Aangezien ik degene was die het over 'hun probleem wordt mijn probleem' zeurde, wil ik hier op reageren Ik ben het helemaal met je eens wanneer je zegt dat wanneer school gesloten is ivm vakanties/studiedagen de leerkrachten niet verantwoordelijk zijn voor mijn kinderen. Maar dat zijn dan wel dagen die aan het begin van het schooljaar bekend zijn gemaakt en die ik ingecalculeerd heb. Stakingen vallen naar mijn mening daar niet onder dus dan vind ik inderdaad dat zij, op de dagen dat ze dus wel verantwoordelijk voor mijn kinderen zouden moeten zijn, mij met een 'probleem' opzadelen. Probleem zet ik overigens tussen haakjes want ik heb een prima netwerk dus dat komt wel goed maar ik kan me heel goed voorstellen dat er ouders zijn met minder mogelijkheden en hier dus flink van balen.
Jij hebt werkelijk geen verstand van wat de MR wel en niet voor rechten heeft. Alle drie voorbeelden die je noemt raken kant noch wal.
Als we de ontwikkelingen in het onderwijs door laten gaan zoals het nu gaat kun je vast wat meer onverwachte dagen incalculeren. Momenteel is het nl zo dat een invalleerkracht maar 3 contracten per jaar mag aannemen. 1 dag ziekte opvangen staat gelijk aan 1 contract. Je snapt dus wel dat er voor ziekte dagen geen opvang meer is. Waar voorheen klassen opgesplitst werden wordt dat steeds en steeds moeilijker vanwege de grote klassen, hoge werkdruk door alle niveau's. Dat betekend dus dat steeds vaker schoolklassen naar huis worden gestuurd en jij je kind dus op moet gaan halen op school terwijl je op je werk zit. Dat lijkt mij voor de meeste werkende ouders nog lastiger te regelen dan een stakingsdag die al weken van te voren bekend is gemaakt.
Ik hoop er wel op, maar meer dan een dag zal dat niet zijn. Helaas zijn mijn ouders niet zo van het oppassen. Alleen als het echt niet anders kan.
Ze bedoeld naar mijn idee dat een beginnende HBO verpleegkundige een lager salaris krijgt dan een beginnende leraar.
Ik kan nooit wat met dit soort opmerkingen. Ik heb ook bewust gekozen geen carrière na te jagen, maar ik heb wel een baan en ja die zou ik graag buiten kantoortijden uitvoeren, maar zo werkt het niet. Een baan met verantwoordelijkheden. En ja mijn kinderen zijn mijn probleem, maar niet die van mijn baas. En om nu helemaal te stoppen met werken voor die paar dagen in het jaar dat het moeilijk is om opvang rond te krijgen is overdreven. Maar je mag hier blijkbaar nooit zeggen dat je dat lastig vindt want dan neem je je verantwoordelijiheid niet? En keuzes? Is wel heel makkelijk. Soms moet je het gewoon doen met de dingen die je hebt en loopt het niet zoals je in gedachten hebt. Maar jij zeurt nooit ergens over denk ik.
Iemand die in de MR zit maar heel hard roept dat ze de ouderbijdrage niet gaat betalen.... sorry, dit klopt van geen kant. Als dit allemaal waar zou zijn is het inderdaad belachelijk dat ze staken! Je bent in ieder geval een enorme aanvulling als MR lid als jullie school het zo goed voor elkaar heeft en jij als MR lid daar het verschil in kan maken.
Wat betreft het niet vrij krijgen van een vrije dag dat snap ik op zich, het ging mij er enkel om dat ze er een kromme reden bij gaven. Mijn kinderen zouden dan een dag teveel les missen en daarom konden ze die tweede dag niet alsnog geven. Oke prima maar waarom vinden ze het dan wel normaal om die 2 dagen te gaan staken? 2 dagen waarin dus mijn kind ook lessen mist en daardoor achter loopt?. Wat is dan het verschil? Geef dit dan gewoon niet op als reden. Het is gewoon een principe kwestie Tuc, het heeft er niets mee te maken dat mensen er geen verstand van hebben. Het is gewoon kinderachtig wat ze doen omdat er heel veel mensen de dupe van zijn.
