Idd luca, dat heb ik gedaan! Ik heb mijn spaargeld via de rechter (deels) terug gekregen, nadat mijn ouders de rekening hadden leeggeroofd. Beheren is wat anders dan 'mogen doen wat je wilt met het geld'. Overigens wel dus slechts deels terug gekregen, omdat de rente over het spaargeld (na 18 jaar bijna de helft van wat op de rekening stond) wel de ouders toekomt. Beetje raar, maar er staat iets in het wetboek dat ouders recht hebben op 'het vruchtgenot van het vermogen van de kinderen'. Je kunt het op verschillende zaken toepassen, maar bij geldzaken is rente dus de 'vruchten' van het vermogen... Althans, zo kan een rechter dat interpreteren.
Over het belastingverhaal, rekeningen voor kinderen (en ik denk ook kleinkinderen) vallen binnen het bedrag dat jij en je partner belastingvrij mogen sparen. Ik weet niet of dit inkomensafhankelijk is maar volgens mij mag je met z'n tweeën iets van 42.000 belastingvrij sparen, daarna komt er ca 1% vermogensbelasting op. Dit laatste komt uit de tijd dat rente op spaarrekeningen nog hoger was. Nu de rente op spaarrekeningen nog lager is dan die 1% vermogensbelasting zal dit waarschijnlijk ook gaan verdwijnen. Maar dat terzijde, ik weet natuurlijk niets van jullie financiële situatie maar mocht je boven dat bedrag uitkomen dan zou die vermogensbelasting neerkomen op een paar tientjes per jaar..
Hier hebben beide kinderen een zilvervlootrekening waar de opa's en oma's van beide kanten geld op storten (de ene kant maandelijks, de ander op de verjaardag). We vullen zelf aan tot de maximum inleg.. Daarnaast nog een aparte spaarrekening op naam van de kinderen waar ze hun spaarpotten op legen en waar op puberleeftijd eventueel een betaalrekening aan gekoppeld kan worden voor bijbaantjes etc. Daarnaast hebben wij gewoon onze eigen spaarrekeningen waar we op sparen voor grote toekomstige uitgaven. Zo hebben ze toch een leuk bedrag als ze 18 worden (komt in dit tempo op meer dan 10.000) waarvan ik welverwacht dat ze het in overleg besteden aan iets nuttigs (grote reis, huis, rijbewijs), en kunnen we ons eigen geld gebruiken als aanvulling of voor studie. De zilvervlootrekeningen waren een soort kraamcadeau, maar moesten wel door ons zelf geopend worden en behoren dus ook tot obs vermogen. De andere spaarrekeninfen ook trouwens
Mijn ouders hebben mbv een volmacht van ons voor hun kleinkinderen een regenboogrekening bij de Rabobank geopend. Deze staat op naam van kleinkind en komt vrij op hun 18de dacht ik. Hier een linkje met info: https://www.rabobank.nl/particulieren/sparen/voor-kinderen/rabo-regenboogrekening/?intcamp=pa-sparen-rabo.regenboogrekening&inttype=link-lees.meer&intsource=particulieren.sparen.spaarrekening-en-spaarrente
Deze heeft onze dochter ook. Oma heeft bewind totdat dochter 25 is. Mocht oma voortijdig overlijden krijg ik het bewind. Als ze 25 is komt het geld vrij.
Mijn ouders hebben een spaarrekening geopend voor onze zoon (of eigenlijk laten openen want één van de ouders moet daar blijkbaar bij zijn en voor tekenen) en hebben daar een bedrag op gestort. De rest van het sparen doen wij zelf en af en toe willen ze een schenking doen. Wij hebben de regenboogrekening van de Rabobank. Bij deze rekening blijft het geld in handen van de ouders tot zij het overdragen aan het kind. Ik vond dat slimmer omdat je nooit zo lang van tevoren weet of je kind op zijn achttiende ook al zo verantwoordelijk is om met een relatief hoog bedrag om te gaan. Daarnaast weten wij nog niet of we het geld gaan gebruiken aan een eventuele studie of dat we onze zoon het laten besteden. De rente is wel echt beroerd laag. De rekening staat wel op naam van onze zoon. Als er iets met ons zou gebeuren gaat het geld gewoon naar hem geloof ik.
Dit moet ik even nakijken want ik dacht echt dat wij als ouders bepaalden wanneer het kind het geld kreeg. Maar in je link lees ik iets anders. 😏
Opa en oma hebben een rekening voor haar geopend, omdat wij eigenlijk 'compleet' waren en geen groot kado konden verzinnen voor haar geboorte. Bij de geboorte hebben ze et 250 opgestort en ze sparen 10 per maand tot haar 18de. Opa en oma zijn nogal reislustig en ze sparen voor haar dus niet eens voor iets 'nutigs' maar voor een mooie reis. Ze geven alle kleinkindere hetzelfde (precies hetzelfde bedrag ook voor verjaardagen of sint oid) en als een kleinkind minder heeft gekregen dan een ander, wordt dat weer bijgestort. Wij hebben dus geen idee wat daarop staat, we weten alleen dat ze het krijgt en wanneer.