Ben ik dan de enige die (enorm!!) benieuwd is naar welke namen er gegeven zijn waar men spijt van heeft en naar de namen die men liever zou willen?
Wat jammer! Je kunt natuurlijk niet je kind ineens anders gaan noemen maar kun je er geen draai aan geven dat je het op een andere manier zegt of af kunt korten? Ik weet niet hoe het officieel zit maar mijn roepnaam staat niet geregistreerd bij de burgerlijke stand. Of dat 43 jaar geleden normaal was of dat mijn ouders het zijn vergeten weet ik niet
Geen spijt. Vind het wel heel jammer dat ik de naam die het net niet is geworden niet meer ga gebruiken omdat er geen kinderen meer komen.
Hier zeiden ze bij de burgelijke stand dat mijn naam niet bestond. Mijn pa is nogal opvliegend en heeft het erdoor gekregen. Hebben ze als 2e naam Francicscus gemaakt ipv Francisca en daar baal ik van.
Same here. Daarom hebben mijn kinderen de roepnaam hetzelfde als doopnaam. Vind t zo irritant dat mijn doopnaam en roepnaam echt anders zijn. Mijn zusje heeft zelfs overwogen het te laten veranderen. Mijn moeder vindt t nu ook jammer dat t zo ging vroeger omdat vernoemen toch een ding was.
Je kunt namen niet alleen afkorten maar ook verlengen of veranderen. Roepnamen zijn niet aan regels gebonden. Adriana --> Ariadne --Riana- Anna- Adri- Ria - Rie - Rika - Ritsa - Ada Bella - Isabella - Ella - Bellitsa - Litsa Christine - Christy - Chris - Tinie - Tineke - Tina - Christiana - Tiana Diana - Diet - Di -Anna- Ann - Annie Ella - Elizabeth - Bella - Isabella - Arabella Fleur - Flori Gaby - Gabriella - Gaby-Ann Herma - Hermien - Erma - Hermina - Mien - Ermioni - Hermione ila - ilasha - ilsa - ilse - illy - ilona Jo - Jolanda (op alle manieren gespeld) - Jolene - Jolette - Jolinde - Josalien Karin - Kathryn - Katerien - Katie- Kay Laura - Lori - Laurie - Loretta- Laurina - Laurita - Rita Maaike - Maailaika - Mayley - Malika - May - Maya -Mika Maria - Mairy - Mara - Marina - Marietta - Marika - Maritsa Nora - Eleonora - Neorah -Noralyn - Norina - Norree - Norina - Norea (wordt weer Rea)- Noriliýah - Noortje - Noraya Olga kan Gaby worden (ol-ga) Paula - Paulina - Lina of Ina Rose/Roos - Rosalie - Ali of Rosanne - Anne Stella - Ella - Estella - Este Tanja - Tatjana - Tiana - Jana Voor de rest van het alphabet en de jongensnamen is er vast wel iemand anders die ideeen heeft. In Griekenland is het een gewoonte om bij lange namen alleen de eerst letter van de laatste lettergreep te gebruiken en er dan -oula achter te zetten. B.v. Athanasia wordt Soula (of Sia) Paraskevi wordt Voula zo zijn er ook Toula, Noula, Thoula, Roula, Loula Bij andere namen wordt de uitgang -itsa gebruikt zodat Paula/Bella Litsa worden, Nora/Laura Ritsa, Nitsa voor namen met een "n" in de laatste lettergreep, Sitsa voor "s" Of -ia (Sia, Ria) Bij jongensnamen wordt het vaak -aki Theologos - wordt Aki Theodoseos - wordt Saki zo zijn er ook Laki,Taki en Vaki Deze roepnamen blijven ook meestal hangen als iemand al volwassen is.
Ik heb op mijn werk en tijdens de studie wel eens te maken gehad met namen die totaal niet passen bij de persoon (lees ordinaire namen bij een keurig beroep. Ik kon er gewoon niet aan wennen en had een totaal andere indruk (en was daarin niet alleen). En sommige hippe mode namen. Of juist heel stoere namen bij een bang en onzeker kind. Of zo'n grijze muis met een zeer uitgesproken naam. Je kunt de roepnaam trouwens gewoon veranderen hoor. Als jij voortaan doorgeeft dat karel voortaan piet heet kan dat gewoon. Alleen op officiële documenten staat nog de officiële naam. Genoeg mensen die lange ingewikkelde voornamen hebben waar niemand van weet omdat ee roepnaam overal Truus is bijvoorbeeld.
