Anders kan je misschien verse soep halen bij de slager of groenteboer? Daar zit een heeeeel stuk minder zout in dan in zo'n pakje. En is nog eens erg lekker ook! Edit: @ Yukl: Milan eet al heel lang zelf soep. Hij knoeit wel regelmatig hoor (giet 'ie ineens een lepel voor z'n mond ofzo), maar dat vind ik niet zo erg, ruimen we daarna wel weer op. En wat we bijv. doen bij groentesoep is hem gewoon alleen 't dikke geven, dus het vlees en de groenten. Dat kan hij natuurlijk makkelijk zelf eten. Of anders soep laten drinken.
ik maak zelf soep met voorgesneden soepgroenten of hele groenten die ik zelf snij. ik mix de soep en doe nadien wat vermicelli, rijst of mie bij. Kruiden gebeurt aan tafel. Voor tim schep ik 2 soeplepels op in een kommetje. ik neem 2 sneetjes brood en doe die in stukjes bij de soep. Daardoor is de soep niet zo vloeibaar meer wat knoeien vermindert. Wij eten er meestal afbakbroodjes bij. Tim krijgt dan nadien (ik voer hem zijn soep nog) een half afbakbroodje 'om mee te doen'. Als we dan een keertje soep uit pak/zak/blik eten, dan leng ik Tim zijn soep aan met water. Wij eten ook meestal op zondag soep (ik ben toevallig ook christelijk.) Mijn insteek is: een goedkope, goede maaltijd en je ontlast de maag een beetje van al het andere eten van afgelopen week. (alhoewel, erwtensoep vind ik ook nogal zwaar op de maag) En ik vind soep heel lekker
Verse kippensoep: 1. - koop 1 grote verse (iets vettere) kippenbout (liefst bij de slager); - was deze gronding en breek hem in tweeën. Ze een grote pan met een laagje water op, doe de kippenbout hierin, voeg een netje verse kruiden toe en een stukje verse gember(kun je op de markt halen) en zet dit aan de kook. Dit kun je bijv. op zaterdagmiddag doen als je thuis bent. Na ong 1,5 uur is het vlees helemaal doorgekookt en heb je een goede kippenboullion. 2. Haal het vlees en de botjes uit de soep, scheid het kippenvlees van de bot en vel, en snijd deze in kleine stukjes (dit kun je op het eind aan de soep toevoegen). 3. Giet de soep door een zeef om alle botstukjes eruit te krijgen, en doe deze terug in de pan. 4. Voeg een blokje soepboullion toe en verse groenten naar smaak en zet de soep weer aan de kook; 5. voeg vermicelli en laat deze 5 min koken. 6. Voeg het kippenvlees toe 7. Proef de soep en kijk of je nog kruiden enz mist. KLAAR
Ik maak ook soep met soepvlees, maar zonder bot. Rundergehaktballetjes zijn sneller gaar, maar moet je wel eerst draaien. Met runderpoulet is ook erg lekker. Die laat je dan een uur stoven met een boeketje/builtje van peterselie, tijm, laurier, salie, rozemarijn. Ik gebruik 1,5 x zoveel water dan normaal op de aangegeven hoeveelheid bouillonpoeder/-blokje. Dan doe je er grof gesneden groente bij. Ik vind dat in een groentensoep prei, wortel, knolselderij en bladselderij hoort en dan kan je er verder bij doen wat je wilt; bloemkool (ik vind dat persoonlijk niet lekker, te overheersend), venkel, courgette, aardappel, paprika, tomaten, wat je maar wilt/in huis hebt. Ik doe er dan rijst of macaroni doorheen ipv vermicelli.
Uitje, knoflook, wat winterpeen en aardappel gaar koken met een bosje verse kruiden erbij of een kruidenbuiltje voor tomatensoep. Als dat gaar is tomaten grof gesneden erin doen, nog 10 minuten doorkoken, staafmixer erdoor en klaar! Voor ons voeg ik apart een beetje aangemaakte bouillon (tuinkruiden) toe. PS: Al je restjes groenten van de hele week (paprika, broccoli, bloemkool, worteltjes, boontjes, wat je maar wilt) kunnen er ook in!
Hartelijk dank allemaal! @Adi, die bouillonblokjes zijn ook erg zout toch? En wat zei je over een netje verse kruiden?? Sorry ben ik totaal niet bekend mee, evenals venkel, gember, en al die dingen die @Zogelukkig aangeeft.. Kippensoep doe ik van filet maar dat maakt niet uit denk ik. @Ireen, met verse tomaten heb ik een keer iets geprobeerd maar vond ik zo vies! Ik moet het sowieso bij groente of kip houden denk ik.
