Spannend, dochter symptomen ASS… school afwachten.

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door DeeLighT, 1 jul 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. miss40

    miss40 Bekend lid

    18 mei 2011
    543
    0
    16
    noord-holland
    Mamzie, dat is heel erg, sowieso als ze je kind niet eens missen, maar een uur lang is wel schandalig:x. Kan me voorstellen dat je ook moest huilen.
     
  2. Storm

    Storm Niet meer actief

    @mamzie: dat is idd wel heel triest. Ik kan me best voorstellen dat een kind dat niet heel aanwezig is minder opvalt, maar een uur lang niet doorhebben, dat hij er niet is, is wel heel lang. Juist op die leeftijd check je toch steeds of ze er nog zijn.

    @miss40: kan me voorstellen dat je er verdriet van hebt. Zeker als je zoontje wel graag naar school mag gaan.

    Wij hebben wat dat aangaat een hele fijne club leidsters op de pzs. Kinderen krijgen de ruimte om te zijn wie ze zijn. Ik hoor zo vaak andere verhalen. Collega van mij heeft zijn zoontje (klassiek autisme) destijds naar een andere psz gebracht, in het naastgelegen dorp. En daar ging het wel goed.
    Bij ons nemen ze de tijd voor de kinderen. Mijn zoontje vraagt best veel van de leidsters en ik heb nog nooit een negatief woord over hem gehoord.
    Wel de verhalen: we gingen in de kring en waren vergeten hem voor te bereiden. Hij had zijn puzzel nog niet af, dus is wat later bij het kringgesprek komen zitten. Ja, stom van ons!
     
  3. miss40

    miss40 Bekend lid

    18 mei 2011
    543
    0
    16
    noord-holland
    Storm, fijn dat de psz leidsters zo goed met jou zoontje om gaan.:)
    Tot voor de zomervakantie had mijn zoontje 2 lieve juffen, met 1 daarvan had hij een enorme klik. Na de zomervakantie, toen de peuterschool verhuisde naar een andere locatie en de groepen groter werden door bezuinigingen, werd deze leidster ziek helaas (ik kende haar al, heb ook nog een zoon van 16 die haar ook heeft gehad vroeger). Toen kwamen er wat invalleidsters bij, de eerste weken op de nieuwe locatie ging het goed, daarna gaf de vaste juf aan dat het steeds minder goed ging met mijn zoontje.
    Maar voordat de favoriete juf ziek werd, ging het ook niet goed, maar zij ging wel heel leuk met mijn zoontje om. Zo heeft mijn zoontje vorige kerst in het ziekenhuis gelegen, lag zelfs aan extra zuurstof en had longontsteking door het rs virus. Toen kwam zij toen hij weer thuis was een enorme doos lego van school brengen.:)
     
  4. mariekebr1

    mariekebr1 Fanatiek lid

    8 jan 2009
    1.361
    0
    36
    hier dus ook een zoon die vorige week weg gelopen is bij psz. Ze hadden het niet door en ik kwam hem gelukkig buiten tegen met zijn tas en jas. Hij ging naar mama toe zei die.
    verder herken ik soms toch ook wel autistische trekjes als ik ervaringsverhalen hoor.
    In ieder geval volgende week een bureau die de thuisvideo's bekijkt en wie weet benoemen die wat ze opvalt aan het gedrag. dit bureau is gespecialiseerd in gedragsstoornissen.
     
  5. DeeLighT

    DeeLighT VIP lid

    9 jan 2007
    8.722
    628
    113
    Spannend marieke.

    Vandaag bij de kinderarts geweest, ze wil de kno nog naar de oren laten kijken. Ze heeft veel oorsmeer en het zou een verklaring kunnen zijn voor de onzekerheid en vreemde/niet kloppende antwoorden. Wie weet lost het een gedeelte van de problemen op.
     
  6. denise89

    denise89 Bekend lid

    22 dec 2010
    820
    1
    16
    partime baan
    Onze zoon heeft vanaf zijn geboorte al veel regelmaat en vaste structuren nodig. Even weggaan kon wel en hij liet het opzich dan niet merken maar hij was net een spons hij nam alles in zich op en bij thuiskomst kwam dan alles eruit. Veel dromen, veel huilen, niet eten willen en dat dan dagen achter elkaar voor hij zich weer herstelde

    In de tijd van baby naar 2, 5 is hij heel erg driftig en boos geweest. Hij wou al heel snel rollen, kruipen, staan en dat moest dan het liefst gelijk. Veel woede daardoor bij hem. Toen hij eenmaal kon lopen was die frustratie weg maar begon het probleem te zitten in het communiceren. Hij werd boos omdat we hem niet begrepen en dat heeft heel lang geduurt. Toen hij 2 was begon hij ons overal mee naar toe te slepen en lukte het aardig met wijzen en die die. Toen hij 2,5 was begon hij een paar woordjes te zeggen en werd het iets beter.

