Ik vind het heel goed dat het onderwijs van zich laat horen. Zelf vind ik dan de werkdruk, grote klassen en wisselingen door tijdelijke contracten belangrijker dan het salaris. Ik werk in de psychiatrie. Daar is de werkdruk echt verschrikkelijk hoog. Je komt er niet met een uurtje extra per week, inhoudelijk is het emotioneel behoorlijk belastend en veel minder vakantie. Natuurlijk een heel mooi vak, maar ik vind het echt te gek dat onderwijs en zorg zo worden uitgeknepen.
Even over die vakantie (ik werk in het VO). Leraren werken structureel te veel uren per week en compenseren dit met een aantal vakantieweken. We hebben er dus zelf voor gewerkt. Verder snap ik de actie, kleinere klassen, meer salaris, minder administratie, weg met het lerarenregister... en vooral meer mannen voor de klas. Maar wij leraren moeten ook eens wat vaker NEE zeggen...we hoeven niet alles te doen..
Zoals ik in een ander topic al zei werk ik in het (v)so en qua werkdruk heb ik niks te klagen. Ik verdien prima. Speciaal onderwijs is al een schaal hoger en door m'n functie ook nog een schaal erbij. Ik snap helemaal dat er gestaakt wordt en sta er ook echt achter. Ik zou dus no way willen werken op een reguliere basisschool met die werkdruk en dat salaris. Echt alleen uit noodzaak zou ik dat doen.
Helemaal mee eens! Ik heb vriendinnen die zich s avonds nog kapot zitten te werken. En maar klagen dat ze van de directie zoveel taken krijgen. Je kunt inderdaad ook nee zeggen. Als je een vast contract hebt gaan ze je echt niet ontslaan. En nu zeker met het lerarentekort niet.
Wij hebben dit dus dit jaar echt gedaan... nee zeggen. Kijk eerst eens wat echt moet en ga die dingen aanpakken, verbeteren, borgen. Staat het als een huis... ga dan pas verder kijken. En wil geen 10 dingen aanpakken, maar begin bij 1 of 2... Onze directie is er van geschrokken, maar het heeft ze zeker ook iets gebracht!
Ja en als ik nee zeg hoor ik dat later in mijn functioneringsgesprek... ik heb het echt geprobeerd, alleen word ik dan gezien als de negatieve en de klager... terwijl ik juist iets wil borgen voordat we weer doorgaan met iets nieuws... het is te veel te snel. De nadruk ligt niet meer op lesgeven en voorbereiden maar op organiseren van feesten en partijen en administratieve taken. De balans is zoek.
Ik vind het salaris ook niet schokkend laag eigenlijk. Afgezien van dat ik met een uurtje met dertig kleuters al gillend gek zou worden Met mijn viervoudige (post)academische titel en 8 ervaringsjaren zit ik nu rond hetzelfde salaris als jullie top van de schaal. Structureel gepland en ongepland overwerken? Check! S avonds, weekends en vakanties bezig met je werk? Check! Heftige situaties? Dubbelcheck! Veel verantwoordelijkheid? Check! Veel kans op fouten met grote gevolgen? Check! Eindeloos veel administratie? Check!
Volgens mij werkt dat alleen als het hele team samen afspreekt dit doen. Of liever nog... alle leerkrachten op alle scholen. We moeten elkaar hierin ook veel meer steunen.
We moeten terug naar de basis: de kinderen. De reden waarom ik, en vele andere lk, ooit voor dit beroep heb gekozen.
Ik heb het net even opgezocht en ik vind het ook wel meevallen. Ik ben oncologieverpleegkundige en werk dus ook onder grote druk, met veel verantwoordelijkheid waarbij fouten maken voor patiënten nogal wat gevaarlijke risico`s met zich meebrengt. Ik werk op de meest onmogelijke tijden, `s avonds en `s nachts, op feestdagen en er is net zo goed een grote administratieve rompslomp. Veel (verplichte) bijscholingen, heftige emotionele situaties, moeilijke ethische dilemma`s, lichamelijk regelmatig zwaar werk. Toen ik nog fulltime werkte konden we met regelmaat geen vakantie opnemen, of niet de vakantie die we wilden vanwege de werkdruk en personele problemen. Neemt niet weg dat ik het heel belangrijk vind dat de klassen veel kleiner worden!
Ik hoor 24 uur per week te werken, ik werk 27 uur per week om mijn vakanties te "compenseren". Bij mij ligt de werkdruk bij de verschillende soorten kinderen die binnenstromen/ passend onderwijs!!!!
@tupp op jouw school worden de kinderen dus wel opgevangen dat ene uurtje? Onze school blijft gewoon een uur dicht... Dan blijft het hopen nu dat de bso ze een uur langer wil houden, tegen betaling uiteraard... Anders moet ik een ochtend vrij nemen voor de aktie. Dat vind ik dan weer jammer dat iedere school er zo zijn eigen invulling aan geeft.
Uit interesse en om het te begrijpen: bedoel je dit dan dat je vindt dat je teveel uren maakt om vakanties te compenseren of is het goed? Als ik nl met deze uren een rekensom maak en daarbij rekening hou met 10 weken vakantie op jaarbasis, dan heb je 5,4 weken van de baas en de rest zelf bij elkaar gewerkt. Dat vind ik dan niet gek klinken (maar die 10 weken is zo uit de duim gezogen dus misschien klopt dat al niet eens).
En eigenlijk vind ik dat dus helemaal niet leuk! Want ik denk dat Passend Onderwijs de allergrootste druk heeft gelegd, de afgelopen jaren. Er is namelijk niks gedaan ter compensatie!!! Alleen maar meer bezuinigd!
@cowgirl80 Ik had eerst gelezen dat je dat eerste uur ludiek mag invullen, bijvoorbeeld door ouders voor de klas te vragen. Maar vandaag kreeg ik bericht dat het de bedoeling is dat de school echt dicht blijft. Daar heeft onze directrice het ook al over gehad. Maar er is, voor zover ik weet, op onze school nog niks besloten. Ouders zijn dus ook niet geïnformeerd. Ik vind wel dat je dat zo tijdig mogelijk moet doen, dus ik ga daar morgen wel even achteraan.
Voor mensen die hun steun willen betuigen aan deze actie: Op http://www.pofront.nl/petitie/ kun je een petitie ondertekenen die de betreffende dinsdag wordt aangeboden aan Den Haag.
Passend onderwijs? Daar doen ze bij ons niet aan! Als je afwijkt van gemiddeld, voor of achterloopt of gewoon 'anders', dan heb je bij ons een groot probleem. Grrrrr Hier is ook nog niemand geïnformeerd over een eventuele actie.
Wij hebben bericht gekregen, er wordt gestaakt. Ouders die kinderen echt niet kunnen worden opvangen mogen wel naar school gebracht worden, maar dit moet je vooraf melden. Dus ik vind dat een hele nette oplossing.