Dames, Ik lees regelmatig topic's over slecht-, moeilijke- en niet slapende kinderen/baby's. Ikzelf heb ook diverse posts over dit 'probleem' gepost. Wij waren ten einde raad. Al 1,4 maanden sliep onze dame vreselijk slecht. Dronk s'nachts nog en werd minimaal 2x per nacht wakker. We hadden alles al geprobeerd. Niet hielp. Tot ik dit boekje tegen kwam; bol.com | Slaap Kindje Slaap, E. Estivill | Boeken Ik zeg niet dat dit DE methode is. Maar het heeft ons, maar ook andere ouders in onze omgeving geholpen. En het is zo makkelijk! Even een korte samenvatting van deze methode; De methode houdt in dat je naar een bepaald schema handeld (staat in het boekje). Belangrijk is ook dat je voor het slapen gaan knuffelt en nog iets leuks met je kindje doet, zodat hij/zij weet en voelt dat je van hem/haar houdt en dus niet boos bent. Ook is het erg belangrijk dat je het kind in zijn bed legt als het nog wakker is. Daarna moet je op een vriendelijk en lieve toon zeggen dat hij voortaan in zijn eigen bedje slaapt bij zijn knuffel en mobiel (of wat er verder ook bij zijn bedje aanwezig is) en dat papa en mama hem dat willen leren. Dit zinnetje moet je een paar keer herhalen, want waarschijnlijk brult je kindje al. Maar toch moet je weglopen en dan komt het schema om steeds na een bepaalde tijd te gaan kijken. Dag 1, na 1 minuut, daarna na 2 en dan na 5 (vanaf dat moment om de 5 minuten net zo lang tot het kindje slaapt). Bij eventueel wakker worden herhaal je dit schema. Dag 2, na 2 minuten, daarna na 3 en dan na 7, etc. Tussendoor kun je zeggen, erg belangrijk: op rustige en lieve toon (zelfverzekerd) "Ik begrijp dat je boos bent, maar papa en mama houden heel veel van jou dus willen we je leren om zelf te slapen" Je mag je kind niet kussen, hand vasthouden of optillen. Ja mag hem wel even aanraken terwijl je de zin uitspreekt. Het is een methode die goed te doen is. Wij dachten een week van drama te hebben. Maar na 2 nachten 3x wakker te zijn geweest was het over. Een vriendin van mij heeft 2 kinderen. 1 van 2,5 en 1 van een half jaar. Om de kinderen in slaap te laten vallen gingen ze met zijn allen in de auto rondjes rijden. Totdat de kleine in slaap viel. Ze heeft een totaal aan 4 dagen drama gehad, daarna sliepen ze door! Nogmaals, ik zeg niet dat dit de methode is. Ik maak ook geen reclame (al lijkt het er wel op ) Ik weet vanuit ervaring hoe erg je verlangd naar een goede nachtrust, dat je uitgeput bent en het hele internet af speurt naar goede tips. Dus ik wou deze tip met jullie delen. Hopelijk werkt dit voor jullie net zo goed als voor ons!
Dank je! De titel ga Ik onthouden.. Mijn dochter van 13 maanden oud slaapt nog steeds niet door. Ik heb er nooit een punt van gemaakt omdat omdat ik het idee had dat ze het gewoon nodig had. Maar nu komt ze gemiddeld zo'n 3keer en word het een gewoonte die ik nu wel graag wil doorbreken. Misschien hebben we er wat aan
ik heb hier ook de boek gelezen staan goede tips die ik toepast ook en het werkt echt. heb erg veel kennissen die dat boek hadden toegepast bij hun slechte slaper. soms na 1 nacht is gelijk goed soms 2-4 nachten nodig. ik heb paar weken geleden ook dat als tip hier aanbevolen deze boek. Zelf wilde ik ook laten huilen met deze patroon, maar ik heb alle tips toepassen en 30 minuten laten huilen in de avond toen ze toevallig wakker was (ik was weg deed mijn man want hij wilde het uitproberen), ze sliep gelijk door (ervoor echt nog nooit). En al 3 weken slaapt ze gewoon door. Soms zijn er lastige dagen misschien zit er iets in de weg ze kan dat paar keer wakker zijn. Maar helpt hier gewoon altijd even laten huilen dan slaapt ze gewoon door. soms hoor ik huiltje na 1 minuut is over en ik kom niet eens kijken. Als ik kijk op video dan ziek ik dat ze gewoon niet eens wakker is een huiltje in slaap dat ze miss niet lekker lag. Steeds terug komen deden we ook maar als het 20x per nacht is ben je snel al klaar mee. Dat werkte overduidelijk niet al is het fractie van paar seconden terug komen maar ze went eraan en kan vanzelf niet meer in slaap vallen zonder dat speen in, knuffel, instoppen. goede boek!
Fijn dat jullie er ook goede ervaringen mee hebben. Ik was er toch een beetje huivering voor om mijn ervaringen te delen. Bang dat het toch bij sommige mensen niet in goede aarde zou vallen. Maar het is leuk om te lezen dat het bij jullie ook heeft geholpen. Misschien hebben de andere ZPleden net zoveel succes als wij!
Heb het boek niet gelezen, maar klinkt goed! Wij hebben het boek van Ria Blom gekocht, omdat we destijds hebben ingebakerd. Hebben we ook veel aam gehad.
