He meiden , Wie van jullie kan me iets uitleggen. Ik moet voor het eerst een POP en PAP verslag maken. Dit werkt via de SMART methode. Ik kom alleen niet opweg. Ik snap wel wat de bedoeling is maar echt veder kom ik niet. Ik moet 3 stuks maken. - Kennis - Houding - Vaardigheid. Maar wat ze er precies mee bedoelen haha. Ik zoek eigenlijk een voorbeeld zodat ik kan zien wat het idee is. Maakt niet uit wat voor branche als ik maar even iets heb om te vergelijken... Wie oh wie kan me helpen...
Een smart doel op gebied vam kennis zou kunnen zijn: Ik kan, binnen 3 weken, laten zien hoe een catheter volgens protocol ingebracht moet worden.
Ik moest dat ook altijd doen voor mijn opleiding, vreselijk vond ik dat! ik heb dan ook al die dingen volledig uit mn duim gezogen. heb op een gegeven moment zelf ook staigeres begeleid en dit is er 1 die ik me redelijk zo weet te herinneren. een flesje leren klaarmaken: Specefiek: ik moet vandaag op die en die dag een fles voor baby x klaarmaken om die en die tijd. Ik heb dit nog nooit eerder gedaan en kijk naar alle dingen die ik nodig heb en naar alle handelingen die ik moet verrichten. het is de bedoeling dat ik na vandaag zelfstandig een fles kan klaarmaken. Meetbaar: nadat ik alle handelingen op de juiste wijze heb uitgevoerd was de fles goed en voldoende op temperatuur. Acceptabel: mijn collega x heeft meegekeken en de temperatuur gecontroleerd voor baby x de fles kreeg. deze was op de juiste manier klaar gemaakt en voldoende op temperatuur. Realistisch: Het zeer zeker haalbaar dat ik na 1 dag zelfstandig een fles kan klaarmaken zonder dat deze nogmaals door een collega gecontroleerd hoeft te worden. Tijdgebonden: het doel moet binnen 1 dag gehaald worden. het is vooral belangrijk dat je er niet teveel over nadenkt, dat deed ik in het begin namelijk en dan is het ook niet goed omdat je er teveel over doorgaat. je moet het juist in de kleine dingen zoeken. ik hoop dat je hiermee een beetje geholpen bent.
Kennis: ik wil komende jaar die en die opleiding volgen of die kennis leren aan een x aantal collega's Vaardigheid: ik wil binnen x maanden leren hoe ik versnellingsbak reviseer ( ja hoe kom ik erop haha) Houding: uuuhhh? Ik denk aan klanttevredenheid, assertiever worden, een leidende rol nemen, of juist een ondersteunende rol.... Zoiets? Geholpen? Heb ik mijn "kennis" vandaag een beetje gedeeld haha
Specifiek: dus duidelijk gericht op 1 punt Meetbaar: hoe ga je aantonen dat het doel behaald is Actueel: het moet een punt zijn die actueel voor jou is dus niet over 9 jaar... Realiseerbaar: en dus niet volgende week haal ik mijn opleiding (als je in het eerste jaar zit) Tijdsgebonden: markeer een tijdspad binnen je doel.
Ja het is maatschappelijk werk en dienstverlening... Ik stuur je even een PB... @ Andere meiden , Thanks ik heb er nu inderdaad een beter beeld van... Ik snapte het idee wel maar niet hoe het nou precies in elkaar stak. Ik ben in iedergeval behoorlijk geholpen
@pluisje pak de beroepscode er bij! Dat werkt echt super om bij mwd leerdoeken te formulieren en dan heb je direct als bron de beroepscode! ;p
je hebt sommige dingen iets verkeerd geïnterpreteerd . Acceptabel slaat niet op de handeling zelf, maar hoe je het uitvoert. Of het kan en collega's bv willen meewerken, dat je niet verwacht van je collega's bv dat ze je leren om 100 flesjes in 1 minuut klaar te maken (ik noem maar wat)
O leuk pop en pap :-D ben zelf stagebegeleider geweest en heb er al verschillende gezien. Zoals al meerdere zeggen, te lang erover nadenken werkt niet. Hier wordt de START uitgelegd, maar ik heb ook verschillende keren STARRT gezien De 2e R staat dan voor Reflectie, terug kijken op je handelen. Mijn ervaring is dat school vooral hier streng op oordeelt, het kunnen reflecteren op jezelf is erg belangrijk. De T staat niet altijd voor tijdgebonden maar kan ook voor Transfer staan, dat betekent kan je dit meenemen naar een volgende keer? De A kan ook voor actie staan, dat heb ik vaker voorbij zien komen dan acceptabel of actueel. Hieronder staan wat vragen die je voor jezelf kan beantwoorden bij het maken van je STAR(R)T verslag. Het STARRT stappenplan Situatie Beschrijf de oa situatie. Wat is er gebeurd? Wie waren de betrokkenen? Waar speelde het zich af? Waarover ging het precies? Wat was de aanleiding? Taak Wat was jouw taak als oaer in de situatie? Wat was je rol? Wat was je functie? Wat moest je doen als oaer? Wat werd er van je verwacht? Wat was je doel? Wat waren je doelen? Wat was je voornemen? Had je een plan? Actie Wat heb je werkelijk gedaan? Hoe heb je het aangepakt? Welke afwegingen hebben daarin op dat moment een rol gespeeld? Wat dacht je? Wat voelde je? Wat zag je voor je? Wat was precies jouw aandeel of inbreng? Resultaat Wat was het gevolg van jouw actie bij jezelf en wat was het gevolg bij andere betrokkenen? Wat was het gevolg op de sfeer? Wat was de invloed op het proces? Konden jullie nog goed verder werken? Wat was de invloed van jouw aandeel (van je actie) op het resultaat dat je wilde bereiken. Reflectie Was het resultaat van je actie dat wat je er mee wilde bereiken? Heb je er iets van geleerd als oaer? Kun je deze situatie en je handelen daarin koppelen aan een competentie uit het profiel van de beroepsbeoefenaar uit de opdracht? Als je dat kan, hoe scoorde je dan voor deze competentie? Transfer Zou deze situatie zich nogmaals kunnen voordoen? Zou je dan iets anders willen doen dan je deze keer hebt gedaan? (Wat dan, hoe, waarom?) Of blijf je juist hetzelfde doen? (Wat dan, hoe, waarom?) Zijn er oa-situaties denkbaar waarin je wat je gedaan hebt weer zou kunnen toepassen of juist niet weer zou willen doen? Wat neem je jezelf voor voor de volgende keer?
Maar een STAR verslag is wel iets anders dan het formuleren van een SMARTleerdoel! STAR is het reflecteren op wat je gedaan hebt SMART is beschrijven wat/hoe/wanneer je wilt leren (dan moet je het dus nog gaan doen)
Wat leuk, ik doe precies dezelfde opleiding alleen werken wij met de starr methode en niet met de smart methode..
Heb pas geleden hier ook een topic over gehad. Ben toen echt enorm goed geholpen, kan eventueel de mijne naar je sturen. Is wel een andere opleiding maar dan zie je wel hoe of wat Je kan je emailadres via pb sturen.