Hallo, Ik vroeg me af hoe jullie de baby's naar bed brengen (wakker of slapend, ritueeltje of niet)? Mijn dochtertje is nu ruim drie maanden. Ze doet zo'n vier slaapjes overdag (helaas meestal een hazeslaapje of korter). Telkens als ik haar naar bed brengt, doen we samen een ritueeltje (slaapzakje aan, gordijnen dichtdoen, liedje zingen en speentje). Dan ga ik met haar op bed zitten (ze slaapt nog op onze kamer) en dan is het eerst huilen. Daarna kalmeert ze, en gaat ze slapen. Ik leg haar dan in haar bedje, meestal doezelt ze dan en soms slaapt ze echt al. Dit riedeltje duurt op een goede dag tien minuten, op een slechte dag wel drie kwartier (of helemaal niet en laat ik haar na tig pogingen om in bed te leggen, maar in mijn armen slapen). Nu vroeg ik me af of dit ooit makkelijker gaat worden? Ze is een hele slechte slaper en ik ben per dag veel tijd kwijt om haar überhaupt in slaap te krijgen. Soms zie ik gewoon op tegen de bedtijd. Ik kan me niet voorstellen dat ik haar ooit gewoon wakker in bed kan leggen, en dat ze zelf in slaap gaat vallen. Ik heb al veel geprobeerd (naast het bedje zitten, hand op buikje, hand tegen wang), maar dan blijft ze huilen, of ze wordt stil en zodra ik wegga, gaat ze huilen). Ik ben bang dat ik haar verkeerde gewoontes aanleer, maar anders slaapt ze gewoon niet. Buiten mezelf, krijgt overigens bijna niemand haar in slaap. Mijn man is twee keer zo lang bezig en als we ergens op bezoek gaan, slaapt ze helemaal niet (maar wordt het na een uurtje heel erg jengelen, omdat ze wel heel moe is). Heeft iemand misschien een tip voor me? Of wordt dit vanzelf beter?
Op die leeftijd stond ik ook vaak naast een huilend kind in haar ledikantje. Soms een half uur of uur lang. Ik wilde niet weglopen bij een huilend kind, omdat ik er van overtuigd was dat ze dan alleen maar harder zou huilen en omdat ik dat zielig vond. De truc bij mijn kindje was eigenlijk om juist wel weg te lopen en haar even 5 minuten laten huilen. Na 5 minuten even terug of speentje teruggeven, en vervolgens viel ze zelf in slaap. Eigenlijk kwam ze dan pas tot rust. Dat 'inslaaphuiltje' werd al snel steeds korter tot ze zonder huilen zelf ging slapen. De meningen verschillen erg over laten huilen, maar als je moederhart het kan zou ik het eens 5 minuten proberen.
Ik doe hetzelfde, maar leg haar direct in eigen bed. Meestal valt ze zo in slaap, soms jengelt of huilt ze. Als ik zeker weet dat ze moe is laat ik haar huilen. Vaak slaapt ze dan binnen 10 minuten. We hebben soms een avond dat het niet wil, dan wieg ik haar in slaap. Tja ik zou wel leren in het eigen bedje te slapen. Ff huilen hoort er volgens mij bij. Hier lijkt dochter het soms nodig te hebben . Als ik er dan aldoor heen ga prikkel ik haar alleen maar. Ik denk dat je moet doen wat goed voelt. Sterkte, lijkt me best pittig. .
Mijn dochter sliep vanaf het begin heel erg goed. Ik gaf borstvoeding en meestal viel ze bij mij al in slaap, was dit niet het geval dan legde ik haar altijd wakker in bed. Naarmate ze ouder werd bleef ze wat langer wakker. Op een gegeven moment ging ze niet meer zo makkelijk slapen en kwam ik erachter dat ze ''te lang'' wakker was. Ze geeft slecht signalen af dat ze moe is. Ik heb toen op internet gezocht naar de gemiddelde tijden dat baby's wakker zijn aangepast op hun leeftijd. Vanaf dat moment heb ik me aan die tijden gehouden, ongeacht of ze nu wel of geen signalen gaf dat ze moe was. Gewoon wakker in haar bedje gelegd en ze wist bijna altijd wat ze moest doen. Misschien geeft ze ook weinig signalen af en kun je dit proberen? Is maar een tip. Ik heb gewoon geluk gehad dat ze er geen moeite mee heeft gehad.
Ik ga morgen met de 5 minuten methode beginnen. Sinds een maand ofzo is het echt drama met slapen s'avonds..
