speculaas, ontbijtkoek en kaneel

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door Ramoontje, 11 dec 2005.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Ramoontje

  Ramoontje VIP lid

  28 okt 2005
  32.963
  0
  36
  Misschien een stomme vraag, maar ik heb ergens gelezen dat je tijdens je zwangerschap geen speculaas, ontbijtkoek en kaneel zou eten, omdat dat schadelijk zou zijn voor je kindje.

  Nu heb ik afgelopen week ontdekt, dat ik zwanger ben......en ik ben dus altijd gek geweest op ontbijtkoek en speculaas (zeker ten tijde van Sinterklaas) en heb dit dus ook gewoon gegeten de afgelopen tijd..... Nu maak ik mij een klein beetje ongerust..... :(

  Is er iemand die er meer over kan vertellen?

  Liefs,
  Ramona
   
 2. deborah

  deborah Actief lid

  2 dec 2005
  348
  0
  0
  ik heb er nog nooit van gehoord, de ha heeft me er ook niets over verteld dus denk dat dat allemaal wel mee zal vallen ;)

  wie weet weet iemand er meer vanaf, ben benieuwd.
   
 3. Monika

  Monika VIP lid

  12 aug 2005
  8.246
  72
  48
  Vrouw
  Thuishulp
  Landgraaf
  Die eerste 2 heb ik nooit gehoord. Ontbijtkoek is juist goed voor de stoelgang.
  Kaneel moet je inderdaad mee oppassen.
   
 4. Angelina

  Angelina Niet meer actief

  Ja ik heb het ook gehoord. Met name kaneel dan.... , maar zolang je geen kilo verpakkingen eet zal het allemaal wel meevallen. Ik eet ook gewoon al die dingen nog, en ik ben ook zwanger ;)  Groetjes Angelina
   
 5. jope

  jope Actief lid

  30 nov 2005
  108
  0
  0
  holland
  Hoi
  Ik had inderdaad ook gehoord dat kaneel niet zo goed is tijdens de zwangerschap. Ik wist niet precies waarom dus heb het even voor je opgezocht. Op deze site staat vermeld waarom het beter is minder ervan te gebruiken.
  Hopelijk heb je er wat aan.

  gr Jope

  http://www.czmedicinfo.nl/%7B5e470067-e ... f92b43%7D/
   
 6. Natasja

  Natasja VIP lid

  1 aug 2005
  25.784
  22
  38
  docente engels
  Capelle aan den IJss
  misschien heb je hier wat aan:

  Kaneel
  Kaneel bevat de smaakstof coumarine. Coumarine en andere stoffen die daarop lijken, worden in de geneeskunde gebruikt als antistollingsmiddelen voor het bloed. Het effect van het gebruik van kaneel op ongeboren kinderen is nog niet onderzocht, maar op grond van enkele aanwijzingen met vergelijkbare stoffen kan de kans op nadelige effecten niet worden uitgesloten. Coumarine heeft dezelfde molecuulstructuur als vitamine K, en zou daarom de werking daarvan kunnen beïnvloeden. De kans bestaat dat er skeletafwijkingen ontstaan, lichte neurologische afwijkingen of een laag IQ. Het is belangrijk dat onderzoek naar dit effect gedaan wordt, omdat ook nog niet is gekeken of coumarine in de vorm van kaneel hetzelfde effect heeft als zuivere coumarine. Daarom wordt nu voorzichtigheidshalve het advies gegeven matig te zijn met kaneelhoudende producten tijdens met name de eerste drie maanden van de zwangerschap. In verschillende dierproeven is gebleken dat coumarine als zuivere stof kankerverwekkend is. In het menselijk lichaam wordt coumarine op een andere manier afgebroken, en het is daarom hoogstwaarschijnlijk niet kankerverwekkend bij de mens.

  Kaneel, en daardoor dus ook coumarine, wordt verwerkt in kaneelthee, appeltaart, ontbijtkoek, kruidkoek, stroopwafels, kaneelkoekjes, pepernoten en speculaas. Daarnaast wordt het in de keuken gestrooid op bijvoorbeeld gestoofde peren en rode kool. Aan tabak en cosmetische producten als parfum en zeep wordt coumarine als geurstof toegevoegd.

