Speen en vader

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door RobinBird, 2 okt 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. RobinBird

  RobinBird Fanatiek lid

  21 okt 2018
  1.248
  968
  113
  Hoiii,

  Mijn dochter van 3,5 heeft nog een speentje. Ze gebruikt hem met inslapen en snachts, en soms overdag als ze even moet ontprikkelen. Daar helpt het ook echt erg goed voor; ze komt direct tot rust. Echter zie ik dat haar gebit er onder te lijden heeft, ondanks ik de speen snachts vaak uithaal. Ze heeft hem dus niet veel uren in een etmaal, maar toch heeft ze een echt speen-gebitje. Daarnaast heeft ze ook een behoorlijk temperamentje en is ze snel overprikkeld .

  Ik wil toch graag dat ze helemaal stopt met de speen in verband met haar gebit en ook spraak (de R en de G kan ze niet uitspreken). Ik heb al een aantal keer kansen gezien, maar had hierin geen bijval van haar vader (mijn partner). Het is zelfs zo dat we haar speentje een keer met ritueel hadden weggedaan, dat het 36 uur al redelijk goed ging zonder, maar dat mn partner in een moeilijke bui de speen van haar babybroertje aan haar had gegeven. Toen was het hek weer van de dam. Ik was hier erg kwaad over op mn partner, maar het kwaad was al geschiet. Ik had de energie niet om toen in mn eentje door te zetten (was net bevallen)...ik heb het meermaals opnieuw met hem proberen te bespreken maar het is me inmiddels duidelijk dat ik van hem geen steun hoef te verwachten. Hij vind het zielig voor haar en vind het geen probleem dat ze later een beugel moet bijvoorbeeld.

  Hebben jullie tips?

  Zowel hoe ik om kan gaan met mn dochtertje en haar verdriet om de speen, als met mn partner..

  Alvast bedankt!
   
 2. Mississippi

  Mississippi VIP lid

  10 feb 2012
  10.509
  4.631
  113
  Wat ontzettend lastig dat je partner niet meewerkt. Ik ben met mijn twee oudsten naar de tandarts gegaan voor de reguliere controle en heb de tandarts de meiden uitgebreid laten vertellen over hoe slecht de speen is voor het gebit. Dat hielp toen enorm goed (ze waren beiden nogal onder de indruk van de tandarts). Na het bezoekje direct thuis samen de spenen doorgeknipt en in de prullenbak gegooid en ze enorm geprezen dat ze al zo groot waren. Bij de oudste was het direct klaar zonder problemen. De middelste vond het iets lastiger, maar na enkele dagen was ook zij het gewoon. De jongste gaat in januari mee naar de controle (dan ruim 2,5) en hopelijk werkt het dan net zo goed ;) Wellicht dat zoiets ook indruk op jouw dochter maakt?

  Voor wat betreft je partner: misschien kun je hem eens wat artikelen laten lezen over wat de speen doet met de vorm van het gebit en de taalontwikkeling?
   
  Vero0504 en RobinBird vinden dit leuk.
 3. RobinBird

  RobinBird Fanatiek lid

  21 okt 2018
  1.248
  968
  113
  #3 RobinBird, 2 okt 2022
  Laatst bewerkt: 2 okt 2022
  Goed idee! We hebben over 12 dagen een tandartsafspraak staan.... misschien kan ik voor die tijd nog een soort stickerkaart inzetten, of is dat denk je too much?

  Ik heb mn partner uitgelegd en artikelen voorgelezen over het effect van spenen. Het interesseert hem erg weinig en vindt vooral dat het heel zielig is om hasr hasr "rust"maniertje te ontnemen.
  En ik overweeg nu om mn partner te vertellen hoe we het gaan doen, inplaats van overleggen. Heel stom, want ik overleg liever en kom samen op 1 lijn, maar hij is op zoveel vlakken enorm stug...er valt vaak niet met hem te praten en helaas zijn we het ook in de opvoeding weinig met elkaar eens ....
   
