Vanavond is mijn man aangesproken door de leidster van de BSO. Ze gaf aan dat onze dochter al 3 weken achter elkaar aangeeft moe te zijn en de hele weg naar de BSO loopt ze te huilen. Het is ruim 10 minuten lopen helaas, en daar valt niets aan te veranderen. De leidster leek het een goed idee eens met de juf van school te praten, of ze daar ook aangeeft moe te zijn, en misschien haar op bepaalde dagen thuis te laten. Maar ja, op maandag en dinsdag moet ik nu eenmaal werken. Dus het klinkt ook niet logisch haar later in de week thuis te houden, want dat levert op dinsdag geen extra energie op. Op maandag gaat ze naar haar vertrouwde gastouder, omdat ik 2 dagen BSO veel vind voor een kindje die net 2 maanden naar school gaat. Ik weet even niet meer wijsheid is. Haar op dinsdag voorlopig ook naar de gastouder laten gaan, of misschien proberen de dag te ruilen. Dinsdag is ook wel een zware dag, omdat ze dan ook gym heeft en overblijft. Of voorlopig maar proberen vrij te nemen op dinsdagmiddag...... Lastig!!!!
Onze zoon gaat niet naar de BSO, maar is ook ergmoe. Wij hebben bedtijd een half uur vervroegd. Juf vond ook dat hij moe overkwam. Ik merk ook dat hij snel geagiteerd is. Daarom voor deze oplossing gekozen. Gaat zonder slag of stoot. Mijn man heeft er nog de meeste moeite mee.
Misschien maandagmiddag of dinsdagmiddag bij gastouder blijven. Zou haar geen hele dag thuis houden ivm regelmaat.
Vind de conclusies van de leidster om dan maar eens met juf te praten en haar misschien thuis te houden, wel heel erg kort door de bocht. Je dochter is 4 en gaat net naar school. Logisch dat ze moe is, school en Bso zijn ontzettend veel indrukken voor een 4 jarige. Daarbij komt nog dat de overgangsfase van school naar bso ook vaak nog lastig is voor deze leeftijdsgroep. Papa en mama komen weer in gedachte en natuurlijk is het dan niet leuk als ze niet op het schoolplein staan dan. Dat komt wel goed, maar ze moeten er vaak even aan wennen en hebben daar soms even extra aandacht bij nodig. Kind moet zich ook een beetje vertrouwd en veilig gaan voelen op de bso. Ik zou ook zeker een beroep doen op de pedagogische kwaliteiten van de leidster. Het is immers ook hun taak om e zorgen dat het kind zich veilig en geborgen voelt in de bso. Maar zoiets heeft wel tijd nodig. Dat gaat niet even binnen een paar weken. Thuis houden is geen goede oplossing. Daarmee los je het niet op, ,aar schuif je het voor je uit. Ze raakt dan niet in het ritme. Straks, als ze wellicht wat meer aansluiting vindt bij andere kinderen en vertrouwt raakt met het ritme van de bso, zul je zien dat het beter gaat. Dat moment komt echt, geef haar even de tijd. Misschien is het ook goed om te benoemen wanneer je haar ophaalt. Bijvoorbeeld na het fruit of na de cracker. Dan geef je haar geen wezenlijk tijdstip, maar weet ze wel dat je haar na dat moment weer komt ophalen. Dat geeft haar houvast en de wetenschap dat mama of papa echt weer komt. En een dag thuis houden van school en of bso is met deze leeftijd ook zeker geen schande als je denkt dat ze dat nodig heeft zo nu en dan.
