Hoi hoi, In mijn kruidenkastje heb ik een rijtje potjes staan. (Wie niet) Nu heb ik bij een aantal kruiden dat ze na verloop van tijd gaan klonteren. Bijv het potje aromat wordt binnen de kortste keren een rare klonterige boel. Ik lees over tips als rijstkorrels in een kruidenpotje doen, maar de strooigaatjes van het potje zijn veel te groot voor rijstkorrels. Die komen er gewoon uit. Wat zou ik eraan kunnen doen? Bij de zelftesten zit steeds zo'n zakje met van dat droogmiddel. Zou zo'n zakje erin mogen of mag dat niet bij eten?
Ik zou dat zakje niet in je kruiden stoppen nee. Hartstikke giftig. Hier helpt het om met de aromat paar keer op het aanrecht te slaan, het in een gesloten kastje houden en eens in de zoveel tijd nieuw potje kopen
Ik heb dit ook met oa de aromat, knoflook en uienpoeder. Mijn verklaring was dat ik de kruiden in de pan doe terwijl ik bijv het gehakt sta te rullem. Dan komt er door de warmte vocht in waardoor het samen klontert? Ik doe het nu dus eerst in een bakje en daarna pas in de pan.. hopelijk is dat de oplossing! Ik lees mee voor de tip om het op te lossen
Silica gel is niet giftig hoor. Nu zijn die zakjes silica gel niet altijd zuiver en zou ik niet zomaar elk zakje bij je kruiden stoppen, maar je kunt van die zakjes kopen, die geschikt zijn voor in voedsel en dan een zakje in het deksel plakken. Overigens hebben sommige medicijnpotjes ook silica gel in het deksel zitten, dus je zou die potjes ook kunnen hergebruiken.
daarom laat ik het ook maar inderdaad.... af en toe met een sate prikker erdoor ofzo . En anders maar weer een nieuw potje. Maar ik zou het eigenlijk zoals jij moeten doen
Ik doe mijn specerijen altijd over in andere potjes (kruidenpotjes van de ikea) en heb eigenlijk nooit last van klonteren.
Dat scheelt een heleboel inderdaad. Ik heb er alleen nog met knoflookpoeder last van. Maar die gebruik ik te weinig. Gebruik liever verse knoflook. Mijn verklaring is idd dat het te warm wordt en het daarom gaat klonteren.
Ik denk dat dat idd het probleem is. Dus bij mijn kruiden let ik daar nu goed op en doe ik het eerst in een ander bakje en dan pas in de pan. Maar de aromat doen ze hier graag op een gekookt of gebakken ei. En dat is dan ook warm en dus blijkbaar vochtig. Ruim voor de aromat leeg is begint het al te klonteren.
Zout absorbeert water dus is het ergens wel logish. Ik heb heel veel kruiden en specerijen en mixen en ik heb enkel maar problemen met het uienpoeder. Dat wordt 1 grote klont. Bij andere heb ik het soms een beetje maar met gewoon schudden is het weer normaal maar dat uienpoeder kom ik niet doorheen.
Bij mij kwam het (denk ik) omdat ik onder het kastje de waterketel en koffiezetapparaat had staan. En ook nog eens vlak bij de kookplaat, zodat het kastje waarschijnlijk vochtig was. Nu heb ik een paar nieuwe potjes in een ander kastje gezet en daar lijkt het goed te gaan.
Dit doe ik ook. Ik gebruik van die kleine weckpotjes van de ikea. Ik koop vaak kruiden in buitenlandse winkels in zakken of bakjes dus dan moet je het wel overhevelen. Ik heb ook nooit last van klonteren.
Wat bij mij helpt is het potje boven een pan houden waar je ze in wil strooien en dan met de onderkant van een ander potje (dus de 2 rondjes op elkaar) erover heen schuiven. Dan loopt het als een malle uit dat potje. Ik heb het ooit eens gezien op Facebook en was nogal sceptisch maar het werkt dus echt
Deze dus @Zxcvb https://www.libelle.nl/actueel/wow-dit-is-de-functie-van-de-geribbelde-onderkant-van-een-kruidenpotje~b972cb67/
Mijn moeder deed vroeger een paar droge rijstkorrels bij der potjes. Die namen het vocht op en voorkwamen klontjes. Ikzelf heb er thuis geen last van.