Dat veel leerkrachten niet doorbetaald kregen is gewoon niet waar. 80% kreeg wel doorbetaald, was in het nieuws. Lekker makkelijk om zo te staken.
In principe geldt bij stakingen ‘niet werken, geen loon’. Dus dat de eerste keer is doorbetaald is al niet oké.
Precies. Volgens mij kunnen vakbondsleden aanspraak maken op een vergoeding uit de stakingskas, zoiets was het toch?
Het hele punt is, maar mijn mening, de manier waarop het allemaal gaat. Leraren blijven maar roepen dat het zo oneerlijk is dat ze in het VO meer verdienen. Hoezo oneerlijk? Zorg voor een onderbouwing WAAROM je als leraar in het basis onderwijs meer zou moeten verdienen. Het is nou eenmaal "oneerlijk" verdeeld en dat geldt in het algemeen voor heel veel beroepsgroepen.... Stel: ik ga naar mijn manager en zeg dat ik meer salaris wil omdat Pietje van afdeling A met dezelfde opleiding meer verdient en dat ik dat niet eerlijk vind. Dan ga ik er dus niks aan salaris bij krijgen. Niet heel gek, toch? Hetzelfde geldt voor het argument dat het salaris omhoog moet om meer leraren aan te trekken. Laten we eerlijk zijn, dat is toch gewoon een kul argument? Geen enkele 18 jarige gaat salarissen zitten vergelijken tussen beroepsgroepen; je kiest op basis van een gevoel. Ik gun leerkrachten (en andere beroepsgroepen) absoluut een goed salaris, maar niet obv "het is zo oneerlijk allemáál...".
Een staking wordt PER DEFINITIE niet doorbetaald of ondersteund door de werkgever. Dat is de wettelijke grondslag van een staking. Ook een van de redenen waarom er zoveel kritiek komt. Zelfs de staking moet worden doorbetaald
Ik gun ook iedereen een goed salaris maar de leraren hebben gewoon een goed salaris dus waarom zou ik het die nog meer gunnen? Ik gun al die nieuwe werknemers die bij mijn man werken ook een goed salaris maar omdat die binnen komen met een ander CAO lopen ze veel toeslagen mis die mijn man dus wel heeft maar ze verdienen niet slecht. Dat vind ik met leraren ook, ze verdienen echt niet slecht hoor ten opzichte van andere banen.
Ik wilde vorige keer niet staken, en dat heb ik ook niet gedaan. Bestuur was oo zijn zachtst gezegd pissig. Ze hebben mij flink genaaid en de verstandshouding is er alleen maar slechter op geworden... het is dat ze mij niet konden dwingen zeiden ze. Ik ben het ermee eens dat er wat moet gebeuren in het onderwijs, alleen is het bij mij helaas zo dat ik geen vertouwen heb in directie en bestuur dat het geld ook echt ten goede komt aan de kinderen. Nu een mail van mijn werk of ik wil aangeven wat ik de 14e ga doen, in maart...
Nee. Omdat het loon al eerlijk is in mijn ogen.ze zijn leraar niet een agent of zo. En nee dat vo meer krijgt vind ik geen excuus. En omdat hun loonsverhoging uit een pot moet komen waarvan de bestemming eerst anders was. Zoals de zorg of defensie. Er is al 2 x geld vrijgegeven voor werkdrukvermindering en er blijkt uit onderzoek dat besturen eerder gekregen geld nog geen bestemmingsplan hebben gegeven. Dus ik vind dat ze het geld moeten gebruiken wat ze hebben en hebben gekregen en daarvoor mogen ze in hun handjes knijpen aangezien het betekend dat het geld voor scholen nu niet naar andere plekken kan. Dus hopelijk besteden ze het wijselijk.
Heel eerlijk, ik vind dat de regering het loon van de stakers moet terugvorderen van alle gestaakte en toch doorbetaalde uren. Staken is geen loon mogen ontvangen!!!! Anders is het lui doorbetaald thuis zitten/ op het maliveld/ dierentuim ect. Dus de besturen die hun poot stijf hielden en geen loon uitbetaalde: bravo! En een dikke pluim!