  Liyana89, chrystel73 en Mississippi vinden dit leuk.
 4. Lies1611

  Lies1611 VIP lid

  3 jun 2013
  6.718
  2.932
  113
  Tsja hier was toch echt de consensus, speen weg bij 3. Vanaf 2 echt alleen in de auto als we ver moesten rijden en in bed. Dit kun je ze ook echt wel duidelijk maken op die leeftijd. We hebben ze altijd gezegd dat bij 3 de speen weg moet.
  Hier was het dus ook nooit echt een groot probleem. L heeft ze weggegooid op dr verjaardag. Z een maand na dr verjaardag (dr broertje was net geboren en dat was wel echt een rot timing maar na een maand zag ze in dat spenen voor babies waren:thumup:).
  Gelukkig is mn vriend altijd heel gevoelig voor goede argumenten en wetenschappelijke artikelen :o:
   
  RobinBird vindt dit leuk.
 5. xxmoixx

  xxmoixx VIP lid

  11 jun 2018
  5.099
  4.190
  113
  Vrouw
  Is het mogelijk iets anders te creëren waar ze rust in vindt en van ontprikkeld? Dan heb je voor dochter in elk geval iets vervangends en zal je partner er waarschijnlijk ook minder problemen in zien.
  Idd overleggen met de tandarts lijkt me ook een goede om je partner nog over te halen.
   
  RobinBird en NiekeKris vinden dit leuk.
 6. Vero0504

  Vero0504 VIP lid

  17 nov 2016
  13.979
  10.768
  113
  Hier was t speen weg en gewoon dr knuffel bij dr. Denk dat ze 3/3,5 was ofzo. Was een paar dagen moeilijk maar had dr al een tijdje voorbereid dat haar maat speen er niet meer was in de winkels, alleen baby maatjes en daar krijg je gekke scheve tandjes van want babymondjes zijn natuurlijk kleiner.

  Dus toen hadden we er nog maar 1 waar ze super zuinig op was, totdat ze m kwijt raakte. (De rest weggegooid en een backup opgeborgen uit t zicht) En toen haalde ze dr schouders op en begreep ze dat ze pech had. In de nacht nog wel eens huilen dat ze m miste maar toch ook begrijpen dat ze er helaas niet meer waren.

  Haar speentje had ik gewoon onder dr bed gevonden en in mn broekzak weggemoffeld en vervolgens t hele huis afgezocht met haar. Nee echt weg...jammer.

  Vervolgens bij de tandarts het er nog over gehad en die volgde helemaal mee met t babymaatje speentjes. (Ff van te voren een seintje gegeven)
   
  RobinBird vindt dit leuk.
 7. Anna009

  Anna009 VIP lid

  30 mei 2008
  8.049
  3.294
  113
  Home
  Waarom vind je partner het normaal om een kind van 3.5 dat al zo goed als van de speen af is alsnog te geven ? Ik zou woest zijn
  je kind is bijna 4 …

  hier heb ik ze weg gegooid
  Want speentjes zijn voor kleine baby’s en niet voor grote meiden
  Als ze moe is geef haar een knuffeltje of dekentje etc
   
  chrystel73 en nizzie86 vinden dit leuk.
 8. Vero0504

  Vero0504 VIP lid

  17 nov 2016
  13.979
  10.768
  113
  Hier flikker ik m binnenkort ook weg bij R. Hij heeft er niet heel veel binding mee maar met slapen is t wel lekker. Nu is ie nog niet HEEL mobiel zullen we maar denken. Bij G had t gekund maar toen weinig naar omgekeken, na 5 minuten slapen lag hij er toch naast. Vanaf 1,5-2 werd t echt een ding voor dr, spijt als haren op mn hoofd (zoveel foto's met zo'n tut in dr bakkes met zo'n mooi koppie)
   
 9. Paris91

  Paris91 Fanatiek lid

  22 jul 2017
  1.292
  1.212
  113
  Vrouw
  Wij zijn eenmalig naar de logopedist geweest op aanraden van de tandarts. Die heeft het heel goed uitgelegd (dochter was toen 3). Vervolgens hebben we de speen aan een andere baby gegeven; “want een speen is voor baby’s, jij hebt hem niet meer nodig want jij bent groot”. Dat vond ze helemaal geweldig.
  Eerste 3 nachten was het even doorbijten en daarna nooit weer over gehoord
   
 10. Lisa280887

  Lisa280887 Fanatiek lid

  13 jan 2019
  4.980
  5.748
  113
  Vrouw
  Even inhakend op dikgedrukte… je ziet zoveel kinderen op die leeftijd nog met een speen en alles. Zou vader dit als referentiekader hebben? Overigens zeg ik hiermee niet dat het normaal is he. Ik zou thuis echt een goed gesprek aangaan. In deze situatie zag vader misschien geen uitweg en heeft hij handvatten nodig om het op een andere manier te kunnen aanpakken.
   
