hallo dames! Ik moet nog een paar tentamens en dan heb ik ze allemaal gehad, maar het gaat me ineens zo ontzettend tegenstaan. Het komt misschien wel door het vak wat ik nu aan het leren ben, maar hemeltje lief... Ik ben ook niet zo goed in het scheiden van hoofd,- en bijzaak en maak daardoor vaak ellenlange samenvattingen.. Hoe doen jullie dat? Ik ga het eerst lezen, dan samenvatten en dan leren.. ben benieuwd...
Ik gebruik voor het maken van aantekeningen de Cornell methode. Dat vind ik erg prettig. Het is handig als je er even op Googled om het voor je te zien. Om het met woorden uit te leggen: je hebt links op je blad een kolom (ongeveer een kwart of een derde van de pagina) en daar schrijf je een kernwoord in. Het rechterdeel is dus breder, en daar schrijf je wat uitgebreider op wat je ervan wilt onthouden. Onderaan het blad is nog een ruimte van een paar regels (over de hele breedte van het blad) om nog eens kort samen te vatten. Ik vind het een prettige manier van aantekeningen maken, omdat jij echt even goed moet kijken welke kernwoord je gebruikt en bij de korte samenvatting moet je nog een keer kritisch nadenken over de tekst. Je zit er dus gelijk net wat dieper in. Verder werk in in die aantekeningen wel graag met stroomschema's als het bijvoorbeeld om oorzaak / gevolg of volgorde gaat. Dan zet ik er dus gewoon pijltjes tussen (meestal in kleur). Of ik maak twee rijen naast elkaar om dingen te vergelijken. En zo hebben nog wat meer vaste vormen om bepaalde verbanden te laten zien. Ik onthoud altijd het best door te begrijpen, ik ben minder van het 'uit mijn hoofd leren'. Ik maak de aantekeningen dus vooral vanwege het proces. Ik kijk ze later zelden heel uitgebreid meer in. Hooguit om nog even gericht iets op te zoeken (en dat gaat bij Cornell ook heel fijn, door die kernwoorden.) Ik lees mijn aantekeningen eigenlijk nooit van voor naar achteren terug. Als je aantekeningen maken toch niet zo prettig vindt, zou je eens in mindmappen kunnen verdiepen. Daar gebruik je plaatjes en kleur bij en je moet alles wat je leest goed ordenen (wat hoort bij elkaar). Je schijnt daarbij beide hersenhelften te gebruiken. Dan blijft het beter hangen.
Vaak neem ik mijn gemaakte aantekeningen door om te leren. Als ik geen aantekeningen heb gemaakt dan maak ik een samenvatting van de stof.
Ik pak ook mijn aantekeningen erbij. Die vat ik samen en zoek bij sommige dingen nog de stof in het boek erbij en verwerk dat ook in de samenvatting. Dan leer ik de samenvatting uit m'n hoofd. Puur stampen gewoon. En probeer in totaal 1 a 2 keer alle stof in het boek door te lezen. Werkt voor mij het beste. Vroeger maakte ik ook altijd ellenlange samenvattingen, haha typte zo het halve boek over.
Ik studeerde "letterlijk". Ik schreef letterlijk elk woord van 't boek / de cursus over (op computer, want ik typ sneller dan dat ik schrijf). Samenvattingen ... dan schreef ik evenveel op, want ik vind alles belangrijk . Kostte een boel tijd, maar het was de enige manier die werkte.
Van te voren de stof lezen die aangegeven word voor het college, tijdens het college aantekeningen die niet in de van te voren gelezen stof stond. En dat samenvatten en aantal keer door kezen en dan bleef het hangen. Behalve recht, dat heb ik gewoon gestampt tot ik het halve boek letterlijk uit mijn hoofd wist. Omdat het gewoon droge stof is.