Manieren om op kraamzorg te bezuinigen ipv afschaffen: - meer inspraak op aantal uren. Nu moet je minimaal 24 uur afnemen, wat voor mij al 16 teveel waren. - eigen bijdrage omhoog - alleen vergoeding vanuit zorgverzekering bij indicatie - hulp bij borstvoeding standaard door een lactatiekundige ipv kraamhulp - kraamhulp alleen voor moeder en kind laten komen en niet voor huishoudelijke taken. Eventueel de mogelijkheid om huishoudelijk taken bij te kopen. Dus iets meer voor betalen. Ik heb het absoluut niet nodig gehad, maar ik had schoonfamilie om te helpen en kon het zelf ook vrij goed af. Verder ben ik van mening dat wij in Nederland wat betreft kraamzorg toch al belachelijk verwend worden. In andere westerse landen kennen ze dit niet of in een andere vorm (waarbij je dus of in het ziekenhuis verblijft of veel meer betaald).
Om in te gaan op de hap daarvoor krijg je ook een rekening thuis gestuurd. Ik vind het lastig waarop ze moeten bezuinigen. Kraamzorg zou idd kunnen. Mensen met een medische indicatie, of nare ervaring, kraamzorg laten krijgen en mensen zonder medische indicatie een hogere bijdrage laten betalen als zij dat willen. Dat er word gezegd ja maar ik heb niemand in de buurt.. Sommige oudjes hebben ook niemand in de buurt en zitten uren in hun eigen ontlasting en urine. Tevens dat je nog niets weet van baby's, je hebt weken de tijd om je erin te verdiepen. Zijn vast wel mensen met kinderen in je omgeving (zal nu vast wel mensen over mij heen krijgen, so be it). Eigenlijk ben ik het met jouw stelling eens. Werk zelf ook in de zorg. Wij staan met 4 personen op 30 passieve clienten. De helft ervan word met tilliften geholpen, een kwart moet je met zijn 2en verzorgen. Toch word er verwacht dat je naar elke bel rent, medicatie op tijd deelt, helpt met eten en dat iedereen voor 11:00 uit bed is, gewassen aangekleed en al. Gevolg... Om 14:00 ben je bekaf en op je vrije dagen ben je niet vooruit te branden. Begrijp mij niet verkeerd, doe het werk met alle liefde hoor!
Juist vanwege deze feiten denk ik dat deze discussie eigenlijk helemaal niet zinvol is. Ik vermoed - al ken ik de harde cijfers niet - dat je door te bezuinigen op de kraamzorg nooit voldoende geld kunt vrijspelen om toch blijvend de kosten van het huidige zorgstelsel te blijven opbrengen. Afgezien daarvan is de tendens dat vrouwen op steeds latere leeftijd kinderen krijgen. Van vitaal en jong is biologisch steeds minder sprake. De veronderstelling dat de jonge mensen voldoende mensen in hun omgeving hebben om e.e.a. op te vangen, gaat in veel gevallen niet op. deze zijn namelijk aan het werk om de groeiende groep ouderen van inkomen te voorzien. Ten slotte is het een feit dat door de langere levensverwachting de gepensioneerden onvoldoende hebben bijgedragen voor hun eigen pensioen. Het pensioenstelsel is gebaseerd op solidariteit. waar vroeger 5 werkenden 1 gepensioneerde ondersteunden, is die verhouding inmiddels gezak tot 2 werkenden op 1 oudere.... Tegelijkertijd denk ik dat een niet-medische kraamvrouw inderdaad misschien wel met minder kraamzorg af kan. Ik vind dat moeilijk in te schatten, want mijn kraamtijd was wél medisch en ik had mijn kraamhulp hard nodig. Behalve voor de medische zorg / monitoring, heeft ze ons echter ook veel geleerd over de verzorging van baby's. Die kennisoverdracht vind ik zeer waardevol en moet wat mij betreft blijven, zeker bij eerste kinderen. Misschien dat er een soort middenweg mogelijk is, waarbij bij tweede en volgende kinderen minder kraamzorg beschikbaar komt.
Meid geloof me, ik werk in de kinderopvang (0-4jaar) en genoeg vriendinnen met baby's maar dat is zoooo anders als zelf een baby krijgen geloof me je kan je erin verdiepen wat je wilt maar een baby komt nou eenmaal niet met bijsluiter ter wereld. En wat betreft je werk, ik herken het helemaal..het werk in zorg is gewoon bagger geworden..zo ook in de kinderopvang.
