Van de week heb ik de vraag met mijn andere collega's gehad om 1/4 van de werktijd in te gaan leveren. Indien wij hier niet mee akkoord gaan, volgt er sowieso één ontslag . In het ergste geval gaat hij daarna nog meer uren vragen of alsnog een ontslag doorvoeren, wegens bedrijfseconomische redenen. Al navraag gedaan bij de rechtsbijstand wat hierin mijn rechten en plichten zijn. Ik mag niet tekenen, dat ik per 1 oktober minder ga werken. Mijn werkgever moet de opzegtermijn uit mijn contract in stand houden (2 maanden), anders snijd ik mezelf ook in de vingers met 8 uur uitkering WW. Ik moet ontslag aanvragen met wederzijds goedvinden en hij moet mij dan weer in dienst nemen voor 24 uur voor onbepaalde tijd én zonder proeftijd! Ook kan ik dan voor de overige 8 uur WW aanvragen, zodat we in ieder geval voorlopig rond kunnen komen. Ik heb al een hoop bezuinigd in mijn zwangerschapsverlof. Vanaf oktober gaan we leven met een weekbudget en als het UWV besluit mij 8 uur WW te betalen, gaat dat gelijk apart in een potje. Nu zit ik eens alles op een rijtje te zetten wat ik dinsdag in mijn overleg ga vragen/eisen. Mijn inspiratie is inmiddels op. Heb al het nodige geprint over de regeling "Ontslag wederzijds goedvinden". Ik heb mijn "nieuwe salaris" laten berekenen en daarbij de verschillen van de laatste twee betalingen erbij gezet, zodat ik kan laten zien wat ik in moet gaan leveren (Ik ga van 4 naar 3 dagen werken, ben na mijn verlof 4 dagen gaan werken). Ik ben me rot geschrokken van mijn "nieuwe salaris", vooral omdat ik voor mijn gevoel van 5 naar 3 dagen werken ga. Ik heb wat dingen op een papiertje gezet, zoals: - ik wil 1 hele dag vrij, geen halve dagen, zodat ik 1 extra dag bij mijn dochter kan zijn. - ontslag voor 8 uur, zodat ik WW aan kan vragen voor die uren - dat ik alleen akkoord ga, wanneer mijn overige collega's ook akkoord gaan - ontslag kan niet ingaan per 1 oktober, opzegtermijn moet gehanteerd worden - nieuw contract voor onbepaalde tijd én zonder proeftijd - schriftelijke toestemming dat ik een baan erbij mag zoeken, zodat ik rond kan komen zonder WW Heeft er iemand nog toevoegingen of tips, waaraan ik nog totaal niet gedacht heb?
Wat een lastige situatie zeg. Ik heb geen ervaring, maar ken wel iemand die het heeft meegemaakt. Daar was het UWV erbij betrokken, maar vanuit het bedrijf. Zo was het voor iedereen goed geregeld. Overigens werken zij nu allemaal weer 100%. Misschien kan je je baas voorstellen dit ook zo te regelen? Sterkte in ieder geval!
Thanx, maar weet niet goed wat ik nog meer kan eisen/vragen. Vooral omdat ik nog nooit met dit bijltje gehakt heb. Had zelf wel het idee dat ik redelijk opgeschreven had wat belangrijk was, maar soms zien mensen toch nog ideeen of oplossingen. @ Lindangel: Hij heeft mondeling toegezegd dat wanneer het werk het weer toelaat (hij hoop vanaf 2016), hij ons weer graag onze uren terug wilt geven. Hij heeft daarbij ook aangegeven dat wanneer wij die vraag krijgen, hij het ook begrijpt als wij daar niet à la minute tijd vrij kunnen maken i.v.m. eventuele andere verplichtingen die in die tijd zijn ontstaan. Hij wilt zijn administratieve team eigenlijk niet kwijt/uitbreiden, wanneer de uren weer toereikend zijn. Dus dat geeft wel weer hoop, maar ja, hoe lang gaat zoiets duren? Heb helaas geen glazen bol voor de toekomst
Je zou nog kunnen vragen om een vertrekpremie. Ik zou sowieso kijken of je met je collega's samen die "onderhandeling" met je werkgever in kunt gaan, zodat je allemaal hetzelfde krijgt / inlevert. Wíl je er eigenlijk wel mee akkoord gaan? Ik snap dat je je misschien loyaal voelt naar je baas, of je collega's, maar ik denk dat je er ook voor kunt kiezen dit gewoon puur zakelijk te zien, al levert dat natuurlijk wel een risico op voor jezelf. Voor zover ik weet (en heb er wel enige ervaring mee, want net een reorganisatie achter de rug, waarbij ik in de medenzeggenschapsraad zat) mag een werkgever niet zomaar een willekeurige werknemer ontslaan om die reden. Als er gereorganiseerd moet worden, moet er een sociaal plan worden afgesproken met de vakbonden, waarbij er een afvloeiregeling komt. Zo'n plan heeft dan eerst een vrijwillige fase, waarbij geprobeerd wordt om mensen op vrijwillige basis (deels) te laten vertrekken. Daar staat dan wel iets tegenover, bijv. een ontslagpremie, budget voor omscholing, hulp bij het vinden van ander werk, enz. Vaak heeft dat al tot effect dat er fte's verdwijnen, zodat het helemaal niet tot gedwongen ontslag hoeft te komen. (Het zou kunnen zijn dat dit voor kleine organisaties anders werkt, dat weet ik niet. Daarover zou je navraag kunnen doen bij je vakbond.)
