Een goede plusklas doet meer dan de kinderen een ochtend verrijking geven. Als het goed is krijgen ze daar de instructie zodat ze de rest van de week zelfstandig aan hun verrijking kunnen werken en krijgen ze de feedback op hun werk van de afgelopen week. Uit een goede plusklas wordt dus meer rendement gehaald dan alleen die ene ochtend.
Mee eens. Mijn dochter zat ook in een plusklas op de basisschool. Eén ochtend in de week een contactmoment. De rest van de week werkte ze aan opdrachten en projecten uit die plusklas als haar reguliere werk af was. Met aan het eind van een periode leuke presentaties e.d. De winst voor mijn dochter: extra uitdaging en verdieping én (niet geheel onbelangrijk) altijd nog iets te doen als haar gewone werk af was. Winst voor de klas: deze kinderen kregen de extra benodigde aandacht structureel op een andere manier en de leerkracht heeft zo weer meer tijd voor bv zorgleerlingen.
Dit dus. Een van de scholen waar ik werk is gebouwd op 250 lln. Er zitten er nu tegen de 200. Er zijn 8 lokalen dus je kunt uitrekenen dat je boven de 30 per klas komt als je ze evenredig zou verdelen. Dan kun je dat niet willen als school maar je kunt gewoon niet anders dan klassen zo vol laten worden als je aanmeldingen blijft krijgen. Zolang je niet op die 250 zit moet je ze echt aannemen. Een nieuw lokaal komt er pas als je kunt aantonen dat de prognoses over meerdere jaren zo zijn dat je dat lokaal nodig blijft hebben. Voor twee jaar gaan ze echt niet bouwen. Niet dat de school vindt dat het gebouw geschikt zou zijn om les te geven aan 250 kinderen, maar ja zo is de wetgeving nou eenmaal.
Is ook een rare beredenering inderdaad want hier hebben we dus wel klassen met ca 25 kinderen, wel een gymleraar, wel plusklassen, muzieklessen weet ik niet maar wel godsdienst lessen voor kinderen die het willen, extra klassen voor kinderen die moeite hebben met leren dus ik denk dat die beredenering van '' Meer kinderen aannemen brengt meer geld in school '' niet helemaal klopt. Denkt dat dit gewoon per school verschillend is en geen algemene regel.
Maar hoe verklaar je het dan dat er wel degelijk scholen zijn die ( waaronder dus die van mijn kinderen ) een aanmelding stop hanteren? Die proppen de klassen niet vol tot het te vol zit, die zorgen er voor dat de klassen geen 30 kinderen of zelfs 30+ bevatten. Ik snap ook gewoon niet waarom scholen dan naar de oppervlakte van een gebouw kijken en dan daaruit beslissen hoeveel kinderen er in passen. Denk dat het op veel scholen daar al verkeerd gaat. Het is helemaal niet nodig die overvolle klassen.
Geen idee. Een niet openbare school mag dat gewoon doen. Bij mijn weten een openbare school alleen als het volgens de wettelijke regels te vol is. Maar sommige scholen doen wel meer wat niet mag. Scholen kijken niet naar een oppervlakte dat is gewoon wettelijk bepaald. Denk je nou echt dat de scholen geen kleinere klassen willen?
Maar onze school is een openbare basisschool dus zo streng zullen de regels niet zijn. En heel eerlijk, ik vind het wel fijn dat ze dit soort regels een beetje aan hun laars Lappen. Hier kijken ze namelijk naar het goede onderwijs wat ze willen aanbieden en zoals onze directrice zegt, zij kan geen goed onderwijs garanderen met grote klassen.
Tja sommige dingen zijn lastig te controleren. Als een ouder zich meldt bij een school en de directeur zegt dat de klassen eigenlijk te vol zijn, dan zou ik als ouder ook verder kijken. Dat soort dingen komen niet in de krant he. Zelfde met laten starten voor de 4e verjaardag. Sommige scholen doen dat om leerlingen aan zich te binden. Wettelijk mag een kind maar 5 dagen proefdraaien voor de 4e verjaardag. Maar proefdraaien wordt niet geregistreerd ofzo dus bijna niet te controleren. Ik ben voorstander van openbaar onderwijs vanuit het oogpunt dat iedereen welkom is. En waarom is jouw kind meer welkom dan een nieuwe leerling?