    We hebben hem aangemeld bij MEE en toen is er iemand geweest om hem te observeren. Hier kwam uit dat hij erg zijn eigen pad trekt, dwangmatig is, onvoldoende communiceert voor zijn leeftijd, woede aanvallen heeft, onrustig beweegt en springt van het 1 in het ander. Wel heel vrij is en geen verschil laat zien tussen vreemde en bekende. (Hij wou gelijk op schoot en knuffelen en kusjes geven)

    Hij is toen doorverwezen naar het MOD dit is de nieuwe naam bij ons voor het MKD. Dus princiepe is hetzelfde. Hier gaat hij nu 3 dagen in de week heen. Hij gaat nu wat betreft taal met sprongen vooruit maar heeft nu nog wel een achtersgand van 5/6 maanden. Hij leert nu met andere kinderen te spelen en vooral delen. Hij kwam daar met de stelling alles is van mij en nu kan hij het wat meer los laten. Hij heeft het nog wel dat hij dingen toeeigend maar als de leidsters er met hem over hebben en het uitleggen en opzoek gaan naar iets anders leuks is hij wel uit de boze bui te krijgen.

    Wat vooral fijn is is dat hun heel veel kennis hebben van zijn problematiek en ook kunnen uitzoeken wat voor hem het beste werkt en dit ook met ons in overleg gaat en we veel dingen ook thuis beginnen toe te passen en je hem steeds meer ziet ontspannen en genieten van de leuke dingen. Hem weer zien lachen als hij thuis is en dat ook wij even wat meer tijd hebben om bij te tanken en thuis alles aan kant te maken zodat hij thuiskomt in een schoon en opgeruimd huis en dat het een veel rustigere omgeving voor hem word en wij ook echt blij zijn dat hij weer thuis is. We kunnen babbelen over wat hij allemaal gedaan heeft. Schept veel meer een band dan voor hij daar het MOD ging. Het is voor ons echt een uitkomst geweest. Een plek die voor hem heel leerzaam is en waar hij voldoende begeleiding krijgt, waar hij zichzelf mag zijn. En voor ons ook. De ouderbegeleiding en evaluaties zijn super leerzaam en je hebt een plek waar je je zorgen kwijt kunt, waar er naar je geluisterd word en serieus genomen word.

    Liam heeft nog een indicatie voor een half jaar op het mod en daarna is het afwachten. Misschien en halfjaar verlenging tot hij 4 jaar word en ze ook mee kunnen denken voor een geschikte basisschool. Of kijken naar een andere oplossing. Denk dat het voor hem niet de juiste keuze zal zijn om hem weer de hele week thuis te hebben. De stimulerende omgeving met andere kinderen is toch wel iets wat hij nodig heeft om te voorkomen dat hij weer helemaal in zijn eigen schulpje kruipt.
     
  7. mariekebr1

    mariekebr1 Fanatiek lid

    8 jan 2009
    1.361
    0
    36
    Al bij kno geweest deelight?
     
  8. mariekebr1

    mariekebr1 Fanatiek lid

    8 jan 2009
    1.361
    0
    36
    Denise: lijkt me ook de goede keuze. Had ik ook zo gedaan. Plus voor jou is het ook fijn!
     
  9. mariekebr1

    mariekebr1 Fanatiek lid

    8 jan 2009
    1.361
    0
    36
    Mijn zoon heeft hele verhalen over bloedsomloop. Als je je Gand naar beneden doet, stroomt het naar mijn hand. Als ik mijn hand omhoog doe, stroomt het naar mijn buik.
    Is dat normale praat voor een 3 1/2 jarige?
    Ook van die logica-zinnen met tenzij en als en daarom.
     
  10. DeeLighT

    DeeLighT VIP lid

    9 jan 2007
    8.722
    628
    113
    marieke, dank voor je interesse! Nog niet geweest, duurt nog 14 dgn ongeveer.