Waarom vinden jullie dat stom, dat de doopnamen anders zijn dat de roepnaam? Ik vind dat eigenlijk juist wel grappig, dat wij in Nederland dus een gebruik hebben met een officiële naam en dat je roepnaam eigenlijk een soort bijnaam is - maar dan vrij officieel, want bijna iedereen gebruikt hem ook op z'n werk etc. Maarrrr als je je roepnaam niet leuk vindt, dan kun je toch vrij gemakkelijk een van je andere officiële namen gaan gebruiken. Het geeft best veel opties imo. Ik heb het zelf overigens ook; mijn roepnaam zit niet in mijn officiële naam (met wat fantasie kun je hem als afgeleide zien van mijn eerste naam, maar mijn ouders hadden hem 'los' verzonnen). Ik heb nog nooit de neiging gehad om een van mijn officiële namen te gaan gebruiken, maar ik vind het wel leuk om de optie te hebben
Fijn om dit te lezen! Mijn dochters roepnaam verschilt van haar officiële naam. We hebben haar vernoemd in alle drie haar namen. Voor het vernoemen wilden we echt de namen gebruiken van de mensen naar wie we vernoemen. Maar we wilden haar wel een andere roepnaam geven. Haar roepnaam staat in direct verband met haar officiële naam en heeft dezelfde voorletter (dat vonden we belangrijk).
Waarom ik het stom vind... ik ben mijn roepnaam! En naam die dus niet bestaat, niet is vast gelegd. Bij alle instanties sta je bekend als ‘officiële naam’, maar dat ben ik niet, ik ben Marloes80!
Dat vond ik als tiener ook wel vervelend ja, maar tegenwoordig eigenlijk totaal niet meer. Voor mij voelen mijn officiële namen nu bijna als een soort 'geheime superheldnamen' hahahah, zo van iemand kent ze maar dat ben ik óók.
Ik vind dat eigenlijk erg kortzichtig en stigmatiserend. Alsof je naam bepaald wie of wat je bent. En wie bepaalt nou eigenlijk wat ordinair is? Ik hoop dat betreffende mensen in elk geval jouw beeld een beetje hebben kunnen bijschaven.
Die mensen waren totaal niet ordinair hoor. Kon het er prima mee vinden. Maar bepaalde namen zijn dat wel. Of geven een bepaald beeld van iemand dat niet klopt. Daar is veel onderzoek naar gedaan. En ik lees hier topics vol met reacties op een bepaalde naam.
Ik heb gemengde gevoelens over de naam van mijn oudste. Het is een top-10 naam. Ik vind het achteraf gezien nogal inspiratieloos. En onpraktisch soms ook, andere kinderen in de buurt of klas met dezelfde naam. Maar de naam zelf vind ik nog wel leuk. Leuk ja, want ik heb bij jongensnamen nooit een echt “wow”-gevoel.
Nee, geen spijt. Past perfect bij elke Dochter Wel jammer dat ik Yves nooit heb kunnen gebruiken, maar dat had raar geweest voor een meisje Ik moet wel zeggen dat ik geloof in “meer”, ik heb altijd geluisterd naar mijn kind en pas echt een naam gekozen toen ik ze zag. Op E na, maar toen dachten we even dat er weer 1 te vroeg zou komen en naamloos zou gaan. Maar E past er nog beter bij dan ik ooit had kunnen denken
Ik heb zelf een roepnaam en 2 geboorte namen, ben vernoemd naar mijn beide oma's. Het is soms wel eens lastig omdat ik niet altijd weet onder welke naam ik bekend ben. Maar tegelijkertijd ben ik ook wel trots op mijn geboorte namen, juist omdat ik naar mijn oma's vernoemd ben. Overigens is Nederland niet het enige land waar dat gebeurt. In Amerika korten ze de namen heel vaak af: Richard->Dick, William->Bill en in Rusland hebben ze ook vaak koosnaampjes die in de verste verte niet te verhalen zijn op de originele naam, tenminste niet voor niet-Russen.
Heb je dan een naam die je beter vind passen, zo ja welke? Vertel Iedere keer als ik het topic open hoop ik op voorbeelden...