 11. Paardenbloempje

  21 feb 2016
  53
  33
  18
  Ik heb eerst een aantal dagen (of weken) af en toe gezegd dat spenen voor baby’s zijn en hij een grote jongen is. Verder niks gezegd.
  Tijdje later heb ik de speen (stiekem) kapot gemaakt met een schaar. En toen kon hij er niet meer op sabbelen. Hij had hem dus nog wel maar was onbruikbaar. Toen heeft hij hem nog even vastgehouden en toch maar weggegooid en was het eigenlijk meteen klaar. En daarna heel trots roepen dat hij ook al zo groot is. Totaal niet verwacht… bij zus trouwens exact zo gedaan en gegaan.
   
  Lies1611 en Vero0504 vinden dit leuk.
 12. Liyana89

  Liyana89 Actief lid

  7 feb 2015
  329
  20
  18
  Ik had ook bijna zoiets bij mij 3 jarige gedaan. Ik had met een naald paar gaatjes in geprikt ze kon niet meer goed zuigen. Ik zei dat de spenen nou eenmaal zo zijn. Ze vroeg om een nieuwe hebben we samen gekocht heb stiekem thuis weer gaatjes gemaakt. Ze geloofde helemaal hield wel paar dagen vast in haar hand. Uiteindelijk hebben we samen weggegooid dus het is super makkelijk gegaan. Ze was heel verslaafd had bijna hele dag in haar mond dus ik was er klaar mee.
   
 13. nicole18

  nicole18 Fanatiek lid

  20 nov 2013
  4.249
  918
  113
  Hier onze zoon een cadeau uit laten kiezen in de speelgoedwinkel en die laten betalen met haar speen. Uiteraard ook gewoon betaald met geld maar dat zag hij niet. En vooraf ff de winkel ingelicht en met een dikke knipoog aan de kassa gestaan. Zoon helemaal trots, speen was voor hem meteen echt weg dus kon ik ook niet meer geven want die was in de winkel.
  Ik heb de speen stiekem wel weer mee naar huis genomen en nog een poosje stiekem bewaard
  Je man moet daar wel in mee want er is dan dus ook geen speen meer om te geven :p
   
  Vero0504 vindt dit leuk.
 14. Felice

  Felice VIP lid

  22 apr 2009
  5.212
  5.772
  113
  Hier had de oudste zelf de speen kwijt gemaakt, konden hem ook echt niet vinden. Dat was wel huilen met naar bed gaan, maar ja, het kwam wel mooi uit met ik dacht 2,5 jaar ...
  Toen ze al lang en breed sliep kwam ik 'm weer tegen. Direct weggewerkt en ze heeft paar nachten wat moeite gehad met gaan slapen, dat viel echt mee.
  Nu zaten wij als ouders op 1 lijn, dus hier heb je weinig aan.

  Denk dat je partner beter een preek van de tandarts kan krijgen :rolleyes: je hele kaak kan verkeerd groeien, en dat trek je met een beugel ook niet even weer recht ...
   
 15. Vero0504

  Vero0504 VIP lid

  17 nov 2016
  13.979
  10.768
  113
  Beugel is een paar duizend geloof ik? (Nog geen ervaring mee) Plus alle ellende van controles etc erbij in een doorgaans al drukke agenda en de last van zo'n ding voor je kind zelf. (Wat ik dan wel van klasgenootjes weet)

  Maar kinderen van 3,5 kunnen een aardige strot opzetten wat redelijk onder je huid kan gaan zitten. Zou samen een goed plan bedenken, genoeg creatieve voorbeelden hier en dan de meest geschikte inzetten in een tijdspanne dat je beiden iets van 4 dagen de gedeelde "last" hebt. Dan ben je wel over t ergste heen qua gejammer.

  Als R of G gaat piepen gaan mijn nekharen ook overeind, terwijl R alleen maar piept als er wat is. Bij beiden niet de makkelijkste opstart gehad en dat blijft in je systeem hangen, vooral G was heftig. Daar kan ik me ook wel iets bij indenken dat dat iets is waar iemand echt NIET tegen kan en hulp nodig heeft (en allicht te trots om te vragen).
   
 16. NiekeKris

  NiekeKris VIP lid

  13 apr 2008
  20.472
  6.556
  113
  Ik zou inderdaad laten zien wat een beugel kost, plus al het ongemak inderdaad. Als hij alle afspraken doet, alles betaald (niet helemaal kloppend als je samen bent ;)) en haar dan troost als ze last heeft ed, dan praten we verder. O ja, ook alle logopedie afspraken en mocht ze er mee gepest worden als ze naar school gaat, ook die dingen mag hij dan oplossen. Even overdreven natuurlijk. ;) Maar nu een paar dagen en nachten doorzetten is niets in vergelijking met wat er anders allemaal misschien gaat komen. En misschien valt het allemaal mee, maar een bijna vierjarige met speen is gewoon niet nodig. Er zijn genoeg andere manieren om rust te vinden, alleen moet je die even zoeken. Maar dat moet toch, lijkt me, dus zou daar dan nu, in een tijd dat ze nog niet naar school hoeft, mee beginnen. Kunnen jullie allemaal nog wennen.
   