Het is niet kinderachtig, het is nog de enige manier die ze kunnen gebruiken om druk te zetten. Gesprekken e.d zijn allemaal al zo vaak en lang gevoerd. Er is zo vaak netjes aangegeven dat het in het PO niet goed gaat. Ze zijn nu door dat uur later starten en de ene dag staken in oktober iets begonnen wat ze nu echt door moeten zetten willen ze iets kunnen bereiken. En de beslissing om een kind geen vrij te geven om welke reden dan ook staat los van deze staking.
Vind ik niet, sorry. Ik blijf het kinderachtig vinden. Want als je het als leerkracht zo erg vind dat een leerling lesstof mist dan ga je zeker niet nog eens 2 dagen staken waarbij niet alleen de meeste ouders maar ook zeker je leerlingen de dupe van worden. Ik stond echt achter die ene dag staken van laatst maar nu weer 2 dagen staken? Belachelijk!
Het staat er inderdaad los van, maar zo kweek je denk ik weinig begrip. Twee dagen in november was al aangegeven, voor de staking in oktober. Ik geloof dat iemand op het nieuws zei dat het nu ook een principe kwestie is geworden. Maar waarvoor? Er is een fiks bedrag vrij gemaakt (of komt vrij in elk geval) zodat de werkdruk omlaag gaat. Mij lijkt dat persoonlijk het belangrijkste. En natuurlijk is een hoger salaris willen wel begrijpelijk. Juist om het beroep aantrekkelijker te maken. Maar zo kort op elkaar én al bekend voor de oktober-staking schiet wat mij betreft het doel voorbij. Ik begrijp het gedoe omtrent opvang/verantwoordelijkheid ook niet helemaal. Je kind is leerplichtig, dat calculeer je in wat betreft opvang. Studiedagen ook, dat is meestal aan het begin van het jaar al bekend. Ook in te calculeren. Plotseling een ziek kind, daar hebben de meeste werkgevers best begrip voor, al dan niet je collega’s. Maar 2 dagen ivm staking, waarvan je half oktober nog geen datum weet, ik kan me voorstellen dat je werkgever daar niet blij mee is. En extra opvang lijkt me voor de meeste mensen geen probleem, maar wel de extra kosten die je die maand hebt. En dat krijg je wel terug van de belastingdienst, maar je moet het wel even voorschieten.
Maar de leerkrachten zelf beslissen niet of iemand vrij krijgt hoor. Daar zijn bepaalde richtlijnen voor die beoordeeld worden door iemand van de directie op die school.
Ik snap het allemaal maar dat neemt niet weg dat ik vind dat ze het ouders lastig maken. De eerste keer dat ze staakten had ik daar alle begrip voor. Ik stond daar 100% achter. Als ze nu weer een of twee dagen gaan staken dan zal ik echt niet heel erg gaan mopperen hoor ook al vind ik het iets vervelender worden. Maar wat als ze niet verder zullen komen dmv deze aankomende staking? Nog een? En daarna weer? Net zo lang totdat ze iets voor elkaar gaan krijgen? En dat laatste is nou iets wat ik niet zo snel zie gebeuren. Die mensjes in Den Haag hebben altijd hun eigen plan getrokken en zullen dat ook altijd blijven doen. Die worden er echt niet mee geraakt hoor, laat ze vrijwel koud. Maar de ouders en de kinderen daarentegen gaan het zeker voelen! Dus heb ik begrip voor de situatie? Ja. Sta ik er achter? Ja. Maar kan ik tot in den treure begrip blijven opbrengen? Nee.
Voor de staking van oktober werd al aangekondigd dat er in november 2 dagen zouden komen als er niet voldoende bereikt werd. Het is niet zo dat er elke keer weer dagen bij verzonnen worden. Ja het is absoluut lastig voor werkende ouders, maar zoals anderen al probeerden uit te leggen het probleem wordt nog veel groter en lastiger als er straks helemaal niemand meer voor de klas staat.