Ik werk zelf drie dagen in het (voortgezet) onderwijs en mijn dochter moest ook meteen 'volle' dagen. Ze ging 3 x per week naar de buitenschoolse opvang, moest 2 x per week overblijven en at 1x per week bij mijn ouders. Ze vond het vreselijk moeilijk (terwijl ze de lengte van de dagen wel gewend was van het kinderdagverblijf). Ze was ook moe, maar de juf adviseerde me om ze zo snel mogelijk aan het ritme te laten wennen. Ik heb naar de juf geluisterd. Als ik het nu over mocht doen, had ik het anders aangepakt. Ik zou ze zeker een dag thuis houden om bij te komen. Dat doe ik nu wel als ik merk dat ze moe is. Als je de mogelijkheid hebt om enkele weken vrij te nemen, zodat je ze 's middags kunt ophalen, zou ik het zeker doen. Ik had dat zelf ook zo graag gewild. Dat wennen aan het overblijven en bso komt wel. De eerste tijd is zo hectisch. Ik zou het graag even overdoen. (maar besef dat ik dit typ vanuit mijn emotie en beleving)
Poeh, ik vind de optie van Suzanne wel hard. Ik snap het hoor, het klinkt wel logisch, maar ik denk dat het ritme momenteel niet het probleem is dat ze daar aan moet wennen, maar het feit dat vooral maandag en dinsdag achter elkaar lange dagen zijn. Misschien kun je de dagen ruilen, dus maandag BSO en dinsdag gastouder? Grote kans dat ze op maandag minder moe is! Op tijd naar bed is natuurlijk ook een goede optie. Enneh, wat zegt je gastouder? Als het bij haar geen probleem is, of minder, dan zou ik daar lekker voor kiezen, beide dagen! Niets zo fijn als een vertrouwd iemand die je komt halen, en even in de rust "thuis komen" op een bekende plek. BSO wordt uiteindelijk ook bekend, maar ik weet uit ervaring dat 4/5 jarigen daar toch nog wel erg klein zijn tussen de groep grotere kinderen! En als je dat kunt vermijden zou ik dat lekker doen!
Ik ga morgen gewoon even met de gastouder praten, of ik de dagen even kan ruilen. Dat voelt voor nu voor mij het beste denk ik. Toch ben ik ook van mening dat de BSO niet moet stoppen, want ze vind dat veel leuker dan de gastouder. Daar zit ze inmiddels tussen allemaal peuters. Gelukkig heeft de BSO een groepje met kindjes tm 6 jaar waar ze zit.
Toen ik op de BSO werkte was er een rustig hoekje waar kinderen konden liggen en een boekje lezen. Dit hoekje werd veel gebruikt, De kinderen kwamen daar tot rust en ze corrigeerden elkaar ook als ze te druk waren. Is er ook zo'n hoekje bij jou op de BSO?
Ja die is er. Het probleem is het er heen lopen. Mijn dochter gaat dan huilen, wil niet mee, en is zelfs laatst helemaal er heen getilt. Eenmaal daar gaat ze lekker haar eigen gang. Ze kijkt er ook iedere dinsdag naar uit dat ze naar de BSO mag. Het is echt alleen dat stuk er heen..... Maar ja, die moet ze wel lopen.
Hebben ze geen bolderkar of iets dergelijks? Bij ons is de BSO in het schoolgebouw, maar eerlijk gezegd zie ik Jitte ook nog geen 10 minuten lopen na een hele dag school inclusief overblijven. Die piept al als ze 100 meter moet lopen naar de auto... Ze zit nu sinds het begin van dit schooljaar op school en dus ook op de BSO en nu begint ze pas te wennen aan die lange dagen. Als ze bij ons in de vakantie de hele dag gaan, doen ze vaak wat extra dingen. Dus een eindje wandelen, boodschapje doen bij de Jumbo voor de lunch of naar de speeltuin en dan lenen ze altijd de bolderkar van de peuterspeelzaal. (die zit in dezelfde ruimte, alleen dan 's ochtends en in de vakanties natuurlijk niet)
Weet je wel zeker dat je dochter huilt vanwege het moe zijn? Onze dochter heeft ook een hele poos moeten huilen als ze naar de bso ging (ze gaat 1x per week). Ze zag een hoop kindjes naar hun ouders gaan en zij moest naar de vreemde bso. Het kwam niet door vermoeidheid. Nu ze (eindelijk) wat meer gewend is, gaat het een stuk beter. Heb je al aan je dochter gevraagd wat ze van de bso vindt? En waarom ze daar zoveel moet huilen. Is ze thuis en bij de gastouder na school ook zo moe? En ik zou zeker met de juf overleggen of ze op school ook aangeeft moe te zijn, of moe overkomt. Ik vind het erg makkelijk gezegd van de bso-leidster namelijk. Hebben zij zelf al meegewerkt aan en nagedacht over een oplossing?
