In het onderstaande overzicht vindt u, per leeftijd, de rechten en plichten van jeugdigen van 18 tot en met 23 jaar. 18 jaar * meerderjarig; * handelingsbekwaam (rechtshandelingen verrichten zonder toestemming ouders); * financieel verantwoordelijk (bijvoorbeeld voor aangegane schulden); * trouwen / aangaan geregistreerd partnerschap; * einde onderhoudsplicht ouders (zie ook 21 jaar); * alimentatie op eigen rekening ontvangen; * kopen sterke drank; * deelnemen aan sportprijsvraag en lotto; * toegang tot casino en speelautomatenhal; * rijles nemen; * theorie-examen rijbewijs afleggen; * rijbewijs halen; * kiesrecht (recht om te kiezen en gekozen te worden); * juridische procedure voeren; * recht of studiefinanciering en een OV-studentenkaart (als je nog geen 18 jaar bent, heb je recht op studiefinanciering vanaf het kwartaal volgend op de begindatum van je studie); * afhankelijk van opleiding, lesgeld/cursusgeld/collegegeld betalen; * volwassenen strafrecht van toepassing; * paspoort aanvragen (zonder toestemming ouder(s) met gezag). 21 jaar * einde voortgezette onderhoudsplicht ouders. bron postbus 51
Daar klopt dus helemaal niks van. Je bent als ouders financieel verantwoordelijk voor je kind tot een leeftijd van 21 jaar. En dan bedoelen ze kosten voor levensonderhoud en studie. Voor schulden die het kind maakt nadat ie 18 jaar is geworden, zijn de ouders absoluut niet aansprakelijk. TS ik zou het geld van de spaarrekening afhalen en dit zo snel mogelijk weer aanvullen.
tjah, dat is dan veranderd. hulpverleners van mijn zoon met adhd hebben ons dat indertijd verteld. ik hoop dus van ganser harte dat je gelijk hebt sjorsje, dat zou een dik pak van mijn hart zijn.
in je lijstje staat helaas niks over het aangaan van leningen en creditcards. weet je daar ook iets over? ik heb indertijd van onze hulpverleners begrepen dat ouders van kinderen met adhd daardoor vaak in de problemen komen.
ik weet niet hoelang het bij jou geleden is dat ze het verteld hebben maar het is al jaaaaaaaaaaaaaaren tot je 21ste zeker al wel 14 jaar.
voor leningen die je kind is aangegaan voor hun 18de ben je verantwoordelijk. wat ze na hun 18de hebben gedaan ben je niet verantwoordelijk. dan ben je alleen verantwoordelijk om ze onderdak te bieden als ze dat niet kunnen krijgen en voeding te geven tot hun 21ste jaar.
ik zou het geld van de spaarrekening ook gebruiken je dochter weet ws niet eens van het bestaan van deze rekening af wel zou ik het 'terugbetalen" aan je dochter en argumenten als straks komen er andere financiële problemen en kun je niet meer verder voor haar sparen vind ik zo'n onzin Mijn ouders hebben nooit voor mij kunnen sparen...maar ik ben NIKS te kort gekomen, maar een lekker gevulde spaarrekening heb ik niet gekregen iets wat ik ze nooit kwalijk zou nemen hoor
hij was 6. (nu bijna 15) nog geen 14 jaar geleden dus, appart. weten jullie het echt zeker? zon postbus 51 bron is niet echt volledig denk ik. het gaat over het aangaan van dingen. niet echt over juridisch verantwoordelijk gesteld worden door een rechtbank.
ouders kunnen wel aansprakelijk gesteld worden hoor als het oudere kind nog in huis woont. ik heb het namelijk in me omgeving meegemaakt dat iemand schulden had en ze was al 20 zij kon het niet betalen dus de ouders werden er verandwoordelijk voor gesteld en konden voor haar dus gaan dokken. Dus het kan wel hoor.....Weet niet waarom en hoe maar als ze van het kind niks krijgen pakken ze de ouders meestal wel!
ik heb ook nooit een rekening meegekregen van me ouders, en dat maakt me ook helemaal niet uit, ik ben daar helemaal niet rouwig om. Ze hadden het me graag willen geven maar het kon gewoon niet. Nou en ik ben er niet minder om geworden hoor, heb nooit wat te klagen gehad en nu nog niet. Als er iets is zijn ze er altijd voor me......
klopt zolang het kind thuis woont kan de rechter het altijd beslissen dat de ouders moeten betalen. maar als het kind 21 jaar is en woont niet thuis en de schuldeisers willen geld zien dan kunnen ze alleen bij een rechter aankloppen om het van de ouders te ontvangen.