  In Europa mogen levensmiddelen niet meer dan 2 milligram coumarine per kilogram bevatten. Voor producten die traditioneel veel kaneel bevatten, zijn echter hogere limieten opgesteld. Het Wetenschappelijk Comité voor de Voeding van de Europese Unie (SCF) adviseert al deze limieten te verlagen.

  De genoemde traditionele Hollandse producten bevatten 10 tot 100 mg coumarine per kilogram, vijf tot vijftig maal zo hoog dus. In Nederland wordt de dagelijkse inname van coumarine geschat op 0,02 mg/kg/dag, voor een persoon van 65 kilo betekent dit dus 1,3 mg. Door het gebruik van de genoemde producten is het mogelijk dat iemand een veel hogere inname heeft:
  Appeltaart 1 stuk 4,5-7,2 milligram
  Kruidkoek 1 plakje 0,8-1,6 milligram
  Stroopwafel 1 stuks 1,5-2,4 milligram

  In Nederland wordt de dagelijkse opname via cosmetische producten op 0,04 mg/kg/dag geschat, voor iemand van 65 kilo betekent dit 2,6 mg. Dit is dus twee maal zo hoog als via de gemiddelde voeding wordt opgenomen. Op cosmetische producten is niet vermeld of er coumarine in verwerkt is. Meestal wordt van synthetische coumarine gebruik gemaakt.

  Wat te doen als je zwanger wilt worden of zwanger bent?
  Het schadelijke effect is nooit onderzocht, laat staan bewezen. Het is gebaseerd op indirecte aanwijzingen. Totdat het bij de mens bewezen is, lijkt het daarom raadzaam om matig te zijn met kaneelhoudende producten tijdens de zwangerschap. Mocht er inderdaad een effect optreden, dan is het te verwachten dat dit het meest schadelijk is tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Omdat je de eerste weken van de zwangerschap nog niet weet dat je zwanger bent, is het goed om ook al rekening te houden met het gebruik van kaneel vanaf het moment dat je zwanger wilt worden.

  En als je al veel kaneel hebt gebruikt tijdens je zwangerschap? Er is zeker geen reden om in paniek te raken. De effecten zijn gebaseerd op indirecte aanwijzingen, en in de praktijk is het effect nog nooit aangetoond. Het is veiligheidshalve wel aan te raden om gedurende de rest van de zwangerschap matig te zijn met kaneelbevattende producten.

  hahahaha zag dat jope zelfde link had gelezen!! :oops:
   
 7. Maryloes

  Maryloes Niet meer actief

  Ik heb dat rond de sinterklaastijd gevraagd aan mijn vk, vanwege de pepernoten en speculaas. Zij vertelde mij dat al zou je 4 appeltaarten achter elkaar na binnen zou werken, het nog geen kwaad kan. De hoeveelheid kaneel moet dus echt heel erg veel zin wil het schadelijk zijn.
   
 8. Nala

  Nala Fanatiek lid

  29 okt 2005
  1.236
  1
  0
  Groningen
  Toch vreemd.. Normaal hou ik echt wel van pepernoten, maar dit jaar heb ik niet 1 gegeten. Gewoon omdat ik er geen zin in had. En ik lees nu pas dat het misschien niet goed voor je is..
   
 9. Ramoontje

  Ramoontje VIP lid

  28 okt 2005
  32.963
  0
  36
  Bedankt voor al het speurwerk.

  Een hele geruststelling dat ik mij in ieder geval geen zorgen hoef te maken (ik heb immers geen hele appeltaarten, zakken pepernoten of iets dergelijks naar binnengewerkt).
  Wel heb ik een ontzettende behoefte aan drop (ben ik normaal ook al gek op), maar da's weer niet goed voor de bloeddruk, dus daar zal ik maar eens een vervanger voor zoeken.

  Groetjes,
  Ramona
   

Deel Deze Pagina