spruitjes invriezen?

Discussion in 'De lounge' started by Ennas86, Jan 15, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Ennas86

    Ennas86 VIP lid

    Jul 19, 2008
    5,468
    1
    36
    heb een zak spruitjes gekocht.. maar dat krijg ik nooit in 1 x op.. kan ik dat invriezen? en moet er dan eerst nog iets meer doen? heel ff laten koken? of kan t er zo in?
     
  2. Marnat

    Marnat VIP lid

    Aug 10, 2009
    29,821
    3
    38
    Female
    Medewerker Thuiszorg
    Groningen
    Even schoon maken en dan in de vriezer .
    Je zegt dat je die niet in 1 keer op krijgt .
    Verdeel het in twee zakjes en hup de vriezer in.
    Als ik een zak van 750 gram heb maak ik ook twee zakken .
     
  3. Gemma79

    Gemma79 Fanatiek lid

    Feb 19, 2011
    1,105
    2
    0
    NULL
    NULL
    Schoonmaken, in porties verdelen en in de vriezer.
    Ik doe het met heeeeeeeel veel dingen ( heb dan ook een grote vriezer )
     
  4. Panter

    Panter VIP lid

    Mar 14, 2011
    13,710
    4,559
    113
    je moet ze wel even 4 minuten koken, dan in ijskoud water af laten koelen en dan pas invriezen.
    Vóór de groenten worden ingevroren, moeten zij geblancheerd worden. Zelfs na het invriezen gaan de enzymatische reacties in groenten langzaam verder. Enzymes zijn eiwitachtige stoffen, die een rol spelen in de ontwikkeling, rijping en veroudering van de groenten. De enzymen kunnen de kwaliteit van de groenten schaden, waardoor smaakverandering ontstaat.

    Houdt de groenten 1 tot 3 minuten in kokend water (blancheren), waardoor de enzymen niet meer actief zijn. Blancheren is handig en noodzakelijk: het volume wordt verkleind en het behoud van kwaliteit en voedingswaarde wordt tijdens het bewaren bevorderd.
    De blancheertijd moet van de gaartijd afgetrokken worden
     
  5. Ennas86

    Ennas86 VIP lid

    Jul 19, 2008
    5,468
    1
    36
    oke! dank jullie wel!
     
  6. Stroopie

    Stroopie Fanatiek lid

    Jun 11, 2009
    3,158
    11
    38
    Ja hoor, kan heel goed. Wat ik dan wel doe is, eerst water aan de kook brengen en dan pas de groente uit de vriezer erin.
     
  7. momfertje

    momfertje Bekend lid

    Jul 8, 2011
    779
    0
    0
    leidinggevende kinderopvang
    Zuid Holland
    Ik vries spruiten sowieso in voor ik het ga eten de smaak is nog veel beter als de ''vorst'' er overheen is geweest mjammie.....:D
     
  8. Ennas86

    Ennas86 VIP lid

    Jul 19, 2008
    5,468
    1
    36
    zijn ze dan nog lekkerder ja? want ik lust ze eigenlijk niet, maar voor de verandering toch maar een keer gehaald!:p
     
  9. Panter

    Panter VIP lid

    Mar 14, 2011
    13,710
    4,559
    113
    ze schijnen zoeter te worden als de vorst erover is geweest. Ik proef eerlijk het verschil niet...;)
     
  10. DeeLighT

    DeeLighT VIP lid

    Jan 9, 2007
    8,722
    628
    113
    Nou, ik heb ze een keer ingevroren en ik vond ze echt niet meer te eten!
     
  11. Marnat

    Marnat VIP lid

    Aug 10, 2009
    29,821
    3
    38
    Female
    Medewerker Thuiszorg
    Groningen
    Als ik ze in gevroren heb , en ik wil ze gaan eten kook ik ze en dan doe ik er nootmuskaat en wat koffie melk op mmmmmmmmmmm zoetigheid en de pittigheid is weg .
     
  12. momfertje

    momfertje Bekend lid

    Jul 8, 2011
    779
    0
    0
    leidinggevende kinderopvang
    Zuid Holland
    Ik vries ze meestal even de nacht voor ik ze eet in, ze liggen dus geen week in de vriezer en zo wel dan kun je ze inderdaad beter blancheren.
     
  13. momfertje

    momfertje Bekend lid

    Jul 8, 2011
    779
    0
    0
    leidinggevende kinderopvang
    Zuid Holland
    Of een stampotje maken met zelfgemaakte aardappelpuree en uitgebakken spekjes lekkerrrrr.
     
  14. lieselot84

    lieselot84 Fanatiek lid

    Oct 11, 2008
    4,362
    0
    36
    Adm. mw.
    Overijssel
    Ik heb hier nog een lekker recept voor spruitjes:

    Gegratineerde spruitjesschotel
    ******************************

    400 a 500 gr. aardappelschijfjes
    500 gr spruitjes
    250 gr gehakt
    1 ui
    50 gr boter
    50 gr bloem
    300 a 400 ml melk
    geraspte kaas

    garde
    ovenschotel
    oven

    * Maak de spruitjes schoon en maak een kruis in het kontje. kook ze in 10 a 15 min. gaar.
    * Rul het gehakt, kruiden peper-zout, en voeg de gehakte ui toe.
    * giet de spruitjes af in een vergiet en vet de ovenschotel in. leg een laagje aardappelschijfjes in de ovenschotel
    * laat de 50 gr boter uitbruisen en voeg al roerend de bloem toe. laat het mengsel een paar minuten garen
    * voeg langzaam, al roerend de melk toe zodat er een glad mengsel ontstaat. al roerend aan de kook brengen en een paar minuten laten doorkoken op zacht vuur. kruid met peper-zout en nootmuskaat.
    * voeg de kaas toe aan de bechamelsaus.
    * doe de spruitjes op de aardappelschijfjes en daarop het gehakt/ui mengsel.
    * giet daarop de bechamel-kaassaus
    * doe er geraspte kaas op (of paneermeel/beschuit met klontjes boter)

    * zet 20 min in een oven op 220 graden (hete lucht: 200 graden)

    -> bemerking: deze tijd kan ingekort worden door vooraf gaten in het zakje aardappelschijfjes te prikken en 1 a 2 min in de magnetron voor te garen. (bij zelfgemaakte aardappelschijfjes laat je de aardappelen dan net iets langer koken)

    Het bittere proef je hier bijna niet meer in terug.
     
  15. Springmuis

    Springmuis VIP lid

    Aug 19, 2008
    7,043
    0
    0
    Zal toch wel? Ik haal altijd spruitjes die al uit de vriezer komen hihi
     

Share This Page