Waarschuwing voor gerookte vis AMSTERDAM - Voorverpakte gerookte vis kan een schadelijke bacterie bevatten. Daarom moet deze vis voor het eten tot minstens 85 graden worden verhit. Dat heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) dinsdag bekendgemaakt. De listeria-bacterie kan ernstige problemen veroorzaken, zoals hersenvliesontsteking. Het advies geldt vooral voor zwangere vrouwen, omdat de bacterie een spontane abortus kan veroorzaken. Maar ook mensen met een verminderde weerstand zoals ouderen, moeten volgens de VWA oppassen. De VWA heeft gerookte zalm, forel, paling, haring en makreel onderzocht. In ruim drie procent van de visproducten werden meer listeria-bacteriën aangetroffen dan is toegestaan. Gevaarlijk "Listeria is in het bijzonder gevaarlijk omdat de bacterie zich blijft vermenigvuldigen, ook al is het product vacuüm verpakt en ligt het in de koelkast", legt de VWA uit. Risico's Listeria is een algemeen voorkomende bacterie die risico's kan opleveren in producten die niet worden verhit. Ook producten als paté, filet américain en kazen van rauwe melk kunnen de bacterie bevatten. (c) Novum
het is toch bekent dat een zwangere vrouwe alleen verse vis mag eten en geen voorverpakte rotzooi uit de koelvakken. maar goed voor de vrouwen die het niet wiste kan het van groot belang zijn
JUIST als het vacuum verpakt is! Listeria groeit graag zonder zuurstof! Listeria schijnt vaker voor te komen in vacuum verpakte waren zoals vis dan in rauwmelkse kazen! Ik kan geen bron aanvoeren maar mn zus heeft hier onderzoek naar gedaan.
inderdaad vacuum verpakt is gevaarlijk dit is bekend, dus heb je trek in een visje ga dan gewoon naar de visboer.
Misschien het stukje van het verhitten? (Want dat had ik nooit eerder gehoord, alleen maar dat het per definitie niet mag, dat wel). Ik weet het anders ook niet wat er nieuw aan is. Maar kennelijk was er een reden waarom het VWA het (weer) onder de aandacht wilde brengen.