Ik ben het zo zat! Mijn zoontje eet 's avonds bijna niets, het is geen fase of het zou een fase moeten zijn die nu al 1,5 jaar duurt . Ik houd helemaal niet van koken, maar sinds de komst van mijn zoontje doe ik iedere dag opnieuw weer moeite om gezond, vers en gevarieerd te koken. En iedere dag weer die teleurstelling dat ie niets eet. Vlees lust ie graag, maar verder eet ie bijna niets. Hij is nu 2,5 jaar oud en tegenwoordig roept ie al "is vies!! lust ik niet" als ik met de borden de keuken uitloop ... En bedankt... Ik heb al zoveel dingen geprobeerd, maar hij vindt niets lekker. Als ik iets nieuws probeer dan krijg ik hem niet eens zover om 1 mini hapje te proberen. Ik ben bijna zover om het gewoon maar op te geven en nooit meer te koken..... We pushen hem nooit en dwingen hem niet om wat te eten dus daar kan het niet aan liggen. Wat koken degene die ook een slecht etend kind hebben en wat vinden die kindjes wel lekker?
mijn dochter kan ook heel slecht eten. maar soep en dingen als pasta's vind ze wel heel lekker. ik zorg dat ik altijd een blik soep in huis heb. hetzij tomaten of groente ofzo. normaal maak ik soep altijd vers maar als ze een paar dagen weer slecht gegeten heeft trek ik een blik los en krijgt ze dat. ben nu ook pasta sauzen enzo in kleine porties aan het invriezen dan kan ik er zo een beetje spaggetti ofzo bij koken. dus gewoon een beetje kijken wat hij wel lekker vind denk ik. het hoort ook gewoon een beetje bij de leeftijd. wat hier goed werkt is totaal geen aandacht besteden aan het eten. gewoon het eten voorzetten en verder niet meer reageren. na een minuut of 5 begint ze dan vanzelf te eten.
ik zou gewoon koken voor jullie zelf wat je altijd kookt en ook voor hem opscheppen (ik neem aan dat je voor hem niet meer apart kookt) en eet hij niet, dan niet. Als je het moeilijk vind om dat te accepteren, dan kun je hem laten zitten tot hij een minimaal aantal hapjes op heeft.
Misschien heb je het al geprobeerd, maar bij ons zijn bonen een succes. Vooral verse tuinbonen gaan erin als koek, terwijl hij normaal gesproken zijn groente nog niet met zijn vork eet. Ik was hoogst verbaasd, maar sprak laatst een moeder wiens zoontje ook graag bonen at. Zij vermoedde dat de structuur prettiger is. Wij eten sindsdien minimaal 1x per week en als we het kunnen vinden vaker iets in de vorm van bonen. Het is wel wat lastig, bijna altijd komt het uit een potje, maar op de markt hebben ze wel vaak verse tuinbonen.
onze jongste vertikt het sinds 5 maanden warm te eten en dan gewoon volledig. alleen vlees wil soms nog een stukje. het valt me op dat hij soms gewoon onze nassi met een stukje kroepoek wel wil proberen. en iets van macaroni is ook goed voor 3 hapjes. maar dat was het dan wel. wij koken gewoon voor het gezin inmiddels is hij 2 dus we houden er niet echt rekening meer mee. meer ook omdat hij toch niet eet dus waarom zouden we nog. het scheelt een boel frustratie. en die 4 hapjes scherpe nassi zal hij ook niks van krijgen. en dan eet hij tenminste wel 4 hapjes. ook geen bonen hier helaas.