Ik ben pas net een weekje aan het oefenen met haar in haar eigen bedje te laten slapen, vooral omdat ze behoorlijk zwaar begint te worden voor mijn arm Ons ritueel: Naar boven brengen en op ons bed inbakeren met een laken. Daarna zet ik de radio aan op een zender die alleen maar regen laat horen en doe ik het gordijn dicht. Dan pak ik haar en ga ik naast de wieg op het bed zitten en liedjes zingen tot ze slaapt. Dan de wieg in en er nog even bij blijven zitten om te zien of ze echt slaapt. Daarna zeg ik "Weltrusten F., tot strakjes" en ga ik de deur uit
Hier ook een ritueel en een kind dat ik steeds eerst rustig moest krijgen voordat ze kon gaan slapen. Ik deed dat echter gewoon in bed met behulp van een speentje en mijn aanraking. Dit om een positieve associatie met het bedje te krijgen. Vanaf de 3 maanden gaat het stukken beter, vaak gaat ze rustig het bed in. Het wordt vanzelf beter... Ritueel nu is: slaapzak aan, in bed, kus, liedje aan en weg gaan. Het is kort en voor de oudste hetzelfde. Indien nodig kalmeer ik haar, of geef ik haar nog wat slokken uit de melkfles (soms heeft ze ineens nog honger of zuigbehoefte, ze accepteert haar speen echter niet meer). Als ze moppert laat ik haar lekker gaan, bij huilen ga ik troosten. Laten huilen werkt niet, dan raakt ze echt kompleet overstuur. Als ze moppert/jengelt dan houdt ze vanzelf op.
ik kleed mijn zoontje om op de commode, toen hij zo klein was sliep hij in de puck a baby inbaker doek. en legde hem altijd wakker in bed, soms een muziekje aan van zo'n trek ding. soms was het even huilen, soms niet... als hij na 5 tot 10 minuten nog aan het huilen was ging ik kijken en trooste ik hem maar dat was maar zelden. ik heb mijn zoontje nog in slaap hoeven wiegen, hij was (En is) een goede slaper dus dat scheelt ook veel. wel legde ik hem gelijk in bed als hij ook maar enigszins moe aan het worden was ook als er bezoek was ofzo.
Gaat het heel de dag door zo lastig om haar in slaap te krijgen, of alleen savonds? Waarom laat je haar eerst op jouw bed liggen en niet direct in haar eigen bedje? Is ze wel moe genoeg? Gaat ze bijvoorbeeld al in haar oogjes wrijven? Die van ons is nu bijna 4 maanden en wrijft sinds een paar weken in zijn oogjes als hij echt moe wordt. Dan leg ik hem in bed. En het is iedere keer verschillend hoe snel hij gaat slapen. Ene keer valt hij meteen weg. De andere keer gaat hij jengelen. Dan weer heel erg huilen. Dan weer lachen en brabbelen. Ik probeer er niet teveel aandacht aan te schenken en stop iedere keer zijn speen erin. Alleen als hij echt overstuur raakt dan haal ik hem eruit en probeer ik het gewoon 5 minuten later weer. Maar na zijn laatste fles savonds gaat hij bijna altijd direct slapen. Waarom mag joost weten. Maar ik ben er blij mee. Die van ons heb ik volgens mij nog nooit slapend in bed gelegd. Hij valt zoiezo niet eens in slaap in iemands armen, dus dat probleem ken ik niet. Wat ik erg merk is dat het slapen gaan iedere keer weer een andere fase krijgt. Nu begint die van ons sinds 2 weken vaak te lachen en brabbelen/kreten als ik hem weg leg, terwijl hij bijvoorbeeld 10 minuten daarvoor bijna niet meer uit zijn ogen kon kijken. Denk dus dat het bij die van jou ook ineens anders kan zijn straks. Ze veranderen toch heel erg de eerste maanden.
Het wordt binnenkort echt beter! Ik legde mijn zoontje snachts ook slapend in bed omdat ik hem na de bv of fles eerst nog 30 minuten moest hooghouden (reflux). Mijn zoontje moest dus nog leren zelf in te slapen. Ik legde hem wel (vanaf 2,5/3 mnd) in zijn bedje indien hij wakker was en legde mijn hand tegen zijn gezichtje. Ook deed ik ssssst. Ik liet hem niet echt huilen, soms een paar minuutjes maar zodra het krijsen werd, ging ik bij hem zitten. Dit vooral omdat hij door de verborgen reflux veel pijn/ongemak heeft gehad als hij lag. Ik zou hem dus niet meer in slaap wiegen tenzij hij na 15/20 minuutjes niet slaapt in bed, met jou hand/steun. Mijn zoontje slaapt nu soms snel in, soms even jengelen. Hij deed tot 3 maanden hazenslaapjes en nu slaapt hij (bijna 4mnd) overdag 3x :soms 45min, soms 2/3 uur. Het hielp mij om hem uiterlijk 1,5 uur na wakker worden weer op bed te leggen (tip boek:baby in een droomritme). Succes Ps. Hier geen echt ritueel, behalve slaapzakje aan en soms melodietje vanuit de knuffel in bed. En de speen erin maar die spuugt hij vaak ook direct uit .