Hier is iedereen ook welkom. Maakt niet uit van welke afkomst je bent, welk geloof je hebt, of je groot, klein, dik of dun bent. Iedereen is hier welkom. Er is alleen wel een stop qua aannemen van kinderen. En dat is niets persoonlijks maar gewoon een duidelijke regel van deze school. De school staat hier ook best goed aangeschreven. Er word hier ook aangeraden om op tijd je kind in te schrijven zodat je niet voor dichte deur komt te staan. Ik vind dat niet gek maar juist een zeer goede regel. En waarom dan die ene nieuwe leerling niet meer welkom is? Omdat het te vol is en ze dus een goed onderwijs niet kan garanderen en dat wilt deze directrice wel. Tja als jij dat dan als ouder persoonlijk op zou vatten dan is dat een beetje vreemd. Neem aan dat iedereen zich wel een beetje inleest in de school waar je je kinderen naar toe wilt brengen. Althans, dat hebben wij in het begin wel gedaan.
Hier een grote school wat nu ook oproept op kinderen na hun geboorte in te schrijven ivm de grote drukte Wij hebben op onze school 5 kleuter klassen en van groep 3 tot en met groep 8 van elke groep 2 klassen. We hebben wel een muziek docent een hulp klas en een plus klas en een vakdocent gym + de nodige onderwijs ass om juf te ontzien of bij te springen waar nodig. Zelfs de directeur geeft nu les om bij te springen en staken als er een staking ingepland wordt wat ik overigens snap. Een vriendin van mij is juf en als ik soms die verhalen hoor.....Dan begrijp ik dat als geen ander. Wij hebben gelukkig een goede opvangnet achter de hand en een bso die voor een aantrekkelijke prijs de kids opvangen waarvoor geen opvang is.
Bekostiging is voor alle scholen op dezelfde manier bepaald hoor. Dat is wel een algemene regel. Alleen beslissen de scholen zelf wat ze ermee doen. Bekostiging per kind is wel hoger voor kinderen van laag opgeleide ouders, kinderen met een inducatie/rugzak enz. Daar zijn aanvullende budgetten voor. Deze mag de school ook vrij besteden. Vaak zie je dat in de kleinere klassen waardoor dat extra budget wordt gebruikt om meer tijd te hebben per kind.
Hier veel kindjes met ‘gewicht’ (bv ouders die geen NLs spreken), waardoor we voor een kleine school relatief veel geld hebben. Maar dat is ook nodig voor begeleiding.
Dan is dat het inderdaad, dan hebben scholen dus toch een vrije hand in hoe ze het gebruiken. Hier werd gezegd dat openbare scholen verplicht zijn om leerlingen aan te nemen aan de hand van de groote van de klasse, dat vond/vind ik een vreemde verplichte reden, ook met oog omdat ik hier zie dat het juist anders gaat. Snap je wat ik bedoel?
Ik denk dat de denkwijze verward wordt met de regel dat openbare scholen kinderen niet mogen weigeren op grond van wat dan ook (religie, afkomst enz), wat speciale scholen wel mogen. Kinderen mogen geweigerd worden 'als de school vol zit'. Daar is geen definitie aan verbonden. Die oppervlakte-regel is een minimum regel voor alle basisscholen, dus de school moet minimaal 3,5m2 per kind hebben. Maxima bepalen de scholen obv budgetverdelingen. Meer (moeilijke) leerlingen = meer geld. Hoeveel leraren ze daarvoor kunnen aannemen is ook afhankelijk van bijv leeftijd van leerkrachten (hoe ouder hoe duurder), zieke leraren en ook leraren die in de wachttijd zitten (bo-leraren hebben recht op 2 jaar wachttijd). Plus overige kosten uiteraard
Precies dit. En dat zorgt er dus voor dat de ene basisschool stelt dat een klas met 28 leerlingen vol zit (en daarom een leerlingenstop aankondigt) terwijl de andere basisschool gaat voor klassen die pas met 38 leerlingen vol zitten. Schooldirecties hebben daarin een eigen verantwoordelijkheid.
Wat betreft de staking: onze school doet mee op de 12e. De leerkrachten leggen het werk neer. Wel is de school open en kunnen alle kinderen gewoon terecht. Ze gaan spelletjes doen en andere leuke dingen.