Als een kind wordt afgerekend op een keuze van zijn of haar ouders zit hij of zij wat mij betreft op een verkeerde school,bij een verkeerde juf of meester. Overigens heb ik te weinig verstand van het onderwijs(achter de schermen) om een objectieve mening te vormen over het al dan niet terecht staken.
Je kunt je kind (en jezelf) ook gewoon uitleggen dat het nu eenmaal zo werkt in ons land dat volwassenen die werken soms net wat andere rechten hebben dan kinderen. Als vakbonden een staking uitschrijven of onderschrijven, mag personeel staken. Dat is nu eenmaal zo afgesproken. Kinderen (en hun ouders) hebben het recht niet om zomaar van school weg te blijven. Ook een afspraak in ons land. Niet alles hoeft op de weegschaal.
Wat mij opvalt is dat ze na de uitspraak van Dekkers (salarisverschil is terecht) excuses verwachten. En omdat ze die niet hebben gekregen hebben ze het vertrouwen in hem opgezegd en zijn doorgegaan met staken. Bijzondere werkwijze. Ipv in gesprek te gaan, excuses eisen en als die niet gegeven worden gaan staken.
Maar de rest is al opgelost, dit is het enige waar nog voor gestaakt wordt. Dus ofwel er is geen probleem, ofwel het wordt opgelost doordat de salarissen gelijkgetrokken worden. Ik probeer alleen de logica in deze discussie en eisen te vinden.
https://www.ad.nl/amersfoort/52-leerlingen-in-eneacute-eneacute-n-klaslokaal-op-school-in-barneveld~afd4bd9d/ Voor iedereen die nog zegt dat meer geld onzin is. Lees dit even. Mensen raken echt overspannen, ik zie het als juf om me heen gebeuren. Anderen krijgen leerlingen erbij, want er is geen geld voor vervaging. Die anderen hebben ook weer een grens. En ga zo maar door.
Dat is inderdaad heel erg. Wat fijn dat de leerkracht het erbij wil doen, maar dit is natuurlijk geen oplossing. Maar hoe gaat meer geld hier helpen? Hij zegt dat ze vervangers een vaste baan aanbieden maar dat dat zelfs niet helpt. Dus willen de vervangers niet op deze school werken of zo? Het geld is er dus wel omdat hij wel een vaste baan aan kan bieden. En er zijn dus ook vervangers anders kan hij ze geen vaste baan aanbieden.
Joehoe @puzzelstukje . Je hebt hier niet meer op gereageerd. Als je me zo specifiek op iets aanspreekt en ik reageer en jij niet meer, betekent dat dan dat je alleen een losse opmerking wilde plaatsen? Of toch participeren in de discussie?
Hier heeft school altijd helder aangegeven wat voor hun nummer 1 is; lagere werkdruk. Onze school heeft een hoog leerlinggewicht, daardoor krijgen ze al meer geld en meer ondersteuning, maar niet voldoende. En stakende ouders die een keer hun kind thuis houden; prima toch? Lekker doen! Ik weet alleen niet wie je daarmee onder druk wil zetten. Maar als er veel ouders mee doen, is de werkdruk op scholen die dag lekker laag. Klinkt dan eerder als een ondersteuning van de lerarenstakingen? Ik zie niet in hoe dit ervoor zorgt dat er vervolgens door leraren mínder wordt gestaakt...
Vandaag stond een stuk in de Telegraaf dat er 3200 oud-leraren in de ww zitten. Dit zijn 55plussers die een paar jaar geleden eruit moesten. Als je googled op de titel ‘wegbezuinigde docent knarsetandend in de ww’ dan vind je het artikel. Ik kan nu geen link neerzetten.
Dit stond in de nieuwsbrief van OudersInActie: In Nederland heeft iedereen het recht om te staken; maar wij vinden dat de reden om te staken wel goed onderbouwd moet zijn en gericht moet zijn tegen de juiste (verantwoordelijke) personen. Na vele vragen, onder andere richting de oprichters van POinactie, is nog steeds niet duidelijk welke onderbouwing er is voor het enorme geëiste geldbedrag.
Primair onderwijspersoneel heeft een heel andere ww-regeling, welke inderdaad bakken met geld kost. Ze krijgen aanvulling op wettelijke ww van 8% + doorbetaling van 70% vd loon tot aan pensioenleeftijd (en dus niet tijdelijk zoals de rest van nl), voorheen genoemd als wachtgeldregeling. Deze beklemmende voorwaarden, en zaken als half betaald ouderschapsverlof, die behoorlijk afwijken van de rest van arbeidsmarkt, kosten miljoenen per jaar. Het geld dat gaat aan leraren die thuis zitten ipv aan de verlaging van werkdruk. Waarom staan die mensen niet voor de klas als er zo'n tekort is? Ze worden immers nog steeds betaald uit hetzelfd budget. Als PO vakbond ook de secundaire arbeidsvoorwaarden marktconform maakt komt er ineens veel meer geld vrij voor investering in het onderwijs.