Hallo allemaal, Ik kom zelf uit een groot gezien. 6 kinderen. Mijn vader heeft een huurhuis, mijn moeder is vorig jaar overleden. Ik zelf zie niet al mijn broers meer, 1 komt er zelfs helemaal niet meer thuis. Mijn vader ziet op 1 kind, alle kinderen. Onderling is er volgens mij ook wel een beetje heibel... Ik had aan mijn vader gevraagd of hij alles netjes op papier wil laten zetten(testament) Mocht hij ooit overlijden, dat er dan geen oneenigheid zou komen. Ook bijv wie moet alles regelen. Alleen nu had iemand in de fam gezegd dat dat niet nodig was. Want we komen er onderling met zijn alle uit... Ik hoop het van harte, maar ik zelf ben bang dat het anders zal gaan. Wat is jullie idee hierbij? Het gaat dus niet om een koophuis, het gaat om een huurhuis
Als er nu al gedoe is onderling zal dat dan ook wel zo zijn want er is sowieso inboedel te verdelen en wellicht sierraden (trouwringen?) Of misschien spaargeld. Dus iets vastleggen lijkt me dan wel handig. Denk ook aan vastleggen van uitvaartwensen dan kun je tot het doen zoals hij wil en hoeft daar niet over gekibbeld te worden
Helaas leert de ervaring dat ook met een testament er onenigheid kan komen. Wat zou jij graag willen dat je vader in dat testament zou opnemen? Voornaamste doel van een testament is namelijk bepalen wat er met je bezittingen gebeurt. Zijn er veel bezittingen? Daarnaast kun je inderdaad ook een executeur aanwijzen. De executeur beheert de erfenis zolang de verdeling nog niet is afgehandeld. In het testament kan ook bepaald worden dat de executeur de uitvaart regelt. Ben jij in jouw geval bang dat niemand het wilt doen of dat juist iedereen zich wil bemoeien? Zoals ik dit bericht al begon zal een testament helaas niet altijd de oplossing zijn. Als je vader iemand zou aanwijzen en de anderen zijn het er niet mee eens is de kans aanwezig dat het toch voor gedoe zal zorgen. Een testament kost geld. Het is dus goed om je af te vragen wat je er mee hoopt te bereiken of dat het wettelijke erfrecht volstaat.
Ik denk dat het vooral van belang is of je vader vermogen heeft en/ of spullen van (grote) waarde. Als hij weinig geld heeft is er ook weinig te verdelen. Als hij wel geld heeft, dan is er voor sommige mensen reden om ruzie te maken... Verder is het natuurlijk wel wenselijk te weten of hij een begrafenis of crematie wil. Of er mensen zijn die hij wel/ niet aanwezig mogen zijn etc.
Hij gaat alles op papier zetten, maar niet zwart op wit bij de notaris. Ik verwacht niet dat er heel veel geld overblijf. Qau geld boeit het me niet, maar het gaat me erom dat alles goed geregeld is en vast staat.
Als alles goed geregeld is en vast staat, wilt helaas niet zeggen dat het ook zo uitgevoerd gaat worden. Dan is er zeker nog een kans op onenigheid helaas.
Maar wát wil je dan graag dat hij regelt en vastlegt? Als het niet gaat om bezittingen kun je je dus afvragen of een testament noodzakelijk is. Als hij gewoon opschrijft wat hij wil qua uitvaart e.d. en dan kunnen jullie dat toch uitvoeren?
Ik zou in ieder geval doen vast laten leggen maar dat neemt geen gedoe / ruzie niet weg. Mensen kunnen do ontzettend hebberig worden als er iets te verdelen valt helaas... Mijn schoonouders hebben alle dingen van (emotionele) opgeschreven en alvast verdeeld. Eens in de zoveel tijd nemen we de lijst door om te kijken of er voorkeuren verandert zijn.
Het gaat mij meer om, als iemand iets anders besluit te doen, en het staat niet zwart op wit, dat je dan meer gezeur heb als dat het zwart op wit staat.
Maar dat is denk ik een illusie. Want stel je vader zet in zijn testament dat hij begraven wil worden. Maar de meerderheid van je siblings wil dat hij gecremeerd wordt en er is iemand aangewezen als executeur en die wil ook dat hij gecremeerd wordt dan is het enige wat jij kunt doen een civiele procedure starten om je gelijk te krijgen met het testament als bewijs. Maar dat is dus geenszins “minder gezeur”. Als het om de verdeling van bezittingen en vermogen gaat zou ik áltijd een testament op maken. Maar als het enkel gaat om het respecteren van praktische wensen van de overledene… tja. Of de nabestaanden respecteren die ongeacht hoe ze zijn geuit. Of je krijgt gezeur.
Wat is gaat alles vast leggen. Gaat het dan alleen om de crematie/ begrafenis? Handig om dat alles gereed te hebben. Zijn muziek en wensen. Betreft geld en bezitting. Je weet niet wat je overhoudt dus dat is lastig vast te stellen behalve als alles afgehandeld is en kijken wat er dan over is. Betreft spullen zou ik iedereen vragen wat ze zouden willen hebben en je vader het toe laten wijzen. Mijn vader heeft een aantal dingen al voor zijn dood verkocht en wat meegegeven. Daarnaast kun je inderdaad ook een executeur aanwijzen of als je verwacht dat er ruzie komt dan 1 van buiten af. Mijn moeder wil persee mijn zus als executeur. Ik heb geen contact met mijn zus. Ik ga er vanuit dat als mijn moeder er niet meer is dat ze alles regelt en als het niet klopt dan is dat maar zo. Kan ik dan niks aan veranderen en ga er niet druk om maken. Had liever iemand van buitenaf maar mijn moeder wil dat ik contact met mijn zus heb dus wil ze me zo dwingen. Aangezien mijn zus de persoon is die het heeft verbroken laat ik het maar zo. Heb anderen dingen om me druk te maken.
