Onze jongste heeft veel moeite met spelling. Hij zit nu in groep 6, maar simpele woorden schrijft hij vaak nog verkeerd. En spiegelt ook nog de B, D 6 en 9. School had ons doorverwerzen naar logopedie, daar zijn we gister geweest en die zei er niets aan te kunnen doen. En dacht dat het echt ergens in zijn hoofd dan mis ging met de woorden maken. Hij heeft altijd al spraakproblemen gehad en ze vermoedde wel een spraakstoornis. Maar dit zou dus niet de spellingsproblemen kunnen veroorzaken. Hij spreekt woorden niet raar uit. School kan hem niet laten testen op dyslexie omdat hij wel kan lezen. Het is echt puur het spellen wat mis gaat. Qua leerlijn zit hij echt onderin de grafiek in het rode, terwijl de rest gewoon goed op niveau is. Iemand tips wat we hiermee moeten/kunnen? Juf weet het namelijk ook niet echt wat ze hier mee moet.
Toch laten testen op dyslexie. (Dysorthografie) Je zult dit alleen wel zelf moeten betalen. Het kan ook zijn dat hij gewoon een beelddenker is. Een stoel die je op de kop houdt is nog steeds een stoel. Bij de b/d/p/q is het opeens heel wat anders als je hem draait. Beelddenkers hebben daar moeite mee, omdat het plaatje dus hetzelfde is. Daarbij kan het helpen om echt op woordbeeld te focussen. Met spelling geen regels leren, maar echt het woord meermaals binnen laten komen. Lezen, maar ook schrijven. Het plaatje(woord) moet als geheel in z’n hoofd worden opgeslagen.
Hier ook spellingsproblemen bij spraak problemen. Logopediste of school kunnen letterster en taal in blokjes inzetten. Daarnaast is het handig bij een spelling achterstand een stap terug te doen qua spelling zodat er meer succes ervaringen gedaan worden. Deels misschien ook wel meer visualiseren, of op geheugen aanleren van woorden.
Ik heb er geen verstand van maar mijn zoon zag op school zijn logopediste en ze heeft ons doorgestuurd voor testen bij Kentalis. Daar kwam TOS uit. Kan hij niet onderzocht worden? Mijn zoon had natuurlijk heel wat anders maar TOS ( taalontwikkelingsstoornis) is een heel breed begrip. Mijn zoon sprak niet slecht maar had weer andere dingen die niet klopten.
Precies. Het enige is dat als je je kind wil laten testen je het dan zelf moet betalen en je kind alsnog vooraf een half jaar extra begeleiding nodig heeft waarna kan worden aangetoond met welk effect, wat school dus kan doen. Zoek geen bureau wat een contract heeft met de gemeente, want die vragen vaak de hoofdprijs, tenslotte komt het geld daar toch wel binnen. Bel even rond voor prijzen bij kleinere bureaus, dat scheelt vaak honderden Euro's en het is toch een gestandaardiseerde test. Hier hielp die extra begeleiden bar weinig bij mijn dochter, maar school werkte wel mee. Bij mijn zoon (andere basisschool) wilden ze er niets mee doen en bleven volhouden dat het geen dyslexie was, elke keer als we het aankaartten. In de brugklas hetzelfde ter spraken gebracht, school deed meteen een screening en ze begreep niet dat de basisschool zoveel signalen had gemist. Toen ook getest en dyslexie. Beide kinderen scoorden op spelling altijd slecht, met lezen meestal gemiddeld of iets onder gemiddeld.
Het maakt niet uit of we zelf een test moeten betalen, bij de oudste 2x getest op de middelbare wat we zelf hadden betaald. Daar kwam toen geen dyslexie uit maar ze zagen wel dat ze problemen had. Juf gaf ook wel aan dat het dyslexie kon zijn, maar school mocht dus niets testen doordat hij te goed leest (al raad hij woorden ook nog vaak). Ze probeert ook wel rekening te houden met zijn slechte spelling met toetsen, maar dat is nog lastig omdat hij nu nog nergens "recht" op heeft. Ik zal even kijken waar we dat dan kunnen doen, want bij de oudste ging dat toen wel via haar (middelbare)school.
Wij lopen hier ook al tijden met dochter tegenaan. Probleem is dat haar leesniveau/ woordenschat niveau heel hoog is en nagenoeg alle hulp/ begeleiding op lezen focust terwijl daar het probleem niet in zit. Wij zijn nu ook na heel lang van het kastje naar de muur gestuurd te zijn een traject voor enkelvoudige dyslexie gestart. Maar wat hierboven al is gezegd je moet aantonen dat er recentelijk minimaal 6 maanden begeleiding op de problematiek is geweest. Dat was voor dochter eind groep 6 en begin groep 7 en daarna niet meer. Dus nu afwachten of dat genoeg is of dat we eerst nog externe begeleiding daarvoor moeten inschakelen voordat we met het traject verder kunnen. Op school gaan ze er waarschijnlijk nu niet meer in begeleiden helaas. We hebben haar in groep 6 heel breed laten onderzoeken omdat er meer speelde dan alleen dat en ik het vermoeden van ADHD had, dat is er niet uitgekomen maar ze heeft wel een neurocognitieve stoornis, cognitief domein executieve functies. Wat betekend dat haar werkgeheugen klein is en als er teveel informatie tegelijk op haar afkomt ze het overzicht kwijt raakt. We hebben daarvoor een tijdsverlengingsindicatie gekregen en op school proberen ze de stof wat meer voor haar op te breken in kleinere stukken. Hoe dat volgend jaar op het voortgezet onderwijs gaat weten we nog niet maar de scholen waar we zijn geweest waren we wel positief over de extra begeleiding die ze bieden. Lang verhaal kort, je zou of via de huisarts/ praktijkondersteuner een breed onderzoek kunnen aanvragen of zelf een traject instarten voor enkelvoudige dyslexie en eventuele huiswerkbegeleiding. Dat is wat wij in ieder geval hebben gedaan. Voor op school zou je kunnen vragen of ze de dictees apart kunnen afnemen en met een ib'er of onderwijsassistent extra kunnen oefenen. Dat hebben ze hier op school ook gedaan, het heeft niet echt geholpen want ze ziet het gewoon niet. Ze kan moeilijke teksten lezen en precies vertellen waar het over gaat en wat ze ermee bedoelen maar als ik vraag of ze een tekst overschrijft met de originele tekst ernaast zit het alsnog vol met spelfouten..
