Volgende week maandag heb ik een sollicitatie. Maar nu moet ik tijdens de sollicitatie een test maken deze test of je problemen op kan lossen. ( nu heb ik al behoorlijk wat ervaring in dit vak en problemen op lossen is mijn sterkste kant ) Maar ik snap die test voor geen meter is iets met figuurtjes etc en aan de hand daarvan kijken ze of je goed bent in problemen oplossen. Nu kan ik de test thuis oefenen en heb dit gedaan en daar kwam al 3x uit dat problemen oplossen niet mijn sterke kant is Maar dat komt meer omdat ik die test echt niet snap en niet omdat ik geen problemen op kan lossen. Nu ben ik alleen heel erg bang dat ik daar straks op afgerekend ga worden en de baan niet krijg
Je hebt het zeker over figurenreeksen en dan moet je die aanvullen met een figuur (multiple choice) die er logischerwijs na komt? Ik heb ook dergelijke tests gedaan. (Met zeer goed resultaat.) Kun je anders een voorbeeld geven? Ik zal het je graag uitleggen.
hopelijk kan alexandra je helpen of wellicht kun je de tekst googlen dat je daar uitleg krijgt van hoe het werkt?
Jaa klopt idd zo'n test is het en dan mist er 1 plaatje en moet je uit 4 plaatjes kijken welke je er moet plaatsen. Maar ik ben echt een kneus in die dingen En moet hem via deze site doen ( weet niet of je de test zelf ook kan zien hoor ) PiCompany – the performance improvement company.
Ben wel benieuwd voor welk beroep je zo'n test moet maken Een paar poppetjes bij elkaar matchen vind ik nou niet perse getuigen van een goed probleem oplossend vermogen Ze hadden je beter een dag mee kunnen laten draaien, dat zegt veeeeel meer dan zo'n "stomme" test
Ben het niet vaak met je eens hoor maar in deze wel Ik weet dat ik goed ben in problemen oplossen ( hoort namelijk bij het beroep ) Ik doe dit beroep al 6 jaar. Ik ben alleen een kneus in het maken van dat soort testen en zo kom ik dus onder het gemiddelde uit terwijl ik in werkelijkheid op het gemiddelde of misschien zelfs wel er boven zit. ( klinkt misschien een beetje uit de hoogte maar zo bedoel ik het niet )
Ik heb even gekeken. (Op welk niveau moet je de test doen trouwens?) Het is een test die ook onderdeel uitmaakt van tests die gemaakt zijn om je werk- en denkniveau te bepalen. Dit onderdeel bepaalt je 'figurale capaciteiten'. Ik heb die tests via het UWV gedaan, alleen daar zaten ook onderdelen bij voor 'verbale capaciteiten' en 'cijfermatige capaciteiten'. Die figurenreeksen daar moet je een logica, een patroon in ontdekken. Hiermee spreek je hetzelfde gebied aan in je hersenen dat ook bepalend is voor je probleemoplossend vermogen, maar wel op een abstracte manier. Ik zag dat er wel een uitgebreide uitleg voor de test gegeven wordt. Ik weet niet of ik daar heel veel aan kan toevoegen. Ik kan je wel uitleggen wat het juiste antwoord is op een bepaalde opgave, en waarom dat zo is, maar bij een volgende opgave is het dan toch aan jezelf om het patroon er in te ontdekken. Je moet telkens kijken naar wat er met een figuurtje gebeurt. Schuift het telkens op naar dezelfde richting? Of misschien wel afwisselend? Veranderd het van kleur/grootte? Wordt het plaatje misschien telkens geroteerd? Met de klok mee of tegen de klok in? Al deze dingen kunnen voorkomen in die tests en dat patroon moet jij dus ontdekken en aanvullen (het patroon voortzetten!) met het juiste antwoord.
Ja maar snap er niks van hahahaha. Snap dat ik goed naar die plaatjes moet kijken maar ik zie er 0.0 logica in hahaha. ( nou moet ik ook eerlijk bekennen dat ik geen theorie mens ben maar een praktijk mens ) Maar zou het erg jammer vinden om afgerekend te worden op een test die verder weinig zegt over hoe ik mijn werk doe. Of hoe ik in dit geval tot een oplossing kom.
De plaatjes gaan vooral over ruimtelijk inzicht, de andere vragen in een iqtest gaan over logica. Bij ruimtelijk inzicht zou het helpen om het "voor je" te zien.. bij logica om te kijken naar de overeenkomsten, wat is gelijk, wat is anders, welke berekening moet je van stap tot stap volgen. Bij je link moet je inloggen, misschien kan je een voorbeeld geven zoals van 123test?
Nee, de plaatjes die ik gezien heb in deze test gaan niet over ruimtelijk inzicht. Het gaat over ruimtelijk inzicht wanneer er figuren weergegeven worden die 3D zijn. (Meestal met kubussen en blokjes.) Ik zal even kijken of ik wat plaatjes kan vinden om hier te posten om het wat visueler te maken,
bedoel je zulke vragen? Inderdaad kijken naar de logica. Wat zie je op elke kolom, wat zie je op elke rij. Is het figuurtje gevuld, leeg of met streepjes. Wat verandert er en wat blijft hetzelfde? Is de vorm van het figuurtje overal hetzelfde?
Ok, ik heb een plaatje gevonden van een opgave die ik zelf ook best lastig vindt. Laten we samen eens kijken of we kunnen ontdekken wat het antwoord is. Jij eerst. Wat valt je op aan dit plaatje?
Ik denk wit vierkantje met plus teken erboven, omdat de middelste rij alleen rondjes heeft, en de bovenste alleen rechthoekjes sowieso op de onderste dan een vierkantje. Wit omdat er op elke rij maar 1 zwart teken staat. -edit oh dat was de vraag niet
Ik zou het zo oplossen (ik weet het juiste antwoord ook niet overigens). Ze hebben een vakje grijs gemaakt, daar moet je je niks van aantrekken. Dat is bedoeld om verwaaring te maken. Onder de grijze strepen van het vakje staat gewoon een firguur. Wat er in het vakje met het vragteken moet komen, dat is jouw antwoord. In elke rij en kolom die je helemaal kunt zien, zie je een plusje, een zwart rondje en een leeg wybertje. Op het vraagteken komt dus in ieder geval een figuur met een plusje. Dan heb je nu dus nog twee mogelijkheden. De onderste figuren zijn op een rij allemaal hetzelfde. Je moet dus een vierkantje hebben. Dat klopt want jouw twee overgebleven antwoorden met een plusje hebben allebei een vierkantje. In de tweede rij zie je twee witte en een zwarte figuurtje onderaan. Daaruitvolgend heb je dus het witte vierkantje met het plusje erboven nodig voor het vraagteken. Wordt het zo wat duidelijker?
Ja, dat vakje is best misleidend, want het betekent dat het plaatje dat eronder zit verborgen is. Dat maakt de opgave extra moeilijk. Je hebt dus 1 vakje minder om een patroon te ontdekken. (Ja, hij is echt lastig.) Wat valt je verder op? Staan er in elke rij telkens dezelfde basisfiguren? Kun je al een paar antwoorden wegstrepen?
Ik wil best hardop meedenken hoor, want ik zie de oplossing (denk ik) Je moet kijken naar de patronen die je wel ziet. En dan ga je de antwoorden elimineren en kun je weer verder kijken. Kijk bv eens op alle rijen, zie je daarin een verband?