Ik heb denk ik makkelijk praten maar mijn man is altijd 3 weken vrij geweest na de bevalling en alleen bij de eerste 3 heb ik basis kraamzorg gehad van 3 uur. Bij de derde niets. Maar bezuinigen op ouderen vind ik niets. Vooral omdat die niet de keuze hebben om niet oud te worden. Ik denk zelf dat bezuinigen op kraamzorg. Terug naar 3 uur per dag en een hongeren eigenbijdrage
Ben ik met je eens dat ze niet met bijsluiter ter wereld komen. Maar dat is toch met vele dingen in het leven? Ik snap wel wat je bedoeld hoor
Ik wist bij de eerste ook echt niks, hoeveel ik ook gelezen had en gehoord had van vriendinnen.. Op een gegeven moment ging ze geel zien, bv liep slecht, krampen, kma, reflux.. En dat is echt geen uitzondering, wist ik veel.
Ik heb de kraamzorg echt nodig gehad. Mijn partner moest gewoon komen werken (naast de 2 dagen vrij dan) en ik was doodvermoeid van al het slechte slapen, de borstvoeding dat totaal niet lukte en een krijsend kind. Ik vond het heerlijk om 's morgens om half 9 de deur open te doen en haar binnen te laten en terug in bed te duiken. Ze gaf mij eten en koffie, liet mij slapen en rond 13:00 werd ik wakker en sliep mijn knappe baby én was het hele huis spik en span. Prima geregeld. Rond 4 uur ging ze weg, om half 6 was mijn partner er weer. Ik heb haar 9 dagen gehad en die dagen vlogen echt voorbij.
Maar wie gaat je helpen dan? Ik ben zwanger van mn vierde en kan best wat adviezen geven een een moeder met newborn maar er zullen nog tig situaties zijn die ik niet heb meegemaakt en waar ik geen weet over heb. Moet je de vk daar dan constant mee gaan opzadelen?
Met je eens En wat dacht je van het feit dat ze ook goed op de baby let? De meeste kinderen zullen helemaal goed door de kraamtijd en erna doorkomen maar je hebt ook baby's die ziek worden in de kraamtijd en dan? Een moeder heeft er niet voor geleerd die zou niet alle symptomen kunnen zien/ontdekken. De vk komt maar 2x langs die zou dan ook vaker moeten komen en langer wat ook weer geld kost (die moet dan ook alle controles zelf doen elke dag wat normaal de kraamhulp doet). Bij Emma was de kraamhulp hier heel erg nodig. Ik kon helemaal niks. Moest ook nog meerdere keren terug naar het zh omdat het niet goed ging. Emma lag 8 dagen in het zh dus ik kreeg maar 2 dagen terwijl ik echt meer nodig was geweest. Je partner of iemand anders vakantie op laten nemen is natuurlijk ook niet altijd mogelijk. Ja je weet ongeveer wanneer je gaat bevallen maar dat kan ook heel anders lopen (vroeggeboorte, 2 welen overtijd zijn enz). Ze kunnen niet altijd die hele periode door vakantie opnemen. Dan meten ze ook nog genoeg dagen hebben) en dan heb je alleen hulp voor het huishouden. Controle van moeder en kind kan natuurlijk niet door hen gedaan worden. Begrijp me niet verkeerd dat ik dus vind dat de ouderen maar moeten stikken. Want ook hierin moet niet gesneden worden, maar ik vind ook dat dit niet zo'n simpele kwestie is van dan doen we dus geen kraamzorg. Ze zijn er niet voor niks.
En verder was het wegen ook echt cruciaal voor ons, ons meisje was in de eerste 48uur al 7% afgevallen.. weetje dat soort dingen. Ik heb de kraamzorg nooit voor huishoudelijke klusjes gebruikt maar ik en mn dochter hebben haar wel echt nodig gehad. Als de kraamzorg wordt afgeschaft moet daar iets tegenover staan..bijvoorbeeld als in andere landen dat je enkele dagen in het ziekenhuis verblijf. (Vreselijk, ik moest 1 nacht blijven wat was ik blij dat ik weg mocht)
Ik ben het niet met je eens. Veel vrouwen hebben de kraamzoeg heel hard nodig. Niet iedereen heeft een sociaal vangnet of is snel weer op de been. Ook is het lang niet altijd mogelijk dat de man vrij neemt. Wel ben ik voorstander van: - (beperkte) eigen bijdrage bij ziekenhuisopname. Ik heb het dan echt over een tientje per dag ofzo, om de maaltijdkosten wat te drukken. - ziekenhuisspecialisten in loondienst ipv dat ze een maatschap zijn. nu zijn afdelingen een soort minibedrijf en verdienen specialisten min of meer wat ze zelf willen. - mensen die bewust meer risico nemen met hun gezondheid (rokers, motorcrossers etc) meer premie laten betalen. En zo heb ik nog wel wat ideeen
Ook al zou thuisbevallen niet meer gebeuren dan nog is een kraamhulp nodig. Hier blijf je nl zo kort mogelijk in het zh. Dan zouden ze dus geld moeten vrijmaken om in het zh te blijven wat neem ik aan meer gaat kosten als een kraamhulp. Sowieso zouden er meer bedden moeten komen anders redden ze het nooit.
