De laatste paar dagen lees ik er steeds weer over in de krant: als je een budgetpolis hebt, moet je echt oppassen waar je gebruik maakt van gezondheidszorg. Zoals velen weten zijn bij deze polis sommige ziekenhuizen uitgesloten van vergoeding. Nu las ik dat in geen enkele polis de zorg in academische ziekenhuizen wordt vergoed. Dat zijn natuurlijk wel de specialistische centra waar je graag heen wilt met een gecompliceerde of zeldzame aandoening. Dat lijkt mij al een goede reden om die polis niet af te sluiten. Vanavond weer in de NRC een stuk dat het nog ingewikkelder in elkaar zit: er zijn ook contracten gesloten met ziekenhuizen waarbij bepaalde behandelingen wel en andere niet worden vergoed. De arts weet niet hoe je verzekerd bent en aangezien er blijkbaar 4400 DBC-codes zijn en er pas achteraf gedeclareerd wordt (waardoor sommige mensen zoals ik hier lees zelfs overvallen worden door het feit dat ze een jaar later hun eigen risico nog moeten afrekenen) kan het zijn dat je een rekening krijgt voor (serieus) duizenden euro's. Je moet van de zorg die niet onder een contract valt namelijk 25% zelf betalen. Dus let op: die 100 euro pp die je per jaar kunt besparen kun je misschien wel 10, 20 of 30 keer terugbetalen als je pech hebt.
Ter aanvulling: mocht je niet weten of je een budgetpolis hebt, dan kun je hier kijken: Budgetpolis zorgverzekering | Consumentenbond. Inderdaad goed uitkijken en uitzoeken.
Ik vraag me af of dit wel echt bij alle budgetpolissen is? Ik heb Budget bij PMA/Menzis afgesloten en heb zelfs nog gebeld om na te vragen wat er precies niet vergoed werd. Op de website en wat mij verteld was betrof het alleen een aantal specifieke behandelingen: "Voor vijf ziekenhuisbehandelingen (meniscus, liesbreuk, staar, carpale tunnelsyndroom en slaapapneu) en hulpmiddelen (gehoorhulpmiddelen en stomazorg) hebt u een beperkte zorgkeuze." De kans op die 5 is zo klein, dat ik dan wel een klein stukje wil reizen in ruil voor minder premie. Niks over academische ziekenhuizen verteld of beschreven...
Vreemd, want het is de laatste week/twee weken veel op het nieuws geweest en het schijnt veel budgetpolissen te betreffen...
Het ziekenhuis maakt altijd een dbc aan, dit heeft niets te maken met een budget polis of niet. Zij mogen een dossier een jaar aanhouden en hebben 3 jaar de tijd om te declareren. Dus budgetpolis of niet, je hebt altijd een kans dat je nog openstaand eigen risico moet betalen over een voorgaand jaar.
Oja, en voor de meeste standaard dingen heeft de zorgverzekeraar vaak wel een contract met de meeste ziekenhuizen enz.
Jeetje. Nu weet ik helemaal niet meer wat ik moet doen... Zo breed hebben we t niet dus ik wilde gewoon de goedkoopste maar wel naar mn eigen arts/ziekenhuis kunnen .... Pff als iemand een goede tip voor me heeft graag! Denk nu aan pma maar weet t niet meer
Ik zou ook nooit een budgetpolis afsluiten. Stel er gebeurd iets en moet met spoed vervoerd worden met een ambulance en komt in een ZH terecht die niet binnen je polis valt? Nee dat risico neem ik liever niet...
Het punt is denk ik dat je eerst de behandeling krijgt, en dat ze achteraf pas bedenken welke DBC code ze eraan gaan koppelen om te declareren. Als ze dan een DBC-code kiezen die op de lijst van niet-gecontracteerde zorg staat kun je ineens deels zelf betalen (meer dan het eigen risico, want inderdaad iedereen altijd moet)
Dat weet ik en dat is het punt nu niet. Mijn punt is dat als mensen nog overvallen worden door een rekening voor hun eigen risico, dat ze dan hoogstwaarschijnlijk nog erger overvallen worden door een rekening van duizenden euro's voor een niet-vergoede behandeling. Vandaar de waarschuwing. Doe ermee wat je wilt.
Spoed is uitgesloten, dat mag overal. Het gaat alleen om planbare zorg. En dan moet je wel goed opletten ja. Als de regels heel complex zouden zijn (inderdaad dat academisch ziekenhuis niet standaard mag) dan zou ik het ook niet snel doen, maar goed er is mij dus verteld dat het echt alleen die 5 aandoeningen betreft bij Menzis? En die kan ik wel onthouden dat er dan een lampje moet gaan branden bij mezelf in die 0.001% kans dat ik dat krijg dat ik dan niet zomaar overal naartoe kan.
In mijn linkje hierboven staat dat spoed altijd wordt vergoed. Dan heb je immers geen keuze waar de ambulance naar toe gaat
Dan ben ik wel benieuwd: staan bijvoorbeeld het Radboud ziekenhuis in Nijmegen, het AMC in Amsterdam en het UMC in Utrecht op de lijst met gecontracteerde ziekenhuizen bij jouw verzekering?
Ik heb even een aantal budgetpolissen gecheckt, maar zie daar ook academische ziekenhuizen tussen staan. Dus dat stukje klopt volgens mij niet.
Dus niet bij een budgetpolis. Daar heeft, om een voorbeeld te noemen, Zekur maar een contract met 2 ziekenhuizen per provincie. En zo zijn er meerdere verzekeraars waarbij de budgetpolis echt budget is qua keuze.
het is net nog op het nieuws geweest. een vrouw waarvan de moeder niet goed werd en naar het ziekenhuis moest. moeder werd opgenomen en werd geopereerd aan heup. ze overleed. familie kreeg een rekening van 14.000 euro. moeder bleek een budgetpolis te hebben. op het laatst is de rekening alsnog vergoed omdat het spoedzorg was maar hoofd van het ziekenhuis gaf toe dat er enkele duizenden mensen in nederland waren die zo'n flinke rekening hadden gekregen. ze hadden een budgetpolis en dan hebben veel ziekenhuizen geen contract. ging volgens mij niet alleen om die 5 dingen?