Wat ik me dus al tijden afvraag...er wordt ook aangegeven dat er gestaakt wordt om de klassen te verkleinen, maar hoe dan? Zoon zit sinds dit jaar in een nieuw gebouw met nu 2 groepen 3 van elk 22 kindjes, maar....volgend jaar wordt dit dus 1 groep 4 met 44 kindjes en elke dag 1 juf en 1 ondereijsassistent. De klas verkleinen gaat niet, want er zijn geen lokalen meer. Het tekort aan lokalen zal niet alleen op zijn school zo zijn en dus kunnen de klassen niet kleiner in zo'n geval lijkt mij. Als het inderdaad doorgaat met 44 kindjes gaan we waarschijnlijk op zoek naar een andere school.
Mijn god! Ik snap dat je dan gaat kijken naar een andere school. Zelfs met onderwijsassistent wordt zo'n aantal moeilijk te behappen als docent. En dan te bedenken dat ieder kind natuurlijk zijn/haar eigen verhaal en achtergrond meeneemt... Ik sta zelf voor de klas op een middelbare school. Vorig jaar had ik een mentorklas van 32 leerlingen, en ik was mentor van nog een stuk of 10 leerlingen uit andere, verdeelde klassen. Hoewel middelbare school heel anders is dan basisonderwijs, kan ik wel zeggen dat het ook daar heel moeilijk was om ieder kind de andacht te geven die hij/zij nodig had en verdiende... dat zal op een basisschool met een dergelijke klassengrootte niet anders zijn denk ik.
Mijn dochter zat vorig jaar in een groep 8 van 42 leerlingen, en nu in de brugklas gymnasium is haar klas net zo groot. Zij heeft er geen problemen mee, en wij hebben ook geen slechte ervaringen tot nu toe.
44 leerlingen in een klas? Wauw. Ben ik blij dat ze hier op school een max van 30 aanhouden, hier is de directrice altijd heel strikt in. Klassen met 44 leerlingen zou ik ook niet mee akkoord gaan. Vraag mij zelfs af of dat wel mag.
Ook op de schoolvan mijn dochter waren lokalen tekort, maar hier zijn 2 groepen 8, naar leegstaande lokalen op een andere school in het dorp geplaatst. Ook geen ideale situatie natuurlijk, maar beter dan een massale groep. De groepen zijn en worden daar op school niet groter dan 24. Ik zou mijn dochter niet op school laten in een groep van 44! Absoluut niet, ook niet met een vaste klassenassistent. Ik ben zelf docent en ik heb nog nooit klassen groter dan 28 gehad. Meer passen er ook niet eens in een lokaal. En eigenlijk vind ik dat al te groot. De band met de leerlingen, de aandacht voor hun is veel beter als de klassen klein zijn.
Bij mij op school hebben ze om die reden twee lokalen gehuurd op een andere school. Dat lijkt me de enige optie. 44 kinderen vind ik ook echt te veel. Ik heb er dit jaar 34 leerlingen in de klas en dat vind ik al te veel.
Hier kwamen ze dit jaar ook 3 lokalen tekort en gaan verbouwen; tot de tijd zijn deze 3 groepen elders ondergebracht
Er is geen wettelijk maximum; het schoolgebouw moet groot genoeg zijn voor het totaal aantal kinderen - ik weet zo even niet hoeveel ruimte ze per leerling rekenen, maar dit is dus wel vastgelegd, alleen telt dus het hele gebouw mee, ook bv een bibliotheek/computerruimte en volgens mij bv ook een gymzaal etc. Een school mag dus zelf bepalen hoeveel leerlingen er in 1 klas zitten. Maar zulke grote klassen lijken me geen goed visitekaartje; ik zou bij klassen boven de pak ‘m beet 30 leerlingen (met bv een uitschieter naar 33) afknappen.
Dan heeft de juf van mijn docther niks te klagen met haar 25 kinderen als ik het zo lees. Een klas van 44 is wel heel extreem..
Heel fijn dat het tot op heden geen slechte ervaringen heeft opgeleverd! Ik hoop oprecht dat dat zo blijft. Ergens ben ik dan toch benieuwd op welke manier het onderwijs op haar school is ingericht (zowel qua lokaal als qua manier van werken). Op mijn school kunnen er echt maximaal 32 leerlingen in een lokaal...
Is het niet zo dat school per leerling een x bedrag krijgt? Wat ik bij ons op school merk, is dat ze de groepen toch aardig volstoppen. 30 kinderen in een groep is normaal.
Op basisschool een dubbel lokaal met geluiddichte schuifwand. 3 dagen 2 juffen, 2 dagen 1 juf met 1 onderwijsassistent. Bij instructies werd de groep gesplitst in 2 niveaus. Nu op gymnasium ook een aangepast lokaal met een aangrenzende ruimte met stilteplekken. Standaard een onderwijsassistent aanwezig. Meestal 1 docent, bij sommige vakken wordt de groep gesplitst. In beide groepen vond ze het fijn dat er veel keuze uit vriendinnetjes was.
Bij ons op school ( zegt de directrice ) is het zo dat ze subsidie krijgen als een klas groter dan 32 zou worden. Wij hadden afgelopen seizoen dus zoiets. de groepen 2 kindjes die groep zouden worden en de groepen 3 die groep zouden worden waren niet voldoende om van beide groepen 2 aparte klassen te maken maar het was teveel om per groep 1 klas te doen. Nu hebben we dus inmiddels 1 groep 3 1 groep 4 en 1 gemengde van groep 3/4. Op deze manier heb je toch wat kleinere klassen. Maar dat wat jij zegt daar dacht ik inderdaad ook aan, maar ik weet niet of dat per gemeente weer anders is, weet dus dat het bij ons inderdaad zo is dat ze dus geld krijgen van de gemeente bij te grote klassen zodat ze een extra leraar in kunnen schakelen om een extra klas te openen.
30 is in tegenwoordige tijd niet iets wat nog zeldzaam is. Ik ben er zelf ook niet blij mee en zie liever 25 max hebben, gelukkig hebben wij dat op onze school wel maar ik denk niet dat ik een school zou laten schieten als de max op 30 zou staan. 44 kinderen vind ik dan weer echt overdreven en zou ik dan wel laten schieten. Hoe goed die school dan ook zou zijn, dat zouden mijn kids niet fijn vinden.
Klinkt goed! Het gebouw van de school waar ik lesgeef, laat dit soort constructies helaas (nog) niet toe. Maar als ik het zo lees, zijn er op de basisschool wel dus steeds twee onderwijzers/onderwijsassistenten aanwezig? Lag (eind)beoordeling ook verdeeld over de twee verantwoordelijken, of was dat voor alle 44 kinderen bij slechts een docent ondergebracht? De constructie met twee docenten lukt op de school waar ik werk niet (niet heel gek, want iedere 50 minuten wisselt de klas weer). En dan is 32 mentorleerlingen uit een klas, plus nog 10 uit andere klassen best veel...