heel erg aan te moeten wennen. Onze woning is vrij klein en ik ben binnen 10 tellen vanaf de huiskamer tot in zijn kamer. Geen trap alles op dezelfde verdieping. Hij mocht altijd roepen. In het begin deed hij dat niet zoveel tot hij gewoon ging roepen om mij te zien. Ik vind het zo vervelend dat hij 's avonds niet lekker tot rust komt.
En een slaaptrainer? Hier werkte dat goed. Ik heb Sam het lam gebruikt icm een beloningssysteem (stickervel, 5 stickers = cadeautje)... na een week sliep hij zonder morren in en de hele nacht door
Bedankt voor de reactie. Hij slaapt meestal wel door en als hij niet door slaapt komt hij bij mij liggen en gaat dan ook vrij snel weer slapen. Hij wordt maximaal 1x wakker. Het probleem is meer dat hij 's avonds (of als ik hem 's middags neerleg omdat ik zie dat hij echt moe is) zo moeilijk in slaap valt.
Oef ik voel met je mee. Pittig is het. Mijn zoontje is 17 maand en hier is het probleem doorslapen. Volgende maand ga ik naar een osteopaat met hem om te kijken of er lichamelijk iets niet lekker zit. Vorige week begon hij ook nog raar te doen met inslapen. Moest naast hem zitten, duurde steeds langer. In de avond geen probleem maar ik heb er nog 1 rondlopen. Op een gegeven moment heb ik nogal wanhopig tegen hem gezegd dat hij NU moest gaan slapen. En tot mijn stomme verbazing ging hij liggen en was hij stil. Helaas helpt het niet voor het doorslapen.
Dat was dus hier ook. Dan wilde hij water, dan nog een kusje, dan nog een verhaaltje. Ik heb het avondritueel ingekort, elke avond het zelfde en elke avond zelfde tijd naar bed. Daar hielp het schaap ook mee want dan wist hij dat het bedtijd was. Daarna hem in zijn sop laten gaar koken. Na een week geen gezeur meer met inslapen. Het valt te proberen!
@Emma86 lief van je. Doorslapen was hier ook lange tijd lastig dus ik begrijp je helemaal. Als ik het zo bekijk is het hier het afgelopen jaar wel heel erg verbeterd. Van meerdere keren per nacht wakker naar meestal doorslapen. Ik hoop dat jou kindje ook snel gaat doorslapen. @elliepellie het zou inderdaad kunnen dat het werkt. Ik ga er eens naar kijken. Helaas lukt elke dag om dezelfde tijd naar bed hier niet ivm mijn werk. Ik ben nu wel aan het solliciteren dus dit zou wel kunnen veranderen.
Heb je al besproken dat hij alleen mag roepen als er echt iets aan de hand is? Dus niet als hij niet kan slapen. En dan een aantal dingen benoemen wanneer hij wel mag roepen. Hier helpt dat wel wat. Ik kom niet voor elk ding, soms vraag ik (als er die avond weer teveel geroepen wordt) door de deur geen wat er is. Niet belangrijk, dan geef ik heel kort antwoord dat hij moet gaan slapen. Geen "slaap lekker" of lieve woordjes. Alleen kort maar duidelijk. Hopelijk gaat de lol er dan snel vanaf.
Hier is inslapen ook altijd een probleem. Ik blijf dus bij haar tot ze slappt. Sinds het middagslaapje er af is slaapt ze binnen 10 min na het voorlezen over het algemeen (tussen 19.30 en 20.00 uur). Meestal is ze al wel voor de wekker (die staat om 6.30 voor haar) wakker. Dit vind ik zelf wel vroeg hoor, zeker in het weekend.. hierdoor maakt ze ook niet zulke lange nachten. Toen ze tussen de middag nog sliep was ik soms wel 1,5 uur bezig haar in slaap te krijgen, en dan ging ze pas tussen 20.30 en 21uur... Maar zelfs zonder middagslaapje krijg je hem dus niet goed in slaap?
Mijn jongste vindt slapen saai en geeft zich ook bepaald niet makkelijk over aan de slaap . Je zou eens kritisch kunnen kijken naar de periode die aan het slaapritueel vooraf gaat? Je moet, om goed slaperig te worden, eigenlijk al 2 uur voor je daadwerkelijk gaat slapen gaan afschakelen en je brein in de juiste, rustige mindset krijgen. Een soort cooling down zeg maar. Geen beeldscherm, geen wilde spelletjes, gedimd licht, geen harde geluiden e.d. Daarnaast kan je met bijvoorbeeld massage je kind 'uit zijn hoofd' halen, en meer rust vinden. Ik heb een tijdje lang de voetjes van mijn jongste gemasseerd met lavendelolie, in stille donkere kamer, omdat haar uit die 'hyperactieve overdrive' te halen. En dan als het slaaptijd is, heel duidelijke regels: je mag 1 keer plassen, je mag 1 keer drinken, je mag 1 keer knuffels kiezen, maar dan is het klaar. Als ze dan wel eruit kwam dan legde ik haar zonder woorden weer terug. Ik heb geprobeerd dit zo consequent mogelijk vol te houden en gestaag ging ze sneller/makkelijker in slaap vallen. Tussen 4 en 5 jaar ging het een tijd lang heel goed, mits we haar niet te vroeg in bed probeerde te leggen (20:00 uur). Nu na de zomervakantie was het opeens weer bal en hebben we het ritueel weer aan moeten passen. Nu mag ze nog even spelen op haar kamer voor ze gaat slapen en heeft ze het meer 'in haar eigen hand', ze gaat nu tussen 20:30-21:00 uur zonder morren slapen en slaapt dan tot 7:00 uur de volgende ochtend. Dat is toch 10 uur en dat is voor haar prima. Een dag vol prikkels/spannende dingen heeft hier altijd meteen invloed op het slapen, maar een dag met te weinig prikkels ook. De balans is soms lastig ... Veel sterkte!
