Lieve papas en mamas, Misschien een brutale vraag maar zijn er hier ouders die rond moeten komen van weinig geld. Momenteel werk ik 3 dagen en mijn partner werkt fulltime. Vanwege gezondheidsredenen en een aflopend contract zit ik er aan te denken om mogelijk te stoppen met werken als wij een kindje krijgen. Van de week hebben wij eens goed naar de financiën gekeken en er blijft weinig over na aftrek van alle vaste lasten. . (Als we alleen van het salaris van mijn vriend moeten leven) Rondkijken op het internet levert hoge bedragen op. Op het ene forum word er gesteld dat een baby 150 euro per maand kost en op een ander forum lees je dat een kind van 13 rustig 500 euro per maand kost. Daarentegen lees je weer dat er ook ouders zijn die rond moeten komen van 50 euro per week. Ik zie dus door de bomen het bos niet meer. Wat zijn jullie kwijt per maand aan jullie kindje? Wat houden jullie over na aftrek van alle vaste lasten? En komen jullie hier van rond?
Mijn ervaring is dat je gaat leven naar wat je hebt... Wij hebben het ook niet breed, maar redden het elke maand door creatief om te gaan met boodschappen doen... Luiers bij de Aldi zijn ontzettend goedkoop en toevallig de enige waar dochter niet doorheen lekt verder als je bv geeft houdt je die kosten laag, maar bij mij lukte dat helaas niet... Tegenwoordig heb je vee eigen merk poedermelk, kruidvat, etos etc. Kost ong. 8 euro per doos wij deden geloof ik 4 weken met een doos... Is al een tijdje geleden . Ik dek dat wij na aftrek van de vastelanden zo'n 150-200 euro overhebben per maand om alles van te kopen? Je toeslagen gaan ook iets omhoog als je stopt met werken en je krijgt kindtoeslag 84 euro per maand ong. Verder kopen wij kleding en extraatjes van de kinderbijslag 1x per 3 maanden 191 euro ong. Tandenborstels, tandpasta, wcpapier, kaas (is heel lang houdbaar), afwasmiddel, wasmiddel kopen wij meestal groot in als er bij de ah een 2 voor 1 aanbieding is... Scheelt ook in de kosten... Verder wat geld opzij zetten voor eigen risico en bijdrage zorgkosten en belastingdienst inkomen ietsje hoger inschatten zodat je aan het eind van het jaar wat terugkrijgt ipv bij moet betalen (zelfde geld voor water en Essent)... Is gelijk een mooi zakcentje voor de decembermaanden... Dat zijn de tips die ik je kan geven hoop dat je er wat aan hebt... Maar wij leven op dit moment gewoon per maand en proberen een beetje te sparen, maar dat lukt nog niet echt... Maar we redden ons prima... Mocht onze wasmachine stuk gaan dan verzinnen we daar op dat moment wel iets op marktplaats bijv... Ik zit ook nog op de weggeefhoek scheelt ook veel omdat je daar vaak leuke gratis dingen op kunt halen bijv. Kleertjes etc.
Ik ben aan mijn dochtertje ongeveer 40-50 euro kwijt pm aan voeding 10 euro aan doekjes En 30 - 50 euro aan pampers. En dan doe k vaak nog 50 euro aan kleding maximaal. Maar ze heeft al meer dan genoeg dus nodig is het niet haha.
Het is zo duur als je het zelf maakt, die 85 euro wat we per maand krijg een kgb is het prima mee te doen. Ik moet wel zeggen dat ik eigenlijk nooit kleding koopt omdat ze echt genoeg heeft. Wij hadden voeding van kv, 2 pakken per week is 13 euro, luiers van pampers halen we in duitsland is 20 euro per maand en doekjes 10 euro voor 10 pakken bij action, dan kom je ong op 50 euro per maand. Kleding kan je ook kopen van kindergeld en bij de zeeman is het echt niet duur hoor.
