Helemaal mee eens... Ev of je kind nou hoogbegaafd is of niet... Blijkbaar valt hij dusdanig op dat ze denken dat hij aangepast onderwijs misschien wel nodig heeft. En of je dat nou hoogbegaafd of cognitief getalenteerd noemt.... Het belangrijkste is dat de school kijkt naar je zoontje wat hij nodig heeft. En als dat een aangepast programma is EN school vindt het geen punt. En je zoontje is gelukkig... Dan maakt het labeltje echt niet uit hoor. Hoogbegaafd is geen ziekte en je gaat er niet eerder dood van. En je kunt het ook niet aan iemands gezicht aflezen.
Wat nemen jullie het hard op zeg... Tsjee! Nogmaals, ik heb geen idee wat voor testen ze met hem gaan doen! Ik weet alleen dat mocht hij in het MIND project komen dat ze dan aanpassingen bieden... Maar dat wil niet zeggen dat ze dat nu niet doen? Hij is een vroege leerling die in januari afgelopen jaar al met groep 2 meedraaide..:
Gewoon uit nieuwsgierigheid hoor maar heb je helemaal niet gevraagd welke testen en hoe deze testen eruit zien?
Haha Nouja.. Vooral dat je hoopte dat hij niet hoogbegaafd zou zijn vond ik gewoon raar. Hij is wie hij is... Hoe je het ook noemt Ben overigens net als pluk wel benieuwd wat ze gaan testen.
Wij hebben hier ook elke 6 weken een gesprek over onze zoon, zo houden we met zijn allen de vinger aan de pols.
Hier helaas niet maar wel af en toe even gauw bij het ophalen dat het goed gaat van de juf. En gezien deze juf d'r lijkt te snappen en het is gelukt om dochterlief weer zin in school te geven.. Houden we het maar even zo.
wij hebben een hele goede samenwerking met school (gelukkig), zelfs zo goed dat de juf (waarmee het heel goed gaat) die hij in groep 4 had mee is gegaan naar groep 5. En dat scheelt zoveel, hij hoeft niet te wennen aan een nieuw juf, de juf hoeft niet meer te wennen aan hem.
Saskia natuurlijk is hij wie hij is en ben ik altijd apetrots op hem! Ik hoop gewoon op een gelukkig, rustig en stabiel leven voor hem zonder 'moeilijkheden' waar hij tegen aan loopt! En natuurlijk ga ik dat niet tegen, maar natuurlijk probeer ik dat op deze leeftijd nog wel! En natuurlijk hoop ik dan nu nog niet op zo'n stempel! Dat is toch niet vreemd?
@mamvk; wellicht komt het doordat jij het blijkbaar ziet als iets wat vooral problemen geeft. Terwijl ik er juist erg van geniet dat mijn kind graag over dingen nadenkt en alles wil weten. Het heeft ook veel leuke kanten. Ook minder leuke... Natuurlijk. Maar het schept zoveel mogelijkheden ook. De kunst is alleen om het in goede banen te leiden in een wereld die vooral is ingesteld op het gemiddelde. Niet heel vreemd... Maar wel heel vervelend voor de slimmeriken Helaas. Tip voor maandag... Als ze denken dat hij echt flink voorloopt vraag dan of ze ook willen doortoetsen. Doortoetsen gebeurd meestal mbv de Cito-toetsen. Daarmee kunnen ze zien welke stof hij wel en niet beheerst. En op welk niveau ze dan het beste werkjes kunnen geven. En eventueel ook of de schoolrijpheidstest kan worden gedaan. Daar testen ze mee of hij alle vaardigheden die je nodig hebt in groep 3 al heeft. Niet dat ie perse meteen maar groep 3 moet doen maar dat zijn wel dingen waar een juf mee kan werken. En tip 2 mbt bovenstaande... Zoek het even op mbv Google. Er is veel over geschreven en dan weet je wat je vraagt
Maar als hij hoogbegaafd (of wat dan ook is), dan is hij dat ook zonder 'stempel', toch? En dan kun je het, denk ik, maar beter weten omdat er dan vaak opeens deuren open gaan die anders gesloten zouden blijven. Voor een school geeft het toch vaak duidelijkheid en handvatten ed.
Zo is het helemaal niet bedoeld. Je vraagt om ervaring maar je geeft maar weinig info. Ik ben ook benieuwd wat en hoe ze willen gaan testen. En net als Saskia zie ik het ook helemaal niet negatief.
Sorry dan heb ik het verkeerd opgepakt... Cito toetsen zijn bij hem afgenomen. Die heeft hij zowel op taal gebied als op rekenen foutloos gemaakt. Het project waar ze zijn mee gestart heet MIND, maar heel veel hierover kan ik ook niet terugvinden op internet oid.
