Wanneer en hoe vaak geven jullie je peuter/kleuter weer 'moeilijker' speelgoed? Mijn peuter zit nu in een fase dat ze graag en veel puzzelt. Heel leuk, maar na een dag of 2 goed oefenen kent ze alle nieuwe puzzels steeds uit haar hoofd (36-54 stukjes, dus geen babypuzzels). Ik vraag me af of ik haar gewoon even lekker moet laten aanrommelen met speelgoed dat ze goed beheerst, of steeds weer een nieuwe, moeilijkere uitdaging geven?
Hoe is je kind? Is het tevreden met 'gezellig' voor de 100ste keer diezelfde puzzel van 40 stukjes te maken? Kan het zich ook bezig houden met bekend speelgoed? Of is het jengelig, hangerig, gefrustreerd, dwars en steeds op zoek naar iets? Als je peuter gewoon tevreden is, dan zou ik vooral niet moeilijk doen en vooral later aanrommelen. Kinderen zoeken ook vaak wel hun eigen uitdaging, kijk daarin waar je kind enthousiast van wordt. En peuters vinden herhaling vaak nog heerlijk, het hoeft niet altijd 'nieuw, uitdagend' te zijn... (ik bedoel, ik ga echt niet iedere week een nieuwe puzzel kopen omdat ze de oude al kent . Dan gaat ze maar iets anders doen als ze puzzel niet meer leuk vindt!)
En op je vraag: wanneer iets anders geven. Meestal gewoon als ze jarig zijn, of sinterklaas . Af en toe ging ik nog wel eens naar kringloopwinkel om 2e-hands iets uit te kiezen en proberen, om ze weer even met iets 'onbekend' aan de gang te hebben, maar dat was ook echt niet vaker dan om de 3 maanden, afhankelijk ook van vrije dagen/vakanties die eventueel ingevuld moesten worden.
Mijn zoontje had ook een puzzelfase rond die leeftijd en daarna kwam de spelletjesfase. Dat verveelt niet zo snel. Ik zou dus kijken naar geschikte spelletjes. Maar wat hierboven ook gezegd is, zo lang je kind zich nog vermaakt hoef je je niet heel druk te maken. En verveling is juist goed ter stimulans van het creatieve brein
Ik heb gezorgd dat er moeilijkere puzzels zijn voor als hij er behoefte aan heeft. Dan pakt hij het zelf wel. Maar ik zie ook veel ontwikkeling in zijn gewone spel met speelgoed die hij al lang heeft. Bijvoorbeeld de treinbaan. Dat krijgt nu een verhaal, de omgeving word gebouwd en hij verzint de mooiste constructies.
Zo had ik het nog niet eens bekeken, dat verveling eigenlijk weer heel andere delen van het brein aanwakkert En dat dat ook heel nuttig is.
Mijn dochter zit ook in de puzzel fase. Heb van de week op de rommelmarkt 3 puzzels gescoord voor in totaal 2,10 Die van 24 stukjes maakt ze met gemak. Die van 30 vind ze wat lastig ivm de kleuren (veel paars en blauw) Ik laat der voorlopig lekker aanmodderen en pas als ze ze goed beheerst ga ik naar moeilijkere puzzels op zoek.
Lang leven de kringloop, de kringloop bij ons heeft goedkope puzzels, soms ook echte leuke en daar haal ik ze. Zodra onze uk ze zo in elkaar legde was het tijd voor nieuwe, soms ook wat eerder om uit te dagen. Was het te moeilijk dan deden we het samen.
bij ons kun je in de bieb puzzels lenen, ideaal! Want mijn zoontje vond puzzelen leuk, maar niet meer als hij ze een paar keer gemaakt had
Mijn dochter puzzelde met 2,5 puzzels van 70-100 stuks nooit aan gedacht om haar daar niet verder in te stimuleren. Zodra ze de puzzels binnen een korte tijd of met weinig moeite afrondde dan was het tijd voor nieuwe gewoon zonder reden (persoonlijk vind ik het de taak van ouders om te zorgen dat er thuis een rijke leeromgeving is die voldoende uitdaagt en aansluit op jouw kind(eren) dat is naar mijn mening niet per se een 'cadeautje'). Inmiddels kan ze die van 100+ prima doen en meer ook maar zodra het puzzelstukken zijn die enorm veel op elkaar lijken (bos oid) dan is daar de frustratie en om die reden puzzelt ze nu al dik een half jaar aanzienlijk minder.