Mij lijkt het voor een kind van net 4 ook wel heel vermoeiend om net te beginnen met school en dan direct 2 dagen achter elkaar BSO. En daarbij als dinsdag inderdaad een drukke dag is, is het dan misschien mogelijk om bv maandag en donderdag te gaan werken? Ik werk bijvoorbeeld nooit door de weeks 2 dagen na elkaar, het is even wennen, je hebt niet dat voldane gevoel van na dinsdag ben je vrij, maar je hebt wel meer rust in de tent.
Ik dacht ook aan datgene wat Bubbel schrijft. En, hoe laat heeft je dochter gym? Het kan zijn dat ze toch gewoon lichamelijk even moe is en dan de fut niet heeft om nog eens tien minuten te lopen. De BSO zou ook verder kunnen kijken hoe ze dit zelf kunnen oplossen, zij behoren pedagogisch bekwaam genoeg te zijn om hiermee om te gaan. Het 'afschuiven' naar school lijkt mij niet echt verstandig. Je kunt wel vragen aan de juf hoe of wat, maar het gaat om het moment vanaf dat ze gehaald wordt en naar de BSO moet lopen. Tijdens dat stuk valt ze onder de verantwoordelijkheid van de leiding van het BSO. En die moeten hierin hun plan trekken om het voor jou dochter zo aangenaam mogelijk te maken en uit te zoeken wat er aan de hand is. Succes!!
Kan je haar niet later in de week een halve dag naar school brengen? Je denkt misschien dat het niet uitmaakt, maar ik merk in de praktijk dat veel kinderen er wel gebaat bij zijn. Is een proces, wordt vanzelf (en vaak ook ineens) minder.
Nee helaas niet, anders had ik dat graag gedaan. Ik heb al toestemming gekregen om op dinsdag om 9 uur te beginnen, anders had ze ook naar de voorschoolse opvang gemoeten.
Voor de herfstvakantie hield ik haar op donderdagmiddag thuis. Missvjien moet ik dat nog maar even doorzetten. Wie weet helpt het.
Dit is ook het advies van de juf van onze dochter. Maandag eet ze gewoon thuis, dinsdag blijft ze over, beide dagen wordt ze opgehaald van school door mijn man of mijzelf. Dit zijn op zich al lange, zware dagen voor zo'n kleintje due net naar school gaat. Volgens de juf us het dan het beste om, sla ze te moe is, haar donderdagmiddag thuis te houden. We hebben het 2 keer gedaan tot nu aan toe. Ik merk de laatste tijd ook duidelijk dat het moe zijn aan het verplaatsen is... Eerst eoensdsg, toen donderdag en nu is het pas vrijdag. Ik vind het trouwens best vreemd dat ze die 10 min moeten lopen, kan dat echtheid anders? Hier is de BSO ook op 10 min afstand, maar ze worden gewoon met een busje gehaald. Mijn dochter zie ik dit eigenlijk ook niet doen en eerlijk gezegd heb ik na een lange, drukke dag op mijn werk ook 'geen zin' (fut) meer om nog een stuk te moeten lopen Misschien eens aangeven bij BSO?
Eerst maar eens uitzoeken wat het daadwerkelijke probleem voor je dochter is, als ze toch echt moe is, mag ze niet op haar fietsje? Heb een tijdje op een bso gewerkt en dat wad bij ons een goede oplossing. Succes!
Toen vriendin van M voor het eerst naar de bso ging was het ook altijd huilen uit school. Idd vermoeidheid maar ook het schakelen tussen school en opvang en dsn idd ook nog een stuk lopen. Zij zat al ruim een jaar op school en was lang en breed gewend daaraan. Ik zou zelf niet direct gaan schuiven en omgooien maar kijken hoe je dit probleem zelf kunt aanpakken (of eigenlijk zouden de leidsters dat moeten doen en liever wat creatievr dan thuis houden ). Bolderkar, fietsje of buggy. Stopt het huilen wel op de opvang? Lijkt ze het daar nasr haar zin te hebben,? Zo ja dan vind ik het al helemaal een labbekakkerig advies. Als leidster moet je juist ook met dit soort situaties om kunnen gaan. Maak een feestje van het lopen en als dat niet gaat zoeken naar een creatieve oplossing... of een bolderkar