Dat is een goede, daar valt waarschijnlijk nog wel winst te behalen. Vaak gaat mijn verder vrij rustige kind heel druk doen als we het slaapritueel ingaan. Massage heb ik ook een tijdje gedaan. Ik ben daarmee gestopt omdat hij ook daar erg drammerig is. Nu die voet, dan hier. Ik ga het nog eens proberen en dan duidelijk de regels bespreken.
Met of zonder middagslaapje maakt weinig verschil. Soms laat ik hem zelfs 's middags langer slapen als ik merk dat hij echt oververmoeid is. Kennelijk slaapt hij op het kdv fantastisch. Dus ik denk dat het toch iets met de energie tussen ons te maken heeft. Vandaar dat ik dacht dat loslaten zou helpen, maar helaas niet.
@Evanesco ja dat heb ik al besproken. Misschien toch nog een keertje herhalen. Als hij het echt te bond maakt zeg ik soms dat hij nog maar 1 keer mag roepen, dan denkt hij er goed over na alvorens hij roept. Maar dan gaat hij met zijn knuffels praten (hele rollenspellen) enzo dus dan gaat hij nog steeds niet slapen.
Ik lees nu dat hij in de middag nog regelmatig slaapt? Je zou kunnen overwegen om slaapje toch af te schaffen (of in te korten tot bijvoorbeeld max een uurtje) en te streven naar iedere dag 'hetzelfde' zodat je kind in een ritme kan komen. Een van de signalen dat ze hier toe waren aan stoppen met slapen overdag was hyperactief gespook en gefeest in de avond (tot 22:00-22:30 uur!). Dan zit je even in een lastige overgangsfase, maar als ze eenmaal gewend raken aan wakker blijven overdag gaat het waarschijnlijk in avond ook soepeler. Ik ben gestopt ze in middag naar bed te brengen (en gevraagd of op KDV ook niet meer deden), maar in plaats daarvan een 'rustmomentje' op de bank/zitzak te creëren. Soms vielen ze dan alsnog even midden tussen alle kinderen of tijdens een filmpje in slaap, maar dan had ze het ook nodig, duurde dan 20-40 min. Na een paar maanden waren ze gewend en vielen ze zelden meer in slaap overdag. (mijn meisjes slapen vanaf 2 jaar al niet meer overdag)
Ik zou dat toch ook overwegen hoor, hij is al ruim 3 en zo op de kleuterschool kan het ook niet.. Hier was het ook best lastig, vooral zo rond etenstijd maar het went eigenlijk heel snel. Een heel enkele keer (eens in de 3 weken misschien) valt ze toch in slaap, tijdens een autoritje ofzo dan laat ik haar maar maar verder echt nooit meer!
@Kache en @Roln ik heb zou het middagslaapje graag afschaffen maar het kdv werkt niet mee. Als hij bij mij is laat ik hem in principe niet slapen 's middags. Af en toe moet ik mijn zoontje ook heel vroeg brengen 's ochtends of kan ik hem pas vrij laat ophalen, dus weet ik ook niet goed wat wijsheid is. Ik ben aan het solliciteren op een plek met regelmatigere uren en als dat lukt wilde ik nog eens in gesprek gaan.
Bedoel je dat ze je kind wel in bed leggen ook al vraag jij aan hen om dit niet te doen ? @Kache, ja precies dat bedoel ik. Ik heb het wel ingekort (en hoop maar dat ze zich eraan houden) maar zonder was niet bespreekbaar. Ik weet niet hoe het in Nederland is, maar hier zijn erg lange wachtlijsten voor het kdv, kinderen staan al voor de geboorte ingeschreven dus ik heb ook niet zomaar een andere oplossing, helaas. Verder zorgen ze trouwens heel goed voor hem en heeft hij het heel erg naar zijn zin.
Even een update van mij. Ik ben aan de slag gegaan met jullie tips en het gaat nu veel beter. Ik heb de tijd voor het slaapritueel onder de loep genomen en zorg nu voor 1 a 2 uur ontspanning voor het naar bed gaan. Rustige muziek, nog een kwartiertje/ 20 minuten wandelen na het avondeten dan kan hij nog even zijn energie kwijt. Het avondritueel daarna gaat heel goed en voor hij dan echt gaat slapen neem ik nog even alles door/ welke knuffel/ welk deken/ drinken/ muziek aan. Heb je alles? Goed welterusten. Hij roept nu alleen nog als hij naar het toilet moet (soms nog een keertje om te testen maar ik blijf consequent alles blijft zoals het is). Ik ben super blij, wat een rust, voor beide. Bedankt dames voor het meedenken.