Ik denk dat een testament een goed idee is. Het kost geld, klopt, maar er is dan een stuk minder discussie mogelijk. Te denken valt aan: Verdeling spullen met emotionele waarde (bijvoorbeeld fotoboeken en sieraden). Wensen voor de uitvaart en rustplaats Wensen omtrent levenseinde Met allemaal heb ik al gezien dat je een enorme ruzie kunt krijgen. En ruzie kun je uiteraard alsnog hierover krijgen, maar je vader heeft dan wel gedaan wat er binnen zijn macht ligt om dit waar mogelijk te voorkomen.
Maar je kunt wel een codicil maken en dat is gewoon rechtsgeldig. Een codicil kent beperkingen en je kunt er niet alles mee regelen wat een testament wel kan. Maar kan gewoon toereikend zijn. Daarom is het belangrijk om te weten wát TS nou graag vastgelegd wil zien.
Fair, dat klopt. Ik ging ervan uit dat ze álles op papier willen i.v.m. gedoe dat er nu al is... Daarnaast is een codicil ook vele malen kwetsbaarder, kan 'zomaar' verdwijnen... Kun je in een codicil trouwens ook opnemen wie wat moet regelen?
Hij zou voor spullen met emotionele waarde een codicil op kunnen stellen. Daar zijn regels aan verbonden (handgeschreven, beschrijving moet aan bepaalde voorwaarden voldoen etc.), maar is juridisch wel geldig. Wij hebben dat naast ons testament, omdat het een aanvulling is. Maar een codicil is ook geldig als je geen testament hebt. Als je vader het origineel bewaard en alle kinderen een kopie geeft (ook als er wat gewijzigd wordt) dan zou het juridisch sluitend zijn wat een met bepaalde spullen moet gebeuren. Het hoeven dus geen dure spullen te zijn, het gaat vooral om de emotionele waarde/als je specifieke spullen aan iemand wil schenken. Mijn broer heeft bijvoorbeeld een codicil waarbij de piano die van mijn oma is, naar onze jongste dochter gaat. Ik heb een verdeling van sieraden gemaakt, waarbij mijn beste vriendin (indien zij nog in leven is) bijvoorbeeld een ring en een paar oorbellen krijgt. Maar ook beschreven dat de oorbellen die ik gekregen heb van mijn man voor het dragen van onze oudste dochter naar haar gaan. De ketting die ik van hem gekregen heb voor de jongste, staat op naam van de jongste. Voorwaarden om juridisch stand te houden: 1. Het codicil moet helemaal handgeschreven zijn; 2. Onder het codicil moet je handtekening staan en je moet het codicil ook dateren; 3. Kleding en zogenaamde 'lijfstoebehoren' kun je in een keer legateren in je codicil. Spullen als bijvoorbeeld sieraden, boeken, meubels en schilderijen moet je stuk voor stuk legateren in je codicil Dus bijvoorbeeld Ik, naam, adres, geboortedatum, legeteer aan: - mijn vriend Pietje Puck mijn kleding - mijn zoon Jan Jansen mijn goude horloge met gravure op de achterkant - aan mijn buurvrouw Karin Vos het schilderij met zonnebloemen geschilderd door Vincent Van Gogh - aan mijn dochter Karin de Vries de bestekset - aan mijn dochter Karin de Vries de gebaksbordjes - mijn nichtje Martine Jansen de verzameling kristallen parfum flesjes
Wij hebben een iets andere situatie. Ik heb geen contact meer met mijn vader. Zou het zelfs niet gek vinden als ik onterft ben. Maar als hij komt te overlijden zet ik er de rechtsbijstand op het geld dat daarbij vrij komt zou ik aan mijn broer schenken. Dat hoef ik namelijk echt niet te hebben en zou een vieze smaak in mijn mind achter laten. Maar de vrouw waarmee hij nu samen is (en haar volwassen kinderen) die gun ik geen cent van wat haar niet toekomt. Dat geld hoort van mijn broer te zijn
Volgens mij als je onterft bent heb je nog steeds rechts op het kindsdeel. Maar goed wel een nare situatie!!
Mijn ouders hebben een testament. En toch gaf t gedonder omdat mijn moeder het idioot vond om erfbelasting te betalen over ons deel. Lang verhaal kort: de notaris die nodig was vanwege haar dwarsheid was duurder dan de te betalen erfbelasting Mbt uitvaart: als hij verzekerd is, kun hij dat zelf ook alvast vastleggen daar. Ik heb voor mijzelf al een heel plan vastgelegd op die manier. Bij leven regelen is zoveel handiger. Heb de nummers al klaar staan zelfs, omdat ik wist hoe vervelend t was dat pa 0.0 had geregeld. Zorg vooral dat je vader de adreslijst up to date heeft en wie er moet/mag komen. Mijn moeder heeft nu 'diegene die een kerstkaart krijgen, mogen komen' regel voor.