En die worden gecontroleerd door de MR en GMR. Maar zolang leerkrachten daar alleen in zitten 'omdat ze dat opgedragen hebben gekregen binnen hun taakuren' zul je blijven krijgen dat de gelden niet doelmatig verdeeld worden omdat alleen de oudergeleding de budgetvoorstellen van het bestuur niet kan blokkeren. Klagen en staken is dan veel makkelijker. Want anders moet je er actief zelf iets aan doen.
Maar dat is toch ook zo? Het geld is al gegeven en ofwel niet goed gebruikt ofwel opgepot. Waarom dan ons leven zuur maken en staken? Ga klagen bij je bestuur zou ik zeggen.
Spreek voor jezelf! Hier zitten de leerkrachten er zeker niet in vanwege de taakuren. Dat valt er nl binnen onze school niet onder. De ouders en leerkrachten binnen onze MR en GMR werken hier hard aan en zijn zeker actief.
Precies dit. En het bestuur doet alsof zijn neus bloedt en verwijst naar grote boze Den Haag die het allemaal gedaan heeft. Ga hahd in eigen boezem steken ipv de verantwoordelijk ergens anders neerleggen.
Dit mis ik ook. Maar dat er geld bij moet is wel overduidelijk. Want het opgepotte geld is niet genoeg voor structurele werkdrukverlichting. Maar het geeft wel de mogelijkheid om acuut verlichting te bieden.
Maar er is al geld vrij gemaakt, 750 miljoen om precies te zijn. Ok het komt niet a la minuut maar het komt wel.
Het wordt verspreid over jaren die werkdrukverlichting. Wat hebben de kinderen daar aan die nu extra hulp nodog hebben maar er geen tijd voor is?
Welkom in Nederland, is vaak lang termijn werk maar het is ook wel een hoog bedrag. En nee mijn kinderen hebben nu niks aan maar andere kinderen over een paar jaar wel.
Het wordt al heel lang gevraagd, dus die lange termijn is al lang verstreken. En daarom wordt er dus een middel als staken gebruikt.
Nou ik verheug mij nu al op stakingen in 2018, enig. En het staat hierboven er was al geld beschikbaar gesteld dat vervolgens opgepot is en nu wassen schoolbesturen hun handen in onschuld.
En het ministerie van OCW heeft de uiteindelijke verantwoordelijkheid op de controle voor die besturen. Dus klopt po in actie precies bij de juiste persoon aan.
Dan moeten ze dus staken voor het gebruik van opgepot geld en controles bij het schoolbestuur. Nu klinkt het alsof ze alleen maar extra geld willen, terwijl een oplossing van het probleem deels elders ligt (namelijk bij het schoolbestuur). En ik weet niet om hoeveel opgepot geld het gaat... Maar als dat direct nu wordt ingezet, kun je de termijn van de overheid misschien overbruggen. Dus nu het opgepotte geld gebruiken en op de lange termijn de 750 miljoen die de overheid heeft toegekend.
Scholen in het voorgezet onderwijs hebben gezamenlijk 912 miljoen euro op de bank en nog eens 449 miljoen belegd. Ruim 85 procent van de scholen heeft een grote buffer, zodat oppotten volgens de bond niet nodig is. "De spaarpotten zijn al lang overvol." Het voorgezet onderwijs heeft een kwart van de totale jaarinkomsten gespaard of belegd. Volgens het ministerie van Onderwijs is tien procent voldoende om de gevolgen van een plotselinge daling van de leerlingenaantallen en andere onverzekerbare risico's op te vangen. Bron: https://www.trouw.nl/home/-voortgezet-onderwijs-heeft-te-veel-geld-opgepot-~ad4f99ce/ Beleggen met geld wat voor werkdrukverlichting en kleinere klassen is bedoeld. Het moet niet gekker worden.
Basisscholen houden structureel geld over. Ze boekten het afgelopen jaar een overschot van 101 miljoen euro, staat in een recent rapport van de Inspectie van het Onderwijs. Sinds 2012 groeiden de financiële reserves van scholen met 682 miljoen, terwijl in datzelfde jaar de inspectie wees op het onnodig oppotten van onderwijsgeld. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1396948/basisscholen-potten-honderden-miljoenen-op Hop dan, dit gaat over het PO.
En dit is dus hetzelfde slechte stuk als hiervoor al geplaatst werd. Basisscholen potten niks op, er is niks op te potten. Dat wordt gedaan door de overkoepelende PO instellingen. Ik ben wel benieuwd of degenen die zo afgaan op artikelen van de Telegraaf of andere media ook zelf betrokken zijn bij de financiële gang van zaken van hun school of besturen?
Tuc, er is geen onderscheid tussen besturen en de basisschool zelf. Het zijn dezelfde instanties! Net zoals de plaatselijke jumbo onder het hoofdkantoor valt, en niet een apart bedrijf is dat ergens anders zijn financiering kan halen. Als 'het hoofdkantoor' zijn werk niet goed doet, moeten de onderliggende bedrijfsonderdelen daar wezen met acties en klachten. Dat lost een pot geld van buitenaf niet op. Dat is juist waar ik en meerdere al tig pagina's proberen uit te leggen. Het probleem in PO is niet op te lossen met ern pot geld. Er is een verandering nodig in de professionalisering, meer marktwerking, ander (financieel) beleid en anders werken en denken. Alle extra budgetten gaan sowieso via de po instellingen. Wat verandert er dan aan de situatie?
Er is zeker wel verschil. Dat scholen met klachten bij de besturen moeten zijn klopt. Maar de controle van die besturen waar het buiten de macht van de GMR komt moet vanuit de overheid komen. En of zij nu nieuw geld beschikbaar stellen of zorgen dat de scholen het geld krijgen wat 10 jaar geleden al naar hen had moeten gaan, dat is beiden goed. Het geld moet weer via de PO instellingen ja, dus is een betere controle heel belangrijk. Het hoeft toch ook niet enkel om een pot geld te gaan?
Tuc, het punt is volgens mij dat de PO instellingen het beleid en de organisatie moeten veranderen zodat meer geld niet nodig is. En het gaat wel om een pot geld. Want daar staken ze voor.