streptokokken B

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door Macclaud, 6 feb 2006.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Macclaud

  Macclaud Lid

  1 feb 2006
  11
  0
  0
  Tilburg
  Hoi allemaal,
  Het is nog niet zeker dat ik zwanger ben. Maar zit al wel aan wat dingetjes te denken. Onder andere aan Stretokokken B.

  Vorig jaar is er een uitstrijkje gemaakt en daaruit kwam dat ik draagster ben van Streptokokken B. Daar heb ik geen last van maar dus wel als ik zwanger zou zijn, mijn kindje.
  Heeft iemand hier ervaring mee??
  Op internet niet zo heel veel over te lezen. Er is wel een hulpgroep ofzo maar dan voor ouders die kinderen hebben met Streptokokken B.

  Groetjes van Macclaud
   
 2. toi

  toi Actief lid

  12 okt 2005
  196
  0
  0
  Dit is wat ik gevonden heb op het internet.
  Groetjes toi

  Wat zijn Groep B streptokokken?
  Streptokokken zijn bacteriën die herkenbaar zijn aan hun ronde vormen. In de medische wereld wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende groepen streptokokken. Met name de zogenaamde Groep B streptokokken zijn erg gevaarlijk voor baby’s in de periode rond hun geboorte.


  Groep B streptokokken oefenen invloed uit op de hemoglobine in het bloed van je kindje. Hemoglobine is het eiwit dat ervoor zorgt dat de zuurstof in je bloed wordt vervoerd naar verschillende plaatsen in je lichaam.


  De lange benaming 'Groep B streptokokken' wordt vaak afgekort tot GBS. Er wordt ook wel gesproken over de GBS-bacterie. Sinds de jaren zestig is bekend dat deze GBS-bacterie gevaarlijk is voor jonge kinderen. Voor die tijd wist men alleen dat ze ziekten kan veroorzaken bij vee.


  Hoe raakt je kindje besmet met de bacterie?
  Een baby die last heeft van de GBS-bacterie, is bijna altijd besmet door een volwassene. Als je als aanstaande moeder de bacterie bij je draagt, kan je je kindje al tijdens de bevalling besmetten. Maar liefst 15 tot 20% van alle zwangere vrouwen in Nederland draagt de bacterie bij zich, in de meeste gevallen zonder dat ze er last van hebben en dus zonder dat ze het weten.


  De streptokokken kunnen voorkomen in je darmkanaal en je vagina. Bij volwassenen zijn de bacteriën op die plaatsen relatief onschuldig. Wel kan de GBS-bacterie vanuit je darmkanaal een blaasontsteking veroorzaken. Hoe de streptokokken zich verspreiden, is nog onbekend. Ook weet men nog niet hoe het komt dat de één wel drager is van de bacterie – en dat ook blijft – terwijl de ander nergens last van heeft.

  Wanneer kan je kindje besmet raken?
  Je kindje kan op drie verschillende momenten met de GBS-bacterie worden besmet:
  In de baarmoeder
  Als je vruchtvliezen zijn gebroken, kunnen de bacteriën terechtkomen in het vruchtwater. Via het vruchtwater kunnen ze vervolgens je kindje bereiken.

  In de vagina
  Als er Groep B streptokokken aanwezig zijn in je vagina, kan je kindje tijdens de uitdrijvingsfase van de bevalling besmet worden met de bacterie.

  Na de geboorte
  Ook na de geboorte kan je baby besmet raken met de GBS-bacterie. Dat gebeurt meestal in de eerste dagen na de bevalling, via de handen van een volwassene. Als je kindje twaalf weken oud is, neemt de kans op besmetting af.

  Wat zijn de symptomen van besmetting?
  De symptomen die een besmet kindje en zijn moeder vertonen, zijn afhankelijk van het moment waarop de besmetting heeft plaatsgevonden. Hieronder worden de symptomen per periode beschreven:
  Voor de geboorte
  Als er veranderingen zijn in de hartactie van je ongeboren kindje, kan dat betekenen dat hetj besmet is met de GBS-bacterie. Vooral wanneer de uitrekendatum al is verstreken en de bevalling zich nog niet heeft aangekondigd. Ook als jij tijdens de bevalling koorts krijgt, kan dat een signaal zijn dat het vruchtwater - en daardoor dus ook je kindje – zijn besmet. Verder kan de aanwezigheid van meconium in het vruchtwater een teken zijn van een infectie in de baarmoeder (meconium is de eerste ontlasting van je kindje).