Ja, bouillonblokjes zijn zout, maar dat kan je zelf bepalen hoe zout je het maakt. Zoutloze soep is niet lekker, soep hoort een beetje zout te zijn, maar zelfgemaakt is ie natuurlijk lang niet zo zout als uit een pakje/blik. Normaal gebruik je 2 bouillonblokjes op 1 liter water, ik gebruik 2 blokjes op 3 liter. In 1 portie soep zit 3 gram zout. Een kind tot 1 jaar mag 1 gram zout per dag. Een kruidenbuiltje ('bouquet garni') bestaat uit peterselie, tijm, laurier en ev. salie, rozemarijn en selderij, maar je mag er natuurlijk in doen wat je lekker vindt. Bij de supermarkt hebben ze volgens mij wel van die gemengde kruiden in een bakje. Zelf soep maken is niet moeilijk, probeer het gewoon maar eens!
Inderdaad, je pleurt gewoon alles bij elkaar met wat bouillon en je hebt soep. Note: Veel salie bij borstvoeding vermijden (de mama's dan). Als ik 1 kopje saliethee drink kolf ik de volgende dag maar de helft van wat ik normaal kolf.
INderdaad, in mijn bovenstaand recept gooi ik 1 bouillonblokje op de hele pan soep, ik geloof dat ik dan ruim 2 liter water heb. Het is puur voor wat sterkere/ zoute smaak, de basis voor de bouillon krijg ik uit het vlees en de verse kruiden. En je kunt prima kipfilet gebruiken, maar dan moet je wel een sterkere basis hebben voor de soep, of iets van vet toevoegen. Kipfilet is namelijk heel mager, daar kun je geen soep-bouillon van trekken.
Dus wat kan er dan bij de kip? Het lijkt me wel leuk om eens iets te proberen. Anyway, ik maak een half pakje, 750cc, dan wordt het lastiger denk ik..
Koken is absoluut niet mijn hobby, helaas kun je niet elke dag patat of andere afhaal zooi eten (doet ook een beetje pijn aan de portemonee) bovendien vind ik dat ik een verantwoordelijkheid heb tov mijn dochter. Dus kook ik de meeste avonden braaf, maar het moet allemaal zo simpel mogelijk. Soep vind ik wel erg lekker, maar ga dat dus echt niet zelf zitten maken. Nu koop ik meestal van die zakken, unox of perfect, die hebben allebei het minste zout. (1 gram per portie meen ik...)( op die manier heb ik weer een snelle maaltijd) tot nu toe krijgt mijn dochter daar slechts een paar hapjes van, maar ik vroeg me dus af of dat dan minder een probleem is? Ik weet dat de blikken van bv 'struik' het dubbele aan zout bevat, dus dat doe ik sowieso niet, maar weet iemand iets over die zakken?
Volgens mij wordt er op verpakkingen het aantal grammen natrium vermeld, dat is vals, want je moet het aantal grammen natriumchloride = keukenzout weten! 1 gram natrium = 2,5 gram keukenzout. Een baby van 1 jaar mag 1 gram keukenzout per dag. Een dreumes mag 2 gram keukenzout per dag. Soep uit pakje, pot, zak of blik is dus veel te zout! Zelf soep maken kost geen tijd en is niet moeilijk; het is water koken, bouillonblokje erbij (veel water, weinig bouillonblokje) zak soepgroente en voorgefabriceerde ballen erbij en klaar. Daar hoef je geen keukenprinses voor te zijn.
Idd erg simpel. Ik gebruikte ook altijd Honig. Maar ivm allergien dochter gebruik ik nu de groentebouillonblokjes van de AH.
zelf soep maken is gezonder, maar je hebt ook natriumarme bouillion blokjes/zakjes. Dat is iets gezonder. Zelf maak ik altijd soep, en om het zonder al te veel knoeien te laten gebeuren, scheur ik daar een boterham door zodat het wat dikker word
ja hier was ik al bang voor... heb even gekeken het is dus inderdaad 1 gram natrium... en ik ben niet zozeer geen keukenprinces, ik vind er werkelijk waar geen bal aan.... per defenitie is het altijd meer dan een zak in een pan gooien en het vuur aan zetten... Voorgefabriceerde ballen bevatten volgens mij ook nog wel wat zout.... bovendien hou ik meer van gebonden soep zoals champion- en erwtensoep.... hmm toch maar eens kijken.......
Mijn slagertje maakt redelijk zoutarme erwtensoep, van die dikke, gmammie, stuk brood erbij en klaar. Ik ben af en toe ook van het gemak hoor, bovendien lust mijn man geen erwtensoep, dus als hij er niet is, weet ik het wel!
Mijn peuterdochter is dol op soep! Als ik tomatengroentesoep maak gooi ik er op het eind nog een scheutje kookroom door. Erg jammie. Het eet voor haar idd wel wat lastig. Ze krijgt dan ook een grote slab om en een theedoek over haar beentjes Wat ze vooral interessant vindt is het dippen van haar broodje in de soep
Krijgt je kindje geen last van de erwtensoep? Mijn vader maakt overheerlijke snert (erwtensoep dus) maar ik durf het niet te eten ivm eventuele krampjes. Ik krijg er zelf soms al last van namelijk..
Nee, mijn zoontje heeft veel problemen met zijn darmen maar peulvruchten gaan gelukkig helemaal goed! Wij kunnen allebei een stuk minder goed tegen kool en prei.