Ik ben op zoek naar gezonde en vooral ook lekkere limonade recepten! Ik deed voorheen altijd wat fruit in het water maar dan is het niet smakelijk genoeg voor mijn kinderen. Die willen het toch wat zoeter en meer echt als limonade. Wat gebruiken jullie als gezonde zoetmaker bijvoorbeeld?
Mijn tip is thee met fruit en als je zoet wilt maken een klein beetje agave siroop! Dat is veel gezonder dan honing (en honing is veel gezonder dan suiker). Dit maak ik altijd thuis voor mijzelf en oudste (bijna 3). Gebruik thee die zij lekker vinden, zoals misschien bosvruchtenthee, aardbeienthee, of mix een paar soorten! Mijn lievelings combinatie is groene thee met citroenen en agavesiroop!
Je kunt fruit pureren en door een zeefje heen duwen (of de pulp erbij laten, het is maar wat je lekker vindt) en dat aanlengen met water. Als je tussendoor dan proeft zou het goed moeten komen. Citroen leent zich hier wel goed voor met een takje munt en veel ijsklontjes.
Zelf een siroop maken en die dan flink aanlengen? Ik heb vorig jaar een paar keer vlierbloesemsiroop gemaakt. De bloemen plukken, nacht laten staan in een pan water, dat de volgende dag door een doek gieten om te zeven. En dan een paar scheppen honing (of zoetmaker naar keuze) erbij, aan de kook brengen en tijdje laten pruttelen. Dan afkoelen en in fles met dop gieten. In de koelkast ruim een week houdbaar, maar dat haalde hij hier niet. Ik schonk steeds een beetje in een beker en dan goed aanlengen met water. Vond ik zelf erg lekker en dochter ook.
Heb citroenen gehaald en munt bladeren. Ga de Citroen persen, zoeten met stevia en muntbladeren erin doen. Eventueel nog wat gember erdoor heen raspen zodat hij een beetje pittig word. Even kijken hoe dit word..
Als je hem pittig wilt zou je ook een rood pepertje kunnen doen! Met een sinaasappel en kaneelstokje. Erg lekkere combinatie.
Heb je hier een betrouwbare bron voor? Ik heb het geprobeerd na te zoeken, maar ik vind alleen dat het minimale voordelen heeft ten opzichte van suiker, maar dat het in principe gewoon vloeibare suiker is met wat water. En een te verwaarlozen hoeveelheid eiwitten enzo. Maar ik ben ook geen deskundige en wel nieuwsgierig.
Klopt, maar je hebt ook grote verschillen in de soorten honing. Bepaalde honingsoorten hebben wel gezondsheidsvoordelen ten opzichte van gewone suiker.
Nou mijn recept is in iedergeval totaal niet wat ik er van gehoopt had Ondanks 2 scheppen stevia is het alsnog echt zurig. Meer scheppen stevia is ook niet meer gezond dus ik ga deze echt niet meer maken
Ik koop vaak honing op de kinderboerderij. Dat is biologische honing van de locale imker. Ze beweren dat het heel gezond is en niet te vergelijken is met honing in de supermarkt maar ik heb geen idee of dat ook daadwerkelijk zo is... De honing van de imker stolt wel heel snel terwijl die van de supermarkt altijd vloeibaar blijft.
Haha Oops . Mijn tip is bij dit soort dingen sowieso om het eerst een nachtje te laten staan zodat de smaken kunnen intrekken. Zo’n kaneelstokje bv geeft dan ook echt zoet af. Je hebt ook stevia plantjes die heb ik ook wel eens gebruikt. Een takje maakt het water echt zoet. dat is toch anders dan de bewerkte stevia die je in de winkel koopt.
Bedankt voor de tips!! Morgen gelijk kaneelstokjes kopen Waar koop jij stevia plantjes? Klinkt een stuk gezonder dan uit een pot En ik laat hem nog wel een nachtje staan met 2 takjes munt er in. Even kijken hoe die word!
Gewoon bij de intratuin! En kaneelstokjes altijd bij de Turk of de toko want in de supermarkt betaal je 3 euro voor twee stokjes ofzo. Ik gebruik ze ook als thee. Gewoon water koken en stokje erin. Heerlijk! En ook daar doe ik wel eens een pepertje bij of munt.
Ga ik morgen meteen even daar kijken! De limonade is net met een zuur gezicht afgekeurd door mijn dochter dus hopelijk word het met jou tips een stuk smakelijker
Wat een leuk topic! Heb vorig jaar zelf vlierbloesem siroop gemaakt met rabarber en agave siroop. De kinderen vonden t heerlijk, ik ook trouwens. Binnenkort maar weer eens maken.
Ik doe het juist zonder stevia, maar wel behoorlijk wat water. Als het erg zuur is dan is de sap nog te puur
Haha ik zou ook absoluut geen Stevia gebruiken die wij hebben is al wat bitter van zich zelf. Ben zelf geen fan van honing dus ik ga kijken wat de opties nog zijn haha