we hebben altijd geleerd om te werken als je iets wilt. mijn vader liep folders en wij liepen als kind al mee. ik was 8 en had een folderwijk van 33 folders en kreeg daar toendertijd 1 gulden voor. ik was zo trots als een pauw. en als ik met mijn vader het hele dorp liep dan telde hij 33 folders af en als die opwaren ging er 1 gulden van de ene broekzak naar de andere broekzak. later natuurlijk grotere wijken voor een vast bedrag maar dat hebben we gedaan tot ik 18 was en toen ben ik echt gaan werken nadat ik mijn rijbewijs had. ik ben ook niet van plan om hier apart een rekening voor de kleine te openen en daar voor te sparen. ik ben bezig met een overlijdensverzekering voor haar en daar heeft ze in mijn ogen meer aan. hebben mijn ouders ook gedaan en als ik 50 ben dan krijg ik straks een smak geld. en mijn hele kindertijd hebben mijn ouders gewoon alles betaald als het betaald kon worden en anders moest ik er maar voor werken.
een overlijdensverzekering voordat het kind geboren is is inderdaad heel belangrijk. veel mensen vergeten dat en komen in de problemen als het kindje mocht sterven.
volgens mij kan je een kindje pas bijschrijven als het geboren is. Tenmiste dat was wel zo toen ik belde heb het gelijk geregeld toen hij geboren was. Mocht het kindje overlijden na de 24 weken staat het toch automatisch bij jouw bijgeschreven ofzo iets weet het niet meer precies. Ik zou ook het geld van haar rekening afhalen. Kijk je kan wel een bedrag sparen wat hoog is maar ik vind het onredelijk want nu heb je niets gespaard voor jezelf waar je nu de last van hebt. Je kan het toch gewoon weer aanvullen ik zie het probleem niet zo eigenlijk. En ik zeg hier ook altijd dat ik echt niet van plan ben om alles te gaan betalen. Oke studie wel maar rijbewijs enz dat zien we wel kan niet in de toekomst kijken. En je kan dadelijk wel 18.000 euro hebben misschien is dat tegen die tijd wel erg weinig ofzo je kan gewoon niet in de toekomst kijken en dat maakt het wel lastig. En bovendien vind ik het erg belangrijk dat ze weten wat werken voor je geld inhoud en dat het er niet allemaal vanzelf komt om bij papa en mama je handje op te houden
bij unive is het zo dat als je daar een overlijdensverzekering hebt je kind mee kan laten verzekeren vanaf 18 weken als ik het goed heb onthouden maar is niet automatisch meeverzekerd. en dan is het dus ook verzekerd als het levenloos word geboren. maar als je niet bij unive zit dan kan je je kind pas verzekeren zodra je het hebt aangeven. omdat ik bij rvs zit komt er een adviseur om te kijken of mijn kleine dus wel meeverzekerd kan worden al voor de geboorte. het is dan ook allemaal in een spoed gezet omdat ik al bijna ben uitgerekend. maar dit is iets wat mensen heel vaak vergeten idd een overlijdensverzekering. stel het word levenloos geboren ben je gelijk duizenden euro's kwijt voor een begravenis of crematie en daar kan sparen niet tegenop. daarom dus dat ik niet spaar voor de kleine maar voor de gehele pot.
Gooien jullie nou niet een uitvaartverzekering en een levensverzekering door elkaar? Want een uitvaartverzekering is voor als je kindje komt te overlijden, maar die keert niet uit als je 50 bent (tenzij je dan toevallig dood gaat). Daar is die levensverzekering voor.
Ik zou het niet doen denk ik. Maar als het je echt te veel stress opleverd om zo verplicht contact te onderhouden is het misschien voor jezelf wel beter, dus eigenlijk best een moeilijke situatie! Denk dat je de voors en tegens eens goed tegen elkaar af moet wegen en dan beslissen wat je doet. En zelf beslissen! Laat je niet overhalen door je vriend of door wie dan ook, doe gewoon wat je gevoel je ingeeft.
Bij ons zit dit er vanaf 24 weken gewoon standaard bij hoor, hoef je niet apart aan te geven ofzo, heb ik nagevraagd. Echter het is wel verstandiger om een eigen polis aan te maken voor je kindje, dan zijn de lasten een stuk lager als ze 18 zijn (ipv dan hun eigen polis af te moeten sluiten voor een hoger bedrag wat dan de meeste niet doen natuurlijk) maar daarnaast is het bij ons gebruikelijk dat je je kindje dat meegeeft voor de rest van zijn of haar leven) dus ik blij dat ook gewoon betalen voor mijn kinderen tot ik er niet meer ben! Maareh het ging hier toch over spaargeld van je kindje LENEN??