  Direct na de geboorte
  Een kreunende, hijgerige ademhaling van je baby is de belangrijkste aanwijzing voor een mogelijke besmetting met Groep B streptokokken vlak na de geboorte. Daarnaast heeft een baby die besmet is vaak ook een slechte kleur en een slechte algemene conditie. Je kindje zal dan ook een lagere apgarscore hebben. Deze verschijnselen komen vrijwel alleen voor wanneer er tussen het breken van de vliezen en de geboorte van je kindje meer dan acht uur zijn verstreken.
  Langere tijd na de geboorte
  Wanneer de besmetting zich pas na de geboorte openbaart, is een kreunende ademhaling bij je baby ook vaak het eerste verschijnsel dat zich voordoet. Het is dus belangrijk om de ademhaling van je kindje goed in de gaten te houden, zeker wanneer je kindje al een groter risico loopt om besmet te raken. Andere signalen die kunnen wijzen op een GBS-infectie zijn: een snelle ademhaling, een afwijkende kleur, moeilijkheden bij het voeden, koorts of juist ondertemperatuur.


  Wat zijn de ziekteverschijnselen na besmetting?
  Groep B streptokokken veroorzaken niet bij ieder kindje dezelfde ziekte. Welke ziekte je kindje na de besmetting krijgt, hangt af van een aantal factoren. Zo is het belangrijk hoeveel weerstand je kindje heeft en hoe lang je kindje al was besmet, voordat hij werd behandeld.


  Daarnaast speelt ook de bacterie zelf een grote rol. Onder de Groep B streptokokken vallen namelijk een aantal verschillende varianten van de bacterie, die waarschijnlijk elk andere ziekteverschijnselen veroorzaken.
  De meest voorkomende ziekten die door de GBS-bacterie worden veroorzaakt, zijn:

  longontsteking (pneumonie)
  bloedinfectie (sepsis)
  hersenvliesontsteking (meningitis)
  In ernstige gevallen kunnen deze ziekten ook in combinatie voorkomen.


  Hoe kan een GBS-ziekte worden behandeld?
  In de meeste gevallen zijn de ziekten die worden veroorzaakt door de GBS-bacterie goed te bestrijden met verschillende antibiotica. Toch sterven er nog relatief veel kinderen aan, zo'n 5 % van de gevallen. Het kan ook gebeuren dat je kindje na een ernstig ziekteverloop blijvende schade overhoudt aan een GBS-ziekte.
  Wanneer heeft mijn kindje een verhoogd risico om besmet te raken?
  Verreweg de meeste kinderen die bij hun geboorte worden besmet met GBS-bacteriën, hebben daar totaal geen last van. Ze dragen de bacterie dan wel bij zich, maar ontwikkelen geen ziekteverschijnselen. Er zijn echter situaties die de kans kunnen vergroten dat je kindje wél ziek wordt:

  Wanneer je vliezen al lange tijd zijn gebroken, voordat je kindje wordt geboren. Vooral als hier meer dan 24 uur tussen zit.
  Als je kindje voor de 37e week van je zwangerschap wordt geboren.
  Wanneer jij tijdens de bevalling last krijgt van verhoging, een temperatuur hoger dan 38°C, rectaal gemeten.
  Als je tijdens de zwangerschap een urineweginfectie hebt gehad, die werd veroorzaakt door GBS-bacteriën.
  Wanneer één van je oudere kinderen een GBS-ziekte heeft gehad.
  Het is dus verstandig om de conditie van je kindje extra goed in de gaten te houden, wanneer één van deze situaties zich voordoet. Zeker wanneer al bekend is dat jij zelf draagster bent van de GBS-bacterie.


  Hoe kun je erachter komen of je de bacterie bij je draagt?
  Er is een eenvoudige en betrouwbare manier om te onderzoeken of je besmet bent met Groep B streptokokken. Hiervoor wordt een uitstrijkje van de opening van je vagina en van je anus gemaakt. Deze uitstrijkjes worden vervolgens op kweek gezet, zodat de aanwezige bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Na gemiddeld 48 uur is bekend of er GBS-bacteriën in de uitstrijkjes zijn aangetroffen.