    Wat we wel weten is dat onze dochter dus een emotionele leeftijd heeft van rond de anderhalf/twee jaar en dat ze moeite heeft met emotie-regulatie. Ook heeft ze moeite met samenhang, dus een goede vraag stellen of vertellen als er iets gebeurd is wat indruk heeft gemaakt lukt vaak niet of niet duidelijk genoeg dat wij het snappen. :(
     
  11. DeeLighT

    DeeLighT VIP lid

    9 jan 2007
    8.722
    628
    113
    Het lijkt me wel pienter van je zoon trouwens hoor!
    Wat zeggen de deskundigen er over dan? Weet jij al wat vam die beelden?
     
  12. Mamzie

    Mamzie VIP lid

    29 jun 2006
    7.318
    0
    0
    prov. Groningen
    herkenbaar DeeLight.

    Erik is 6,5 jaar en zijn emotionele leeftijd is ook rond de 3 jaar.
    Over is 3,5 jaar en zijn emotionele leeftijd is anderhalf jaar.

    Dat komt heel vaak voor bij kids met autisme en zelfs volwassenen met autisme dat ze verschillende ontwikkelingsleeftijden hebben.
    Zelf voorlopen kan en dat is vaak met kennis zo. Maar vaak sociaal/emotioneel is er een grote achterstand.

    Belangrijkste is dus dat je ze aanspreekt wat aansluit op de ontwikkelingsleeftijd en niet de kalenderleeftijd.
    Zo kunnen we van Erik sociaal/emotioneel niet verwachten wat een 6,5 jarige zou kunnen. Dus een time out om er dan wat van te leren is er niet bij

    Dat is vaak best wel moeilijk. Maar aldoende leert men. Wat ook een grote punt is is dat ze wel kunnen groeien met dat soort dingen en dat moet je ook goed in de gaten houden anders dan ondervraag je ze en dat is ook weer niet goed.
     
  13. DeeLighT

    DeeLighT VIP lid

    9 jan 2007
    8.722
    628
    113
    Mamzie, aan een kant wel fijn de herkenning. Maar wist niet dat dit dus wel bij autisme kan horen. Wat mijn dochter trouwens niet klassiek laat zien ofzo...
    Ben echt benieuwd hoe het gaat lopen. Belangrijkste is dat het niet stilstaat, ze ontwikkelt wel gelukkig.
    Ze begint nu met fantasie en denkbeeldige dingen zoals net alsof in een auto zitten en rollenspel met poppetjes. Superleuk om te zien.
     
  14. Storm

    Storm Niet meer actief

    Ik heb laatst een artikel gelezen waarin met spreekt over de MAS1P theorie. Waarbij dus de verschillende leeftijden binnen 1 persoon met ASS naar voren komen. Wat me in dat artikel vooral aansprak was het feit dat ze niet meer uitgaan van ASS als een 'defect', maar als een 'vertraging' en op andere gebieden versnelling tegelijkertijd, waardoor je dus die verschillende leeftijden krijgt.
    Het sociaal emotionele aspect is toch wel een van de meest naar voren komende aspecten uit het autistisch spectrum. Niet of moeilijk buiten de eigen 'ik' kunnen denken, moeite hem met de sociale interactie, de emoties van anderen niet kunnen plaatsen.
    En dan het communicatieve deel. Het letterlijk nemen van taal, niet begrijpen van taal, geen wederkerigheid in gesprek enz.

    Mijn zoontje begint ook ineens met rollenspellen. Had laatst 2 dino's. De een was de vader en de ander was het kind. Maar ja, dat is maar heel even en heel af en toe. Maar goed, die ontwikkeling is er wel.
     
  15. DeeLighT

    DeeLighT VIP lid

    9 jan 2007
    8.722
    628
    113
    Storm, ik begrijp wat jij schrijft. Bij onze dochter zie je wel wederkerigheid. Niet altijd maar wel bij personen waar ze zich vertrouwd voelt en bij mensen die haar de tijd gunnen info te verwerken en te antwoorden. En rustig praten (trage prikkelverwerking).
    Ze schakelt om wanneer situaties haar te spannend worden. Dan gaat ze plotseling peutergedrag vertonen.
    Maar op school bijvoorbeeld, houd ze zich groot en zal ze niet gaan springen/koprollen/overdreven (hysterisch) blij doen in zulke situaties.

    Fijn dat jij het bij je zoontje nu ook ziet, geeft een goed gevoel he?
     
  16. mariekebr1

    mariekebr1 Fanatiek lid

    8 jan 2009
    1.361
    0
    36
    Moeilijk voor jullie allemaal om daar op in te springen om een goede balans te vinden in welke fase van ontwikkeling ze op afzonderlijke vlakken hebben en hoe je daarmee omgaat. Dat is voor Een ouder ook Een leerproces.