Mag ik vragen wat voor dingen er niet klopten? Onze jongste is zeker normaal intelligent, scoort altijd bijzonder hoog op zijn rekentoetsen. Toch valt het me op dat hij al jaren niet goed uit zn woorden komt, zijn woordenschat achter lijkt te blijven/zeer traag lijkt te ontwikkelen. Hij scoort mega laag op begrijpend lezen toetsen. En de school probeert uit te zoeken waarom een kind met normale intelligentie zo moeilijk vooruit komt op taalgebied. Ik heb continu aan dyslexie gedacht, maar het niet goed uit zn woorden blijven komen triggert me toch nu ik dit topic lees. Overigens ook een vermoeden van ADD, zeer veel concentratieproblemen. Maar ik zie daar geen link mee wat betreft zijn taalontwikkeling.
Hier een kind met normale intelligentie, kan aardig rekenen en een TOS. Overigens hoort een concentratieprobleem ook bij veel TOS kinderen. Ik zie dat ook terug in mijn kind. Dus dat kan zeker een link hebben met een taalprobleem. Ik zou een verwijzing voor logopedie vragen. Natuurlijk kan er van alles aan de hand zijn maar bij logopedie kunnen ze testen op specifieke taalgebieden afnemen (testen op begrip, op de taalproductie, reproductie). Misschien komt daar wat uit, misschien niet. Logopedisten hebben natuurlijk meer kennis op dat gebied, wie weet zien zij wat er aan de hand is. Is het toch dyslexie, dan zouden zij dat ook moeten signaleren.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik niks merkte bij mijn zoon maar op school zei de juf dat er iets met hem was maar ze kon de vinger er niet op leggen. En dat hij het waarschijnlijk wel heel moeilijk zou krijgen in groep 5. Hij kon vanaf groep 2 al lezen ( kwam ik ook per ongeluk achter) en zijn spelling/ dictee was gewoon heel goed maar het begrijpend lezen bleef achter. En zijn verwerkingssnelheid was ook iets trager. Met zijn uitslag TOS hebben ze niks gedaan en mijn zoon heeft verder nergens moeite mee. Diezelfde juf heeft hij dit jaar weer groep 7 ( hij had haar in groep 4 en groep 5) en vorige week met contactgesprekken zei ze wel dat ze het prachtig vindt om te zien dat hij het zo goed doet! Alle Cito scores van groep 6 waren I+ en voor rekenen had hij II. Wel gaat hij nog naar logopedie want dat daar heeft wel baat bij. Wel heeft mijn zoon soms rare tic’s? Hij heeft een hele tijd heel erg lopen wapperen met zijn handjes en op dit moment zit hij heel veel aan zijn vingers te ruiken…Maar ik zie geen reden om verder iets te laten onderzoeken aangezien het een vrolijke normale jongen is.
Bedankt voor je reactie! Hier een kind die ook al in groep 2 kon lezen. Spelling geeft normale scores, rekenen altijd hoge 1 (of A) op de cito. Begrijpend lezen blijft gek genoeg achter. Juf zegt exact dit; er is iets, maar ik kan er de vinger niet op leggen. Dit in combi met soms nog steeds moeilijk rustig een verhaal kunnen vertellen en een (in mijn ogen) beperkte woordenschat.
Graag gedaan. De logopediste hielp mijn zoon juist met begrijpend lezen en woordenschat. Toch apart dat zij hem juist niet kunnen helpen,daar zijn ze toch voor?
Er zijn sites waarop je spelling kan oefenen. Ook voor vreemde talen. Op die manier krijgen ze de correctie gelijk. Mijn oudste begint nu in groep 7 meer moeite te krijgen omdat ze ook andere vakken op spelling gaan beoordelen. Zo kan er veel geoefend worden zonder dat je die tijd zelf ook kwijt bent.
Wat hier boven ook al genoemd word, dysorthografie. Ook een vorm van dyslexie, zelf heb ik dit ook helaas.
Ik weet niet precies wat zijn cito's zijn, rapport ligt volgensmij ook op school dus kan het niet opzoeken. Na de kerst vakantie krijgt hij weer cito's
Ja klopt, maar in dit geval gaat het om problemen met spelling toch en is lezen op niveau. Dan gaat een vergoed dyslexietraject em niet worden.
Zijn lezen is inderdaad op niveau, echter als ik met hem lees dan raad hij nog woorden of kloppen woorden niet. Soms staat er een hele andere zin. Maar dat kan ook zijn doordat hij te snel wilt. Hij begrijpt uiteindelijk wel wat er staat en houd gewoon ook echt niet van lezen. Begrijpend lezen scoort hij gewoon prima gemiddeld op.