Ik denk dat men zich vergist is de mogelijke besparingen. Het CB is er juist voor preventie. Door in het eerste jaar bijna elke maand langs te gaan kan er snel worden ingegrepen als er iets mis lijkt te gaan. Als ouders kun je veel minder goed inschatten of bijvoorbeeld de heupjes goed ontwikkelen. Een cb heeft bepaalde kennis en kan op tijd doorsturen. Daardoor kan eerder worden ingegrepen wat kostenbesparend is. Hetzelfde geldt voor kraamzorg. Door goede adviezen, belangrijke controles en het stimuleren van rust bij moeders is er een minder grote kans op complicaties. Ik denk dat velen zich ook vergissen in de waarde van een beetje huishoudelijke hulp. Als dat ervoor zorgt dat de pas bevallen moeder meer rust neemt, bespoedigd dat haar herstel. Daarmee kunnen klachten in de toekomst worden voorkomen. Dat is juist kostenbesparend, niet duur.
Ben het er wel mee eens. Er kan beter gekeken worden naar de situatie waarin iemand zit. Hier moesten we echt klusjes gaan bedenken voor de kraamhulp... Dan denk ik ja in die uurtjes hadden heel wat bejaarden een extra keer kunnen douchen...... En straks bij de tweede denk ik dat we helemaal tijd over houden, t is vast weer even wennen met een kleintje, maar heb vast geen week nodig om weer te weten hoe je een baby in bad doet... Maar dan ga ik ervan uit dat alles goed verloopt en ik voorspoedig herstel van de bevalling. Daarnaast zijn wij in de gelukkige omstandigheid dat ouders en schoonouders vlakbij wonen en altijd bereid te helpen of de oudste op te vangen. Vriend kan daarnaast een of twee vakantieweken 'bewaren' tot ik ga bevallen. Als je alleen zit met al twee kinderen, zonder steun uit je omgeving en herstellende van een keizersnee, dan denk ik dat je heel blij bent met de kraamzorg...
In jouw geval zou ik dan de minimale zorg nemen. Moeder en kind zorg. Dan blijven ze max 3 uur. Controles bij jou en kind, noodzakelijke klusjes en ze gaan weer. Ik heb dit bij de 2e ook gehad. Ben alleenstaand met een peuter en ik redde dit prima. Zeker als je mensen om je heen hebt die de oudste op kunnen vangen.
Tja aan de andere kant denk ik ook weer; wat vergoed wordt heb ik gewoon recht op, ik betaal er tenslotte ook het hele jaar premie voor... En als ik nou zelf mocht beslissen waar het niet gebruikte deel naartoe zou gaan, maar helaas zien we dat nooit meer terug, net zal in ieder geval niet naar de bejaardenzorg gaan.
Lekkere instelling dan. Sorry, maar als je het niet nodig hebt, dan moet het gewoon niet afnemen. Dan kan ik de hele vergoedingenlijst wel afwerken "want ik heb er recht op, ik betaal tenslotte premie het hele jaar"... Premies (alle premies, niet alleen zorgverzekering) werken op basis van het solidariteitsprincipe. Iedereen betaald premie om het gemeenschappelijk belang te dekken. Niet om jou persoonlijk risico af te dekken. Dan zou je dus veeeeeeeel meer premie gaan betalen namelijk. Daarbij betaal je lang niet genoeg premie per jaar om de kosten van kraamzorg te dekken.
Ik vind dat het een niets met het ander te maken heeft. Hier wordt een Kraamhulp neergezet als poetshulp maar we vergeten de signaleringsfunctie die ze hebben. Als ik geen Kraamhulp had gehad was mijn dochter erg ziek geworden van de geelzucht. Dat werd nu gelukkig nog op tijd gesignaleerd waarna ze alsnog 6 dagen in het ziekenhuis opgenomen is geweest. Ook hebben we Kraamhulp gehad na het overlijden van F. Voor alle ondersteuning die we maar nodig hadden. Zij heeft ons toen heel goed bijgestaan en heeft ook de taak van fotograaf op zich genomen tijdens de crematie. Ja, de oudjes moeten hun zorg krijgen. Echter de jonge ouders ook. Het een hoeft niet voor het ander in de plaats te komen. Laat de overheid eerst eens beginnen met de nutteloze torenhoge rekeningen die uitgeschreven worden voor elke scheet. Voorbeeld: oudste dochter heeft hooguit 30 seconden op de stoel van de tandarts gezeten. Leuk hoor dat 'wennen aan de tandarts'. Hoppa, een rekening van 20,00 richting zorgverzekeraar. Of nog een voorbeeld: ik die voor de zoveelste keer een schimmeltje en lichte ontsteking in mijn oor heb. Krijg er altijd hetzelfde medicijn voor maar toch moeten langskomen om dan echt een minuut binnen te zijn. Weer een dikke rekening voor de huisarts. Laat ze dat soort dingen eerst eens aanpakken. Onnodige afspraken en kosten doorberekenen zodat ze weer geld kunnen vangen...........als dat al zou stoppen dan zou dat een enorme berg schelen. Ook zijn er medicijnen te koop die zonder doktersrecept kunnen maar vaak wordt er dan gezegd: als je het via de dokter doet krijg je het vergoed........ja en de dokter kan weer een veel te hoge rekening declareren voor 3 minuten werk................
Ik vind dat recht op kraamhulp op medische indicatie moet gaan en anders verhoogde bijdrage. Net als een bevalling. Dus een knip, keizersnede, ziek kindje, psychische problemen bij de moeder, etc zijn redenen om kraamzorg in te schakelen. Problemen bij de bv moet een lk oplossen, veel kraamverzorgsters zijn daar ook niet geweldig bekwaam in. Als ik naar mezelf kijk (mankeerde niets) nooit kh gehad in het ziekenhuis en ook vanaf dag 1 heen en weer lopen en regelen, had ik het best fijn gevonden om thuis verwend te worden met iemand die de was/afwas doet. Maar echt hard nodig had ik het niet.