Waarvan ik rond moet komen is niet zo heel relevant, laten we het erop houden dat we niet rijk zijn, maar gewoon kunnen leven zonder ieder dubbeltje om te hoeven draaien. Toen we ons zoontje net kregen hadden we beide studiefinanciering en ik kan je vertellen dat het toen wel anders was. Wij kochten doekjes bij de action van huggies a 1,- per pak. Dit vind ik echt de fijnste doekjes die er zijn. luiers van de kruidvat of aanbiedingen van huggies. Voeding hadden we van Friso (dit is 8,- per pak geloof ik), later overgestapt op Nestle wat dezelfde prijs heeft. Maar als je kindje tegen huismerk kan, dan kan je dat ook prima kopen. luiers: ogeveer 50,- pm voeding ook ongeveer 50,- pm doekjes 6,- Kleding etc moet je kijken wat je kan missen of dat je alles van bijvoorbeeld kinderbijslag koopt, wat ook wel vaak gebeurt. Wij gaven nog wel 50,- uit aan kleding per maand. Kom je dus op max 160,- Maar dat kan dus goedkoper
De kosten van een kind verschillen heel erg per gezin. Welke luiers koop je, welke voeding ga je geven, hoeveel kleding schaf je aan enz...... Koop je alles nieuw of is tweedehands ook prima? Ik heb geen idee wat de kinderen hier kosten per maand. Waar je in iedergeval rekening mee moet houden per maand: Luiers 4 pakken van 10 euro =40 euro Voeding voor het geval borstvoeding niet lukt. 4x8 euro=32 euro. Dan nog de luierdoekjes, kleding en overige aanschaf van spullen. Dit laatste kun je zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk, maar tikt wel behoorlijk aan. Een autostoeltje, meubeltjes slaapkamer, fietsstoel, box, kinderwagen, kinderstoel heb je namelijk nodig, maar je hebt zelf in de hand hoeveel je daar voor betaald. Al met al lopen de kosten behoorlijk op als je het om zou rekenen naar een maandbedrag. Alleen merk ik hier dat het per maand allemaal wel wat meevalt, maar dat er eens in de zoveel tijd grote bedragen uitgegeven moeten worden aan bepaalde spullen.
Oh trouwens, van het kindegebonden budget van 86,- kwamen wij altijd wel rond bedenk ik me net. En dan heb ik het over voeding, luiers en doekjes. Dus waar mijn berekening net weg kwam... dont know. Maar van 86,- pm is het dus te doen
Voor ons dochtertje ben ik ongeveer 80 aan 85 euro per maand kwijt, voor luiers, voeding ( fles ) luierdoekjes. Straks komt daar nog het groentenhapje, en fruithappje bij, dus ik denk al met al dat je rond de 100 euro kwijt bent, per maand aan je kind. Daarnaast krijg je 84 euro kindgebondenbudget, en 1x in de 3 maanden 192 euro kinderbijslag. Van die kinderbijslag zou je dan eventueel steeds nieuwe kleding kunnen kopen, en die kindgebondenbudget gebruiken voor luiers en voeding ofzo.
Misschien dat je op de website van Nibud ook antwoorden kan vinden, die hebben allerlei rekentooltjes. Je zegt dat er weinig overblijft na aftrek van de vaste lasten. Wat jij weinig vindt, betekent niet dat het ook weinig is, het is heel subjectief allemaal. Kijk naar je vaste lasten, en waar je op kan bezuinigen, of zet ze hier neer als je wilt, dan kunnen we met je meedenken. En kijk ook naar wat je voor bedragen zou krijgen aan zorgtoeslag, huurtoeslag indien je huurt, kindgebonden budget, algemene heffingskorting. Het is inderdaad zo duur als je het zelf maakt, en een kind wordt duurder naarmate het ouder wordt. Ook niet geheel onbelangrijk, thuisblijfmoeder zijn en dus fulltime voor je kind en het huishouden zorgen is ook veel werk (mijn ervaring juist meer werk en stress dan een baan van 40 uur). Denk daar dus goed over na, omdat je aangeeft vanwege o.a. gezondheidsredenen te willen stoppen met werken.
Ik vind het moeilijk te zeggen wat het nu precies per maand is, omdat wij groot inkopen. Luiers bijvoorbeeld doen we altijd de aanbieding van de Makro (als die er is), 3 megadozen halen, 2 betalen. Zwitsaldoekjes doe ik ook alleen in de aanbieding. Volgens mij had ik nu 12 pakjes voor 19,50. Maar daar doe je dan ook wel weer lang mee, dus als je het uitsmeert over de tijd dat je het gebruikt.... Ik geef borstvoeding. Ze krijgt nu inmiddels ook fruit, groente en een boterhammetje. Wij waren niet van die fruit eters, dus dat merk ik wel als extra bij de boodschappen. En het scheelt gewoon heel veel of je merkproducten koopt of niet. Wij kopen aan luiers, doekjes en verzorging best wel merk, maar voor haar kleertjes bijvoorbeeld loop ik net zo goed de Zeeman binnen. Daar kan je voor weinig echt wel leuke setjes kopen. En als ik wel merkkleertjes wil, dan koop ik ze in de uitverkoop. Nu bijvoorbeeld net bij Noppies.com en kleertjes.com besteld met 50% korting. Alvast wat grotere maten voor het najaar.