Ik vind het lastig. Ik heb gebruik gemaakt van kraamzorg maar heb bijv geen eigen bijdrage hoeven te betalen omdat ik extra verzekerd was. Dus kraamzorg misschien in een aanvullend pakket? Maarja wat is dan de consequentie? Geen geld = geen kraamzorg dus ook niet de broodnodige mama-kind zorg. Leidt dat dan niet tot gevaarlijke situaties? Moeders met infecties waar men te laat bij is? En ik vind de stelling nergens is er zo'n kraamzorg als in Nederland beetje appels met peren vergelijken. In andere landen zijn er in meeste gevallen ziekenhuisbevallingen waarbij je nog paat dagen blijft en daar dus semi-kraamzorg krijgt. In nl beval je in zh, alles goed? Dan toedeledoki na 3 uur. En dan? Bij jonge/eerste moeders? Zoek het maar uit met je kind? Lijkt me nou ook niet echt de oplossing. Maarja wat dan wel? Ik ben altijd heel blij dat mijn oma tot haar, plotselinge, dood alleen woonde en alles alleen kon doen. Maar niet elke oudere is zo. En wat moet de 80-jarige zonder kinderen dan doen? Kijk van de andere kant denk ik ook in zo'n verzorgingshuis wordt je als oudere natuurlijk ook niet gelukkig als je 1x pw wordt gewassen.... Lastig hoor.... Kijk vroeger werkte vrouwen natuurlijk niet en kon je veel makkelijker zorgen voor de familie... Maarja we moeten allemaal emanciperen, kinder naar opvang, geen tijd meer om naar hulpbehoevende familie te gaan, geen tijd meer om te helpen op school. Ik weet t allemaal niet, dit is denk ik zo'n keerzijde van emancipatie/egoisme/vereenzaming. We willen allemaal het beste voor ons zelf en verliezen restvan de wereld beetje uit het oog, we willen allemaal niks missen (goeie baan, mooi huis, kinderen, sociaal leven) maarja misschien was het vroeger lang zo slecht nog niet.....
Dit maakt toch geen verschil? Jij bent extra verzekerd..ik was dat niet en ik betaalde 4euro per uur uit eigen zak? Komt vrijwel op het zelfde neer.
Klopt. Maar daarom bedoelde ik gehele kraamzorg in aanvullend pakket? Misschien de extra uren bovenop de noodzakelijke 3 uur per dag mama-kind zorg....
Deels mee eens maar ik denk dat je dit per persoon moet bekijken. Bij onze eerste had ik deze zorg echt nodig. Na HELPP nog een paar dagen in het ziekenhuis gelegen en toen ik thuis kwam had ik 0,0 energie. Daarnaast moest ik echt nog vertrouwd raken met de zorg voor de kleine. Bij de andere twee heb ik kraamzorg gehad en is mijn man daarna 2 weken vrij geweest. Ik had er niet aan moeten denken dat hij een week vrij zou zijn en ik er dan alleen voor zou staan. Overigens kun je vaak niet zomaar een paar weken vrij. Mijn man moest in de eerste week echt dingen overdragen en wanneer collega's vrij zijn is het vaak niet mogelijk. Het is denk ik niet altijd vanzelfsprekend dat een man vrij kan nemen. De kraamhulp is er ook om dingen te signaleren. In goede maar ook in probleem gezinnen. Dit valt straks weg en dat lijkt me gevaarlijk.
Overigens zitten we hier naar mijn idee met een heel stel best verstandige vrouwen op het forum met een opleiding of in ieder geval een fatsoenlijke thuissituatie. Maar zo zijn er ook heel veel vrouwen die alleenstaand achterblijven zonder hulp en idee van baby's, vrouwen die minder begaafd zijn en geholpen zullen worden door minder begaafde familie, vrouwen met postnatale depressies die niet opgemerkt zullen worden en heel veel andere zaken die naar mijn idee veel te belangrijk zijn om in de gaten gehouden te worden.
Ik ben het hier mee eens! Ik ben er van overtuigd dat een gezin er echt wel voor kan zorgen dat er hulp is na een bevalling. De man des huizes heeft 9 maanden de tijd om te zorgen dat hij na de bevalling verlof op kan nemen.Ik had zelf ook geen netwerk van vrienden om me heen. Oudere mensen staan compleet met hun rug tegen de muur. Ik zie het zelf om me heen.(ik ben bewust vrijwilliger geworden omdat er een schreeuwend tekort is aan zorg en ik geen betaalde baan kon krijgen) ...ouderen die totaal aan hun lot overgelaten worden. Die echt de hulp hard nodig hebben. Geen kinderen die nog naar hun ouders omkijken of heel weinig enz Tis echt dramatisch