Misschien alles direct zwart op wit laten zetten en laten ondertekenen door degene die hier over moet beslissen? Kunnen ze er later niet op terug komen... Lastige situatie hoor... Sterkte!
Je kan een clausule laten opname dat er na xxx maanden gekeken gaat worden of het bedrijf het financieel weer red om je voor die uren in dienst te nemen, of als je langer als zoveel maanden die uren als overwerk weer gewerkt heeft. Vraag de zinssamenstelling even goed na via de rechtsbijstand. Want ik weet wel dat die mogelijkheden er gewoon zijn. Wel zou ik het vast laten leggen.
Heb je ook te maken met een concurrentiebeding? Dan zou je kunnen eisen dat opgenomen wordt dat dit beding niet meer van toepassing is. Verder heb je volgens mij alles wel! Succes!
Denk je er wel ook aan dat als je je laat aanvullen door het UWV je dan dus gelijk je maanden op maakt? Bijv je werkt 10 jaar, dan heb je 10 maanden recht op een uitkering. 10 maanden volledig. Of 10 maanden aanvullen is dan hetzelfde. Daar ben ik toen van geschrokken.
Oei. Dat wist ik ook niet. Dan is het dus de vraag of dit verstandig is, om voor 8 uurtjes per week te doen. Mocht je in de toekomst ontslagen worden is je recht op ww dan dus op. Zou je hier eigenlijk wel in mee gaan? Ik zou bij de baas doorvragen op hoe dan de keuze gemaakt wordt welke werknemer er ontslagen zou worden. En met dit ww-verhaal hierboven kan er wellicht iets anders bedacht worden.
Denk je er wel ook aan dat als je je laat aanvullen door het UWV je dan dus gelijk je maanden op maakt? Bijv je werkt 10 jaar, dan heb je 10 maanden recht op een uitkering. 10 maanden volledig. Of 10 maanden aanvullen is dan hetzelfde. Daar ben ik toen van geschrokken. Hier zit ik dus ook over te twijfelen. Ik zou het kunnen redden met 3 dagen werken en we hebben het er over gehad of ik wel of niet WW zou aanvragen. Ik heb inderdaad te horen gekregen dat ik WW voor 8 uur aan kan vragen, maar dat die uitkering eerder zou stoppen als ik ontslagen zou worden. Ik krijg wel een probleem als ik over een aantal maanden alsnog ontslagen wordt, dan krijg ik WW over 24 uur (als ik niet nu 8 uur WW aanvraag) en dan wordt het een stuk lastiger om rond te komen, want 70% over 24 uur levert mij nog een stuk minder op. Nu moet ik wel zeggen dat ik mans genoeg ben om op tijd aan de bel te trekken en te gaan solliciteren, maar over dat laatste heb je geen zeggenschap wanneer je ergens een vind waar je snel terecht kan. Zit er overigens al aan te denken om langzaamaan op zoek te gaan naar iets nieuws. Heb van de week mijn nieuwe thuisstudie binnen gekregen, welke ik in een paar maanden hoop te halen, zodat ik nog wel even door kan groeien in kennis. Mocht ik toch besluiten weg te gaan, heb ik in ieder geval weer wat diploma's erbij. Het is een lastig iets. Overigens zie ik er ook een positieve kant in. Ik wilde altijd al 3 dagen werken zodra wij kinderen kregen. Financieel heb ik uiteindelijk voor 4 dagen gekozen. Ga vanmiddag alle financiën op een rijtje zetten om te kijken hoe en wat. Dan moet ik toch vandaag een keuze maken wat ik doe: wel of geen WW aanvragen .
Eerlijk? Ik zou zo snel mogelijk gaan solliciteren dat je daar weg kan. Want het klinkt niet echt als een financieel gezond bedrijf. Als het "mogelijk" pas over 2 jaar beter zou gaan ... wil je dan echt 2 jaar gaan zitten wachten? Op iets dat misschien niet komt. Of op misschien nog slechtere toestanden? Ik zou gaan zitten rekenen en tellen, maar proberen of je de WW nog een tijd kan uitstellen. Bij het solliciteren kan je nu natuurlijk altijd uitkijken naar banen van 3 dagen . Maar dan wel liefst bij een bedrijf met iets betere cijfers, waar je iets meer zekerheid hebt.