    Hier hebben Ze mijn zoontje nog niet beoordeeld. Er was geen tijd meer. Ze hebben de kinderen net grote ontwikkelingsachterstanden besproken en dat heeft hij niet. Het is wel weer opgevallen dat hij wel erg onder de indruk blijft van bijv juffen of kinderen die boos tegen hem deden. En wat ze opvallend vinden is de overgevoeligheid voor geluid van de stofzuiger en het erg overprikkeld raken door drukte.
    Er is in ieder geval iets bijzonders aan de hand. Wat het is, weten we niet. Ik ben best bang voor de basisschool. Het is zo afhankelijk van de klas en leraar of dit goed gaat komen. We hebben al echt een hele nare periode achter de rug bij een andere peuterspeelzaal. Hij kwam daar heel gefrustreerd en ongelukkig vandaan. Ze zagen hen als aanstichter met zijn gedrag en niet als kind dat daar overprikkeld was en op Zijn tenen liep en daardoor negatief gedrag vertoonden. Ze begrepen er niets van. Zo erg vind ik dat.
     
  17. DeeLighT

    DeeLighT VIP lid

    9 jan 2007
    8.722
    628
    113
    marieke wat ontzettend sneu dat ze dat zo zagen zeg... dat ze dan echt niet verder kijken he...
    Maar bij wat voor iets "loop" jij dan met je zoontje, dat er geen tijd meer was? Geen individuele hulp?
     
  18. Storm

    Storm Niet meer actief

    @DeelighT: het is echt minimaal hoor, de rollenspellen van mijn zoontje. Maar goed, het begin is er en wie weet wat het nog gaat worden.
    Als hij begint met een soort spel en ik ga daarin mee en zeg hem dat ik dan bv Dora ben als hij zegt Boots te zijn is het meteen: Nee, jij bent gewoon mama. Ik ben gewoon V.incent. Einde spel. Dus het is ook heel lastig om daarin met hem mee te gaan. Want dan is het voor hem waarschijnlijk niet meer duidelijk en moet alles weer zoals het is.
    Hier niet echt wederkerigheid in gesprek. Mijn zoontje verteld praktisch niks. Heel af en toe komt er ineens plompverloren iets uit, maar een gesprekje op gang houden is zo moeilijk. Met drie beurten hebben we hier een lang gesprek. ;)
    Maar ja, dat kan ook komen door zijn taalachterstand. Hij is nog zo jong en er is nog zoveel mogelijk. Daar probeer ik me op te focussen.
     
  19. Storm

    Storm Niet meer actief

    Wanneer staat jou zoontje nu op de agenda dan? Gaan ze hem nu wel snel bespreken of gaat dat nog even duren?
    Je kunt ook zelf contact op nemen met MEE als je denkt dat er meer moet gebeuren en je het gevoel hebt dat je het in je eentje tegen een heel leger op moet nemen.
     
  20. mariekebr1

    mariekebr1 Fanatiek lid

    8 jan 2009
    1.361
    0
    36
    Het is zeg maar de thuiszorgorganisatie ook thuisbegeleiding doet in opdracht van de orthopedagoog van het consultatiebureau. Die hebben eens in de maand clientbespreking met een bureau die kinderen behandeld met gedragsstoornissen. 16 dec is de volgend bespreking maar onze thuisbegeleider zou tussendoor iemand te pakken proberen te krijgen. Morgen bespreken we weer de video van vorige werk dus hopelijk heeft ze dan iemand gesproken.
    Van het weekend legt mijn zoontje de letters van zijn naam zo neer. Is dat normaal voor zijn leeftijd? Verder begin hij over recyclen. Ik zei dat ze van iets ouds en kapots iets nieuws maken. Begin ie over zijn kapotte sokken, dat die dan ook gerecycled moesten zodat weer zo goed aks nieuw verkocht konden worden in de winkel. Ik heb het idee dat ie qua begrip r. Taal op groep 2 niveau zit. Hij kan sowieso oom tellen tot 12, naar nog wel verder denk en kent al echt lang alle kleuren en Vormen. Woorden aks tussen, onder, voor, op enzo gebruikt ie ook hartstikke Goed, net als werkwoorden, kan al heel Goed vormen uitknippen. Puzzels van 20 a 24 stukjes. Lego transformers voor 6 jarigen kan ie met kleine instructies bouwen.
     

Deel Deze Pagina