 17. mamameer

  mamameer VIP lid

  21 jan 2014
  6.477
  3.128
  113
  Wij hebben rond die tijd, dus bij 3,5 jaar, onze kinderen de speen zelf weg laten gooien bij het afvalverwerkingsstation/ de vuilstort.
  ze waren beide echt heel erg verslaafd aan dat ding. maar omdat ze hem zelf hadden weggegooit, hebben ze er nooit moeilijk over gedaan. wel van te voren een weekje voorbereid. dat ze te groot werden voor een speen, het niet meer nodig was, maar dat ze hem zelf weg mochten gooien. etc.
  Overigens hoorden wij bij de tandarts dat het voor de tanden nog niet zo heel erg was als ze voor hun 5e jaar maar stopten.
  mijn kinderen hadden echter ook zo'n speentjes gat tussen de onder en boven tanden. en als ze raar gaan praten dan is het echt tijd dat hij weg gaat.
   
 18. Anna009

  Anna009 VIP lid

  30 mei 2008
  8.049
  3.294
  113
  Home
  Ja viel mij ook op bij de opvang van de jongste
  Zelfs een meisje die volgende week op de basisschool begint liep daar nog met een speen rond
  Ieder zijn eigen opvoeding maar ik vind dat dus vreselijk
  Ik heb ze met max 2 jaar af geleerd tandarts zegt ook dat je duidelijk kan zien wie er wel en geen speen heeft gebruikt
   
 19. Bloempjelief

  Bloempjelief Fanatiek lid

  28 mrt 2020
  4.386
  3.939
  113
  Vrouw
  En mijn tandarts zegt dat als de speen eenmaal weg is, het gebit heel snel weer in de goede vorm gaat staan. Mits je voor het 4e jaar stopt. En dat heb ik hier ook bij de anderen gezien; een enorme overbeet die nu enkele jaren later helemaal verdwenen is. Gelukkig groeit een gebit nog heel veel. Hier zorgen we dat ze van de speen af zijn als ze naar school gaan.
   
 20. RobinBird

  RobinBird Fanatiek lid

  21 okt 2018
  1.248
  968
  113
  Even een tussenstand/update:
  Eergisteren had ik het met mn dochter over de speen en dat we die binnenkort weg moeten doen, omdat haar tandjes dan weer rechter gaan staan en ook omdat ze al een groot meisje is geworden. Haar beste vriend had hem een tijdje geleden doorgeknipt en weggegooid, dus daar hadden we het over. Ik zei tegen haar: "als jij daar ook klaar voor bent binnenkort dan mag je het zeggen." En binnen een half uur zei ze "ik ben er klaar voor mama!" Ik was in shock! Heb nog gevraagd of ze het zeker wist omdat hij dan ècht weg gaat en dat we geen nieuwe kopen en ook dat ik wel heel trots op haar was. Ze was heel zeker en heeft met een lach haar speen doorgeknipt. En toen....tranen! Spijt! Ik heb haar getroost. We hebben samen de speen weggegooid. Ze wilde dat ik het rubber weggooide en zelf gooide ze het schildje weg. Haar vader was er niet bij, maar ik moest voor mn gevoel dit moment aangrijpen. Ik heb hem naderhand gebeld en verteld wat er was gebeurd en hij was niet erg enthousiast en zag al meteen op tegen de avond/nacht. Gezegd dat ik het zeer zou waarderen als hij zijn eigen gevoel even kon parkeren en vooral zijn trots zou uitspreken.

  Maar eerlijk, ik vind dit dus zelf nu ZO moeilijk! Ik vind het moeilijk om te zien dat ze iets dat belangrijk is voor haar, mist. Savonds duurt het nu anderhalf uur voor ze slaapt. Ze slaapt wel goed door, maar in de ochtend is ze weer zo verdrietig...en over de dag heen als ze moe is, zegt ze ook "ik wil mijn speentje terug, maar dat kan niet want hij is stuk, maar dat wilde ik niet!"...
  Oooo jongesss mn hart is gebroken voor haar. Ik ben mentaal heel moe door dit hele speen-gebeuren...
   

Deel Deze Pagina