voeding kruidvat standaard 24 per maand 30 euro luiers per maand 54 euro dus. doekjes zo'n 10 euro per maand Let op dat als je kindje gaat eten je boodschappen geld ook iets om hoog kan gaan, ivm het fruit dat je kindje eet. denk aan bijvoorbeeld de vitamine d en spaargeld voor bijvoorbeeld die dingen waar je niet op voorzien hebt, (andere voeding enz) maar als alles gaat als normaal geven wij 54 euro per maand aan haar uit. Zwemmen kunnen we voor 12 euro.
Je kunt het zo duur en zo goedkoop maken als je maar wilt. Als je katoenen luiers neemt heb je een keer een aanschaf (maar ze worden heel vaak op Marktplaats verkocht), verder moet je alleen maar wat vaker wassen. Luierdoekjes zijn so wie so zonde van je geld. Poep kun je wegvegen met een WC-papiertje en daarna was je de billen met een washandje met gewoon water. Met kunstvoeding ben je ook duurder uit dan wanneer je gewoon zelf voedt. Opnieuw, in het begin even investeren in voedingsBH (alhoewel, die lagen vorige week voor 6 euro bij Kruidvat...) en eventueel een kolf. Kleertjes: die hoeven helemaal niet veel te kosten. Ik kreeg erg veel van ouders met kinderen die net iets ouder waren. Ledikant, wagen, draagdoek etc.: marktplaats.
Het valt idd wel mee, de kinderbijslag dekt de meeste kosten wel. De grootste kosten bij ons is voor de kinderopvang maar dat heb jij dus niet nodig. Ik zou er gewoon voor gaan Toen ik per ongeluk zwanger raakte van mijn tweede was het paniek, want dat konden we nooit betalen dacht ik. Maar dat viel enorm mee, je rolt er gewoon in.
Het is inderdaad zo duur als je het zelf maakt! Ik geef al een half jaar borstvoeding en ben ook nog niet van plan te stoppen. Inderdaad heb je in het begin de kosten van een goede voedingsbeha en een kolf. Maar als je niet gaat werken en de kolf niet veel zult gebruiken kun je je met een handkolf prima redden. Verder is marktplaats mijn grootste vriend! Bijna alles komt bij ons van marktplaats kinderkamer en maxicosi gekocht bij iemand voor 100,00 en schrik niet... Onze kinderwagen hebben we gekocht voor 25,00!! Er mankeert niks aan en ziet er echt nog prima uit. De vorige eigenaar wilde er graag vanaf maar omdat het een wat minder bekend merk was lukte dat niet. Uiteindelijk stond hij dus op mp voor 25,00. Draagdoek ook tweedehands via mp, kinderstoel, box alles. Gewoon goed speuren en regelmatig even kijken dan is er genoeg voor weinig. En luiers, billendoekjes en andere verzorgingsspulletjes koop ik altijd in de aanbieding. Kleertjes ook van marktplaats maar ook van familie/kennissen en in de uitverkoop. Wij krijgen ook 84,00 kindgebondenbudget en 192 euro kinderbijslag per kwartaal. Daar kunnen we alles makkelijk van doen en houden zelfs nog wat over om alvast voor hem te sparen. En je baby hoeft nog geen bergen dure speelgoed.. het meeste speelgoed hier is gekregen met sinterklaas. En zodra ons zoontje meer geld gaat kosten zitten wij gelukkig financieel ook in een betere positie.
Wij ook ongeveer 50 euro.. Soms nog niet eens, Wij hebben Kruidvat Standaard voeding, nu 3 per maand, is maar 20 euro ongeveer, straks is ze 1 en gaan we over op gewone melk. Met deze 3 pakken doe ik gewoon 3 weken mee. 1 pak per week Luiers gewoon van AH 13,40 ong voor 80 luiers + nog een klein pak van 40 luiers voor 7,00, en doekjes 3 voor 3 bij de hema, en soms dan 2 pakken.. En soms een pakketje van 2 potjes groente/fruit van 200 gr. Voor de rest eet ze met ons mee, en idd het fruit/soepstengels/kaakjes komt er bij de gewone boodschappen bij, maar geen probleem.