Als je vijf minuten moeilijk vindt kun je ook eerst na 1 minuut, dan 2 minuten, dan na 3 minuten... enz. Dat werkte voor mij want 5 minuten is echt LANG! Vond ik dan he Hele tijd naar de klok kijken of ik al 'mocht'. En het slaapritueeltje gewoon volhouden. Het kwartje gaat wel vallen
Onze dochter is 4 1/2 maand en sinds een week slaapt ze ook overdag in bed en langer dan een uur Als ze niet wil slapen, prima dan beneden in de box maar of in de wandelwagen.. Sorry ik ben daar heel makkelijk in als ze zo klein zijn..
Bedankt voor alle reacties. 'S Nachts slaapt ze gelukkig wel goed, maar pas als wij naar bed gaan. Het naar bed brengen rond acht uur gaat nog lastiger dan overdag. En als ze niet wil slapen, heeft het geen zin haar weer mee naar de woonkamer te nemen. Ze slaapt niet in de box of kinderwagen, dat is teveel prikkel. Dan gaat ze huilen van vermoeidheid, dus het is echt belangrijk dat ze even slaapt, het liefst in haar bedje ipv mijn armen. 'S avonds zit ik dus vaak van acht tot half elf met haar op de slaapkamer. Ik leg haar overigens niet in mijn bed, maar ik ga op bed zitten met haar in mijn armen, totdat ze slaapt en leg haar dan weg. Dat vond ik in principe prima, maar het kost heel veel tijd en ik ben niet van plan dit nog maanden te blijven doen. Ik heb haar net na het ritueeltje in bed gelegd. Ik wilde erbij blijven zitten, maar ze begon te brabbelen tegen me. Dus ben ik weggegaan. Ik zit nu voor de deur , ze is wat aan het mopperen, maar huilt niet. Ik ben benieuwd. Haar speentje wilde ze niet (heeft ze normaal wel om rustig te worden), maar op de babyfoon zie ik dat ze haar duimpje nu heeft. Ze was wel moe trouwens, ze gaat dan in haar oogjes wrijven, meestal na een klein uurtje op. Ook gaapt ze, dus ik denk dat het wel moeheidssignalen zijn.
Mijn dochter was een erg onrustige baby en toen wij regelmaat gingen invoeren, is ze daar enorm van opgeknapt. De wetenschap dat een baby van die leeftijd maximaal 1 uur tot anderhalf uur achter elkaar wakker kan zijn, was voor mij een eye-opener. Ik kon ineens veel beter haar signalen plaatsen. Sindsdien gaat het als volgt: - ze wordt wakker en krijgt aansluitend de fles - tijdje knuffelen of in de box spelen of boodschappen doen oid - na maximaal 1,5 uur wordt ze wat knorrig en dat betekent bij haar dat ze moe is. - naar boven, schone luier en op het aankleedkussen nog wat oefeningen van de fysio (ivm voorkeursligging), daarna zing ik een liedje en leg ik haar in de slaapzak, zet het muziekje op de babyfoon aan en ga weg. We houden altijd deze volgorde aan (dus het gaat niet om vaste tijdstippen van voeding en slapen, maar echt om de volgorde) en sindsdien gaat het heel goed. Soms moet ik nog een keertje terug om haar speentje te geven, maar over het algemeen valt ze gelijk in slaap.
Zodra ik zie dat ze in haar oogjes gaat wrijven en gaat gapen, gaat ze naar bed. Nu ze om kan draaien, leg ik haar altijd in haar bedje. Dan gordijnen dicht, speentje en konijn erbij, kus op haar hoofdje en dan zeg ik overdag: welterusten, tot straks en in de avond: welterusten, tot morgen. Vaak is het dan nog even mopperen, duurt het me te lang, ga ik erheen en krijgt ze weer haar speen, maar vaak is ze binnen 5 min in slaap. Ik blijf iig niet lang naast haar bedje zitten, daar word ze nog onrustiger van. Maar goed, Femke is een super makkelijke en goede slaper dus kan je niet echt tips geven. Succes, hopelijk is het een fase en word het beter.