Hier kan ik dus slecht tegen: Formatie (en daarmee samenhangend klassenindeling) wordt bij ons besproken en heeft instemmingsrecht voor de personeelsgeleding, we hebben onderling afgesproken dat beide geledingen hierover unaniem zijn. Artikel 12 1b Financiering en financieringsgrondslag ( en dus ook de toekenning en verwerking van gelden uit voormalige 'rugzakjes') adviesplichtig voor MR op grond van artikel 11 1b. En beide bovenstaande geven je dus ook het recht om mee te praten over of de hoeveelheid leerlingen die aangenomen worden in welke groepen opwegen tegen de financiering ervan vs. de mogelijkheden tot het geven van goed onderwijs. Spijtig Mol dat jij als leerkracht niet weet wat voor invloed een MR eigenlijk heeft.
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/1-op-5-basisschoolleraren-ervaart-burn-outklachten-klopt-dit-wel~a4496585/ https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1604708/docenten-in-basisonderwijs-wij-raken-overspannen-door-papierwerk.html https://vrouw.nl/artikel/verhalen-achter-het-nieuws/47062/juf-anke-kreeg-een-burn-out-de-vakanties-waren-mijn-redding
Laten we vooral niet staken Dan krijgen we (misschien) het volgende scenario: 25 % van de "zeurende" leerkrachten raken overspannen in 2017/2018 - te weinig invallers die de 25% kunnen aanvullen -kinderen worden naar huis gestuurd of a- worden verdeeld over andere groepen b- worden samengevoegd met een andere groep c- krijgen les van een LIO-er samen met een klassenassistent Dit alles leidt tot slecht onderwijs en zeurende ouders en wederom meer werkdruk voor de leerkrachten die wel kunnen werken. Heel slim.....hmmm NOT! Natuurlijk willen we niet staken, maar soms moet je verder gaan en dieper gaan met het grotere doel voor ogen.
De manier waarop je het nu uitlegt raakt al meer kant en wal dan de eerste post die je plaatste en waar ik op reageerde. Wees je er wel bewust van dat je zelf interpreteert (zie je laatste deel van de post) waar je als MR-lid recht op denkt te hebben. Ik ben geen leerkracht, ik ben bestuurder van een grote onderwijsinstelling en vind het belangrijk om in zakelijke, technische kanten de menselijke maat te vinden. En dat is een mooi bruggetje om weer terug te keren naar het onderwerp . Ik lees dat mensen allerlei dingen door elkaar halen. Staken is een recht dat (in dit geval) leerkrachten hebben. Het gaat er dus niet zozeer om wat ik (ik mag namelijk niet staken, want ik ben geen leerkracht), jij of een ander er van vindt. Als er een staking uitgeroepen wordt, bepaalt een leerkracht zelf wat hij/zij wil. Dat ouders soms geen vrije dag of verlofdag krijgen, heeft helemaal niets te maken met de staking maar met de wet op de leerplicht. Laten we dus geen dingen door elkaar halen of vergelijken. Iedere andere beroepsgroep kan ook in actie komen als hen iets aan het hart gaat. Dit stakingsinitiatief is ‘gewoon’ ontstaan doordat een clubje leerkrachten zich hard maakt voor goed onderwijs. Dit kan iedere andere groep ook proberen. Leerkrachten beseffen écht wel dat ze door te staken hun leerlingen en de ouders ook treffen. Sterker nog, als er twee dagen gestaakt gaat worden kan dit betekenen dat er ergens anders tijd ingehaald moet worden. Ik zie deze staking als een ultieme noodkreet. Het is echt tijd dat er wat gebeurt als we in de toekomst kwalitatief waardig onderwijs willen blijven geven. Dat leerkrachten zich hier hard voor maken, siert ze. En wellicht ontstaan er mooie initiatieven? Ouders die vrij zijn, die op andermans kinderen passen bijvoorbeeld?
Het gaat mij niet of het wel of niet in de richtlijnen valt, het gaat er om dat ze zeggen dat ze het niet kunnen doen omdat de kinderen dan teveel lesstof zouden missen. Dat snap ik op zich wel maar als ze dan zonder pardon even 3 dagen gaan staken dan moet je dat als ouder maar gewoon goed vinden en pikken. Dan missen mijn kinderen toch ook lessen? Ik ben daar niet van gediend. En laten we eerlijk zijn, ze gaan echt niet krijgen wat ze willen, gaan ze dan over twee maanden nog meer staken? Sorry hoor, er zijn grenzen.