Nee, dat is ook 1 van de vele redenen waarom ik daar graag weg wil. Maar waar ik me dan druk om maak is dat scholen zelf mogen kiezen wat ze met het geld doen. Ik weet dat wij als onderbouw leerkrachten veel problemen ervaren waar directie dit niet ziet. Dus komt het geld ook niet daar waar het nodig is, bij de kinderen. Ik zeg niet dat al het geld daarheen moet maar er moet iets gebeuren. En dat zie ik somber in. Ookal staak ik wel.
Knuffel, ik vind het heel goed dat je voor je principes opkomt. En jammer van je directie die zo achterlijk reageerd.
Gelukkig weet ik wat ik dagelijks doe . En meningen mogen niet bijeen komen. Daar is het een forum voor.
Niet werken, geen loon Wanneer krijg je doorbetaald bij een staking? Door REDACTIE DFT 05 jan. 2018 in GELD Ⓒ AS MEDIA Cabinepersoneel van KLM staat op het punt te staken, gisteren staakten buschauffeurs en leraren in het basisonderwijs slijpen opnieuw de messen, er wordt heel wat gestaakt. Krijg je doorbetaald tijdens een staking? En wat als je niet mee staakt? In eerste instantie geldt: niet werken, geen loon. Of je wel betaald krijgt tijdens een staking en door wie, hang af van hoe de staking georganiseerd is. „Het komt voor dat werkgevers een staking gedogen. Ze zijn het dan niet eens met de werkonderbreking, maar betalen het loon van de stakingsdag wel”, zegt Sander Schouten, advocaat arbeidsrecht van AMS Advocaten in Amsterdam. ’Zij aan zij’ Zo betaalde Scholenstichting Flore in Heerhugowaard basisschoolleraren gewoon door toen ze op 12 december meededen aan een landelijke staking. „Werkgevers zijn niet verplicht om het salaris door te betalen bij een staking, daarvoor wordt de stakingskas van de bonden ingezet. De meeste stakingen zijn gericht tegen werkgevers, maar nu staan de werkgevers en leraren zij aan zij”, zei een woordvoerder daarover. Is de staking georganiseerd door de vakbond, dan krijgen werknemers inderdaad betaald uit de stakingskas. Is er sprake van een zogenoemde ’wilde staking’ die buiten de vakbonden om is georganiseerd, dan staak je als werknemer op eigen kosten. De werkgever hoeft het loon niet door te betalen. Meegezogen Maar wat als je wel wilt, maar niet kunt werken omdat je collega’s staken? „Hierover zijn de meningen verdeeld” weet Schouten. „Maar het uitgangspunt is dat je als werkwillige wordt meegezogen in de staking. Bij een georganiseerde staking zou ik het terecht vinden als je dan kunt meedelen in de stakingskas.” Hoge Raad Bij een wilde staking is een uitspraak van de Hoge Raad leidraad. „Een werknemer die wil werken tijdens een wilde staking, moet gewoon doorbetaald krijgen”, zegt Schouten. „Houd er wel rekening mee dat je misschien moet kunnen aantonen dat je wilde werken. Dit kun je van bijvoorbeeld doen door een mail te sturen naar je leidinggevende met de mededeling dat je voor een dichte deur staat.”
Wat idioot dat je directie zo dwars is als jij voor je principes opkomt. Ga inderdaad mooi rondkijken naar wat anders! Zit je in een krimpregio of kun je relatief makkelijk ergens anders aan de slag?
Ja belachelijk he! Ik woon in de randstad dus ben bezig met solliciteren. Het gaat gewoon nergens over, deze school zal het geld ook niet stoppen waar het nodig is en daar word ik kwaad om.
Ik verbaas me over argumenten als een hoger salaris gunnen. Ik gun iedereen een hoger salaris (en ik gun mezelf een hogere uitkering. Ik mag niet werken en heb hier ook geen uitzicht op. Ben dus afhankelijk van uitkering en dat zuigt. Geen uitzicht op vooruitgang). Ik gun ook de leraren een hoger salaris. Maar dat vind ik geen reden dat mijn kinderen een lesdag moeten missen. Als het om de werkdruk ging kon ik erachter staan maar daar is nu geld voor beschikbaar gesteld. Persoonlijke ergernissen spelen hierbij wel mee. Mijn dochter heeft een medisch advies (op papier dus ook bij school aanwezig) dat ze een dag in de week vrij heeft. School is het daar niet mee eens en weigert hierin mee te gaan. Maar voor hun eigen zakken mag mijn dochter blijkbaar wel een dag vrij. Raar.