Volgens mij zitten we nu allemaal achter ons schermpje al die woorden uit te spreken, haha, ik tenminste wel .
Voor mij dus niet. Ken hem ook niet als spellingsregel, maar ik durf niet te zeggen dat ik die allemaal ken, dus wie weet. (Het woord ‘hook’ ken ik overigens ook niet. )
Mijn toenmalige leerkracht noemde het een toverletter. Tussen kir en keer zit bij mij verschil, maar tussen keet en keer ook. Die laatste twee klinken niet hetzelfde.
De ee in peer klinkt anders dan de ee in peen. Dit komt doordat de letter r aan de klank ee ‘trekt’. https://www.taal-oefenen.nl/instruction/taal/spelling/klankwoorden-2/woorden-op-eer-eur-oor-aar-of-uur http://www.juliana-school.nl/starnet/media/Huiswerk/2013-2014/6b/spelling/Blok_1/wp3_rem3_eer__oor_en_eur.pdf
grappig ik dacht inderdaad ook dat ik beer niet als bir uitsprak maar gewoon als beer. Maar het klopt wel ja, 'beer' spreek je heel anders uit als 'beet', en ook hoor en hoop... echt nooit bij stil gestaan!
Hm ik ken die spellingsregel ook niet. En ja, ik spreek beer wel iets anders uit dan beek, maar niet als bir. Bir is voor mij met de korte i als in kip en van beer zou je kunnen zeggen dat je het met een langgerekte i uitspreekt. Wat in mijn oren dan weer meer klinkt als een /ee/ dan als een /i/.
Ja, dit doe ik denk ik ook. Beer een beek zijn zeker anders, maar die ee’s liggen dichter bij elkaar dan bij de i. Het is ook niet enkel het verschil in lang en kort, maar echt andere plek van articulatie.
Ik denk dat de mensen die zeggen dat ze de ee in beer net zo uit spreken als in heet, niet goed genoeg naar zichzelf luisteren . Want dat is echt niet zo. Nergens in Nederland. Dan gaat het namelijk meer klinken als "beej(u)r". Niemand die dat zegt. Het is niet voor niks dat heel veel beginnende lezertjes "bir" schrijven. Die ee klinkt meer als een langerekte i inderdaad. Je denkt dat je een ee zegt, omdat je al 25, 30 jaar wéét wat je schrijft, en daarom hóór je niet meer hoe het werkelijk klinkt.
Met de -eur werkt het inderdaad ook zo. Ik kreeg laatst ook een zelfgetekende en geschreven "klurplaat" van mn dochter. De eu klinkt dan ook meer als een langgerekte u.
Dat is de eer/oor/eur regel. Door de r klinken de klinkers anders. Voor kinderen klinkt de ee met de r erachter veel meer als een langgerekte i dan als een ee. En daardoor schrijven ze hem ook vaak verkeerd. Net als dat deur dan als dur wordt geschreven, of hoor wordt dan hor. De uitleg daarbij is meestal dat de r een toverletter of plaagletter is die de klinkers anders laat klinken. Naast die uitleg is het een regel die gewoon heel veel ingeoefend moet worden. Veel werkjes/werkbladen mee laten maken. Ik liet kinderen ook vaak in tijdschriften zoeken naar die woorden en dan uitknippen en opplakken. Of juist plaatjes opzoeken en dan de woorden er goed bij schrijven.
Apart. Ik woon in Drenthe en zeg toch echt: dit doet zeer (zeeer) en niet "dit doet zir". Ik ken dat ook niet van mijn omgeving (familie, vrienden en buren, zelfs op het schoolplein alhier niet). Beer uitspreken als Bir ken ik ook niet. De favo knuffel van oudste heet Beer en hij spreekt dat ook keurig uit als Beeeer.