Ik weet niet wat wij precies per maand uitgaven maar echt veel hoeft het niet te zijn. Ik gaf bv, dus dat koste me een kolf (maar die kan je 2e hands kopen, dan hoef je alleen nieuwe slangetjes etc) en zakjes voor de vriezer ) Kleertjes kan je zo duur maken als je wilt. Bij zeeman kan je voor 1 euro een shirtje kopen in de uitverkoop, ik koop gerust vooruit in de uitverkoop. Ze groeien er wel in. Luiers kan je ook zo duur maken als je wilt. Ik heb nog nooit meer dan 7,5 eur per pak pampers betaald, en die van de ah zijn ook super. Als dan een groot pak neemt en ze zijn in de aanbieding, dan heb je 80 luiers onder de 10 euro (Maat 4 dus kleine nog meer). Toen ze met 9 mnd overging op kv kocht ik ah hypoallergeen, maar dan gelijk een voorraad als ze in de aanbieding waren. Dus ik betaal nergens de volle mep voor. Dat weiger ik gewoon. Ik had op een gegeven moment 30 pakken luiers liggen, dus al even niets meer gekocht. oh ja en luierdoekjes en snoetenpoetser, action of in de aanbieding voor mindervdan 1 euro per pak iig.
Heb niet alles gelzen dus misschien een dubbel antwoord maar het ligt er helemaal aan wat je zelf koopt maar ook voor een gedeelte aan je kindje. Het kan zijn dat je kindje wat problemen heeft waardoor je speciale voeding nodig hebt. Dit hadden wij in het begin ook en die kostte 15 euro per pak. Daar deden we net een week mee, soms maar 6 dagen. Daar kwamen dan twee pakjes pitmeel bij dus was bij ons de voeding al 25 euro per week in het begin. Tel daar een pak pampers bij en doekjes zit je op ongeveer 35 euro per week. Nu zitten we op standaard eigen merk van de etos en die is maar 6,49 per pak. Per maand op dit moment bij acht maanden: 4x melk = 25,96 4 x luiers = 29,96 (koop met een aanbieding veel tegelijk dan komt het uit op 15 euro per maand) 4 x pitmeel = 20,00 4x billendoekjes etos = 4,00 Potjes maak ik zelf en gaat dus met ons boodschappenbudget mee. Ik maak dan combinaties van de groentes die die week in de aanbieding zijn, en vries dat dan in. Soepstengels bijvoorbeeld koop ik gewoon de normale die zijn een stuk goedkoper dan die van bolletje. Eierkoeken niet bij de broodafdeling maar in het koekschap enz. De zwitsladingetjes gaan hier ontzettend lang mee. Dochter heeft bijna geen haar dus shampoo heb ik maar een heeel klein beetje van nodig bijvoorbeeld. Hier dus 95 euro per maand en als je daar de pitmeel afhaalt omdat je ervan uitgaat dat je kindje geen reflux heeft is het 75 euro per maand.
duurste vond ik de flesjes (een aventfles kost algauw 10 euro en je hebt er toch een stuk of 6 MINSTENS nodig). Maar algoed, nr 3 gebruikt hier nog altijd dezelfde als nr 1. KV voeding: 8 euro per pak, 1 pak per week. Groentenpap en fruitpap zelf maken met wat er in aanbieding is en dan porties invriezen (groenten enkel) Meubeltjes/buggy/maxi cosi: rommelmarkten, marktplaats, kringwinkel/harde discounters (zeeman, aldi) Kleding/speelgoed: idem als hierboven Luiers: KV of katoenen pampers (gebruiken wij en nr 3 gebruikt nog steeds dezelfde als nr 1). Soms op marktplaats tweedehands pakketten te koop. En natuurlijk, bij een tweede heb je nog minder kosten (je hebt alles al een keer). TIP: wil je meer dan 1 kindje, koop dan de babykledij een beetje unisex (witte rompertjes ipv blauwe of roze ed). Vanaf 1 jaar heb je minder unisex keuze (maar grijze kousen of een wit t-shirt kan iedereen dragen)