Nee ik kook niet apart voor hem en dat ga ik ook niet doen. In tegenstelling tot vele andere kindjes vindt hij pasta ook niet zo omdat daar stukjes groenten in zitten en dat weigert ie al helemaal te eten. Maar ik was eigenlijk ook niet van plan om die groenten helemaal te gaan pureren tot een glad sausje zodat hij daar wat van binnen krijgt. Soep is beetje hetzelfe verhaal, hij begint enthousiast te scheppen tot dat ie ziet dat er stukjes in zitten en stopt er dan mee. Het meest eet hij nog als ik gewoon aardappels bak, stukje vlees erbij en wat doperwten. Volgens mij vindt ie het overzichtelijke op zijn bord wel prettig. En bonen is wel een goeie tip! Bruine bonen uit een pot vind ik niet lekker, maar we hebben ze wel eens bij mijn moeder gedroogd en dan laten weken enzo uit een pak gegeten en dat at ie redelijk. Tuinbonen kan ik ook wel eens proberen! Op zich kan ik het wel redelijk om er geen aandacht aan te schenken, maar als ik hem 's avonds in bed leg dan hoor ik zijn maag rommelen.
Ik maak me er echt niet meer druk om. Er wordt niet gezeurd, ze zit aan tafel tot wij klaar zijn en ik kook waar we zin in hebben. Julia eet meestal wel een paar hapjes vlees en zo 50/50 eet ze wat groente/aardappels/rijst/pasta. 1 keer in de week eet ze vaak een keer echt goed, bijvoorbeeld bietjes of worteltjes. Ik denk dat die smaak lekker zoet is, en geprakt met aardappelen kan ze dat zelf aardig goed eten. Ook boontjes eet ze wel eens goed. Verschilt een beetje per keer. Dat betekent ook nog steeds dat ze 3-4 keer per week echt bijna niets eet. Soms wil ze het niet proeven en soms wil ze na 2 of 3 stukjes niet meer. Ik kook normaal gesproken wat wij willen. Meestal groente met aardappels en 2/3 keer per week macaroni, nasi, iets lekkers. Voor haar maakt het weinig uit, alhoewel ze echt gekke dingen vaak niet wil proeven. Maar goed, ik ben dan ook wel simpel, een keertje extra niks of weinig eten maakt ook niet uit. De volgende dag eet ik iets wat ze wel kent en dat eet ze ook niet altijd. Oftewel: ik doe maar wat
Onze zoon is ook een muts als het om stukjes gaat, hoor Worden er soms helemaal simpel van. De laatste tijd gaat het wel iets beter, maar dat lijkt gewoon te komen doordat hij eraan toe is. Hij eet 'prakjes' lekker mee, maar hij vindt het toch het prettigst als hij alles los krijgt, zodat hij precies ziet wat het allemaal is. Nu is dat bij macaroni vrij lastig, maar met veel andere dingen lukt het wel aardig. We laten hem maar een beetje aanmodderen, eten zelf onder flink 'hmmmm-geroep' ons bord leeg en wat ie eet is meegenomen. Vaak krijgt hij dan wel iets binnen, maar laatst hadden we risotto en dat moest ie toch echt niet. Nou ja, dan maar een toetje erin en klaar. Jammer en hopen dat het volgende keer beter gaat. Het scheelt wel dat hij over de rest van de dag wel heel goed eet: sowieso 's morgens en 's middags 2 boterhammen en tussendoor (veel) fruit. Dan is het makkelijker om niet bang te zijn dat hij iets te kort zou komen. Gaat brood wel goed?
Is het wat om tomatensoep te proberen (en dan zonder stukjes enzo)? Als hij dat vervelend vindt... Wij hebben ook wel eens tijden dat iets wel werkt (nu bijvoorbeeld gekke verhaaltjes over bibabietjes en appie aardappel ), en dan na een paar weken werkt weer iets anders beter. Ohja, en overdag gewoon fruit blijven aanbieden, liefst 2 keer per dag, dan krijgt hij wel vitamientjes binnen! Bruine bonen en witte bonen waren hier ook wel lekker laatst (wel uit een potje).
wat hier een tijdje heeft geholpen (nu dus helaas niet meer..) is alles in aparte bakjes doen, dus de maaltijd aanbieden als een soort tapasschotel. Bakje rijst, bakje saus, stukjes vlees etc. Dan heeft (had..) meneer het idee dat er iets te kiezen viel.