Doortoetsen met de Cito wil zeggen dat ze steeds de volgende toets blijven afnemen tot er een lage C of D wordt gehaald. Dan zit je op het punt waar er voor het kind nog echt iets te leren valt namelijk. Ik vermoed dat die naam een naam is die de school of organisatie zelf aan hun plusproject heeft gegeven. Bij ons noemden ze het het excellente leerlingen programma.
Toen Kylian op zijn cito toetsen van groep 1 A+ scoorde hebben ze hem de citotoetsen van groep 2 laten maken en ook daar op de eind cito scoorde hij een A. Pas bij de eind toetsen van groep 3 ging de lijn naar beneden. Wij hebben toen ook in goed overleg met school, psychiater/orthopedagoge besloten hem groep 2 te laten overslaan Hier werken ze met sterrengroepen. Zit je in de 1 ster groep dan betekend dat dat je wat meer uitleg en 1 op 1 aandacht nodig hebt met dat vak. Zit je in de 2 sterren groep zit je op "normaal" niveau En zit je in de 3 sterren groep dan heb je extra uitdagingen nodig en kun je behoorlijk zelfstandig werken. Zo zit Kylian met het lezen etc op E 6 niveau, hiervoor gaat hij 2x per week naar groep 6 (hij zit in groep 5) en werkt daar met het 3 sterrengroepje. Ook kinderen die b.v in groep 5 zitten maar nog op groep 4 niveau lezen gaan die middagen naar de andere klassen toe (zo worden groep 3 t/m 8 gemixt op hun leesniveau ) Met rekenen leek hij heel veel moeite te hebben totdat we er vorig jaar achter kwamen dat de kennis er wel degelijk zit maar dat hij zoveel moeite heeft om de dingen over te schrijven en op papier te zetten met de antwoorden dat dit hem belemmerde. Sinds ze het anders aanpakken (juf kopieert het te maken blad van het boek, knipt de sommen los van elkaar, K maakt ze en plakt ze vervolgens in zijn schrift), is hij dus van het 1 ster naar het 2 sterren groepje gegaan. Mijn tip voor maandag, schrijf al je vragen, onzekerheden en zorgen op (dan vergeet je ook niets) en laat je goed voorlichten. Vraag wat ze op dit moment doen om het zo prettig mogelijk op school te maken en vertel hoe je dingen thuis aanpakt.
Hier officieel 4 niveaus.. In de praktijk meestal 3. Wel genoeg ook gezien het ook nog een combiklas is Leukecvan onze combiklas is dat de kinderen zijn geselecteerd op zelfstandigheid en zelfredzaamheid. En de meeste zijn dus iets verder dan hun jaargenoten. Leuk klasje zo.. Veel rustiger ook dan de andere 2 lokalen met enkel groep-3-kinderen. Goed voor onze gup, die rust (Ze zit al niet zo graag naast het meisje waar juf d'r naast heeft neergezet omdat ze steeds praat en regelmatig straf krijgt) Hier helaas geen overlap met hogere danwel lagere klassen trouwens.
@mamvk: zat net aan jouw gedachte bij hb te denken.. En daarna aan de opmerking van zowel onze kinderpsych als de expert op school... De psycholoog zei het al.. Maar bij de expert viel het kwartje de 2e keer toch een stuk harder... Toen ze heel terloops opmerkte: oh en eh... Dat soort dingen hebben kinderen meestal niet van vreemd.. Denk daar maar eens over na." Wat mij in gedachten bracht dat de laatste iq-test die ik deed... Ik echt geen seconde moeite heb gedaan en ik toch ene iq-score van 128 haalde. En nee, dat was niet op de nationale iq-test maar bij een psychologisch kantoor voor een aanstaande baan. (En laatst zelfs een verkorte test foutloos gemaakt... Typisch genoeg werd ik alsnog niet aangenomen uit nieuwsgierigheid de online test van mensa gemaakt... Uitnodiging gekregen om bij hen de complete test te komen maken. Helaas heeft dochter ook haar faalangst niet van vreemd en kan ik mezelf er niet toe zetten er een hele dag aan te spenderen (Mede doordat ik er absoluut geen voordeel in zie... Maar ook stel dat...) En ook manlief vindt zichzelf verre van slim... Maar snapt precies hoe zowel dochter als ik denken. En onze kronkels gaan soms snel, bochtig en raar Althans.. Ik merk regelmatig dat mensen het niet volgen. Dus misschien zijn we gewoon alledrie beetje vreemd
De faalangst herken ik, zowel bij mijn zoon als bij mij! Ook het snelle opgeven en snel denken 'dat kan ik toch niet'.