Het is niet mijn bedoeling lullig te doen over het boek ofzo, maar ik denk dat je voor deze methode echt geen heel boek hoeft te lezen. Je kiest gewoon zelf een tijd die past bij je kind en de situatie en dat voer je uit Die methode is bij iedereen volgens mij meer dan bekend, dus 't is nou niet bepaald een nieuwe tip ofzo... Onze jongste slaapt door medische problemen erg slecht, maar in de korte periodes dat ze soms wel goed in haar vel zit, werkt het bij haar het beste om na 2-5-10 minuten even te gaan troosten. Die 10 minuten is haast nooit nodig trouwens, de 5 minuten dan ook vaak al niet. Ik wil hierbij dus nog wel even benadrukken dat je voor deze methode wel zeker moet weten dat je kind geen pijnklachten heeft of ziek is, want voor die situaties is dit geen geschikte methode.
Ik val een beetje over de zin dat je je kind niet mag kussen, hand vasthouden of optillen. Bepaalt een boekje of dat mag of niet? Mij lijkt juist dat je een kind het snelst kan kalmeren door kussen, hand vasthouden en optillen.
En ik weet niet of erbij staat voor welke leeftijd dit geschikt is? Maar die zinnetjes die gezegd worden gaan echt door baby's en dreumessen niet begrepen worden. Die zullen alleen maar een hoop drama voelen maar niet begrijpen waarom.
Daarvoor zou ik idd ook niet op een boek vertrouwen. Hier werkt het juist niet om dochter te laten liggen als ik kom troosten, maar pak ik haar gewoon even op. Ze weet na een paar keer heus dat ik enkel kom troosten en haar niet op kom halen, dus daarvoor hoef ik dat niet te laten
Ik snap dat gewoon niet. Je kind huilt en als een kind huilt dan heeft het troost nodig. Waarom zijn er dan zoveel ouders die denken dat ze hun kind niet te veel moeten troosten en het kind niet optillen en kussen om te troosten? Er zijn zelfs ouders die alleen maar even over het hoofd aaien of de dekens goed leggen en zonder iets te zeggen weer weglopen. Wat voor boodschap geef je dan aan je kind mee? Dat papa en mama van je houden? Ja, maar niet als het bedtijd is, dan krijg je geen knuffels en kusjes maar moet je gewoon je kop houden. Sorry ik kan soms zo boos worden om dat getrain van hele jonge kinderen. Ik snap wel dat het vermoeiend is als je kind niet slaapt maar dat trainen vind ik zo kindonvriendelijk. Wanneer komen er boeken waarin staat dat het geen kwaad kan om gewoon aan de behoefte van je kind te voldoen?
Die zijn er al wel hoor Ik ben zelf meer fan van 'baby in een droomritme' en 'dreumes in dromenland' van Stephanie Lampe
Hihi, ik moet altijd zo lachen als ik dit lees. Ik geloof dat je dit al wel 150 keer hebt geschreven Ik kende het boek niet en heb het nog stééds niet gelezen, maar ik denk dat ik t nooit meer ga vergeten.
Ik begrijp denk ik wel wat je bedoel hoor, maar ik denk dat dit soort methodes vooral bedoeld zijn voor kinderen die er onnodig een potje van maken...toch? Tenminste, zo lees is t.
Maar ja...wat is onnodig? En welke criteria gebruik je? (niet jijzelf bedoel ik maar in het algemeen). Waar de een vind dat een baby van 2 weken in zijn eigen bedje "hoort"te slapen, neemt een ander zijn kind een paar jaar in bed. Dus dat blijft toch best wel een lastig iets...
Maar hoe weet je dat een kind dat nog niet kan praten er onnodig een potje van maakt? Hoe weet je zo zeker dat het kind niet gewoon iets nodig heeft? Het is misschien simpeler om een paar avonden je kind in slaap te trainen en het kost meer tijd en moeite om uit te vinden waarom je kind er een potje van maakt. Maar uiteindelijk is dat het toch waard? Als je kind weer rustig kan slapen omdat het zich kalm en rustig voelt omdat jij als ouder hem begrepen heb?
Tja dat is idd lastig te definiëren. Huilen en bij binnenkomst gaan smilen is voor mij wel een duidelijke. Dan is t hier: Doei! Slaaptijd! Dikke kus en tot morgenochtend weer. Laat ik ze overigens nòg niet langer dan 10 minuten huilen, maar ga er ook niet direct naar toe.
Ik bedoelde ook niet hoe jij het doet hoor, maar meer in het algemeen gezien.. Wat betreft het huilen en dan lachen, ik interpreteer dat toch anders. Je baby huilt omdat er iets is. En dan is daar mama. De gene waar de wereld om draait. Natuurlijk zal ze dan lachen. Want het is weer goed! Dus zo zie je, iedere mama oordeelt over baby gedrag vanuit een eigen perspectief. En dan maar zoeken naar wat werkt (niet altijd even makkelijk..).
Zo zie ik het huilen en dan lachen ook. Onze dochter lacht ook als ze eerst heeft gehuild en dan ons ziet. Dat is juist een teken dat je het goede heeft gedaan want het lachen is een teken van: het is goed zo. Dus een soort signaal van haar kant dat wil zeggen: goed zo mama, je heb begrepen wat ik nodig heb.
Tja, ik zag net ook die discussie in een ander topic. Zette me ook wel weer aan het denken. Vind het soms zo lastig, om te weten waar je goed aan doet. Ms zijn veel dingen niet te vangen in 'goed of fout', maar zit het er tussenin. Ik heb persoonlijk vaak dat ik de andere aanpak van andere mama's niet begrijp. (Zit ik tegen m'n man: snap jij dat nou?!) Maar ja, dat zullen we ook wel weer bij mij hebben. En wie doet het dan 'goed'....snap je??