  Hoe kun je voorkomen dat je kindje besmet raakt?
  Als eenmaal bekend is dat je als aanstaande moeder de GBS-bacterie bij je draagt, zou je de besmetting van je kindje kunnen voorkomen door de bacteriën in jouw lichaam te bestrijden. Helaas lukt het in de meeste gevallen niet om alle aanwezige bacteriën uit te schakelen: als je eenmaal draagster bent van de bacterie, blijf je dat meestal ook.


  Er is gelukkig wel een manier om te voorkomen dat je kindje tijdens de bevalling in aanraking komt met de bacterie. Je krijgt dan tijdens de bevalling een infuus met antibiotica. Dit infuus moet tenminste vier uur lang werkzaam zijn, voordat je kindje wordt geboren. De methode wordt toegepast als je baby een hoger risico heeft om besmet te raken; hierover zijn in de medische wereld bepaalde afspraken gemaakt.


  In 1998 hebben de vrouwenartsen en kinderartsen in Nederland besloten dat dit infuus altijd wordt gegeven als de moeder tijdens de zwangerschap een urineweginfectie heeft gehad, die werd veroorzaakt door de GBS-bacterie. Ook wanneer je lichaamstemperatuur tijdens de bevalling boven de 38°C komt, of één van je oudere kinderen eerder een GBS-ziekte heeft gehad, krijg je altijd een infuus.


  Wanneer je kindje voor de 37e week wordt geboren, of wanneer er meer dan 24 uur is verstreken tussen het breken van de vliezen en de geboorte, gelden er andere regels. In die gevallen wordt er eerst een uitstrijkje gemaakt om te controleren of je GBS-bacteriën bij je draagt. Vervolgens hangt het af van je artsen of je meteen preventieve antibiotica krijgt toegediend of dat eerst de resultaten van het uitstrijkje worden afgewacht.


  Dat betekent niet dat je daarbij afhankelijk bent van de willekeur van je artsen. Er staan bij deze beslissing namelijk twee tegenstrijdige belangen tegenover elkaar. Enerzijds zou men graag alle GBS-ziekten rond de geboorte willen voorkomen. Anderzijds streeft men er in de medische wereld ook naar om het gebruik van antibiotica zoveel mogelijk te beperken.


  Kun je voor 100% voorkomen dat je kindje besmet raakt?
  Helaas is het niet mogelijk om volledig uit te sluiten dat je baby voor, tijdens, of na zijn geboorte in aanraking komt met Groep B streptokokken. Er is namelijk een aantal omstandigheden dat dit bemoeilijkt.


  Zo is er in 30% van de gevallen geen enkele risicofactor aanwezig, die erop wijst dat je kindje besmet zou kunnen raken. Dan is er dus ook geen enkele concrete aanleiding voor een infuus tijdens de bevalling. Pas achteraf blijkt dan dat dit wel nodig was geweest.


  Met behulp van het infuus kan bovendien alleen worden voorkomen dat je kindje tijdens de bevalling wordt besmet. Na de bevalling is het veel moeilijker om besmetting te voorkomen. Bij de kindjes die pas enige tijd na hun geboorte een GBS-ziekte krijgen, blijft vaak onbekend hoe ze zijn besmet. En wanneer niet duidelijk is waar de bacterie vandaan komt, kun je ook niet voorkomen dat je kindje met de bacterie in aanraking komt.


  Ten slotte is ook gebleken dat de GBS-bacterie wel eens de oorzaak is van een vroeggeboorte en ook dan het kind kan aantasten. Tot nu toe is er nog geen algemeen beleid ontwikkeld waarmee dit probleem kan worden voorkomen.
  Waar kun je terecht voor meer informatie?
  De Stichting Ouders van Groep B Streptokokkenpatiënten is een 'oudervereniging' voor ouders en door ouders van kinderen die zijn besmet met de GBS-bacterie. De stichting functioneert op basis van vrijwilligerswerk. Meer over de doelstellingen en de activiteiten van de stichting lees je op de pagina van het O.G.B.S.
   
 3. Tannes

  Tannes Lid

  30 jan 2006
  9
  0
  0
  HR Manager
  Utrecht
  Tjonge Toi, dank je wel voor deze informatie. Ik weet dat ik ook Streptokokken groep B heb, maar in het ziekenhuis deden ze er vrij luchtig over. Ik hoefde me nergens zorgen over te maken. Maar ik ben blij dat ik daar nu wat meer over weet.

  Groetjes,
  Tannes
   
 4. toi

  toi Actief lid

  12 okt 2005
  196
  0
  0
  Graag gedaan hoor.
   

Deel Deze Pagina